Макс, само с едно не съм съгласен - с това за убиването на диви животни.
В нашето съвремие всяко убийство на диво животно е доста безсислена и безотговорна постъпка, да не говорим, че е не по-малко жестоко от това, да убиеш домашно животно. Аргументи за това имам много, но надали има нужда да ги привеждам, все едно.
Аз пък смятам, че не по- малко жестоко е сеченето на дървета. За варварския обичай пък да се подаряват откъснати цветя да не говорим. Ние убиваме много повече растения, но понеже нямаме сетива за тяхната болка и протест не се и замисляме, че унищожаваме ЖИВИ СЪЩЕСТВА , ПРИТЕЖАВАЩИ СЪЗНАНИЕ,ИМАЩИ НЕ ПО- МАЛКО ПРАВО ДА ЖИВЕЯТ!
Не се чувствам виновен за това, че съм част от хранителната верига. Някой по- голям от мен е устроил нещата така. Но смятам, че докато да убиеш , за да изядеш и да поддържаш собствения си живот е част от не от мен създадени природни закони, то масовото сечене на гори (сравнявам това с масово убийство на хора) с нищо не може да бъде оправдано.
Искам да подчертая, че според мен е по-добро не само яденето на диви животни, вместо домашно отглеждани, но и на диворастящи растения. Защото гледам на храната не само откъм биохимичния и състав, но и от други аспекти. За пример може би съм давал култивирания и дивия женшен. „Културният” уж съдържал по-големи количества лечебни вещества, но сериозните ценители на женшена все пак предпочитат диворастящия, защото знаят, че той като живо и съзнателно същество сам избира средата си на живеене и в резултат на това развива качества, за които в учебниците по фитотерапия нищо не се споменава.
Ако оставим настрана женшена, мислите ли, че няма разлика между човека, който яде диви животни, които първо са със свободен дух, борили са се за живота си бягайки от разни хичници, второ сами избират подходящата за тях храна и както знаете в дивеча няма излишна мазнина, и този, който яде затлъстелите домашни храненици, като свинята, например, която цял живот не напуска кочината си и се храни с каква ли не помия и не знам какви смески, именно с цел да затлъстее. Сравнете я с дивия глиган.
Не говоря само за мазнините, които предизвиквали, както е прието да се смята разни заболявания ( не съм проучвал този въпрос, затова сега не го обсъждам) имам предвид ДУХА на дивото и животно и на домашно отглеждания роб за заколение. Мислите ли, че това не влияе на духа на човека?
За жестокостта.
Жестоко е когато е безсмислено и недостатъчно оправдано.
Жестоко е да се късат цветя.Какъв аргумент стои зад това?
Да зарадваш някоя тъпа лигла със смъртта на едно живо същество?
Жестоко е да убиеш малък тюлен, за да може пак същата тъпа лигла да носи пухкав бял кожух, сякаш няма какво друго да облече.
Жестоко е да отсечеш дърво, за да го изгориш тялото му в печката. За убийството на дърво,човек трябва да плаща с живота си. Някой да е създал такъв закон? ЗАЩО НЯМАМЕ АДЕКВАТНИ ЗАКОНИ? ЗАЩО ДИСКРИМИНИРАМЕ РАСТЕНИЯТА? ЗАЩО СМЕ ЛИЦЕМЕРИ? МОЖЕ БИ ЗАЩОТО НЕ ОСЪЗНАВАМЕ?