negative,йога не е религия,а е термин, отнасящ се за наука, която цели ускоряването на човешката еволюция. Йога включва различни методи и средства водещи до постигане целта на живота.Заниманията с йога целят разширяване на съзнанието и когато осъзнаването стане непрекъснато тогава и целта на йога е постигната. Йога престава да бъде практика, а е изживяване.
Религията (от лат. religio — свещено задължение, благоговение) е форма на обществено съзнание, съвкупност и система от възгледи, нагласи и обичаи, основани на вярата в свръхестествени сили, както и съвкупност от моралните норми, практики, ценности, институции и ритуали, съпровождащи тази система. Въпросът за същността на религиозните системи е сложен и многопластов и е обект на множество дисциплини, сред които теологията, социологията, антропологията и други области на хуманитарното знание. В процеса на развитието си повечето релиии са преминали през множество етапи на развитие в рамките на отделни култури и дори в рамките на мирогледа на отделни личности.
Често думата религия е използвана преди всичко със значението на „организирана религия“ — организация от хора, подкрепящи практиките и изповядването на определен вид религия, често под формата на юридическа личност (вж. Религиозни организации).
Има множество определения за понятието религия и повечето от тях се стремят да избегнат както крайната конкретика от една страна, така и безполезните обобщения от друга. Някои прилагат формалистични, доктринални дефиниции, други се облягат на емпирически, емоционални, интуитивни, оценъчни и етични фактори.
Социолозите и антрополозите гледат на религията като на абстрактен набор от идеи, ценности или преживявания, развили се като част от културната матрица. Някои архаични форми на религиите са неотличими от социокултурните практики, където обичаите и ритуалите определят емоционалната реалност.
Мисля, че тук се вписва напълно, следователно е религия.
ПП: Да не съм голословен:
Енергия.
Чакра.
Аура.
Повтаряне на мантри, с идеята, че води до "изчистване" на ума и самовглъбяане.
Палене на тамян пред портрета на ламата, ръководещ упражненията.
Вяра в прераждания.
Вяра, че няма абсолютна истина.
Вяра в "духовното" развитие / еволюция на човека.
Въздейства на останалите аспекти на живота на практикуващия.
Забележи, ако е по силите ти, и че аз си имам едно мнение, а ти имаш няколко:
термин, отнасящ се за наука
средства водещи до постигане целта на живота
за сефте чувам някоя наука да предлага такова нещо, ама нейсе...
Заниманията с йога целят разширяване на съзнанието и когато осъзнаването стане непрекъснато тогава и целта на йога е постигната.
Също като химията, физиката, математиката, информатиката и биологията?
Йога престава да бъде практика, а е изживяване.
Отново: Също като химията, физиката, математиката, информатиката и биологията?
ИЛИЙога престава да бъде практика, а е изживяване.
Като изпадането в религиозен транс?