тревопасните са нямали място в жестокия свят на могъщите хора.
Много намясто казано

Доколкото аз съм се добирал до информация, това за канибализма идва директно от културата на Сириус, чиито темели са агресията, насилието, безкрупулността и силата като фактор, определящ социален ранг.
Във вселената има мого култури(не предполагам, понеже ако нямаше, това би било просто хабене на пространство).Защо има тенденции към абсолютизиране на някоя от тях и търсенето на някаква неизменна житейска истина в различните поведения в тази вселена, които са навярно безкрай?

Тук на Земята например, не е съвсем така, както на Сириус.Слонът и китът(не баш тревопасно...но) никой не ги търси за нищо, нали?

Едновременно с това, те не търсят никого.
Тук, на Земята, вегетарианците са самодостатъчно общество, за разлика от хищниците.Може би затова единствената връзка между хищник и тревопасно, която разумният човек може да отчете като солидна, е контрол над популацията

Иначе, за какво по дяволите са лъвовете на биковете.Или за какво са нужни на рибите акули!
Всички ние, всички култури и раси във вселената съществуват заедно, заради условията да съществува всяка една.Множеството на рибите създават условията за акулите,те самите иначе с нищо не са полезни.И кой ги пита?
Трябва ли някой да ги пита? Имаш условия - значи си на мястото си.
Според мен не е нужно да определяме кой какъв трябва да бъде...има условия за всички да бъдем каквито си искаме, въпреки е**ни понятия като "полезност" или "нужност" или "помощ на обществото".