Двамата съквартиранти на мой приятел учеха в духовната академия.По време на пости единия беше домъкнал едни мезета -ум да ти зайде.Беше от един много известен луканков край.Другият му казва: "-Ако те види отец Х, майка ти жална!"
А той му отговаря:"-А стига бе,постите са за неукрепнали във вярата!"
Друг случай.Бях с приятел на планина.Бяха някякви лятни пости,не помня какъв празник,Богородица май.Та приятелят ми го раздаваше духовно-прочистващ се.Накупи си някакви манастирски чорби и консерви с боб.Аз се заредих с шишчета и други богати на протеин неща.Пристигаме в хижа "Грънчар".Беше една буря,един порой,а вътре печкат бумти и мирише на джиз-биз.Аз си мезя доволно,пийвам си биричка, а моя човек сърба чорба ,а очите му на палачинки и все в мойта скара гледат.Казвам му ,че според мен,щом пости,това трябва отвътре да му дойде и да не чувства нужда от месо.В неговия случай ,по-добре да хапне месо, а не да се измъчва.По-драг на Бога няма да стане.Обаче-не,трябвало да се прочисти.Интересно,но пиеше бира.То бирата,вярно,че е амброзия и на боговете олимпийски нектара,но все пак,алкохол има.Алкохолът ако се не лъжа,влиза в постите.
Та първата случка е просто за майтап, това за укрепналите във вярата е велика мисъл!А второто е пример за ненормално вегетарианство.