Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307675 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Androctonus

• Гост
Re:Вегетарианството
« Отговор #585 -: Ноември 22, 2008, 16:23:12 pm »
Има логика, в това, което каза Макс.
Освен това, органисмът има необхпдомост не само от т.н. незаменими аминокиселини, които се съдържат в месото, а и от някои мастни киселини, които няма как да се получат от която и да е храна с растителен произход.
Във връзка с темата, която беше засегната по-назад в топика, за това, кой организъм бил по-висш и прочее, на мен ми е чудно, на какво основание се сравняват организми, които принадлежат към отделни царства.

Освен това, едно съвсем повърхнмостно зпаознаване с различните видове водорасли, техните жизнени цикли и устройство, боха накарали голяма част от вегетарианците, да се замислят, аджеба, това не е ли животно, респективно "месо".

А говорейки за рибата -
Нещо повече, на какво се казва "месо"???
Ако ям брашнени червеи (Tenebrio molitor), това месо ли е?
Междудругото са вкусни, поробвайте ги. Имат вкус на нещо средно между лешник и орех.
Аз лично ги приемам като "месо".
Със съквартиранта ми, който е вегетарианец, сме се наточили и на други насекоми, като "проектът" е в процес на работа, т.е. размножаване на достатъчно количество за едно солидно ядене.
На запад  се продават "кори" или листи от щурци, от които могат да се приготвят различни ястия - от основни до десерти. На мен лично щурците са ми доста гнусни и не бих ги ял сурови.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #586 -: Ноември 22, 2008, 17:42:40 pm »
За пореден път ти казвам че "проблемът" не е какво ядеш и то на какво има вкус а дали психически безпроблемно можеш да възприемеш причина и следствие! Тоест - (понеже се засегнаха в предишни постове и гъбите) - береш гъби или береш ябълки и после ядеш - това е първи пример  ;) Изглежда психически приемливо (за мен).Друг вариант - колиш прасе - квичене, кръв, неприятни усещания( за нормалните хора) и т.н. Разбира се много хора си го спестяват последното след като някой друг свършва "мръсната работа". На базата на това и в чисто морален аспект предложих и отново предлагам на всички които искат да ядат месо поне да спрат това от бозайници ( и да има значение че са спрели от бозайници а не например риба). С това нито ще си нарушат "диетата" а на всичко отгоре ще си подобрят и здравето защото дори  и западните лекари препоръчват избягванете на така нареченото "червено месо".

Androctonus

• Гост
« Отговор #587 -: Ноември 22, 2008, 21:51:08 pm »
Е просто не мога да се съглася с теб, че което и да е месо е вредно, било то от прасе или риба. Виж, количеството също е от знбачение - всичко може да стане вредно. Крайностите не са полезни никога, а за мен вегетарианството е една крайност. Но както и да е. Мисля, че се разбрахме ;)

Но ми е интересно и мнението на останалите, кое според тях е "месо" и кое - не.

До тук явно имаме едно мнение, че месото от бозайници е по-вредно. Независимо, че за мен това е неприемливо, очевидно има някакво разграничение.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #588 -: Ноември 23, 2008, 00:35:26 am »
Вредно е насилието. Вярно, че при вегетарианците също нерядко се среща, главно под две форми: 1) насилие над себе си, заставяйки се ва ядеш месо без да без да си убеден вътрешно в това; 2) насилие над останалите, смятайки, че щом ти си осъзнал и приел ползата от вегетарианството, това трябва да направят и другите. Вегетарианството не е крайност, но крайност е да му се обръща прекалено голямо внимание. Храненето не е цел за човека, затова и вегетарианството не може да бъде цел, а единствено средство, или по-точно само едно от един доста широк набор от средства.

Max

• Гост
« Отговор #589 -: Ноември 24, 2008, 00:47:21 am »
Вредни са лековерието и фанатизмът.
И месото от телета и прасета, отглеждани в тесни , тъмни боксове, с тела натъпкани с хормони и антибиотици.
Лично за мен впрочем, приемливо е само месото от диви животни. И по възможност убити лично от този, който ще ги консумира, без излишества и разточителства в количеството.
Към растенията се отнасям със същия респект, както към животните. Те също имат смисъл и цел на съществуването си.  И убиването  им, за да бъдат изядени е равно на убийството на животни със същата цел.

Вегетарианството не е за всеки. Моят организъм понася по-добре месото.И да ми разправяте , че вегетарианството било полезно и предпазвало от болести…Моля ви се , не на мене тия.След толкова години ( повече от 20) глад и лишаване на бедното ми тяло от лесноусвояеми белтъци, органично желязо и калций,и кой знае още какво, фактът че съм още жив се дължи само на съвършените ми гени.
Сега ми е смешно, че някога и аз плюех, ако се окажеше, че съм лапнал зеленчук, нарязан с нож, с който преди това е било рязано месо и стигах до „припадъци”, истерии и скандали по този повод, защото си бях внушил, че месото е „мръсна” храна.
Очевидно някои понасят по-добре месото, други – зеленчуците – кой както е устроен.Но тъпотии от рода на „ Да вкараме месоядните в правия път на вегетарианството”…някъде из тоя форум мярнах подобен израз (извинявам се, мързи ме да го търся, за да го цитирам.)…това е насилие, а вие вегетарианците нали и срещу него се борите. )))

И тъй, вредни са фанатизмът и непризнаването правото на другия да бъде себе си.
« Последна редакция: Ноември 24, 2008, 01:06:45 am от Max »

Max

• Гост
« Отговор #590 -: Ноември 24, 2008, 00:57:43 am »
Но ми е интересно и мнението на останалите, кое според тях е "месо" и кое - не.

Като стана въпрос и на мен ми е интересно.

на какво се казва "месо"???
Ако ям брашнени червеи (Tenebrio molitor), това месо ли е?

Аз лично причислявам червеите , паяците, скорпионите и насекомите към месото.
Но ако не бъда принуден, не бих ги консумирал.
« Последна редакция: Ноември 24, 2008, 01:02:04 am от Max »

Androctonus

• Гост
« Отговор #591 -: Ноември 24, 2008, 22:35:37 pm »
Макс, само с едно не съм съгласен - с това за убиването на диви животни.
В нашето съвремие всяко убийство на диво животно е доста безсислена и безотговорна постъпка, да не говорим, че е не по-малко  жестоко от това, да убиеш домашно животно. Аргументи за това имам много, но надали има нужда да ги привеждам, все едно.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #592 -: Ноември 25, 2008, 00:25:21 am »
Двамата много добре си карате с перфектния диалог, където един на друг се възхищавате колко сте прави.Единия чете и отговаря избирателно,и всичко извън неговата гледна точка е грешно,пропито с лъжа и заблуда.Другия пък говори за това, колко е вреден фанатизма и същевременно доказва лично той до каква степен се е оплел   laugh

Всички разбраха колко много е важно месото,как НИЕ отхвърлените от ПРАВИЛНОТО общество ,затънали в дълбока манипулация от НЯКОЙ си,казал ни да не ядем този жизненоважен продукт,страдаме и отчаяно се опитваме да лъжем другите.Разбрахме и как не можеш да си добавяш вещества дето пък само и единствено в месото ги има,как сме изнемощяли,болни,и очакващи много тежки последици върху здравето ни,разбрахме че има човечета посветили целия си живот в изучаване на разни си неща и щом те така са написали,значи е така и нямаме никакво право дори да мислим в обратната посока.Достигнахме до заключенията, че хората неядящи месо са изключително агресивни и на всяка цена искат да откажат другите толкова невинни и нормални душички ,от нещо без което немогат да живеят /ма бахти и злите сме а? (evil emotion)  :D / . Да не пропускаме частта, където изключително нагло разпространяваме лъжи и погрешни твърдения. Имаше и още обвинения...ама нищо,за всичко ние сме виновни...кой мислите бутна кулите на 9/11 ?  laugh

Защо тази тема не се изтрие и не си направите нова където да си възхвалявате ползите от яденето на месо,да си броите важните вещества които сте поели и там другите ви гордости свързани с приема на това нещо? За хора на които не им пречи,неяденето на месо,сте много активни в показването на "правилния път" или по скоро в изкарването от грешния....  ???
То тука незнам в какво се превърна /спокойно НИЕ сме виновни  :D / на моменти с много усилия съм се задържал за стола да не падна от смях.Ама ако бях ял месо щях да се задържа с малко усилия ....  ;D

П.С

По възможност не ми отговаряйте,защото е ясно какво ще напишете и ще трябва пак някой модератор да се занимава да ми трие следващия пост...
« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 00:33:52 am от UpsideDown »

Max

• Гост
« Отговор #593 -: Ноември 25, 2008, 04:43:06 am »
Макс, само с едно не съм съгласен - с това за убиването на диви животни.
В нашето съвремие всяко убийство на диво животно е доста безсислена и безотговорна постъпка, да не говорим, че е не по-малко  жестоко от това, да убиеш домашно животно. Аргументи за това имам много, но надали има нужда да ги привеждам, все едно.

Аз пък смятам, че не по- малко жестоко е сеченето на дървета. За варварския обичай пък да се подаряват  откъснати цветя да не говорим. Ние убиваме много повече растения, но понеже нямаме сетива за тяхната болка и протест не се и замисляме, че унищожаваме ЖИВИ СЪЩЕСТВА , ПРИТЕЖАВАЩИ СЪЗНАНИЕ,ИМАЩИ НЕ ПО- МАЛКО ПРАВО ДА ЖИВЕЯТ!

Не се чувствам виновен за това, че съм част от хранителната верига. Някой по- голям от мен е устроил нещата така. Но смятам, че докато да убиеш , за да изядеш и да поддържаш собствения си живот е част от не от мен създадени природни закони, то масовото сечене на гори (сравнявам това с масово убийство на хора) с нищо не може да бъде оправдано.

Искам да подчертая, че според мен е по-добро не само яденето на диви животни, вместо домашно отглеждани, но и на диворастящи растения. Защото гледам на храната не само откъм биохимичния и състав, но и от други аспекти. За  пример може би съм давал култивирания и дивия женшен. „Културният” уж съдържал по-големи количества лечебни вещества, но сериозните ценители на женшена все пак предпочитат диворастящия, защото знаят, че той като живо и съзнателно същество сам избира средата си на живеене и в резултат на това развива качества, за които в учебниците по фитотерапия нищо не се споменава.
Ако оставим настрана женшена,  мислите ли, че няма разлика между човека, който яде диви животни, които първо са със свободен дух, борили са се за живота си бягайки от разни хичници, второ сами избират подходящата за тях храна и както знаете в дивеча няма излишна мазнина, и този, който яде затлъстелите домашни храненици, като свинята, например, която цял живот не напуска кочината си и се храни с каква ли не помия и не знам какви смески, именно с цел да затлъстее. Сравнете я с дивия глиган.
Не говоря само за мазнините, които предизвиквали, както е прието да се смята разни заболявания ( не съм проучвал този въпрос, затова сега не го обсъждам) имам предвид ДУХА на дивото и животно и на домашно отглеждания роб за заколение. Мислите ли, че това не влияе на духа на човека?

За жестокостта.
Жестоко е когато е безсмислено и недостатъчно оправдано.
Жестоко е да се късат цветя.Какъв аргумент стои зад това?
Да зарадваш някоя тъпа лигла със смъртта на едно живо същество?

Жестоко е да убиеш малък тюлен, за да може пак същата тъпа лигла да носи пухкав бял кожух, сякаш няма какво друго да облече.

Жестоко е да отсечеш дърво, за да го изгориш тялото му в печката. За убийството на дърво,човек трябва да плаща с живота си. Някой да е създал такъв закон?  ЗАЩО НЯМАМЕ АДЕКВАТНИ ЗАКОНИ? ЗАЩО ДИСКРИМИНИРАМЕ РАСТЕНИЯТА? ЗАЩО СМЕ ЛИЦЕМЕРИ? МОЖЕ БИ ЗАЩОТО НЕ ОСЪЗНАВАМЕ?
« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 04:55:36 am от Max »

Androctonus

• Гост
« Отговор #594 -: Ноември 25, 2008, 14:01:34 pm »
Проблемът е, че вегетарианците се изживяват като просветители, в повечето случаи.
Тази тема, която някои предлагат да се изтрие, не знам поради какви причини, е поредния пример за това.
Как сме оцеляли до сега без тая изгъзица на новата "зелена" мода, кой знае  ;D
Възхищавали сме се били едни на други... Поразгледай форума и ми кажи, не бих ли могъл аз да кажа същото в ен-броя други теми?! (не ми отговаряй, няма смисъл). Всъщност целият форум се крепи върху това. В случая една теза, която противоречи на общоприетото тук, среща единомислещи хора. какво нередно или ненормално има в това? Или някой поддържа Нов Форумен ред, което е същото като нВо, но в някакъв малък мащаб, колкото да си чеше крастата :)

Макс, това което каза е така, но противоречи на това, че предпочиташ да убиеш диво животно, което на изядеш.
По-добре си отгледай сам някакво селскостопанско животно, гледай си го там без антибиотици или каковто си искаш. Но в 21ви век да идеш в гората и да гръмнеш животно, за да го изядеш, това си е баш престъпление. Някои го наричат спорт - доста малоумен, по мое мнение.
Хората не дават нищо на природата, само взимат.
Щом има шанс да се убие и изяде животно, без да се нарушава ритъма в дивата природа, то това е по-добрия вариант.
Поздрави!
« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 14:07:48 pm от Androctonus »

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
« Отговор #595 -: Ноември 25, 2008, 14:21:07 pm »
Като съм вегетарианец нямам увереността на просветител,а увереността на рационален човек :)

За пример,дядо ми наскоро разви подагра.Лекарите му казват,че не трябва да яде месо около 6 месеца,докато не се оправи,след което може да яде месо два пъти седмично.С алкохола е същата работа(но сам по себе си е друг въпрос).

Тоест,дядо ми вече си е изял месото за този живот,нали така? Аз,бидейки вегетарианец,представлявам просто един здравен предприемач,който добре пресмята бъдещите проблеми от сегашните си действия и се опитва да ги заобиколи :)

Чувал ли си някога някой лекар,било хомеопат или лъжец учен,да предпише да се откажеш от някой зеленчук или плод заради някаква болест? Където и да е в историята?
Съмнявам се  :P

Да си чувал някъде в историята някой икономист някога да съветва търговец да продава на загуба?
Съмнявам се  :P

В крайна сметка,добрия предприемач рано или късно забогатява  ;) А лошият предприемач рано или късно фалира...като дядо ми.
« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 14:21:57 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Androctonus

• Гост
« Отговор #596 -: Ноември 25, 2008, 14:27:27 pm »
Да, чувал съм, кога лекар предписва, да не се яде не определен зеленчук, а зеленчуци изобщо - при определени стомашни проблеми, също така след операция.
Изобщо, от къде е тръгнал мита, че зеленчуците са лесноусвояема храна, не знам.

Да, очевидно ти не се възприемаш като "просветител". Ти направо се приемаш като човек, който е "над тези неща". Не на мене тия.

И един по-различен поглед - някой знае ли какви зеленчуци е имало в Европа до 15ти век?
Изобщо днес е много лесно да кажеш, ще ядем зеленчуци и туй е, имаш избор от десетки.
Друго си е да имаш една бакла, едно зеле, лук, чесън и леща. Това не са "леки" зеленчуци.
Разбира се, да не пропускаме и плодовете, все пак много от тях сме си ги имали.
И все пак хората са съществували. Според много хора, предците ни са били по-здрави от нас. До колко е така, има различни версии, аргументи и контрааргументи.
Месото си е месо, каквито и лукуми да му разтягате, добро е, яде се и е необходимо.

А аз пак задавам въпроса, какво всъщност е месо?
Съквартиранта, вегетарианец, твърди, че насекомите не са месо, зщаото нямали рецептори за болка. Светнах го, че имат и той си промени мнението.
Изобщо, как можеш да кажеш да не се яде нещо, което не можеш да дефинираш  :D
« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 14:36:05 pm от Androctonus »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #597 -: Ноември 25, 2008, 14:48:42 pm »
Мислех да не пиша и без това няма да има значение,но ми стана толкова смешно,че немога да се сдържа.

Цитат
Проблемът е, че вегетарианците се изживяват като просветители, в повечето случаи.
Тази тема, която някои предлагат да се изтрие, не знам поради какви причини, е поредния пример за това.

Това за просветителите ще го пропусна нарочно,че много ще ми дойде  laugh

Аз го написах,ама кой да гледа.Какъв е смисъла от тема,в която при провеждането на някаква дискусия едната страна се обявява за заблудена,вярваща на лъжи,вредяща на хората и каквото и да напишеш не се приема ? Ти влизаш тук и казваш "Месото е ценно заради това и това" и точка...няма друг възможен поглед върху нещата.Очаквам изтърсване с "Болните мозъци които не ядат месо,правят това,ние "невинните" дето нямаме нищо против вас,сме подложенни на подобно отношение"  laugh

Цитат
Как сме оцеляли до сега без тая изгъзица на новата "зелена" мода, кой знае  ;D

А другите дето са приели тази "изгъзица" как оцеляват без толкова важно нещо,с недостиг веществата и всякаквите му простотии които изписа,ненамиращи се никъде другаде освен в месото ? Как може да има продукт толкова ценен за нас и същевременно хората които не го приемат,да им няма нищо ?А да,той е много важен,но чак след години ще усетим пагубния ефект или не,чакай,ние се самозаблуждаваме,че ни няма нищо и реално по цял ден лежим болни.  laugh

Цитат
Възхищавали сме се били едни на други... Поразгледай форума и ми кажи, не бих ли могъл аз да кажа същото в ен-броя други теми?! (не ми отговаряй, няма смисъл).

Мен другите теми не ме интересуват,аз не пиша в другите теми из целия форум,аз пиша тук в момента и какво правят там не ме интересува.Това че там е така,автоматично означава и че тук трябва да се направи същото ?

Цитат
Всъщност целият форум се крепи върху това. В случая една теза, която противоречи на общоприетото тук, среща единомислещи хора. какво нередно или ненормално има в това? Или някой поддържа Нов Форумен ред, което е същото като нВо, но в някакъв малък мащаб, колкото да си чеше крастата :)

Ти и още малък брой хора /има няма някой друг милиард/ си имате една теза,че месото трябва да се яде,било полезно,без него неможем и блабла.Слагаш си твоята общоприета теза/пиша го за пореден път да не забравиш,че и ти може да си излъган,защото не черпиш знание от космоса/,като казваш, че тя е единствената вярна и после понеже ние сме манипулирани овце и неможем да приемем нищо от общоприетото ни/което между другото е запечатано в свещенния ръкопис "Тайния кодекс на злите вегетарианци " намиращ се долу в мазата между 2 буркана с компот от череши/ ти си правия...нищо ненормално няма  :D .Ама и идеята за Нов Форумен Ред си я бива...днес форума,утре света МУА ХА ХА (evil).

П.С

Цитат
Месото си е месо, каквито и лукуми да му разтягате, добро е, яде се и е необходимо.
Аз пък казвам,че не е добро и не е необходимо.Ти ми разтягаш локумите тука.Аз съм го написал така и е вярно...айде сега ми докажи,че не съм? Само да те предупредя,че всичко което кажеш отсега е прието за тотална заблуда,объркали са ти главата,ти живееш в измислен свят.... И какъв е смисъла да зявяваме нещо ей така,никакъв...ей затова се обезсмисля всичко.

« Последна редакция: Ноември 25, 2008, 14:51:48 pm от UpsideDown »

Неактивен dlakon

• Четящ
  • *
  • Публикации: 105
  • 65% chance for critical post
« Отговор #598 -: Ноември 25, 2008, 15:17:23 pm »
Макс,
Какво ли мислят меосядните растения по въпроса.. С тия закони ли ще съдиш комарите, които те тормозят цяла нощ? За леки телесни повреди и поставяне на живота ти в опасност, чрез зараза с тежка/неизлечима болест?
Как ще наложиш закон за тези, които нямат възможност дори да го спазват.
Или поне.. първо да спрем да се избиваме помежду си, после да му мислим за цветенцата и пчеличките..

Ако подкрепяте убий за да изядеш и оживееш, дали отглеждането на животни не е същото.. само че в перспектива. Проста логика - зима е и стадото бизони е тук, утре ги няма.. и какво правим като ги няма? Затова можеш да мислиш, да планираш бъдещето и оцеляването си.. затова и можеш да прецениш, че сега е лято и зимата ще е студено.. и да изсечеш колкото ти трябват дървета за да си построиш дом или за да се топлиш през зимата. (особенно ако дойде време за чиповете и решиш да избягаш в някоя пещера, имаш ли си някаква идея колко дървета ти трябват за да се топлиш цяла зима?)
Дори паяка си складира жертвите, дай да ги екстерминираме всичките, не може да правят така!

И как точно духът на животните влияе на човешкия дух.. като ям пържоли ставам по-тъп ли, или ме кара да чувам и да се подчинявам на гласчетата в главата ми.. Не знам от колко време чакам някой да отговори на тоя въпрос.  :)
Вредно е, астрални баници, разгневени духове.. Как е вредно? Кое е вредното? На кой е навредило?

И най-интересното е това за цветята. В някакъв утопичен свят, може би да, реалността обаче е съвсем различна. Макс, мисля че беше споменал някъде че имаш жена, направи си експеримента и и подари букет рози и ми кажи на следващия ден още ли си на същото мнение  ;)

П.С. Спорт и здраве - никой нищо не те кара братле, яж си там каквото си ядеш и това е, само не се опитвай да ни го пробуташ и на нас.. И вегетарианци познавам и такива, които буквално не ги бърка нищо, освен количеството храна което изяждат и нито едните, нито другите се оплакват от недостиг на нещо. А и като цяло..май всичко е само в главите ви.
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #599 -: Ноември 25, 2008, 15:25:01 pm »
Момчета, струва ми се, че прекалено лично приемате темата за вегетарианството. Твърде погрешен е подходът, според мен, да слагате на везната доводи "За" и "Против" вегетарианството, защото това е много, много личен въпрос. Толкова личен, че никой не трябва да си позволява дори и намек за нравоучения спрямо останалите. Това е въпрос на вътрешно убеждение, на интимно усещане за себе си, ако щете, затова не се поставяйте в ролите на учители, защото ще бъде грубо вмешателство в духовния свят на другите.
Моля, продължете по темата като засягате само вашите собствени впечатления, свързани само с вас самите!
Не мисли като човек!-Крион

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27