Привет,
Много пъти съм писал и казвал, че ЕГОИЗЪМА е в основата на лошото! Винаги когато подправката егоизъм присъства в намеренията ни не е възможно да сътворим добро. Опитайте да изхвътлите местоимението АЗ от речника си за две седмици и ще почуствате как се променят нещата отвътре.
Не бива са се определя една личност като добра или лоша, защото двете понятия са много относителни, определят се от гледната точка и ситуацията. Не така стоят нещата, обаче, с мотивите. Когато извършваш някакъв акт спрямо друга личност винаги трябва да присъства въпроса - защо го правя? Отговора който ще дадеш на себе си е нужно да бъде откровен, (не заблуждавай поне себе си), от него ще зависи дали това което правиш ще бъде:
Добро за тебе и за другия! Поискана помощ и дадена без егоизъм.
Добро за теб и лошо за другия, което в последствие ще се тратсформира в добро.
Добро за тебе при наличието но егоистични подбуди не може да има, независимо колко добро си направил за благото на другите!
И още нещо - трябва да се прави разлика между лошото и злото!! Злото е патология - плод на болен мозък изродил егото си в егоцентризъм - (АЗ СЪМ БОГ; ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА; Злото е безотговорност и липса на самокритичност.
С уважение!