Искам да споделя какво ми разкри мой колега, който се занимава с аналитична химия и е ръководител на лаборатория за елементен анализ.
Случай номер 1
Естествено газираната вода "Михалково" всички знаем, че за един известно дълъг период беше спряна от производство. Същата тази лаборатория на моя колега прави реголярни замервания на различни течности, като се започне от вода и се стигне до бира, е открила високи нива на арсен във водата "Михалково". Тя е естествено газирана, защото това става чрез бактерии, които отделят газове и я газират. В случая обаче, тези бактерии имат навика да включват в метаболизма си арсен и да го натрупват във водата(не бъркайте с Арсеник, което е отрова за мишки).
За което, те са алармирали и водата за години е изтеглена от пазара. В последствие обаче те (производителите) започват да пречистват арсена по химичен път. Направете си извода дали трябва да пиете от тази вода.
Случай номер 2
В бирата с марка Каменица са открили не високи, но все пак е имало следи на радиоактивни елементи (не си спомнян точно кои). Защо ги има тези елементи. Защото от Каменица се изтерикатили и започнали да ползват вода от сондаж. Сащо си направете изводите.
Случай номер 3
Не купувайте ранни краставици от оранжерии, защото ги праскат с коктейл от хербициди, фунгициди, инсектициди, акаициди и ги продават преди да мине карантинния период. Знам го от кухнята дето се вика, защото жена ми работи в такъв институт.
Случай номер 4
Същата лаборатория открива високи нива на олово в тютюн (по презумпция тютюнът е растение "акумулатор" и фиксира в себе си каквото му трябва от почвата. Хвощът например акумулира злато), българско производство, предназначен за нашия и чеждия пазара. Алармират те, и производителите изземват партидата, но вместо да я унищожат, те я разфасоват и я смесват с други тютюни и съответно прадават.
Както се казва, The solution in pollution is the dilution. Или казано на български - Решението на проблема със замърсяването е в разреждането.