Автор Тема: "Свободният избор" - съществува ли такъв?  (Прочетена 63441 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
Re:"Свободният избор" - съществува ли такъв?
« Отговор #60 -: Октомври 25, 2010, 23:31:05 pm »

Привет  m2f,  Добре  дошъл!
Аз  имам  малко  по-особенно  виждане  по  въпроса  що  е дух;  що  е  душа,  що е  съзнание.  Ще  ти  отговоря  според  моите  виждания,  а  не  според  това  което  съм  чел:
Цитат на: m2f

Как, по какво един човек може да разбере защо друг е умрял? Т.е. дали това е решение, взето от духа му преди инкарнацията, дали това е решение на духа му по време на инкарнацията, или е стечение на обстоятелствата в рамките на живота, върху които духа му не е могъл да въздейства?
       Духът  е  Божествената  енергия  носител  на  съзнанието!  Няма  начин  човек  да  разбере  причинно-следственият  закон.  Във  всички  случаи,  обаче,  духът  не  е  могъл  да  се  противопостави - енергията  му  е  била  недостатъчна!

По какво може да се разбере чие дело е смъртта - на човека или на духа, като не знаем предварителните му планове? И изобщо има ли такива/?
 Според вас духа винаги ли докрай /до случване/ си гони предварителните задачи или променя плановете си в движение?
     Няма  никакви  твърдо  установен  план!  Ако  имаше  такъв,  къде  щеше  да  се  прояви  свободната  ни  воля!  Всичко  е  канава  и  какъв  гоблен  ще  ушием  зависи  от  майсторството  ни.  (пълна  импровизация)  Отговорност  на  наставниците  ни  е  да  създадат  такава  реалност,  че  ние  да  вземаме  подходящите решения  що  се  отнася  само  до  кармичните  ни  задължения,  но  и  това  не  е  задължително,  затова  даден  кармичен  проблем  може  да  се  повтаря  в  няколко  инкарнации  (личен  опит). 

Силвия Браун /медиум/ пише, че духът си създава предиинкарнацията множество „пътища за изход”, които са разпределени неравномерно в живота на човека така, че духа да може да избира – да се възползва или не, в зависимост от това, дали е приключил тук или още не. Т.е. програмата му е „гъвкава” – прави каквото може – става каквото става, ако не – другия път пак...

Права  е!  Свободната  воля  е  нещо  свещенно  и  даже  Божествената  йерархия  не  я  нарушава!!!!!

Според мен свободната воля на човека /”животното”/ тук на земята, при правенето на различни избори се връзва технологично с кармата, т.е. не може да се търси отговорност от човека за нещо, ако той не е имал някакъв избор във връзка със същото нещо. Но дали пък тази свобода на правенето на избор не се отнася единствено до духа: 1.когато планира инкарнацията си и 2.когато е тук, управляващ реализацията на тези планове?
      Духът  е  енергия - не  тя  прави  избор,  а  съзнанието!  Инак  си  много  прав - не  можеш  да  търсиш  отговорност,  ако  преди  това  си  отнел  правото  на  избор!!!!!!!!

И си мисля – ако нямаше възможност за свободен избор тук, на земята, то тогава всички без изключение щяха единствено да еволюират духовно, нямаше да има възможност за връщане назад в развитието...Така ли е?
  Не  не  е  така!  Няма  връщане  назад  в  еволюционното  развитие - невъзможно  е!  Можем  само  да  сбъркаме  посоката  да  се  върнем  и  пак  да  опитаме,  но  придобита  опитност  никога  не  се  губи!

А много автори твърдят, че връщането назад /отзоваването на по – ниско ниво в Астрала при смъртта, отколкото при раждането/ е напълно възможно. В "Тибетска книга за мъртвите" именно затова се набляга толкова на "финалната" вибрация на човека при смъртта му - от нея зависи къде отиваш след смъртта.
       Хахаха!  Цал  живот  мръсник,  накрая  малко....... святост  и  готово.

И още нещо: при идеята за едновременните инкарнации, поради отсъствието на време /за духа/, как се случва еволюцията, без приемствеността? Нещо като периодичен „ъпдейт” ли се получава, влияещ на всички инкарнации на този дух едновременно?/при достигане на напредък /каквото и да значи това/ от някоя от инкарнациите му някъде във времето/? Ако е така, то тогава за какви планове изобщо може да става дума? Как се връзва кармата, за която е необходима последователност и приемственост във времето, с идеята за едновременните от гледна точка на духа инкарнации?
      Едновременна  инкарнация  пълна  глупост!!  (мое  мнение)

Чие дело е смъртта все пак?

На  Духът!  Смъртта  ми  е  лична  позната,  от  която  ме  побиват  тръпки.  Това  което  твърдя  е  личен  опит.
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #61 -: Октомври 25, 2010, 23:50:05 pm »
...
"Физическата смърт няма да прекрати зависимостите, в които човек е изпаднал"
А пребиваването в чистилището на Астрала до 40 ден с изтощаване на астралното тяло от земните страсти? Според мен зависимостите и илюзиите са плод на амнезията - на страха и са подпомогнати от егрегорите и заговорниците срещу човеците. Като умре човек - това отпада...след известно време. Остава спомена, че е имало такъв проблем. Предизвикателството да го решиш именно докато си в тяло - както ти казваш остава. Но самата привързаност - едва ли.

В астралния свят човек ще изтощи последствията от желанията си през земния живот, но причината, която е породила тези последствия ще си остане. Склонността да се създават нови последствия от същия вид не може да се преодолее само съзнателно в земното въплъщение. Там където желанията могат да бъдат удовлетворени, само там могат да бъдат и отхвърлени. В астралния свят след смъртта си човек е поставен в условия, в които изпитва желания, но не може да ги удовлетвори и това продължава докато енергията, която е влагал в тези желания през живота си на земята не се изтощи. Но това не решава проблема със склонността и предразположението към тези желания, и щом се завърне в плътно тяло, където тези желания могат да бъдат удовлетворявани, най-вероятно те пак ще се пробудят. Самата склонност трябва да бъде преодоляна, а не последствията от нея.

Ирис  е  прав!!  Самата  склонност  е  проблема,  а  тя  се  явява  като  необяснимо  желание  в  новата  инкарнация.  Може  да  е  музика,  а  може  да  е  и  пожари  може  би - заслушайте  се  дълбоко  в  себе  си!

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #62 -: Октомври 26, 2010, 08:55:10 am »
Благодаря за посрещането, Митко, надявах се да се включиш...и ето! Само една поправка - аз съм в тоя си живот жена - не знам още как да си оправя профила, но ще опитам.
Като гледам коя година е почнат форума...се чувствам като закъсняла със стотина години в развитието си. Проспах половин живот!!!
От написаното от теб и от Ирис излиза, че са неведоми пътищата...и няма как да разбера защо се случи това, което се случи. Освен чрез регресия.
"Духът  е  Божествената  енергия  носител  на  съзнанието!...
Духът  е  енергия - не  тя  прави  избор,  а  съзнанието!"

Това е ново за мен. Някой ще ми го обясни ли?
« Последна редакция: Октомври 26, 2010, 08:56:18 am от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен m2f

• Пишещ
« Отговор #63 -: Октомври 26, 2010, 09:53:15 am »
В астралния свят човек ще изтощи последствията от желанията си през земния живот, но причината, която е породила тези последствия ще си остане. Склонността да се създават нови последствия от същия вид не може да се преодолее само съзнателно в земното въплъщение. Там където желанията могат да бъдат удовлетворени, само там могат да бъдат и отхвърлени. В астралния свят след смъртта си човек е поставен в условия, в които изпитва желания, но не може да ги удовлетвори и това продължава докато енергията, която е влагал в тези желания през живота си на земята не се изтощи. Но това не решава проблема със склонността и предразположението към тези желания, и щом се завърне в плътно тяло, където тези желания могат да бъдат удовлетворявани, най-вероятно те пак ще се пробудят. Самата склонност трябва да бъде преодоляна, а не последствията от нея.
Това го разбирам - всъщност именно затова се инкарнираме. Много хубаво си го обяснил.
Аз имах такъв опит - периодично вземах едно и също лошо решение в този ми живот и не можех да го променя. Докато накрая така се "насити" изживяването ми с резултатите от това лошо решение, че успях при поредния избор да взема този път друго решение. Но за да стане това възможно трябва "горчивата чаша да се изпие до дъното". Орис /Сергей Цвельов/ го казва по горе долу следния начин:
"Та ето, аз ви казвам – ние ставаме такива добрички не защото сме такива, а защото някога сме получили опит, но не ние, а тази база, с която сме започнали своя живот, своето въплъщение тук. Душата е получила база за своето въплъщение тук и тази база съдържа опита на много и много други личности, които са въплъщавани от този дух. Та в една от тези личности ние вече сме имали опита на убиец, затова сега не можем да убием никого – просто даже физически не можем. Даже да порнем снож някого е противно на някого, или да допуснем още някаква мерзост, за която се счита, че е зло. Не можем, защото вече сме били такива."
« Последна редакция: Октомври 26, 2010, 09:54:44 am от m2f »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #64 -: Октомври 26, 2010, 14:25:39 pm »
Ще си позволя да цитиам автора на сайта "От Извора".
"Бъдещето не може да бъде променено, тъй като де факто е едно минало от гледната точка на по-далечното бъдеще."
Сиреч хем има, хем няма Свободен избор.
 :hi:

Междудругото това може да влезе в употреба и в редица други теми.
Особенно за темата във форума "да живееш в сега-то", което пак май май си е низходящо течение, защото игнорираш миналото и бъдещето, а те са част от Времето.
Което е отново преплетено в паяжината на Свободния избор.  ;D

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #65 -: Октомври 26, 2010, 18:54:37 pm »
оф, да бе!

Да живееш в настоящето не означава да игнорираш миналото и бъдещето. Това е криворазбраната мас-интерпретация на съвременната чалга култура.
Да експлоатираш момента и да цедиш ресурсите си до дупка. (енергийни, материални и всякакви други)

Да присъстваш в настоящето, означава чисто и просто да си буден, адекватен, а не заспал. И като правиш нещо, да го правиш умело, с внимание, без страх и тн. И ума ти да е наточен в това време. А не да блуждае и да се вълнува от страхове и всякакви други емоции.

Т.е. когато е подходящ момент, ще мислиш и за миналото и за бъдещето, но не прекалено, а само колкото трябва.
А когато е момент да бъдеш в настоящето, например ако се биеш с някой, или танцуваш или играеш баскетбол, или медитираш, тогава ума ти не трябва да трепти и да се люшка, а да е твърд и на място в сега-то.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
« Отговор #66 -: Октомври 26, 2010, 19:07:21 pm »
Ми такъв съм си, овца от стадото с чалга-култура. Не може всички да сме като теб ;) Ще си спестя остроумните контра забележчици които ми хрумват и на мен с килограмите, паразитни его-мисли.
Цитат
Да присъстваш в настоящето, означава чисто и просто да си буден, адекватен, а не заспал.
Да, а за да стане това, трябва да се обърне еднакво внимание и на Минало, и на Бъдеще.
Иначе просто нестава. А като се фокусираш само върху "сега", което самостоятелно не същестува, изгубваш Пътя.

Неактивен Melody

• Четящ
  • *
  • Публикации: 91
« Отговор #67 -: Октомври 26, 2010, 23:11:27 pm »
Иначе просто нестава. А като се фокусираш само върху "сега", което самостоятелно не същестува, изгубваш Пътя.

....А то в крайна сметка се оказва ,че път няма.Всичко е въпрос на отношение.Да смениш нагласата си,да спреш да се приемаш като творение и да започнеш да твориш.На това му казвам аз свободен избор.Тук пък уловката е ,че трябва да се поема и отговорност след направения избор.А това не е лека задача.
Опитай!

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #68 -: Октомври 26, 2010, 23:24:43 pm »
Ще си позволя да цитиам автора на сайта "От Извора".
"Бъдещето не може да бъде променено, тъй като де факто е едно минало от гледната точка на по-далечното бъдеще."
Сиреч хем има, хем няма Свободен избор.
        Има  свободен  избор,  защото  живота  ни  е  една  импровизация! 
        Можеш  ли  да  си  потопиш  пръста  два  пъти  в  една  и  съща  река ??

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #69 -: Октомври 26, 2010, 23:41:56 pm »
Общо взето няма противоречие. Но искам да попитам автора дали е ходил до тая точка в бъдещето и дали е гледал от нея, колко и какво е видял от там?... :drinks:
От кого и на кое е това дете с две думи. ;D

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
« Отговор #70 -: Октомври 27, 2010, 00:23:38 am »
Цитат
....А то в крайна сметка се оказва ,че път няма.Всичко е въпрос на отношение.Да смениш нагласата си,да спреш да се приемаш като творение и да започнеш да твориш.На това му казвам аз свободен избор.Тук пък уловката е ,че трябва да се поема и отговорност след направения избор.А това не е лека задача.

Melody, според мен именно отношението е Пътят. А всичко останало, написано от теб е абслолютно вярно! Особенно отговорността, от която мен лично малко ме е страх :)

Цитат
Има  свободен  избор,  защото  живота  ни  е  една  импровизация! 
Можеш  ли  да  си  потопиш  пръста  два  пъти  в  една  и  съща  река ??
Mitko това не противоречи на:
Съдба има, а ние имаме Свободния избор, как да я преживеем. Дори се допълват взаимно.

fishbone не се ли сещаш за примери с Тези, които са видяли бъдещето и каквото са казали е станало? Ако не, то потърси и ще останеш изумен. ;)

Неактивен m2f

• Пишещ
« Отговор #71 -: Октомври 27, 2010, 11:49:14 am »
Като говорим за свободната воля, всъщност за чия свободна воля говорим? На духа? На душата? На животното в нас? Волята всъщност на кого принадлежи? Или си сменя притежателя според случая и отива при която от гореизброените ни части надделее?

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #72 -: Октомври 27, 2010, 12:25:45 pm »
На духа. Другото са само обвивки около духа. Животното в нас не е нищо повече от зависимостите, предразположенията и навиците, които сме си изградили. Те ни заслепяват, объркват и предопределят избора ни само докато ги смятаме за част от нас. Разбира се дори и да сме ги различили като нещо външно и ненужно, духът трябва да притежава достатъчно силна воля за да остане независим от тях. За щастие силата на волята и способността за различаване се тренират.

Неактивен m2f

• Пишещ
« Отговор #73 -: Октомври 27, 2010, 12:41:23 pm »
Духът всезнаещ ли се ражда или като бял лист? Тук на земята той се себеопознава в материята, т.е.при тежки условия, изпитва чрез душата какво е чувството, отговарящо на даденото познание, което има, и за да може да се докара до тази опитност използва амнезията. Но се предполага, че иначе /когато вече не е в материята/е 100% себеосъзнат. Какво става, когато духът понатрупа опит: във всеки следващ живот се събужда все по - рано и все по - лесно? Или изобщо няма вече амнезия?/има такива хора/.

Неактивен Melody

• Четящ
  • *
  • Публикации: 91
« Отговор #74 -: Октомври 27, 2010, 12:49:45 pm »
  Същността на себепознанието автоматично отписва възможността за "белия лист".Какво да му изследваш и познаваш,ако е празен откъм съдържание?!?
Опитай!

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
12840 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
71684 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора