Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307733 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
Re:Вегетарианството
« Отговор #780 -: Септември 29, 2009, 10:25:51 am »
Напълно съм съгласен с това, което казваш. Но това може да се разглежда като индиректен път за доказване, че човешкия оргънизъм може да се справи. Аз, например не изпаднах във временна анемия. Правих си тест за хемоглобин и е в референтните граници.

Примера с това как тревопасните успяват да си набавят всичко необходимо много често го давам на неверници-месоядци. Да така е, тревопасните са дори по-здрави и мощни животни, докато хищниците разполагат с експлозивна сила, но краткосрочна.

Аз имам една теза, че човек, подложен на растителна диета, след време започва да възстановява метаболитните пътища, които по стечение на обстоятелствата организмът е регресирал. В природата няма вакуум. Нещо не го ли използваш, то отпада, и обратното.
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 20:41:08 pm от sidewinder »

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #781 -: Септември 29, 2009, 12:29:47 pm »
Естествено.Факт е, че грешно хранещият се човек има сериозен проблем със синтезирането на цялата Б група витамини.И именно тези сакати хора са избирани от "науката" за правене на статистики.
Защо имат проблем? Защото витамините от Б групата се синтезират от чревните бактерии...те обаче искат подходяща среда.А като се тъпчеш с маргарин, кетчуп, месо и купешки сладки с подобрител и набухвател + кока-кола за пирон, в червата ти е абсолютен апокалипсис.
Когато това е менюто ти, развиваш НАПЪЛНО РАЗЛИЧНА среда в червата си и затова завъждаш НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ БАКТЕРИИ, които в повечето случаи са болестотворни или натоварващи имунната система.И със сигурност не ти синтезират Б витамини.

Един вегетарианец(и особено суровоядец) няма никакъв проблем с набавянето на вещества, дори и ако се храни по най-еднообразния начин, защото може да си синтезира ВСИЧКО. Не "почти" всичко. ВСИЧКО.
« Последна редакция: Септември 29, 2009, 13:42:28 pm от Mirotvorec »

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #782 -: Октомври 01, 2009, 12:46:25 pm »
Както на някои сигурно им е известно, на пазара не могат да се намерят сурови ядки.Всички ядки преминават термална обработка, после на пазара се представят за сурови.

Това се прави, защото без тази обработка се скапват много бързо.Прави се на много висока температура за много кратко време.Това, което се получава, е разрушаване на ензимите в ядките, заради които ядката се разваля по-бързо.
Тези ензими придават на естествените храни така нареченото качество "самосмилане", защото хем разграждат сами продукта, в който се съдържат, хем подпомагат дейността на стомаха при смилането.

Което пречи на пазара от гледна точка на годността.

Който не вярва, може да си купи сурови лешници и да ги разчупи на две.В средата на лешника ясно ще се види, че сърцевината е силно покафеняла, като при печене - това е, защото температурата удря първо вътрешността(бидейки най-нежна и най-бавно изстиваща след това).

Но днес си купих небелени "сурови" лешници.Лешници, с кафявата ципа около себе си.Вътре не са обгорени и наистина имат вкус на сурови.Доколкото разбирам от лешници, според мен наистина не бяха преминали такава обработка.
Струва ми се логично, защото продавачката много рядко има от тях(развалят се бързо или изсъхват бързо вероятно), и ако са запазили ципестата си обвивка, може би наистина това да е фактор за липсата на топлинна обработка.Предполагам че при нея, щеше да си личи на тази ципа.Или пък затова белените са повече на пазара - защото при самия процес кафявата им люспа се оронва и изгаря.

Та съветвам суровоядците - купувайте си "небелени" лешници :)
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 12:48:23 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #783 -: Октомври 01, 2009, 12:54:57 pm »
Продават се и сурови орехи.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
« Отговор #784 -: Октомври 01, 2009, 13:04:00 pm »
По тази повод, аз обичам да давам следния пример:

Представете си, че ви се налага да правите ремонт и вие сте тези които доставяте материалите и извършвате самия ремонт. И съвсем друго е всичко това да направи някой друг, докато вие си почивате, наблюдавайки как вървят ремонтните действия.

Примера онагледява какво става, когато човек приема термично преработена храна и сурова. След нарушаване цялостта на растителната клетка, лизиращи ензими (когато не са разрушени) в нея влизат в контакт с нейните части и тя се самосмила. Когато е непокътната клетката, това не се случва, понеже нейната компартментализация изолира ензимите във вакуоли - лизозоми.

Така наистина се пести от ресурса на човешката храносмилателна система. Но хората това не могат да го разберат, защото определящ фактор за повечето е вкусовия. Но кагато веднъж човек свикне с вкуса на суровата храна, това вече не му прави впечатление.
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 13:04:48 pm от sidewinder »

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #785 -: Октомври 01, 2009, 15:09:26 pm »
Продават се и сурови орехи.

Не са сурови :( Каза ми го човек, работил известно време в склад за ядки.Единствените сурови орехи са тези с черупка, лешниците с черупка също са сурови...ако някой си ги намери такива.

Неактивен kossev

• Четящ
  • *
  • Публикации: 190
  • http://www.pristabg.com/
« Отговор #786 -: Октомври 01, 2009, 17:09:23 pm »
Ще ме прощавате за въпроса,но от скоро съм вегетарианец и има неща които доста ме вълнуват.
Едно от тях е, щом човек от самото си създавне по презумция си е немесояден (поне с такова впечатление останах ),какво го е накарало да започне да яде животни и кога е започнал?
И дали в Атлантида са яли месо?

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #787 -: Октомври 01, 2009, 17:45:06 pm »
Това има ли някакво значение за личния ти избор, или си просто любопитен?
« Последна редакция: Октомври 02, 2009, 09:31:38 am от Mirotvorec »

Неактивен emilkos

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 276
  • Леле, к'во станА
« Отговор #788 -: Октомври 01, 2009, 18:03:31 pm »
Защото има право на избор и се възползва от това си право, а какви ползи ще извлече от него е строго индивидуално.
А за Атлантида немога да ти кажа.

Спорт, аз доста успешно си намирам сурови ядки (бадеми, лешници, орехи, бразилски орех).
Между другото се радвам, че не преминах през периода на вегетарианство, а направо се отдадох на суровоядство и не сгреших.
« Последна редакция: Октомври 01, 2009, 18:14:39 pm от emilkos »

Неактивен kossev

• Четящ
  • *
  • Публикации: 190
  • http://www.pristabg.com/
« Отговор #789 -: Октомври 01, 2009, 18:12:56 pm »
Значение за личния ми избор не.По-скоро съм любопитен.Вътрешно убеден съм, че не трябва да ям месо, но често ми се случва да обяснявам на разни хора защо, аджаба съм се отказал от него. (спрях го преди 4 месеца).Случва ми се да влизам в нежелани спорове, особено когато се налага да обидя някоя трудолюбива домакиня.
Та интересно ми е, кога в човешката еволюция е започнало вегетарианството или респективно месочдството

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
« Отговор #790 -: Октомври 01, 2009, 20:44:39 pm »
Защото има право на избор и се възползва от това си право, а какви ползи ще извлече от него е строго индивидуално.
А за Атлантида немога да ти кажа.

Спорт, аз доста успешно си намирам сурови ядки (бадеми, лешници, орехи, бразилски орех).
Между другото се радвам, че не преминах през периода на вегетарианство, а направо се отдадох на суровоядство и не сгреших.
:hi:
E това е най-доброто. Няма загорели тенджери, няма печки, по-малко сметки за ток + здравословните придобивки.

Неактивен lightworker

• Четящ
  • *
  • Публикации: 155
« Отговор #791 -: Октомври 01, 2009, 21:14:45 pm »
Доколкото знам месоядството е започнало по време на ледниковия период. С други думи е било въпрос на оцеляване в променената среда.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #792 -: Октомври 02, 2009, 08:38:11 am »
Доколкото знам месоядството е започнало по време на ледниковия период. С други думи е било въпрос на оцеляване в променената среда.

Не е вярно.Какво тогава са яли мамутите и елените и прочие дивеча?

Значение за личния ми избор не.По-скоро съм любопитен.Вътрешно убеден съм, че не трябва да ям месо, но често ми се случва да обяснявам на разни хора защо, аджаба съм се отказал от него. (спрях го преди 4 месеца).Случва ми се да влизам в нежелани спорове, особено когато се налага да обидя някоя трудолюбива домакиня.
Та интересно ми е, кога в човешката еволюция е започнало вегетарианството или респективно месочдството

Дааа, до болка познато.И още ме боли, когато някой ме пита "защо".Идва ми да му отговоря грубо, да го напсувам или нещо такова, защото толкова много безсмислени обяснения съм извършил, че съжалявам искрено за всяко едно от тях.
Същите хора те питат "защо" след няколко дни отново.

След като вътрешно го усещаш, няма голям смисъл да знаеш "защо".Ако някой те пита, кажи му - "защото съм любознателен, интелигентен и разполагам с ценна информация за себе си и живота си, и понеже ти си мързелива автоматична пача, можеш да ме питаш още 100 пъти "защо", но няма да ти кажа".

Иначе като цяло въпросът е малко несериозен.Тва е все едон да питаш дали атлантите са си поръсвали черен пипер и чубрица върху хляба.
Откъде да зная за бога, дали са ядяли месо или не.Нима мислиш, че това е най-важното, което ще отразят в завещанието си на поколенията? :)

А за другия ти въпрос, мога да споделя личното си мнение:
Човек може да е създаден по един начин, но човекът се смята за духовно същество, защото може да променя предназначението, съдбата и характера си, въпреки целта, заради която е създаден.И го прави.

Ти сам избираш, на базата на това, което знаеш интелектуално и чувстваш емоционално, дали да ядеш месо или не.

А пък аз се съмнявам.Както казах - купи си сурови лешници и ги разцепи, виж сърцевината - ако е кафява, значи въобще не са сурови, просто са "недопечени".

П.П.
Препоръчвам на всички суровоядци една рецепна от Атерхов :)

50гр пшеничено брашно, ръжено брашно, овесени трици и царевично брашно се разбъркват.(общо 50гр май, ама аз го правя на око)(пълнозърнесит брашна, продават се навсякъде).
После в мелничка се стриват наедро или наситно фъстъци, лешници, бадеми и други ядки по вкус.

Това се смесва в една голяма купчина трици.

Рендосва се ябълка, морков и суров картов в равни количества.

После купчината и рендосаното се смесват и се яде :) Ако искате да сатне сладко - слагате мед, ако искате да сатне солено - слагате зехтин.

Неактивен emilkos

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 276
  • Леле, к'во станА
« Отговор #793 -: Октомври 02, 2009, 09:57:07 am »
Цитат

А пък аз се съмнявам.Както казах - купи си сурови лешници и ги разцепи, виж сърцевината - ако е кафява, значи въобще не са сурови, просто са "недопечени".

За орехите, бразилския орех и бадемите съм сигурен защото съм правил сравнения и наблюдения, но за лешниците определено не съм си правил експерименти, но тъй като нещо не ми допадат на вкус може да си прав. Ще проверя - мерсаж  :hi:

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #794 -: Октомври 02, 2009, 19:41:38 pm »
Възможно е и да е офтопик, но според мен е интересно.

Оригвам се на въглероден диоксид :) Точно като оригване след газирана вода.

Ял съм смес от:
Нахутено(леблебия) брашно, тиквено брашно(от тиквено семе), оризово брашно, овесени трици, смлени сурови фъстъци и лешници, омешано с мед и канела.Вкусът е много подобен на корни(поне ако правилно си спомням вкуса му).

Явно тази комбинация по някакъв начин образува въглероден диоксид при храносмилане и имам чувството, че съм пил газирана вода.

Стори ми се, че все някой може да го сметне за любопитно :)

П.П.
Науката, занимаваща се с образуването на чревните газове, се нарича флатология.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27