Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 307744 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
Re:Вегетарианството
« Отговор #540 -: Октомври 21, 2008, 21:47:15 pm »
Организмът на Homo sapiens никога не е бил пригоден за приемане само на растителна храна.
Няма обоснована теория за противното.
Всъщност напротив - растителната храна се усвоява много по-трудно от организма ни.
Да си вегетарианец, значи да лишаваш организма си от нещо съвсем естествено и необходимо - здравословна храна.
Да и все пак много хора употребяват само растителна храна и са здрави, чувстват се превъзходно и не изпитват никакви отрицателни последствия от това, в противоречие с една никак не малка бройка "научни" становища, "доказващи" непълноцеността и дори вредата на вегетарианството. Решенията разбира се всеки сам взима за себе си, но очевидно, че научните изследвания, които се правят в момент все още не са достатъчно точни и пълни (да оставим настрана въпроса, че повечето научни изследвания се правят по поръчка и гонят определени цели - финансови, престиж и др.). Вегетарианството не бива да се налага насила. Дори и насилието над себе си, ако мога така да се изразя, ще донесе по-скоро отрицателни резултати. Човек трябва първо да осъзнае вътрешно нуждата да спре консумацията на животинска храна, да го пожелае истински, а не просто да спазва някакъв външен режим, а мислите му постоянно да са насочени в срещуположна посока.

Max

• Гост
« Отговор #541 -: Октомври 21, 2008, 21:58:34 pm »

Затова вече не чета какво пишат,а се опитвам да чуя гласа на собственото си тяло.Като не ми се яде месо,не ям,ако някога ми се хапне - ами хапвам си.
Мисля,че това е най-верния подход за всеки човек - да слуша собствените си нужди. 

Вътрешният глас знае най-добре.
Но тялото на съвременния човек е загубило мъдростта си. Днешните хлапета предпочитат шоколада пред ябълката.

Max

• Гост
« Отговор #542 -: Октомври 21, 2008, 22:17:32 pm »
Да и все пак много хора употребяват само растителна храна и са здрави, чувстват се превъзходно и не изпитват никакви отрицателни последствия от това, в противоречие с една никак не малка бройка "научни" становища, "доказващи" непълноцеността и дори вредата на вегетарианството.
Ти колко от тези много хора познаваш? Откъде ти е информацията? Били ли са те вегетарианци за период от няколко пъти по седем години ( за толкова, клетките в тялото напълно се подменят с нови). И можеш ли да твърдиш, че месоядните ти познати са болни и се чувстват зле?
Има нещо, което хората, които търсят доказателства в подкрепа на отказа от месото не отчитат. Че може би месо с хормони и антибиотици е по-опасно от зеленчуци с нитрати. Вероятно оттам и по-доброто самочувствие на вегетарианците. Не смея да твърдя нищо. И аз съм объркан.

Йогите казват, че вегетарианската диета осигурява по-голяма гъвкавост на мускулите и сухожилията и по-голяма издържливост на тялото.Казват, че месоядните получават повече сила от месото, но тя им стига за няколко часа, а вегетарианците могат да са активни по дълго време. Но сравнявайки моя месояден и растителнояден период, не мога да потвърдя това.

Казват, че Платон бил вегетарианец. Ама кой знае, не съм го познавал, че да съм сигурен. Пък и кво ако е бил? Само щото е бил Платон и голяма подкрепа в полза на вегетарианството. Хората като искат да вярват в нещо, си намират причини.

« Последна редакция: Октомври 21, 2008, 22:19:45 pm от Max »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
  • Публикации: 228
« Отговор #543 -: Октомври 21, 2008, 22:39:35 pm »
Един бил казал едно,друг друго..някой си се объркал,не знаел на какво да вярва.Колко болни хора които са такива защото ядат месо познаваме,а колко такива неядящи?Същите тези пикаят ли в зелено?Другите пък имат ли свръхестествени способности?

Цитат
Хората като искат да вярват в нещо, си намират причини

Специално на тази тематика четенето на каквито и да е било теории и т.н води само до горния цитат.

Когато умираш да ядеш месо ядеш и това е.Щом не го понасяш не го ядеш и готово.Повече сила,повече гъвкавост,отрови и дрън дрън.Тези които го защитават си пишат техните "доказателства", хората против си знаят на техните.

То и водата е лоща и вредна/тази която достига до нас/ ама тялото си я иска и без нея неможеш.

Тази тема започна да се превръща в някакъв хумористичен сборник.  :-\

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #544 -: Октомври 21, 2008, 23:37:06 pm »
Аз вече тотално се обърках от теории относно ползата или не от вегетарианството и доколко нашия организъм е пригоден към такъв вид хранене.
Някъде пише,че човешкия организъм не се връзва с яденето на месо,другаде пък точно обратното.
Затова вече не чета какво пишат,а се опитвам да чуя гласа на собственото си тяло.Като не ми се яде месо,не ям,ако някога ми се хапне - ами хапвам си.
Мисля,че това е най-верния подход за всеки човек - да слуша собствените си нужди. 

тъй тъй...
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 00:24:05 am от H. »

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
« Отговор #545 -: Октомври 22, 2008, 09:47:33 am »
Да не говорим, че зъбите на човек са направени за ядене и на месо.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #546 -: Октомври 22, 2008, 10:26:19 am »
Да не говорим, че зъбите на човек са направени за ядене и на месо.

Айде бе?Ама на какво месо..на такова от магазина оформено като пържолка да си го нарежеш с ножчето или да скочиш и разкъсаш друго животно и така да хапваш от него ?

Оф забравих,че ние сме единствените хищници които не разчитат на абсолиютно никаква сила,а само на уникалния си мозък и това обяснява и оправдава всичко  ;D
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 10:28:11 am от UpsideDown »

Неактивен jediguardian

• Пишещ
    • Сериалът Heroes
« Отговор #547 -: Октомври 22, 2008, 11:02:11 am »
Защо да е пържолка? Убиваш, разфасоваш и готвиш.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #548 -: Октомври 22, 2008, 11:20:35 am »
Защо да е пържолка? Убиваш, разфасоваш и готвиш.

Друго имах в предвид,но няма значение.

Интересен е момента с убиването/за който споменах в предишния пост/ и с готвенето.Ние по природа сме устроени да нагъваме месо,защото без него неможем,еволюирали сме благодарение на него,цялото ни тяло е устроено така/хищници и половина сме направо/ и по природа сме месоядни...ама само на готвено месо  laugh

А да..то отначало преди много много години сме хапвали сурово месото,ама сме открили уга буга огъня и оттогава тялото е "еволюирало" до такава степен,че ако не е минало подобна обработка неможем да го ядем.

Вярно сме на върха ,ама на абсурда  ;D
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 11:21:37 am от UpsideDown »

Неактивен jediguardian

• Пишещ
    • Сериалът Heroes
« Отговор #549 -: Октомври 22, 2008, 22:37:33 pm »
Добре, да кажем, че хората са създадени чрез генно инжинерство. Така са ни "инжинирали", че са ни направили да обичаме месо и да си го похапваме редовно. Не сме ли месоядни?
Всеядни сме.

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #550 -: Октомври 22, 2008, 23:44:59 pm »
Добре, да кажем, че хората са създадени чрез генно инжинерство. Така са ни "инжинирали", че са ни направили да обичаме месо и да си го похапваме редовно. Не сме ли месоядни?
Всеядни сме.
Аз пък не обичам да похапвам месо,не защото ще съм по здрав,по силен,по прост и т.н ами просто не ми е вкусно.Изключение прави детството ми,но и тогава беше минимален приема. Предполагам,че съм излязъл дефектна бройка  ;D

Тая тема на никъде отиде  :D
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 23:46:20 pm от UpsideDown »

Неактивен jediguardian

• Пишещ
    • Сериалът Heroes
« Отговор #551 -: Октомври 23, 2008, 00:00:14 am »
За това хората са казали "всеки с вкуса си" ;).

Androctonus

• Гост
« Отговор #552 -: Октомври 23, 2008, 22:17:06 pm »
Да и все пак много хора употребяват само растителна храна и са здрави, чувстват се превъзходно и не изпитват никакви отрицателни последствия от това, в противоречие с една никак не малка бройка "научни" становища, "доказващи" непълноцеността и дори вредата на вегетарианството. Решенията разбира се всеки сам взима за себе си, но очевидно, че научните изследвания, които се правят в момент все още не са достатъчно точни и пълни (да оставим настрана въпроса, че повечето научни изследвания се правят по поръчка и гонят определени цели - финансови, престиж и др.). Вегетарианството не бива да се налага насила. Дори и насилието над себе си, ако мога така да се изразя, ще донесе по-скоро отрицателни резултати. Човек трябва първо да осъзнае вътрешно нуждата да спре консумацията на животинска храна, да го пожелае истински, а не просто да спазва някакъв външен режим, а мислите му постоянно да са насочени в срещуположна посока.

Аха. Не насила.
А какво ще кажеш за всички измислени предимства на вегетарианството?
Целулозата няма никаква хранителна стойност за човека. Все едно да ядеш хартия - чиста целулоза.

Относно аргумента с "хората без кучешки зъби" - това просто не е никакъв аргумент.
Още по-малко в полза на тезата, че човешкият организъм еволюира в някаква насока.
Ако става дума, раждат се и хора без мозък. И това ли е някаква насока в еволюцията на хомо сапиенс?
Заешка устна, полидактия, двуглави хора...
Има ли смисъл да изброявам. :/

А за това, че вегетарианството не бива да се налага със сила и че е много "мирно"... Как ще обясниш наличието на организации, които казват "Ако сте жена, не правете секс и не се омъжвайте за месояден. Така един ден всички ще сме вегетарианци".

Прав си, че всеки има право на избор. Съгласен съм и подкрепям.
Но про-вегетарианците "учени" лъжат хората. Провокация за това е и неистовия интерес към вегетарианството, като към нещо "зелено".

Според мен всеки, който се чувства добре и не яде никакво месо, не живее пълноценно. Ето заради това няма нужда от месо.
А и "живее добре" е много много относително казано.
Поздрави!

Max

• Гост
« Отговор #553 -: Октомври 23, 2008, 22:37:07 pm »
наличието на организации, които казват "Ако сте жена, не правете секс и не се омъжвайте за месояден. Така един ден всички ще сме вегетарианци".

Вегетарианец?  Секс?

Нова тема: „Либидото на дългогодишните вегетарианци”
Е, какво, споделяйте.Само моля, ако ви е неудобно да сте искрени, просто премълчете.
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 22:37:55 pm от Max »

Неактивен UpsideDown

• Четящ
  • *
« Отговор #554 -: Октомври 23, 2008, 23:08:36 pm »
Според мен всеки, който се чувства добре и не яде никакво месо, не живее пълноценно. Ето заради това няма нужда от месо.
А и "живее добре" е много много относително казано.
Поздрави!

Аз пък казвам,че ти не живееш добре.  laugh Много интересно колко лесно определяш,как някой друг който не споделя същите убеждения и начин на живот,не живее добре... колкото и относително да е понятието.
Това можеш да го кажеш само ако вече си имал някакъв опит в това което твърдиш,а силно се съмнявам да е така.Дори и тогава всичко е индивидуално и няма как да даваш такива оценки.
« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 23:09:55 pm от UpsideDown »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27