Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 304468 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Androctonus

• Гост
Re:Вегетарианството
« Отговор #615 -: Ноември 27, 2008, 19:56:19 pm »
Виж сега,поправи ме ако греша,но в горната статия за колита аз не видях да пише,че зелето му е причинител :) Само че не е добре да се яде зеле,когато имаш колит.Но ще хванеш ли колит от зеленчуци беше въпросът ми :)

Ако искаш можеш да продължиш да се ровиш в медицинската терминология и болести,за да оправдаеш тезата,която не си изказал до сега и за която само зная,че е "въпреки" на това,което аз казвам :)

Аз каквато теза съм имал предвид, съм си я изказал.

По тази логика, кажи ми едно заболяване, което да "хванеш", ако консумираш месо в правилни количества?

Една от многото причини за колит е грубата храна, каквато несъмнено е зелето.
Разбира се, да не пропускаме и самата реакция на организма при ядене на солидна порция зелева салата - стомахът ти се надува, причинява доста ... газови пориви хаха, а ароматът на последните не е най-божествения възможен.
За мен това не е нормално.

Ако се абстрахираме от зелето, то до апандисит се стига често след употреба на т/н. груби храни - чушки, зелце, семки...

За жалост съм един от малкото хора в темата, които привеждат аргументи различни от: "Аз така мисля, това правя и така ми е добре". Но здраве да е.
Човек може да си въобрази всичко :) И да си го вярва, та да си постигне и върховното съвършенство, в същия ред на мисли ;) Пък после да не вярваме на нищо друго и ей го на, интересна схема.

Освен всичко това, не мислите ли ,че има причина месото да се разгражда (и то почти напълно, за разлика от някои други храни) и веществата да се усвояват? Ако то беше толкова отровно, колкото някои хора се опитват да го изкарат, това не би следвало да стане изобщо. Има една дозина ензими, които са натоварени със задачата да разградят мастни киселини и белтъци. Напразно ли е това? Или е някаква заблуда съществуването им.
Очевидно е, че организмът извлича някаква полза от месото.

И това, че съвремения човек се храни, или по-скоро тъпче, нерационално, не е причина да се счита, че месото е вредно и консумацията му е нездравословна.
« Последна редакция: Ноември 27, 2008, 20:21:52 pm от Androctonus »

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
« Отговор #616 -: Ноември 27, 2008, 22:44:05 pm »
Братле, след толкова страници и толкова аргументи.. на всички ни стана ясно, че нито едните възприемат аргументите на другите, нито обратното, резултата е отчайващ - караници и глупусти.. То не бяха сравнения на стомаси, сравнения на зъби, сравнения на енергии, витамини, въглехидрати.. И най-лошото е, че след 20 минутки с google, ще намериш долу-горе логична теория за всичко, колкото и невъзможно/нелогично да изглежда. И едните вадят статии, и другите вадят статии и стигаме до задънена улица. Затова не остава нищо друго, освен да споделим личните си наблюдения върху самите нас.

Аз лично никога не съм изпитвал нужда да ям растения, дори напротив - като видя някое зелено стръкче в чинията ми се отвращавам дори при мисълта да го изям, докато напълно необяснимо (поне за мен) съм се събуждал с невероятна жажда за кръв.. или някакви плодове, месо (това е по-разбираемо  :D), но никога за някакви тревички..

И аз мисля, че го казах това преди 5-10 страници, ама май почти никой не разбра - човек като се вкара във филма нищо друго няма значение, никой друг не е прав, никой друг не знае по-добре. Интересна работа е това "духовно извисяване", ние простите къде да ходим с някаква си 'логика'

И в крайна сметка, имайте напредвид че като говорим за месо - говорим за месо, не за наденички, кремвирши, луканки, или пълнежа на БИГ МАК (които са ми вкусни всъщност и честно, не се чувствам по-тъп докато ги ям).

Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Max

• Гост
« Отговор #617 -: Ноември 29, 2008, 16:13:19 pm »
Добре е първо да си отговорим на въпроса: Какви са целите и стремежите ни - здраве, духовно развитие или нещо друго?

Пак да попитам (правил съм го и по-рано) какво означава "ДУХОВНО РАЗВИТИЕ"?
(Аз ли съм тъп, че не виждам смисъл в тоя израз? Или в него наистина няма смисъл?)
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 16:14:52 pm от Max »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #618 -: Декември 01, 2008, 13:45:53 pm »
Пак да попитам (правил съм го и по-рано) какво означава "ДУХОВНО РАЗВИТИЕ"?
(Аз ли съм тъп, че не виждам смисъл в тоя израз? Или в него наистина няма смисъл?)
Смисълът всеки сам си го открива - дефинирането му е невъзможно. Всеки си влага различно съдържание в думите "Духовно развитие", което си е съвсем в реда на нещата. Ако думата "Духовен" ти се струва безсмислена, можеш да я замениш с друга; все има нещо, което желаеш да развиеш.

Androctonus

• Гост
« Отговор #619 -: Декември 01, 2008, 22:03:13 pm »
от цялата работа, какво излиза? Че тези, които ядат месо не могат да се развиват духовно... независимо, че дефиницията на този процес всеки си я определя сам...
Хех :)))

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #620 -: Декември 01, 2008, 22:06:34 pm »
Надали, яденето или неяденето на месо помага за каквото и да е извисяване. Аз след като не го понасям и цял живот почти не съм ял, а в последствие и изобщо съм го спрял, не съм забелязал да съм много духовно/или каквато и дума да сложа/ извисен  :D
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 01:10:48 am от Mirotvorec »

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #621 -: Декември 02, 2008, 13:06:17 pm »
Ами то не е особено полезно да "осъзнаеш", че си духовно извисен, защото най-често означава, че не си. Обаче винаги е полезно да забелязваш ограниченията в мисленето си или поне да се опитваш.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #622 -: Декември 02, 2008, 13:25:25 pm »
Тук колко си прав/а не е истина. Всеки ден забелязвам колко съм ограничен умствено и наистина, доста ми е полезно това.  :D

Колкото до извисяването, дори и да не осъзнаваш, че си, винаги можеш да направиш разлика с известен период от време в миналото и да разбереш до къде си стигнал. Иначе как можем да говорим за някакво извисяване, ако никога не разбереш, че го има? И как така неяденето на месо помага, след като човека открил подобно нещо не би трябвало да е осъзнал, че се е извисил ?
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 19:41:48 pm от Mirotvorec »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #623 -: Декември 02, 2008, 13:50:38 pm »
Не виждам някой да казва нещо друго по повод "духовното извисяване"(фразата без дефиниция, смисъл или някакво значение) и яденето на месо, освен че това са неща,които почти нямат връзка.

Затова не мога да разбера защо този въпрос постоянно се изважда на дневен ред, и то чрез утвърждаване на горното! Дайте да му сложим точката веднъж завинаги и да говорим за по-конкретни неща за вегетарианството.

Всъщност,аз лично,не виждам какво има да говорим за него.Но пък винаги можем да го използваме за интелектуални сражения,когато никой друг не пише във форума...
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 13:51:42 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #624 -: Декември 02, 2008, 15:22:01 pm »
Но наистина трябва да направя едно уточнение от първа ръка.

Наскоро имах мини-икономически разцвет и можех да си позволя да ям стойностни неща за известно време.Много зехтин, ядки, хубави зеленчуци и сирене...както и стойностен хляб (Бонус...това е най-доброто в обсега ми за сега)

Факт е,че не ми се тренираше вече,но не защото нямах физически сили.Напротив, само че липсваше емоционалният ми импулс.Спрях да се заяждам с хора по улицата и агресията ми изчезна - не ми се занимаваше с глупости не само защото нямах желание, но и защото усещах,че няма да има стария ефект, защото нещо зад очите ми липсваше.Бях в настроение за интелектуално разрешаване на проблемите.

Само че,този кратък икономически стабилитет бе последван от доста сериозна финансова криза  :P И оставен без никакво ядене...целият зехтин изсмукан, ядките унищожени, подправките стопени,а и имам сериозно куче, което насмалко да почне да гладува.
Нямах избор, освен да почна отново да ям боклуци за известно верме - сладко под формата на шоколад, бисквити, купешки сладки и тн, бял хляб и купешки сготвен боб и др.Доста toxic

И от два-три дена насам забелязвам, че имам повече енеригя,която ме прави по-раздразнителен, нетърпелив, имам желание за физическо изтощение отново и разумният ми запас от агресията е възстановен  :D

Наистина храненето оказва доста осезаемо влияние върху характера, само че да се определя кой от двата типа личност(примерно) е по-"духовно извисен"!?
Всеки вид характер си има силните и слаби ситуации и не може да се сравняват характери и да се определят по-успешни и тн.Несериозно е.

Може би е добре човек да прави избора си от време на време в зависимост от живота си.Ако знае,че дълго време ще има доста интелектуална работа или ще се занимава с наука, учене и тн...може би е по-добре да премине на един тип храна.
Ако пък знае,че ще има физически стълкновения, или че ще трябва да положи доста усилия и борби,за да постигне нещо в подходяща сфера и тн,трябва да мине на друг тип хранене...
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 15:25:17 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #625 -: Декември 06, 2008, 18:23:38 pm »
Съгласен съм ,че вида на храните оказва влияние за психическото и емоционалното ти състояние. (както впрочем и времето от деня, когато ги ядеш)

Но твоя конкретен пример може да е бил свързан, не със всичките видове храна, а например само със сладкото (вс, което има захар)

Сладкото те прави мн по енергичен, в краткотраен аспект - всякакви тренировки, движение, желание за агресия; раздразнителен, когато си в дупка и тнт.

Странно но аз когато имам интелектуална работа, предпочитам точно сладко и тестяно.
Те се разграждат много бързо, енергията, която се отделя е огромна - и то точно най-вече глюкоза - за мозъка.
Няма умора от смилането, защото се смила бързо и лесно. За разлика от месото например, или боба, където ти става тежко и ти трябват 1-2 часа почивка след хранене (които ако учиш не искаш да хабиш в почивки)

Негативния ефект - дигаш мн килограми .. После ще трябва да се отслабва.

...
За духовното извисяване ... Трябва наистина да видим как ще го мерим това.
Щото аргумента "така казал Дънов", за мен не е достатъчно доказателство.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #626 -: Декември 06, 2008, 23:59:04 pm »
Какви мерки, какви доказателства? Критерии за духовност... Най-често всеки си избира такива критерии, които вече е покрил до голяма степен. Така може и да се залъже, че е духовен. Като ще се сравнява човек, т.е. като ще търси критерий за духовното си развитие да си избере някой дествително висок идеал и да се сравнява с него. Да опита да го следва във всеки един момент и във всяко едно отношение, а не само да приказва за него. Ако не иска да следва готов идеал (например Буда, Христос или ...), да си създаде свой собствен. Ама да е наистина висок идеал. Нека този идеал включва качества, които човек иска да притежава, но още не ги притежава или ги притежава, но в твърде малка степен. Да, възможно е човек и да сгреши в избора си, но пак е по-добре отколкото да тъпче на едно място.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #627 -: Декември 07, 2008, 10:30:22 am »
Само че с избирането на хора е опасно.
Не случайно е казано "Да си нямаш идоли"
Може да си навредиш много, ако се объркаш и избереш някой, който не е достатъчно добър.
Всъщност никой не е достатъчно добър, защото 2ма човека с еднакви пътища няма. Всеки има различни недостатъци и различни уроци да учи. Само поразия може да направиш, ако поискаш да бъдеш (или съзерцаваш/медитираш) някой друг човек, дори и да излежда уж много извисен. Ще си залепиш неговите недостатъци на тебе, и ще настане голяма каша.

Затова и псевдо-учителите са много опасни. Особено тия, дето се оказват масони, и някакви хора с черно и голямо его. (което разбира се не си личи, като се гледа)
Събират точно хората, които са тръгнали да търсят духовно усъвършенстване и ги изтравят без да се усетят, като мухи, залепени на лампа.

Знам за един такъв, наш съвременник. На мн високо ниво. А тук във форума прочетох за един друг, също много известен ...
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Max

• Гост
« Отговор #628 -: Декември 07, 2008, 23:26:16 pm »
Моето мнение за влиянието на храненето върху тялото и съзнанието е следното.
Погълнатата храна и процесът на храносмилане имат отношение към съхраняването на жизнената енергия, която у всеки е с пределно количество и подлежи на изчерпване.С намаляването и нивото на съзнание пада, живата тъкан на тялото се възстановява все по- трудно и то старее.Ако сте забелязали някои стареят по-бързо.
Смисълът да поглъщаш храна не е само в набавянето на белтъци, карбохидрати и каквото там още беше, а да поглъщаш и тая жизнена енергия, която те прави жив, която прави живи и растенията и животните. Хората, когато се хранят,  мислят само за изграждането на материалната част от себе си, твърдата част – тялото, а забравят енергийната – тази, която поддържа жива биологичната ни материя. Първо се разболява енергийният двойник, после започва разрухата на тялото. Когато ям, аз мисля колко жива е храната, която поглъщам, т.е преди колко време е умряла, преди колко време е било убито животното или отксъната ябълката.Когато съществото (животно или зелка ) умре, започва бърз разпад на фината енергия, я после и гниене или изсъхване на твърдата материя.
Затова според  мен е важно не дали е растителна и ли животинска ( всеки сам да избира според особеностите на организма си или според фанатизма си), а колко е жива и жива ли е въобще.Замисляли ли сте се колко жив е един шоколад и колко един портокал?
За мен храната има стойност, когато не е пипана от човешка ръка.В смисъл, че не признавам храни като „ нещо направено от еди какво си”. Защо да ям хляб, като мога да ям пшеница? При смилането на зърната вътрешността веднага се окислява и качеството на продукта пада.Фината енергия по-бързо се разпада , после месене, печене… докато стигне до устата…
Ядките, ако са купени обелени преди не знам си колко време, че и печени  на туй отгоре…
Друг е въпросът разбира се, че аз пшеница въобще не ям.Не знам кога и защо именно тя се е наложила като основен зърнен продукт, но предпочитам ориза, просото и елдата.
Относно споменатия портокал, естествено предпочитам български плодове, защото както казват, трябва да се яде храна произхождаща от близката енергийна околност. Но за бананите например правя изключение.
Други влияния на храната, които отчитам, когато я подбирам.Смятам че месото прави човека по- агресивен и борбен.Защо агресивността да се разглежда само в отрицателен аспект? Хората ядящи месо според мен (ама не от онези полуживи телета и прасета, за които стана дума вече) са в по голяма степен индивидуалисти.А ние хората не знам защо вместо да ценим това и да се стремим към него все повече заприличваме на насекоми ( можеше да бъде и стадо антилопи, но мисля вече сме на стадий насекоми).Това имах предвид, когато в един от горните си постове бях писал, че яденето на месо влияе върху духа на човека, може да не съм бил много прецизен в подбора на думите.
Твърди се, че вегетарианската храна била задължителна за хора, които искали да се занимават с магически практики.Аз вече не съм съгласен с това. Да можеш с мисълта си да спреш една кола на пътя, да предизвикаш земетресение или да убиеш човек в Китай, без да имаш пряк физически контакт с него, не зависи от това дали си растителнояден или месояден.Зависи от нивото на съзнанието, а то зависи от съхранената/ натрупаната енергия.
« Последна редакция: Декември 08, 2008, 00:20:42 am от Max »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #629 -: Декември 08, 2008, 19:00:01 pm »
Цитат
Твърди се, че вегетарианската храна била задължителна за хора, които искали да се занимават с магически практики.

То по-скоро е обратното  ;) в повечето "магически практики" е намесена кръв и части от животни така че може би се е имало друго предвид  :-\

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27