Доколкото ми е известно, човек се счита за мъртвец когато настъпи мозъчната смърт! За случая с Христа, всичко е обвито в мистерия. Бият го цял ден, мъчат го ... накрая го разпъват на кръста и за финал е прободен с копие. Липсват лекари там, да установят смъртта, доколкото ми е известно. Същата липса на медицински лица и каквато и да е допотопна техника за първа помощ и въобще препятства да се разбере с точност ,какво точно се случва след като е свален от кръста, какво му е състоянието. Защо просто да нее припаднал от кръвозагуба, или ако състоянието му е било по-тежко да е в някой от стадийте на кома. Прибират го от там, но как точно са го прибрали ... на гръб ли са го носили, на носилка ли, на ръце ли ...? Той е бил целия следобед на кръста под горещото слънце. Сигурно е бил обезводнил се, също и покървил доста. Човек в това състояние е много уязвим, много е важно как го преместват от едно място на друго. След това е поставен в гроба и затворен там с камък. 3 дни след което, вече го няма в гроба а е в небесата изкачил се при трона на бога. Има ли вероятност, поради божествения си произход и способности Христа изобщо да нее бил мъртъв? Мистерия ... аз лично дълбоко се съмнявам, че информацията достигнала до нас днес, нее претърпяла ред редакции. Също си мисля ( лично мое виждане), че свидетелите на последните му мигове поради простичко незнание, може да не са успели да предадат точно случващотото се. Там доколкото ми е известно са били - Майка му Мария, сестрата на майка му също Мария, Мария-Магдалена, Йоан и Йосиф от Ариматея - таен ученик на Христос. Надвечер идва и Никодим, който носи 100 литра смес от смирна и алое, за да се намаже тялото. Били са там и няколко от войниците на Пилат. Свалят телото от кръста, мажат го със сместа, обвиват го с плащеници и го полагат в нов гоб, който е бил в градина, която е била в непосредствена близост. И сега разсъждавайки върху случката - освен, че е описано много за кратко, че когато приема гъбата с оцет, Христа казва Извърши се, навежда глава и предава богу дух, друга информация за настъпване на физическата смърт няма. Как разбраха, че наистина е мъртъв? Тогава, в ония времена, след цял ден адреналин и стрес? Цял ден мъчения, бой, тръни на главата, носене на кръста под камшиците на римляните, накрая за капак пирони в ръцете и краката и цял следобед висене на кръста. Промушване с копие в ребрата. Според мен всичко това би дошло в повечко на когото и да е обикновен човек, особенно на онези с по-крехка психика ( жени и деца, Йоан доколкото знам е бил младеж тинейджър тогава).
Лично мойто мнение, че Христос е бил все още жив, но в безсъзнание.
Всичко това е във връзка с горния пост за това, възможно ли е от описаните персонажи в библията някои да са безсмъртни. И по мое мнение Христос е един от тях ... той нее възкръствал ... бил е жив!!!Така мисля аз.