Автор Тема: "Свободният избор" - съществува ли такъв?  (Прочетена 63427 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве3

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 385
  • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: "Свободният избор" - съществува ли такъв?
« Отговор #30 -: Март 01, 2008, 21:52:13 pm »
Сега като се замисля,доста зависи от гледните точки.Когато някой ден се завърнем в Едновременността,може би би ни изглеждало,че животът ни тук на Земята и в 3-Д не само,че не е бил дори един миг,а и че вече се е случил :)

АКО е така,опитай се да си представиш цялата тази инкарнация като едно цялостно изживяване,съвкупност от цялостното й насторение.Като емоция,траеща по-малко от миг.В такъв случай,ние толкова много обичаме свободния избор,че го правим постоянно и дори използваме Време,за да разбием преживяването на Свободата на  още по-малки и същевременно по-дълготрайни отрязъци от Едновременността :)
« Последна редакция: Март 01, 2008, 21:53:23 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен optimus7

• Четящ
  • *
  • Публикации: 18
Относно: "Свободният избор" - съществува лl
« Отговор #31 -: Март 02, 2008, 00:29:52 am »
В случай, че има някъкви критерии по които да се ориентираме какъв избор да направим , изборът няма да е свободен . Той ще зависи от критериите .  :)
« Последна редакция: Март 02, 2008, 13:55:51 pm от Mirotvorec »
In the spark of the enemy there will be salvation and in the darkness hour there will be light !!!

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #32 -: Март 02, 2008, 01:00:18 am »
Да разбрах какво имаш предвид,че сме направили изборът си преди да дойдем
на тази земя.А именно,че щом сме тук нямаме свободен избор.
Но смятам,че точно това е предизвикателството да надхвърлим себе си и тази бариера и да достигнем свобода тук на това ниво.
Смятам,че съзнателно инесъзнателно всяко живо същество на тази земя се стреми именно към това.

Но точно тук е най-голямата спекулация защото само може да се гадае дали сме направили свободно избора да сме тук където свободата е ограничена или не сме го направили свободно този избор. Иска ни се да е бил свободен, но реално няма как да сме сигурни  ;)
« Последна редакция: Март 02, 2008, 01:01:20 am от Alien »

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
« Отговор #33 -: Март 02, 2008, 02:07:59 am »
Според мен свободният избор е да приемеш спокойно и елегантно сякаш ти е все едно... неизбежното.

Неактивен sirius5304

• Четящ
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #34 -: Март 02, 2008, 12:28:25 pm »
Оф... май стигнахме доникаде  ::)

Съгласен съм с Аlien,че не може да сме сигурни дали изборът е свободен или не,но основният проблем е как да надрастнем съзнанието си, за да продължим напред и да се развием, защото според мен умът, който всъщност е програмата ни държи в окови.
« Последна редакция: Март 02, 2008, 13:54:26 pm от Mirotvorec »

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
« Отговор #35 -: Март 03, 2008, 22:46:56 pm »
Оф... май стигнахме доникаде  ::)

Съгласен съм с Аlien,че не може да сме сигурни дали изборът е свободен или не,но основният проблем е как да надрастнем съзнанието си, за да продължим напред и да се развием, защото според мен умът, който всъщност е програмата ни държи в окови.

Ами спри да използваш програмата(когато е нужно де).Едва ли ще стигнеш донякъде ако се опиташ да я надраснеш подхождайки с  нейни категории.Един жокер:Защо трябва да има "основният проблем"?

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #36 -: Март 04, 2008, 17:54:38 pm »
Има възможност за излизане от оковите на ума. Целият будизъм е разказ за това излизане, а днес има и редица по-бързи методи, които се включват често за всеки от нас...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Magnolia

• Доста Писал
  • Публикации: 1 236
« Отговор #37 -: Март 06, 2008, 03:53:12 am »
Това излизане от оковите на ума как да го разбираме,  flyDragon ?

Поне две опасности виждам тук: Първата: "Отваряш си ума", но не знаеш, какво ще влезе вътре./ най- грубо казано/, другата е малко в стил Д. Айк/поне от малкото,което успях да прочета от него/: Казваме си: Всичко е илюзия! и в един момент има опасност да загубим почва под краката си с всички, произтичащи от това последствия.

А иначе по темата..Чела съм, че има нещо като предузнание на Бог, когато се говори за спасение на душите в Библията. "Записът в книгата на живота", който е бил направен вероятно преди нашето раждане,значи, че ние вървим по един предварително предначертан път.
Според теорията за прераждането НИЕ правим този избор, още преди да се родим в земно тяло.
« Последна редакция: Март 06, 2008, 03:55:03 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен paparosko

• Четящ
  • *
  • Публикации: 24
  • толерантен
« Отговор #38 -: Март 07, 2008, 23:31:06 pm »
Що за въпрос?

Поразсъждавайте. Помислете си за нещо дали можете да го направите или не можете. После си отговорете.
Отговорът ви винаги може да бъде и да и не - от вас зависи.

Няма човек, който да не може да направи това, което иска, т.е. нещо решил ли е, никой не е в състояние да го спре.

Действията на човек зависят от неговата воля. Друг въпрос са последствията от тези действия.
Всеки сам твори живота и кармата си.

:)

Никога не казвай никога! :)
Никога не казвай никога!

Неактивен WhiteRider

• Пишещ
  • Публикации: 518
  • *terrafim*
« Отговор #39 -: Март 08, 2008, 15:09:34 pm »
това е прекрасно описание на его-волята. Вътрешната воля (волята на висшия аз, ако ще стане по-ясно) е единство с причината и следствието. Няма висша воля без хармония и там изобщо не стои въпросът дали ще има обвързващи последствия, а има само свобода. Но арогантността на менталното тяло стига до там, да смята, че разполага с воля, която се следва от Цялото, макар да получава непрекъснати доказателства, че тази воля води до още повече разделение и страдание.

Неактивен sirius5304

• Четящ
  • *
  • Публикации: 11
« Отговор #40 -: Март 08, 2008, 17:55:05 pm »
Напълно съм съгласен с White Rider.
Toва,че си в състояние да направиш всичко което решиш е напълно погрещно.
При положение,че умът ни е замъглен и бъдете сигурни,че почти всички които
пишем туксме такива и включително и аз,то каквото и решение да се вземе ще
е погрещно.

Неактивен paparosko

• Четящ
  • *
  • толерантен
« Отговор #41 -: Март 08, 2008, 19:31:44 pm »
Нещо е правилно или погрешно само защото ти казваш, че е такова.
То обаче не е правилно или погрешно в същността си.

Всичко е относително!

:) :) :)

Никога не казвай никога!

stiver

• Гост
« Отговор #42 -: Март 08, 2008, 19:39:15 pm »
това е прекрасно описание на его-волята. Вътрешната воля (волята на висшия аз, ако ще стане по-ясно) е единство с причината и следствието. Няма висша воля без хармония и там изобщо не стои въпросът дали ще има обвързващи последствия, а има само свобода. Но арогантността на менталното тяло стига до там, да смята, че разполага с воля, която се следва от Цялото, макар да получава непрекъснати доказателства, че тази воля води до още повече разделение и страдание.

Ако разбирам това правилно, значи ние (егото) все пак имаме свободна воля, но единственият правилен избор е да следваме вътрешната воля (на висшето аз). В такъв случай думите на Оракула от оригиналния пост в тази тема, цитиран по-долу, имат нужда от малко допълнение - изборът е направен, тук сме да разберем избора и вече на съзнателно ниво отново да направим избора да го последваме.

МАТРИЦАТА - Презареждане
Диалогът между Нео и Оракула на пейката:

- Тогава най-очевидният въпрос е как мога да ти вярвам?
- Бинго. Трудна дилема, несъмнено. Проблемът е, че не знаеш дали ти помагам или не. Значи всичко зависи от теб. Трябва сам да решиш дали да приемеш или отхвърлиш моите думи. Бонбон?
- Знаеш дали ще си взема.
- Не съм голям Оракул, ако не знам.
- Как тогава да избера, ако вече го знаеш?
- Ти не си дошъл тук, за да избираш. Вече си избрал. Дошъл си да разбереш защо си го избрал. Мислех, че вече си се досетил.

Неактивен paparosko

• Четящ
  • *
  • толерантен
« Отговор #43 -: Март 09, 2008, 14:31:45 pm »
Най-дълбоката тайна е, че животът не е процес на откриване, а е процес на сътворяване.
Ти не откриваш себе си, а създаваш себе си наново. Търси, следователно не да разбереш Кой Си, търси да определиш Кой Искаш Да Бъдеш.

:)

Никога не казвай никога!

Неактивен H.

• Много Писал
  • Публикации: 8 652
  • In Lies We Trust...
« Отговор #44 -: Март 09, 2008, 17:39:44 pm »
Красиво на думи, но не много вярно...

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
12840 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
71676 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko