Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307823 пъти)

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Веселяк-У

• Четящ
  • *
  • Публикации: 24
Re:Вегетарианството
« Отговор #810 -: Октомври 05, 2009, 08:34:14 am »
Веселяк, чудя се откъде да започна...
Относно истината, която ще намеря - тя се заключава в това, че аз, консумирайки месо, съм абсолютно същия хищник както Рептилите. Какво ме отличава от тях? Както те ни гледат във ферми-човечарници и ни изцеждат енергията, така и ние гледаме животни във ферми и ги убиваме, за да се храним. Отделно факта за вредното влияние на месото не само върху физиката ни, ами и върху емоционалното ни състояние. Знай, че тези животни отглеждани при такива условия подлудяват още докато са живи. Отделно страха и кошмара, който изпитват докато умират.И това консумираш ТИ? Лудо и уплашено създание...какъв очакваш да бъдеш след консумацията му???
Виждам, че си под влияние на шаманските концепции- да уловиш шанса си като хищник- но те говорят за абстракта и духа, а не за животинското в нас. Дават сравнение хората!!! Дивата природа, хищниците и бозайниците, са част от естесвения баланс между отделните видове. Така замисъла на природата е - прекалената популация на един вид да не застраши ресурсите, храната и цял друг вид. Всичко е в естествен баланс. Отделно нашите прадеди не са консумирали толкова месо, колкото ние съвременните хора. Много от вас не сядат на масата без месо, и това всеки ден. Питай баба си колко често е хапвала преди кюфтенца, салами, пържоли. Да издигнеш природата си..това не ми е ясно...знам, че човек еволюира- емоционално и духовно. Двете вървят ръка за ръка.Но това е отделна тема. И да- аз разпространявам като последна инстанция, защото съм последната инстанция за тези същества. Няма да ги защитят нито политиците, нито бизнесмените, нито тези , които отиват в магазаина да си купят поредното печено пиле   

Lightworker,аз не мога да разбера защо се пробутва идеята,че хищника е по-низш от растителноядният и да станеш вегетарианец е задължително условие за духовни висоти.Това е доста подвеждащо.Всеки авантюрист ще се обяви за посветен.Мен изобщо не ме притеснява факта дали съм рептил,защото съм се родил човек и незнам какво друго да бъда.Знам ли,един ден може и да стана вегетарианец,но това би станало от самосебе си,а не защото ми скимнало,че така изглеждам по духовен в собствените си очи,а пък още по-малко,заради лошото отношение на някой си към животните.Може би ти не търсиш яснота а морално удовлетворение.
П.С.
Вдъхновението,там му е майката а не в това какви лупинги ще правим.

Неактивен lightworker

• Четящ
  • *
  • Публикации: 155
« Отговор #811 -: Октомври 05, 2009, 12:38:19 pm »
Веселяк,
четеш и недочиташ. Това е като развален телефон. Никога не съм твърдяла, че рептила е по-нисш от растителноядния. Това са създания, които населяват основно четвъртото измерение. Исках да направя сравнение!
Не е ли достатъчно вдъхновение да знаеш, че не си съучастник в убийството на 50 милиона животни НА ДЕН!
Спирането на консумацията на месо е важна предпоставка за еволюцията на цялата ни цивилизация.
Лично аз смятам, че вегератарианството спомага много развитието на емоционалната ни интелигентност. Много вегитарианци споделят, че след отказването на месото, са престанали да бъдат агресивни.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #812 -: Октомври 05, 2009, 12:51:03 pm »
Подкрепям с две ръце. Още повече, че вече го няма това пилеене на излишни емоции за щяло и нещяло.
« Последна редакция: Октомври 05, 2009, 13:05:29 pm от Mirotvorec »

Неактивен merulious

• Пишещ
  • Публикации: 548
« Отговор #813 -: Октомври 05, 2009, 12:55:38 pm »
Не знам дали няма да се повторя, но откак спрях месото (вече една година стана) се радвам на доста по- голямо спокойствие и емоционална стабилност. Преди всяка сутрин се будех с неприятна напрегнатост и нежелание, стомахът ми прекалено често беше свит от притеснение. Нервно ми ставаше за всяка дреболия, такъв си ми е характерът, но вече имам само смътен неприятен спомен какво е да си кълбо от нерви (въпреки, че много от околните няма да се съгласят, че има промяна  ;D).
« Последна редакция: Октомври 05, 2009, 13:17:24 pm от merulious »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #814 -: Октомври 05, 2009, 21:39:44 pm »
Веселяк-У, виждаш, какво пишат хората :) Защото това е факт.Мога и да ти опиша защо именно това е факт, разяснявайки механизма на нещата, но не е в това коренът на тази дискусия.

Въпросът е в целта.Никой не казва какво трябва или не трябва - трябва и нетрябва са специфични за всеки един отделен човек.
Някои са тук, за да изпитат какво е живота - да добият обща представа.Те опитват от всичко.
Други са тук, за да постигнат нещо конкретно - да видят как биха постигнали това и това в средата на този живот.Те поставят пред себе си цел, който влачи условия и изсквания.

Това са различни неща.Ако си тук да изпитваш живота и да добиеш обща представа - живей!
Ако пък си тук с идеята да видиш как би постигнал нещо в тези полеви условия - разбери кои фактори трябва да постигнеш! Ако вегетарианството е един от тях, тази тема ще ти подхожда.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #815 -: Октомври 05, 2009, 23:53:29 pm »
Аз също се чудя какво общо би имало неяденето на месо с духовното ниво и развитие.

Напоследък плющя месо както никога. Чувствам се в абсолютна форма. Духовното ми ниво също го усещам как удря връх (peak). В менюто ми влиза телешко, пилешко и най-много свинско.

За съжаление далеч не съм достатъчно агресивен. Направо се чудя някои хора как от месото ставали агресивни. На мен ми трябва да съм агресивен, но далеч не успявам, колкото ми се иска.  :(

Недоумявам и хората за каква агресия толкова говорят...

Хора, човека не е тревопасно живнотно. Целулозата в тревата тревопасните я разграждат до полизахариди. Но ние не. Киселинноста в стомаха на една крава е много пъти по-висока от тази в човека. Не се правете на такива, каквито не сте.

Разбира се в съвременния свят има много ужасни неща, които много хора ядат (а не е добра идея) - сандвичи от макдоналдс, всякакви газирани и тн.

Да се отречеш от всичко, това го разбирам. Ама да изключиш месо, риба, яйца и още сума други работи, това не.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #816 -: Октомври 06, 2009, 00:05:47 am »
Кокоши мензис? Не, мерси.

Но сериозно, явно въпросът за месото и духовното развитие е доста актуален.Ето простия и лаконичен отговор, ако още някой попита нещо след него, ще си помисля, че целта му е да флуди:

Ако човек иска да е нещо, което расте и се развива, трябва да привлича подобни неща - подобното привлича подобно.Когато заровиш парче месо, нищо не израства от него.Когато заровиш печен фъстък, нищо не пораства от него.Когато заровиш суров фъстък, пораства растение, което дава плод.

Затова, консумирайки живи неща, които имат потенциала за развитие и за даване на плод, човек се уеднаквява с тях и също събужда потенциала си за растеж и за даване на плод.
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 00:06:53 am от Спорт-Здраве4 »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #817 -: Октомври 06, 2009, 09:20:57 am »
А желанието ти да не ядеш нещо, което ти се яде някак си просто звучи... насилствено.
Това е от една друга тема. Ако човек счита, че месото му вреди физически и най-вече на психиката, или че по някакъв начин косвено допринася за причиняването на смърт на невинни същества, не е ли по-добре да го спре, дори и насилствено? Не след дълго тялото ще привикне към новия начин на хранене. Яденето на месо е просто един навик. Всъщност неяденето на месо, също е навик. Значи всичко зависи от това каква мотивация имаме за да спрем месото и да знаем защо го правим. Всъщност за предпочитане е мотивацията ни да не е спиране на месото, а преминаване към немесоядство, т.е. да утвърдим неговата противоположност, а не да го потискаме. Можем да използваме и самовнушение. Преди всичко от значение е желанието за някаква промяна в самите себе си, както и нашата сила и волята да осъществим тази промяна. Всяка промяна поражда съпротивление - няма нищо по-нормално от това.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
« Отговор #818 -: Октомври 06, 2009, 10:57:48 am »
Хора, човека не е тревопасно живнотно. Целулозата в тревата тревопасните я разграждат до полизахариди.

Много ми става смешно, когато някой се изказва за нещо свързано с биологията. И в същото време тъжно, когато виждам, че болшинството от вас правят фрапантни грешки.

Тангра, ми нали самата целулоза е полизахарид. Тя е изградено от глюкозни остатъци. Тревопасните я разграждат до глюгоза с помоща на ензими, синтезирани от микроорганизми. Човекът не може да извлече глюкоза от целулозата. Но защо пък му е притрябвало да извлича точно от нея, като има толкова достъпни източници.

п.п. Има една китайска поговорка - "Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си".
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 11:19:10 am от sidewinder »

Неактивен merulious

• Пишещ
« Отговор #819 -: Октомври 06, 2009, 11:04:00 am »
В тая връзка искам да попитам за суровите картофи. И по- точно дали и доколко има смисъл да се ядат сурови.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
« Отговор #820 -: Октомври 06, 2009, 11:17:33 am »
В тая връзка искам да попитам за суровите картофи. И по- точно дали и доколко има смисъл да се ядат сурови.

Не бива да се ядат сурови картофи!!! :nea:

Неактивен merulious

• Пишещ
« Отговор #821 -: Октомври 06, 2009, 11:46:26 am »
А защо не? Има хора, които го правят. Не говорим за вкусовите му качества, на някои може да им харесва. По- скоро става въпрос за хранителните им качества.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #822 -: Октомври 06, 2009, 11:59:38 am »

Не бива да се ядат сурови картофи!!! :nea:

Хахаха :)

Но първо да се изкажа по повод това:
А желанието ти да не ядеш нещо, което ти се яде някак си просто звучи... насилствено.
Ако човек счита, че месото му вреди физически и най-вече на психиката, или че по някакъв начин косвено допринася за причиняването на смърт на невинни същества, не е ли по-добре да го спре, дори и насилствено?

Oneness, както казах и в друга тема - трябва най-накрая да се разбере, че ако знам нещо за даден продукт, и този продукт ми се яде, но това, което знам за него, ме сипра да го ям, тук са намесени две желания.
Моето инстинктивно желание ме кара да го ям.Тук аз проявявам насилие спрямо инстинкта.
Но моето интелектуално желание копнее аз да не се докосвам до това нещо.И тук аз изпълнявам с неохота желанието на интелекта си.

И двете желания са мои.Само че всеки вижда това желание, което му е угодно на него.В случая аз порявявам насилие към едното и блоговоление към другото.Защото емоциите, както и желанията, също са в йерархия и са подредени по приоритет и сила.

А за картофите :)

У болно-наивното общество, онази безинтелектуална аморфна маса от чехълчета и амеби, която изпълва улиците, битува едно вярване, че от суровия картоф се вдига температура и може да не ходиш на училище.Колко дребнаво...но както и да е.

В действителност температурата на човека не е нещо постоянно(какво?! нима казах нещо ново или нещо неизвестно?!)
Температурата на човека зависи от много фактори и е прилична на хомеостаза - на активно стабилна, а не на пасивно стабилна(какво?! все едно и това не знаем?! кво толкова важно има тук?!)

Еми след като тези факти не са нищо ново, нищо дълбоко, нищо незнайно и нищо за учудване, защо постоянно повтаряме, че от картоф се вдига температура? Онова, което ни трябва, е да знаем ЗАЩО се вдига тя.

Температура се вдига, когато имунната система е свръх-активна.
температура се вдига, когато коя да е система е свръх-активна.
Температура се вдига, когато се напарваме под душа.
Температура се вдига след спринт.
Температурата се вдига при силни емоции.
Глупостта на медицинското лице, което счита промяната в температурата като обективен фактор, даващ конкретна информация, няма прецедент.

Смешно е, когато тригерният израз "вдигнах температура" задейства онзи познат ни готов пакет от изводи и архетипи, даващ негативна оценка.

И така, у обществото битува архетипно-изводния пакет от разсъждения, който всеки с гордост изтъква като някакво интелектуално богатство, че суров картоф не се яде, защото вдигаш температура от него.

Защо се вдига температура от него.
Защото картофът е много полезен за стомашната и чревната среда.Той действа като регулатор и като възстановител на нарушеното равновесие в тези среди.
Ха! странно, нали?
Защото пък пърженият картоф прави точно обратното!

Именно :) защото пърженето разрушава именно онази химия на картофа, която го прави полезен, и без нея той придобива обратните функции - става вреден по същия параграф, по който иначе е полезен :)

Аз никога не съм вдигал температура от картоф.Ям го настърган в салата, ям го нарязан сред ядки, ям го като ябълка.
Температура вдигат само онези, които имат нарушение в стомашно-чревната система.Защо? Защото тези тъкани са изключително богати на кръв(като синусната лигавица) и силно влияят на кръвното налягане и състоянието на кръвта(затова капките в носа вдигат кръвното).Когато картофът предизвика бурни химични промени и се започнат бурни биохимични действия за възстановяване на равновесното състояние, температурата се вдига.
Имунната система няма никакво участие в това...но зависи от нарушението на тракта все пак.

Също така, ако напишете "суров картоф" в гугъл, ще попаднете на множество форуми и разкази на хора, чиито деца обожават сурови картофи и ги ядат с желание, за възрастни и студенти, които също се привличат от сурови картофи и тн.

Ще кажете ок - вареният картоф също е полезен за стомаха и се яде, когато е разстроен.Да, така е - варенето не е достатъчно, за да разруши активната химия в картофа, свързана с тракта.Но замислете се - вие със сигурност ГУБИТЕ НЕЩО при варенето, въпреки, че още не знаете какво.
Какво ви пречи да изядете този картоф суров?
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 12:33:16 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен merulious

• Пишещ
« Отговор #823 -: Октомври 06, 2009, 12:15:35 pm »
Мда, именно тези форуми посетих и аз преди известно време. Но в друг прочетох за скорбялата, и че за да извлечеш глюкозата, която иначе е лесно достъпна след варенето, при суровия картоф трябва да падне доста дъвчене, ако изобщо можеш да се добереш до нея. Но както и да е. Трябва да се пробва.
А какво ни пречи?- Насадените стереотипи на мислене. (Edit: Ау, и вкуса!)
По тази логика прясното сурово месо също дава много повече ползи от термично обработеното, а за прясната кръв да не говорим  :blum2:  ;D
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 13:05:17 pm от merulious »

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #824 -: Октомври 06, 2009, 12:29:40 pm »
П.п.: Спорте- с неохота да ядеш нещо, значи да го ядеш с нежелание.

Уф  :blush: Но това не е грешка, това е лапсос  8) (ето пример за рационализация)

А за месото, точно така! Всъщност суровата риба(суши), сушената риба и сушеното месо са изключително хранителни, много засищаши и даващи много сила храни.Хора, които често ядат сушена риба са ми споделяли, че няколко парченца ги държат сити през целия ден и цитирам - "просто усещаш как ти действа добре".

Затова суровоядството е по-важно от вегетарианството, ако целта на човек е да повеши качеството на организма си.

Интензивността на вкуса и миризмата на месото е скалата за неговата полезност.Не всеки понася интензивния вкус на рибата - аз не познавам хора, които да могат да ядат риба без суши-соса, който смекчава вкуса й ;) А миризмата е просто да се изповръщаш - много е силна.Всичко това се губи, когато опрапастиш цялата храна на скарата и тя се превръща в боклук.

П.П.
Има и хора, които обичат сурова кайма и я ядат с лъжичка.
« Последна редакция: Октомври 06, 2009, 12:32:38 pm от Спорт-Здраве4 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27