Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 304475 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Max

• Гост
Re:Вегетарианството
« Отговор #630 -: Декември 08, 2008, 19:17:24 pm »
Твърдения на Ивелин Иванов, когото наричат маг:

„…Особено внимание трябва да обърнете на храната. При различните учения за практическа магия се прилагат най-различни режими за храна, които зависят от местоположението на страната, в която живее човекът. Има огромна разлика между начините на хранене в Азия, Африка, Америка и у нас. Те са съобразени с природните особености на хората, с климата. Например един ескимос, захранен от малък с месо, не може да се чувства добре на пълен вегетариански режим и обратното – човек, консумирал през целия си живот растителна храна, би се отровил от месо.
Препоръчително е да се консумират в по-голямо количество плодове и зеленчуци. Естествено, мляко, яйца, сирене и др. могат да се употребяват, но в по-малко количество. Трябва да се ограничи до минимум консумацията на месо….”
Източник : http://www.bio-m.net/publications/43.html

Не звучи много смело.

Срещал съм тезата за задължителното вегетарианство в магията по-твърдо застъпена в „Протоколите на магьосника Стоменов” на Вит Ценьов.

Но тези твърдения са твърде отскоро. Навремето, когато вероятно наистина е имало някакви спомени за магията, се е практикувал дори канибализъм, тревопасните са нямали място в жестокия свят на могъщите хора.
« Последна редакция: Декември 08, 2008, 19:39:57 pm от Max »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #631 -: Декември 08, 2008, 21:29:06 pm »
тревопасните са нямали място в жестокия свят на могъщите хора.

Много намясто казано :)

Доколкото аз съм се добирал до информация, това за канибализма идва директно от културата на Сириус, чиито темели са агресията, насилието, безкрупулността и силата като фактор, определящ социален ранг.

Във вселената има мого култури(не предполагам, понеже ако нямаше, това би било просто хабене на пространство).Защо има тенденции към абсолютизиране на някоя от тях и търсенето на някаква неизменна житейска истина в различните поведения в тази вселена, които са навярно безкрай? :)

Тук на Земята например, не е съвсем така, както на Сириус.Слонът и китът(не баш тревопасно...но) никой не ги търси за нищо, нали?  :P
Едновременно с това, те не търсят никого.

Тук, на Земята, вегетарианците са самодостатъчно общество, за разлика от хищниците.Може би затова единствената връзка между хищник и тревопасно, която разумният човек може да отчете като солидна, е контрол над популацията  :P
Иначе, за какво по дяволите са лъвовете на биковете.Или за какво са нужни на рибите акули!

Всички ние, всички култури и раси във вселената съществуват заедно, заради условията да съществува всяка една.Множеството на рибите създават условията за акулите,те самите иначе с нищо не са полезни.И кой ги пита?

Трябва ли някой да ги пита? Имаш условия - значи си на мястото си.

Според мен не е нужно да определяме кой какъв трябва да бъде...има условия за всички да бъдем каквито си искаме, въпреки е**ни понятия като "полезност" или "нужност" или "помощ на обществото".

« Последна редакция: Декември 08, 2008, 21:32:34 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Max

• Гост
« Отговор #632 -: Декември 09, 2008, 20:19:19 pm »
Пред предположенията  предпочитам сухите факти, а те са следните:

Слонът е търсен заради бивните – като ловни трофеи и ювелирен материал, заради ходилата и опашката като деликатес, популярен сред елитните гастрономи.А, да не забравя : и като експонат в зоопарка  )))

Горкия кит пък го търсят заради цетацеума – т.н. „китова мас”, която се използва в елитната козметика (от любов към китовете съм забранил на жена си да я изпо;лзва ))) )

„агресията, насилието, безкрупулността и силата като фактор, определящ социален ранг”

са темели и на земната култура, която за разлика от тая на Сириус доказано съществува.

Кой на кого за какво е нужен?
Живеем в свят на симбиотични отношения и въпросът опира не само до контрол над популацията.Помисли за бактериите, които живеят в човешкото тяло.Примери за симбиоза колкот щеш, мързи ме да изброявам….

« Последна редакция: Декември 09, 2008, 20:32:15 pm от Max »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #633 -: Декември 09, 2008, 21:20:29 pm »
Ок...и какво искаш да кажеш с това :)

Аз исках да кажа, че въобще не е важно какъв си.Пандата е тотален хищник, със 100% хищническа храносмилателан система.И е обърнала само на тръстика.Някой търис ил й сметка? :)

Защо тогава някой търси сметка на останалите вегетарианци  ;D

Max

• Гост
« Отговор #634 -: Декември 09, 2008, 21:41:01 pm »
Имам още един възглед по отношение на храненето, който искам да споделя.

Мисля, че както дишаме непрекъснато а не три пъти на ден, така е логично да поемаме вода и хранителни вещества.За съжаление да преживяш непрекъснато на работното си място просто не става.Животът е устроен не в полза на здравето на човека, Недобреобмислено или преднамерено, не знам.Човек изобщо не би трябвало да работи за някого! Какъв абсурд!
Докато е част от системата, човекът  е обречен.
Този начин на живот не води до никъде.

С това напускам темата.
« Последна редакция: Декември 09, 2008, 21:45:50 pm от Max »

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #635 -: Декември 15, 2008, 07:40:53 am »
Животът е устроен не в полза на здравето на човека, Недобреобмислено или преднамерено, не знам.Човек изобщо не би трябвало да работи за някого! Какъв абсурд!
Докато е част от системата, човекът  е обречен.
Този начин на живот не води до никъде.

С това напускам темата.

Не, този живот на нас са ни го устроили! Не че е бил такъв преди. Абсолютно точно го каза иначе.
Защо напускаш темата? Направи я интересна, сега я напускаш..

Аз пък имам чувството, че сте седнали да се оправдавате в последните страници, защо ядете това и онова. Не дължите отчет на никого.И аз смятам, че на някои вегетарианството не им понася, пък дори и проблемът да е само в главите им.

За съжаление да преживяш непрекъснато на работното си място просто не става.

Това не го разбрах.
« Последна редакция: Декември 15, 2008, 08:22:56 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Max

• Гост
« Отговор #636 -: Декември 15, 2008, 20:06:52 pm »
За съжаление да преживяш непрекъснато на работното си място просто не става.
Цитат
Това не го разбрах.

Имах предвид, че според моите разбирания човек трябва да поема храна и течности много често на съвсем малки дози.Това има своите ефекти, които можем да обсъдим другаде.

пък дори и проблемът да е само в главите им.

Забравил съм да кажа Довиждане.

И на мен така ми се струва.Проблемът е само в главите.Има хора , които след седмица без месо се разболяват, защото някой им внушил, че хемоглобинът им ще падне и после не знам кво…Имах колежка, която след 5 години заряза вегетарианството, защото „ заради него се разболяла от анемия. Викам и „не е от вегетарианството, аз за 23 години от нищо не се разболях”, ама тя си знае нейното. Както си настроиш съзнанието, така ще понесеш едното или другото.Ни от тревата се умира ни от месото.Обаче фанатизмът е опасен. Аз бях фанатизиран до степен на саморазрушение.Бях готов човек да убия, ако по негова вина съм сложил в свещената си уста нещо, което се е опирало до месо.
Освободих се от това.Свободен съм да се съобразявам със ситуациите в които попадам, вместо да се самопрограмирам към разрушение, в стремежа си да се препазя от оскверняване с месо. Бил съм смешен, глупав, луд. Сега съм по-трезв и най-вече свободен.

« Последна редакция: Декември 15, 2008, 23:45:30 pm от H. »

Androctonus

• Гост
« Отговор #637 -: Декември 15, 2008, 20:13:46 pm »
Да, от всичко изчетено и личния ми опит бих казал, че основанта разлика между вегетарианците и тези хора, които ядат месо, е,  че едните абсолюдизират - "не яж това". Никой не е твърдял, че трябва да се тъпчеш само с месо  по 5 пъти на ден ;)

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #638 -: Декември 15, 2008, 21:34:03 pm »
Бил съм смешен, глупав, луд. Сега съм по-трезв и най вече свободен.

Добре,че си успял да се освобдиш,иначе не е истина,какво щеше да понесе този форум  ;D

Цитат
Да, от всичко изчетено и личния ми опит бих казал, че основанта разлика между вегетарианците и тези хора, които ядат месо, е,  че едните абсолюдизират - "не яж това". Никой не е твърдял, че трябва да се тъпчеш само с месо  по 5 пъти на ден Wink
УРААААААААААААААААААААААААА най накрая след незнам си колко страници повтаряне,успяхте да стигнете до точката,че всичко което е доведено до фантазиъм е грешно и всеки трябва да яде,това което му се яде.Остава само въпроса защо се опитваше и все още се опитваш да изкараш другата страна лошата.Никой тук/с леки изключения/ не твърди, че трябва да спирате месото или по конкретно "НЕ ЯЖ МЕСО"
Единственото което виждам от постовете ти в тази тема е "убеждаване" ,че трябва да го ядем и че сме заблудени и живеем нездравословно и другите простотии.

Аз също съм виждал хора които казват "Без месо неможеш,то ти трябва" и ти го натякват,което си е еквивалентно на това което ти представи като заповедно "ЯЖ".Винаги ще има хора в едната и в другата крайност,ама да категоризираш набързо коя "група" каква е, не е правилно.
« Последна редакция: Декември 15, 2008, 21:35:52 pm от UpsideDown »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #639 -: Декември 15, 2008, 22:14:54 pm »
Както си настроиш съзнанието, така ще понесеш едното или другото.

Е тва беше,аз нямам какво повече да кажа....айде точка по въпроса най-накрая, преди пак да сме профучали покрай истината  :P

Androctonus

• Гост
« Отговор #640 -: Декември 16, 2008, 19:18:11 pm »
Защото, ОбърнатНаопъки, явно пак не си разбрал.
Не аз се опитвам да изкарам растенията като нещо, което не трябва да ядеш, защото е отровно. но както и да е.

Неактивен zaio

• Четящ
  • *
  • Публикации: 127
« Отговор #641 -: Декември 19, 2008, 01:51:07 am »
Аз съм упорито добиче и си направих труда и прочетох всички постове, наистина бая време ми отне-с доста от  нещата "ЗА" вегетарианството съм съгласна, с други не, но има едно друго нещо неспоменато от никой което ме притеснява. Значи аз ям месо, с изключение на няколко вида, които не понасям трудно ще ми е да спра изцяло признавам си-супер гадно ми е да гледам как се убива животно пред очите ми-аз съм от тия съвременните дето ядат месо, но под формата на краен продукт, ако се наложи сами да си го убият ще предпочетат да станат вегетарианци. Така наистина сигурно е ужасяваща картината на кланица със всичките хиляди или милиони животни умиращи на ден, даже и не искам да си помислям защото няма да мога да спя няколко седмици, но мисля че по-гадно от това да убиваш животни е да ги убиваш безпричинно и какво имам предвид. Айде в България от тая гледна точка е добре работата щото аз лично нямам познат българин който да хвърля месо, ако е развалено на кучето ще го даде ама няма да го хвърли и въпреки че е гадно отглеждането на животинките в боксове, угояването им тъпкането им с какви ли не препарати поне не е напразно. Но е ужасяващо какво става в Америка и Англия(лични наблюдения в ресторантите). Животните се колят, разпарчетосват, месото се готви и ако до не знам си колко минути не се изяде от никой цели тави в боклука, и няма "ама" всичко директно там. За мен това вече е  наистина супер варварско и безпричинно отношение. Да го заколиш животинчето ама дори и да няма смисъл от това страдание защото всъщност не си му използвал дори и месото. За мен това е потресаващ факт и то най-вече на фона на онези дечица от Африка с подутите коремчета. Да ме извиняват развитите държави но те дори и към хляба нямат респект защото и него изхвърлят с тонове, а колко милиона има гладуващи по света. За мен това са абсолютно презадоволени дебили,които освен че са жестоки както всички други дори са толкова нагли че не консумират това което са направили. Ясно е че е доста трудно хората да спрат да ядат месо, но поне да колят толкова животни колкото са нужни.Май-първо от там трябва да се почне, после да спрем яденето на млекопитаещи и т.н
Най-добрата рецепта за щастие е- да използваш парите си не за да трупаш вещи, а преживявания!

Androctonus

• Гост
« Отговор #642 -: Декември 19, 2008, 14:29:38 pm »
Айде пак...
Че с какво млекопитаещите са по-горе от домата освен, че ни е гадно да гледаме, как умира едното, а другото - не?

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #643 -: Декември 19, 2008, 14:45:41 pm »
Айде пак...
Че с какво млекопитаещите са по-горе от домата освен, че ни е гадно да гледаме, как умира едното, а другото - не?

Отговора е елементарен и е пред очите ти. Домата няма мили очички да те гледа как го колиш, нито пък гласче на яренце, с което да пиши като му прережеш гърлото. Освен това малките детенца могат да си играят с яренца и агънца и от това да ти става мило, а едва ли ще е същото като видиш детенце да си играе с домат. Освен това яренцето има 4 крака, ушенца, очички и е много по близък във видово отношение до човека, а домата е растение все пак. Едно яренце може да ти стане другарче и да си играе с тебе, а домата едва ли е толкова забавен и развеселяващ.

Още причини?

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
« Отговор #644 -: Декември 19, 2008, 15:28:35 pm »
Още причини?

Мда.
Аз не бях съгласен да ям месо с ума си, но ядях доста време. Чак след една диета, когато понечих да ям месо, ми стана гадно и това ми беше добре дошло, защото и без това не бях умствено съгласен да ям. Затова не проядох месото, заедно с останалите неща, спрени до сега от диетата. И колкото повече време минава, толкова по-чужда и странна ми става миризмата.

Но с рибата не е така. Яде ми се риба. И ям риба понякога. НО...ако отида на планина и ми се дояде риба, няма да имам сърце да й продупча бузата с кука, вероятно минавайки през хрилете, след което да й натроша черепа о някой камък, докато не й увисне главата. След което да й изкормя карантиите и да я обгоря, след което да я глътна. Просто нямам нужната омраза в себе си, за да завърша цялата процедура.

А домат мога да си откъсна.И понеже мога, затова го ям.
« Последна редакция: Декември 19, 2008, 19:22:12 pm от Mirotvorec »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27