Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307744 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Max

• Гост
Re:Вегетарианството
« Отговор #555 -: Октомври 23, 2008, 23:24:08 pm »
Предлагам тези, които са сериозно заинтересувани да си изяснят пълноценен режим ли е вегетарианството да разгледат и този аспект. Днес и животинската и растителната храна е с влошено качество, поради начина и на производство. И вероятно  по- „невинни” се оказват отровите в растенията, отколкото в месото.

Но ако разполагахме с качествени животински продукти, ефектът от употребата им същият ли е като описания в книгите?
Естествено могат да отговорят хора, които имат достъп до качествена храна.

Допуснал съм неволна грешка (когато/ако),която леко изменя смисъла на изразената ми мисъл.
Коригирам я.
« Последна редакция: Октомври 24, 2008, 00:10:36 am от Max »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #556 -: Октомври 23, 2008, 23:52:06 pm »
Но когато разполагахме с качествени животински продукти, ефектът от употребата им съчият ли е като описания в книгите?
Естествено могат да отговорят хора, които имат достъп до качествена храна.

Приема ми на месо почти изцяло е бил с качествени продукти.Точно расло свободно,дколкото свободно може да бъдеш в обор,пасло треви по планините и без каквито и да е хормони и боклуци.Единствената осезаема разлика с това от магазина е вкусовата.Виж когато отпадне от менюто има разлика,ама няма смисъл да се обсъжда защото темата съвсем ще се оака.

Иначе ми помогна да летя,стрелям с лазери от очите,материализирам палачинки за по малко от 2 сек,ноктите на краката ми станаха златни и все такива преимущества  laugh

Max

• Гост
« Отговор #557 -: Октомври 23, 2008, 23:56:29 pm »
Приема ми на месо почти изцяло е бил с качествени продукти.Точно расло свободно,дколкото свободно може да бъдеш в обор,пасло треви по планините и без каквито и да е хормони и боклуци.Единствената осезаема разлика с това от магазина е вкусовата.Виж когато отпадне от менюто има разлика,ама няма смисъл да се обсъжда защото темата съвсем ще се оака.

Иначе ми помогна да летя,стрелям с лазери от очите,материализирам палачинки за по малко от 2 сек,ноктите на краката ми станаха златни и все такива преимущества  laugh

И особено си израстнал интелектуално. ;)

За разтоварване от стреса на форума имаше специална тема.Там можеш да си ръсиш глупостите на воля.Защото както ти самия каза, темата е започнала да се е превръща в хумористичен сборник.
Тази тема започна да се превръща в някакъв хумористичен сборник.  :-\
Ха познай чия е заслугата за това.
« Последна редакция: Октомври 24, 2008, 00:08:59 am от Max »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #558 -: Октомври 24, 2008, 00:11:19 am »
Да и особено си израстнал интелектуално.
За разтоварване от стреса на форума имаше специална тема.Там можеш да си ръсиш глупостите на воля.Защото както ти самия каза, темата се е превърнала в хумористичен сборник.Ха познай, чия е заслугата.

Тя темата си беше такава и без принос от моя страна.Глупости пиша,ама поне гледам да ги пускам като няколко реда в някое мнение,а не целия пост да е се върти около тях.Целта ми не е да изтъквам колко съм прост,получил съм заслуженото признание за това доста отдавна ;)

Ако е против правилата да се допускат такива "отклонения" ще ги прекратя,едва ли форума ще загуби нещо  laugh /даже съм сигурен,че според теб и ще спечели  :D /

П.С
Ако ще ми отговаряш по добре на ЛС...стига сме занимавали хората.
« Последна редакция: Октомври 24, 2008, 00:12:16 am от UpsideDown »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #559 -: Октомври 24, 2008, 00:32:10 am »
Max, ако си направиш труда да прочетеш мненията по темата (аз лично не съм ги чел всичките), сигурно все някъде ще е споменато, че основната вреда от консумирането на месо е свързана с грубите астрални изпарения, които неизменно съпътстват меснатата храна. Те се образуват в резултат от стреса, който животното изпитва в момента на неговото умъртвяване и влиянието им е по-скоро на астрално, а не на физическо ниво. Чрез употребата на месо, човек допуска до себе си и определени низши астрални същности...

В растенията има прана (или жизнена енергия за тези които на могат да приемат тази дума) от много по-чист вид, отколкото в животинската храна. Вярно е, че вегетарианството може да има и някои отрицателни последствия. Те се изразяват най-вече в свръхчувствителност и свръхраздразнителност. Да, появява се и нетърпимост към хората употребяващи месо и склоност да им се наложи вегетариански модел на хранене. Вегетарианството има смисъл преди всичко ако е съчетано със стремеж към духовно израстване. Това включва балансиране, хармонизиране и правилно насочване на енергиите в организма (такива енергии при вегетарианството се генерират в излишък и точно те са причината за споменатата по-горе свръхраздразнителност), успокояване на емоциите и мисълта. Един стремящ се към духовно развитие човек винаги ще отчете волята на хората около себе си и няма да се стреми да им налага нищо насилствено, колкото и да е убеден в правотата си.

Max

• Гост
« Отговор #560 -: Октомври 24, 2008, 00:45:43 am »
Това за астралните изпарения е интересно.Допускам че е така.Но защо да смятаме,че при убиването на растителния организъм ги няма?
И защо само растенията да съдържат прана? Именно защото прана означава жизнена енергия, тя според мен се съдържа във всички организми.Даже и във вирусите.И не се шокирай моля, в хората също,както твърдят маговете, които ходят да се зареждат над пресните гробове.Тази прана се отделя над гроба  определен брой дни след смъртта.Докато не започнат по-бързи процеси на разлагане. Та за астралните изпарения не знам, не съм ги виждал. А вие сте ли? Но за праната съм сигурен, че я има и у животните.
« Последна редакция: Октомври 24, 2008, 00:47:36 am от Max »

Androctonus

• Гост
« Отговор #561 -: Октомври 28, 2008, 09:20:26 am »
Аз пък казвам,че ти не живееш добре.  laugh Много интересно колко лесно определяш,как някой друг който не споделя същите убеждения и начин на живот,не живее добре... колкото и относително да е понятието.
Това можеш да го кажеш само ако вече си имал някакъв опит в това което твърдиш,а силно се съмнявам да е така.Дори и тогава всичко е индивидуално и няма как да даваш такива оценки.

Аз съм здрав човек в разцвета на силите си и знам от какво има нужда моя организъм. Осигурявам му го.
Тук дори не става дума за убеждения, а за физиология.
Сещаш се - колкото и да ти се ще да се извисиш духовно, живееш в тяло, което се подчинява на земните закони ;)
Съгласен съм, че постът е нещо добро и съм постил не веднъж. Но това не е вегетарианство и ДА, чувствам се пречистен (в определен аспект), но и отслабнал. И през цялото време (или по-точно след 1-2 седмици пост) ми се ядеше месо. Това допринесе за пълноцеността на поста.

И не е просто тяло, а организъм.

Какво ли са правили хората навремето, когато е нямало кой да ги вкара в правия път на вегетарианството...

Знам колко добре се чувствам, когато ям месо, как ме нахранва и  как ми дава енергия.
Обичам и зеленчуци - салатката, доматките, краставичките...
Но ако някой си мисли, че това му дава необходимите протеини за нормално съществуване, то бих казал, че няма елемнетарни познания за човешката анатомия и физиология.

А това, че изяждането на растение не е убийство на организъм?
Че защо? Растенията по-малко живи ли са от животните.
И не е ли ... жестоко да ги гледат в тия отвратителни парници, натъпкани по много на малка площ... затворени... кат пилци  ;D

Изобщо, убеждавам се все повече и повече, че доводите на вегетарианците в полза на стила им на живот са изсмукани от пръстите.
Всеки може да прави, каквото си иска, колкото и да е нелогично и вредно.
Нека не ядат месо. Но доводите, подкрепящи твърдението, че този лайфстайл е полезен, не струват пукната пара.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #562 -: Октомври 28, 2008, 10:16:18 am »
Аз съм здрав човек в разцвета на силите си и знам от какво има нужда моя организъм. Осигурявам му го.
Тук дори не става дума за убеждения, а за физиология.
Сещаш се - колкото и да ти се ще да се извисиш духовно, живееш в тяло, което се подчинява на земните закони ;)
Съгласен съм, че постът е нещо добро и съм постил не веднъж. Но това не е вегетарианство и ДА, чувствам се пречистен (в определен аспект), но и отслабнал. И през цялото време (или по-точно след 1-2 седмици пост) ми се ядеше месо. Това допринесе за пълноцеността на поста.

Знам колко добре се чувствам, когато ям месо, как ме нахранва и  как ми дава енергия.

Аз също съм здрав човек в разцвета на силите си и знам от какво има нужда моя организъм.Всеки ден изпитвам огромно физическо натоварване /2 спорта разпределени в различни дни /  и знам какво е да изцеждам тялото си до край и как то има нужда от сила,енергия и възстановяване.Сещаш се че колкото и духовно да се извисявам, с моя начин на живот,не се ли възстановявам като хората, ще се скапя за отрицателно време.

Интересно е какво написа
Цитат
Обичам и зеленчуци - салатката, доматките, краставичките...

Да и аз ги обичам, ама не ям само тях.Това че не ядеш месо, не изключва всички останали неща неща от менюто.Защо когато се спомене вегетарианство,повечето хора го приемат като ядене на тревички и евентуално някой храст ?Разбира се говоря за себе си,има хора които изключват и много други,но без да съм го изпитал няма как да го коментирам.

Цитат
И не е ли ... жестоко да ги гледат в тия отвратителни парници, натъпкани по много на малка площ... затворени... кат пилци  Grin

Освен че са натъпкани така,са наблъскани със сумати препарати и затова нямат почти никакъв вкус след като ги опиташ.
Само че това е ако ги вземаш от магазина,има и други места от където можеш да напазаруваш и да си сигурен,че са отгледани по добре.

Цитат
Изобщо, убеждавам се все повече и повече, че доводите на вегетарианците в полза на стила им на живот са изсмукани от пръстите.
Всеки може да прави, каквото си иска, колкото и да е нелогично и вредно.
Нека не ядат месо. Но доводите, подкрепящи твърдението, че този лайфстайл е полезен, не струват пукната пара.

Зависи от гледната точка.От противоположната на твоята страна може,доводите за твоя начин на живот да не струват пукната пара.Затова и написах по рано в темата,не ти трябват доводи,убеждения,книжки и т.н. Или го чувстваш от самосебе си и го правиш или не.Ти се чувстваш добре когато ядеш месо и то ти дава енергия.Няма смисъл да го отказваш по каквито и да е било причини,щом те кара да си добре и ти помага да живееш така.Отказването му само ще ти навреди,а това едва ли някой го цели със себе си.
Аз съм почувствал/разбирай тялото ми/,че немога да живея така и само ми вреди и затова съм го спрял.Говорим за чисто нормално физическо съществуване,не дали е помогнало за духовно извисяване или нещо подобно.
« Последна редакция: Октомври 28, 2008, 14:53:19 pm от UpsideDown »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #563 -: Октомври 28, 2008, 17:05:32 pm »
Цитат
А това, че изяждането на растение не е убийство на организъм?
Че защо? Растенията по-малко живи ли са от животните.

ОК всичките други аргументи можете да си ги повтаряте до безкрай ама поне този  ви моля да спрете щото ми писна да го обяснявам 100 пъти в темата. Всичко е "живо" и минерала и той е форма на живот - тук става въпрос за КЛАСИФИКАЦИЯ  на различните организми и те не са ЕДНАКВИ - отношението към тях не е еднакво. Това да блъснеш и да убиеш животно на пътя не е равносилно на това да смачкаш 1 милион бактерии и всякакви други микроорганизми само докато си вървиш по пътя. И доказателството затова е как реагираш на едното събитие и на другото. И след като повечето хора при блъскането на бозайник с колата си биха изпаднали в доста неприятно състояние ако прегазят някоя маруля не биха имали никаъв проблем от това. Така че не става въпрос дали нещо е "живо" а за отношението към него и точно затова въпроса е главно морален.

Androctonus

• Гост
« Отговор #564 -: Октомври 29, 2008, 19:57:23 pm »
Аз по-лесно бих заклал овца, отколкото да отсека дърво.
Това е моето отношение и е съвсем сериозно.
За мен аргументът с убийството на животно е не нереален, но напълно незначителен (макар да се знаимавам с отглеждане на животни като хоби).
Още повече да степенуваш организмите на "жив" и "по-жив".
Домат, червено водорасло, зелена еугена, човек - всичко е част от т.н. жива природа.

Ъпсайддаун, това твоето го възприемам като един вид "мерене на... достойнствата", което не е присъщо на който и да е културен  спор или дискусия.
Ще ти кажа само, че НЯМА алтернатива на месото и веществата, които поема човешкия организъм чрез него. Останалото са спекулации.

Сега... кой как се чувства, това може да е резултат на какво ли не - включително самовнушение или убеждение, провокирано от някакъв съмнителен източник.

Еее... разбира се, можеш да се храниш на системи и да се измислят някакви заместители на месото за вбъдеще... Та дори да се храним с хапчета - оп,  по едно 3 пъти на ден и си сит.
Но няма смисъл.

Природата ни е дала всичко. Кои сме ние, за да й се противопоставяме и да обявяваме това за естествено. Защото вегетарианството е точно такова - противоестествено за човека.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #565 -: Октомври 29, 2008, 20:13:53 pm »

Ъпсайддаун, това твоето го възприемам като един вид "мерене на... достойнствата", което не е присъщо на който и да е културен  спор или дискусия.
Ще ти кажа само, че НЯМА алтернатива на месото и веществата, които поема човешкия организъм чрез него. Останалото са спекулации.

Посочи ми кое точно възприе като "мерене на достойнства" .Никъде не съм целял подобно нещо,да не говорим и че не виждам къде го намери това.

Цитат
Сега... кой как се чувства, това може да е резултат на какво ли не - включително самовнушение или убеждение, провокирано от някакъв съмнителен източник.

Тялото ми ли е съмнителния източник ?То ми самовнушава това нарочно,за да му е гадно  laugh .Както месото няма заместител и аз като не го ям губя изключително ценни вещества, така липсата същите тези толкова много ми влияе,че се чувствам по здрав от всякога и не изпитвам липса на нищо.Може би трябва да минат 20-30 години докато си окаже пагубното въздействие ?  :D

Нещо без което неможем и няма аналог е водата.Не пий вода 1 седмица и да видим какво ще стане с теб.Аз обаче не ям месото и нищо ми няма и трябва да разчитам на "съмнителен източник" който е силно разпространен за пред масите,че ми казва истината ?

Цитат
Еее... разбира се, можеш да се храниш на системи и да се измислят някакви заместители на месото за вбъдеще... Та дори да се храним с хапчета - оп,  по едно 3 пъти на ден и си сит.
Но няма смисъл.

Никъде не съм писал ,че се храня на системи  ;D Даже и не търся алтернатива на месото..просто си ям каквото ми е вкусно,с изключение на 1 нещо, което ако не го ядеш явно е края на света за някои хора.

В заключение ...храня се така както на мен ми е по-вкусно,живея по-добре,чувствам се по-добре,но да зарежа всичко,защото някъде пише,че не трябва така.Е няма как да стане  ;)
« Последна редакция: Октомври 29, 2008, 20:17:47 pm от UpsideDown »

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #566 -: Октомври 29, 2008, 21:06:08 pm »
Androctonus ти ядеш ли малки кученца - бебета ? Ако отговора е Не (което силно се надявам  ;) )  как би ми обяснил причината поради която не го правиш освен "моралната" и защото си израстнал в общество,  което смята че не е "морално" да се ядят въпреки "вкуса" и "протеина" който доставят за разлика от "други общества" при които това е съвсем нормално. Ако от малък ти беше втълпявано че не е морално да ядеш и малки агънца ти също нямаше да го правиш, но понеже всички около тебе го правят ти го считаш за "нормално". И аз определено си заставам зад мнението че до голяма степен това е въпрос на култура и възпитание - най-вече когато се отнася до бозайници. Примера с овцата който даде да разбирам ли че означава че ако си на пътя с кола и премажеш една крава няма да ти мигне окото ама ако събориш дърво няма да спиш цяла нощ ? Психологически е  много по-"нормално" да "симпатизираш" повече на тези, които най-много се доближават до теб. И да се слагат под общ знаменател също не звучи сериозно щото по тази логика не би имало проблем и да сме канибали - щом морала не играе роля - какъв е проблема ?
« Последна редакция: Октомври 29, 2008, 21:09:01 pm от Alien »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #567 -: Октомври 30, 2008, 00:41:14 am »
Аз по-лесно бих заклал овца, отколкото да отсека дърво.
Това е моето отношение и е съвсем сериозно.
За мен аргументът с убийството на животно е не нереален, но напълно незначителен (макар да се знаимавам с отглеждане на животни като хоби).
Още повече да степенуваш организмите на "жив" и "по-жив".
Домат, червено водорасло, зелена еугена, човек - всичко е част от т.н. жива природа.
Всичко е живо, но равнището на съзнание при растението и животното значително се различават. Растенията и животните не изживяват смъртта по един и същи начин. При животните инстинктът за самосъхранение е силно развит и те се съпротивляват с цялото си същество при задействането му. В резултат се получават астрални еманации, които са невидими за човека и не могат да бъдат научно констатирани, но влиянието им върху човешката психика не е за пренебрегване.

Растенията са предназначени за храна - това е в съгласие с еволюцията им. Не мога да дам доказателства за това твърдение, но и на никого не желая да го натрапвам. 

Природата ни е дала всичко. Кои сме ние, за да й се противопоставяме и да обявяваме това за естествено. Защото вегетарианството е точно такова - противоестествено за човека.
Привързаността към обичайното не може да се счита за нещо естествено.Човек, ако иска да се развива, ще трябва да се освободи от доста неща, които смята за естествени.
Природата ни е дала всичко и човек може да избира. Лошото щеше да е ако нямахме право на избор, дори и ако наложеният ни избор беше най-подходящия за нас.
« Последна редакция: Октомври 30, 2008, 00:42:45 am от Iris »

Androctonus

• Гост
« Отговор #568 -: Октомври 30, 2008, 11:03:56 am »
Човек не яде кучешко, защото не е изгодно, вероятно не е и вкусно.
Примерът не е подходящ.

Ниво на съзнанието... Това вие го казвате. На мен ми е все едно и за мен зелената еуглена е също толкова жива, колкото прасето и човека.
По-низшите организми просто нямат необходимост от ...кхм, по-високо ниво на съзнанието.
което от друга гледна точка ги прави дори по-висши от нас. Но, както казах - това е гледна точка и не е агрумент.
Фактът е, че не можеш да кажеш, че един организъм е по-жив от друг и да запазиш каквато и да е форма на обективност.
Но здраве да е.

Казах вече, все едно ми е кой как си употребява живота и как се чувства :)), но всички измишльотини покрай тая вегетарианска мода ми идват вповече.
Поздрави!

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
« Отговор #569 -: Октомври 30, 2008, 11:12:31 am »
Айде сега били на различно ниво на съзнание. Ти откъде знаеш?
А пък животните не са ли предназначени за храна, било то на други животни или на човека?

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27