Автор Тема: Пътища към Спасението и начини за постигането Му  (Прочетена 37521 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 543
Re: Пътища към Спасението и начини за постигането Му
« Отговор #45 -: Септември 11, 2007, 01:01:10 am »

Джиду Кришнамурти

Истината е земя без пътища.
Човек не може да я достигне чрез никаква организация, чрез никакво вероизповедание, чрез догма, свещеник или ритуали, нито чрез някакво философско познание или психологическа техника.
Той трябва да я открие чрез огледалото на взаимоотношенията си, чрез вникването в съдържанието на своя собствен ум, чрез наблюдение, а не чрез интелектуален анализ или интроспективна дисекция.
Човек е изградил в себе си образи като защитна ограда - религиозни, политически, личностни. Те се проявяват като символи, идеи, вярвания. Бремето на тези образи взема надмощие в човешкото мислене, взаимоотношения и ежедневие. Тези образи са причините за нашите проблеми, защото те разделят човек от човека. Възприятието на живота е оформено от концепциите, вече установени в ума на човека. Съдържанието на неговото съзнание е цялото му съществуване. Това съдържание е общо за цялото човечество. Индивидуалността е името, формата и повърхностната култура, които той е придобил от традицията и обкръжението. Уникалността на човека не се съдържа в повърхността, а в съвършената свобода от съдържанието на неговото съзнание, което е общо за цялото човечество. Затова той не е индивид.

Свободата не е реакция; свободата не е избор. Човешката претенция е, че понеже има избор, той е свободен. Свободата е чисто наблюдение без посока, без страх от наказание и възнаграждение. Свободата е лишена от мотив; свободата не е в края на еволюцията на човека, а се съдържа в първата стъпка от неговото съществуване. В наблюдението си човек започва да открива липсата на свобода. Свободата се намира в безизборното осъзнаване на нашето съществуване и дейност.

Мисълта е време. Мисълта е породена от преживяване и знание, които са неотделими от времето и миналото. Времето е психологическият враг на човека. Нашето действие е основано върху познание и следователно на време, така че човекът винаги е роб на миналото. Мисълта е винаги ограничена и така ние живеем в постоянен конфликт и борба. Няма психологическа еволюция. Когато човек стане осъзнат за движението на своите собствени мисли, той ще види разделението между мислителя и мисълта, наблюдателя и наблюдаваното, преживяващия и преживяваното. Той ще открие, че това разделение е една илюзия. Тогава има само чисто наблюдение, което е прозрение без каквато и да е сянка от миналото или времето. Това безвремево прозрение води до дълбока, радикална промяна в ума.

Пълното отричане е същността на положителното. Когато има отричане на всички онези неща, до които мисълта е довела психологически, само тогава има любов, която е съчувствие и интелигентност.

Още веднъж, вие си въобразявате, че само определени хора държат ключа към Царството на щастието. Никой не го държи. Никой няма авторитета да държи този ключ. Този ключ е във вашето собствено себе. И в развитието, в пречистването, в неизкривяването на това себе е Царството на Вечността.
Затова вие ще разберете, колко абсурдна е цялата тази структура, която сте изградили, търсещи помощ отвън, зависещи от другите в удобствата си, в щастието си, в силата си. Тези неща можете да намерите само в себе си.
Вие сте привикнали да ви се казва колко много сте напреднали, какъв е духовният ви ръст. Колко детинско! Кой друг освен вас самите може да ви каже дали сте красиви или грозни отвътре? Кой друг освен вас може да ви каже дали сте неподкупни? Вие не сте сериозни в тези неща.
Но тези, които наистина желаят да разберат, които се стремят да открият това, което е вечно, без начало и без край, ще вървят заедно с нараснала сила, ще представляват заплаха за всичко, което не е съществено, за нереалностите, за сенките. И те ще се концентрират, ще се превърнат в пламък, защото разбират. Такова тяло трябва да създадем, това е моята цел.
Поради това истинско разбиране ще съществува и искреното приятелство. А поради това сърдечно приятелство - което изглежда не познавате - ще има и истинско сътрудничество от страна на всеки.
И това не е поради авторитета, не е заради спасението, не е заради принасянето в жертва в името на каузата, а защото наистина разбирате, а оттук и сте способни да живеете във вечното.

Това е по-велико нещо от всички удоволствия, от всички жертвоприношения.

Източник:
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=11

- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #46 -: Септември 29, 2007, 03:24:14 am »
   Колко много истина....
   А колко време ми отне да осъзная, че мисълта е време, т.е. мисълта създава времето.
   Погледнах отново заглавието на темата. Изобщо има ли какво да се спасява?... но да не се отвличаме, Кришнамурти е казал доста съществени неща.

Цитат
В мига, в който последвате някого, вие преставате да следвате Истината.
   ...
   Тъй като съм свободен, необусловен, цялостен - не част, не относителната, а цялата Истина, която е вечна - желая тези, които се стремят да ме разберат, да бъдат свободни; не да ме следват, не да си правят от мен килия, която ще се превърне в религия, секта. Напротив, те трябва да се освободят от всички страхове - от страха от религията, от страха от Спасението, от страха от духовността, от страха от смъртта, от страха от любовта, от страха от самия живот.
   ...
   Вашите предразсъдъци, страховете ви, авторитетите ви, новите и старите ви църкви - всичко това аз считам за пречки в разбирането. Не мога да се изразя по-ясно от това. Не искам да се съгласявате с мен, не искам да ме следвате, а да разберете това, което казвам.

...
   Вие всички зависите от някой друг в духовността си, в щастието си от някой друг, в просветлението си от някой друг. И въпреки че вие сте се подготвяли за мен цели 18 години, когато ви кажа, че всички тези неща не са необходими, когато кажа, че трябва да ги отхвърлите и да потърсите вътре в себе си просветлението, славата, пречистването и непокваряемостта на себето, никой от вас не желае да го стори.
и още, и още ......

Цитат
Вие използвате пишеща машина, за да пишете писма, но не я поставяте на олтара, за да я обожавате. Ала точно това вършите, когато организациите станат ваша главна грижа.
;)

Fiery, БлагоДаря за споделеното.
   За всички, надникнете в себе си. (ако това е вашето желание)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Fiery

• Пишещ
  • Публикации: 543
« Отговор #47 -: Октомври 28, 2007, 19:27:22 pm »
Първата и последна свобода
Джиду Кришнамурти

Основната теза на учението на Дж. Кришнамурти е, че главният проблем на всеки човек може да се реши само по един начин - за себе си и чрез себе си, чрез самопознанието. Самата идея да водиш някого е антисоциална и антидуховна. При човека, упражняващ водачеството, то задоволява страстта за власт; при тези, които са водени, то задоволява желанието за сигурност и увереност. Гуруто дава един вид опиум.

Зад прикритието на даден авторитет, на даден ръководител, вие може временно да се сдобиете с чувство за сигурност, с чувство за благоденствие, но не и с разбиране за това какво сте. По самата си природа авторитетите ви пречат да се самоосьзнаете и, в края на краищата, унищожават свободата ви, а само свободата е творческа. Творческата способност се проявява само чрез самопознанието

МНОГО Е ТРУДНО ДА ОБЩУВАМЕ един с друг, дори когато се познаваме добре с някого. Аз може да използвам думи, които имат за вас доста различно значение от онова, което те имат за мен. Може да има разбирателство между вас и мене, само когато се срещнем на едно и също ниво, по едно и също време. Това става, само когато между хората, между съпруг и съпруга, между приятели съществува истинска обич. Тогава е възможно истинско общуване. Моментално разбирателство се постига, когато се срещнем на едно и също ниво, по едно и също време.

Книжката е прикачена ! >>>>

- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Rokambol

• Четящ
  • *
  • Публикации: 75
« Отговор #48 -: Октомври 30, 2007, 07:52:13 am »
Цитат
Към споменатите предложения  ще публикувам и това изказване на Амитак Станфорд.Може и да е радикално но пък е доста интересно 

Тъмнината, позната още като „Сатана” или „Дявола” създаде вселената ( а това включва и по-високите нефизически измерения също).Той ни държи  като затворници вътре.Истинският създател живее в различно измерение (реалм) – Истинския Реалм.Вселената  е напрактика грубо псевдотворение и всичко в него е базирано на програмиране(например ДНК)В Истинския Реалм няма програмиране защото той не е виртуална реалност , той  е просто реалност. В Истинския Реалм  незрели концепции като време, биологичен живот , карма, и физика не съществуват.Само Тъмнината , която е псевдосъздател ще създаде реалност  която е базирана на  такива неща. Всичко което е „техническо” или управлявано от правила и ограничения(което е напртактика всичко в тази вселена  с концепцията за „карма” като пример) е незряло.Истинския създател няма нужда  да се оповава на правила.Затова  тази вселена е Матрица – има правила.Тя е виртуална реалност като протививес на истинската реалност.

Хм... това твърдение има съвпадения с неща писани от мистика Якоб Бьоме... Там той казва че Вселената, която наричаме "материална" е творение на разбунтувалия се Луцифер и това което е станало с божествените енергии ( божествения салитер, ако правилно си спомням )  в резултат на действията на Луци  :P  Различните противоположни енергии наричани от Бьоме качества загубили взаимното си уравновесяване и така се стигнало до сегашната Вселена. Всяко от тези т.нар. качества сами по себе си е гибелно, затова е нужно взаимното им смесване.

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
« Отговор #49 -: Октомври 30, 2007, 09:27:26 am »
А дали феномена Луцифер не е проявление на тъмната страна на Бог? Неговото друго Аз? Ако е така, то материалния свят е творение на Бог, ама несъзнателно. Както човек си има трудни моменти и тъмни черти, при един повече, при друг по-малко....Някой замислял ли се е?
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #50 -: Октомври 30, 2007, 17:27:56 pm »
Цитат
Към споменатите предложения  ще публикувам и това изказване на Амитак Станфорд.Може и да е радикално но пък е доста интересно 

Тъмнината, позната още като „Сатана” или „Дявола” създаде вселената ( а това включва и по-високите нефизически измерения също).Той ни държи  като затворници вътре.Истинският създател живее в различно измерение (реалм) – Истинския Реалм.Вселената  е напрактика грубо псевдотворение и всичко в него е базирано на програмиране(например ДНК)В Истинския Реалм няма програмиране защото той не е виртуална реалност , той  е просто реалност. В Истинския Реалм  незрели концепции като време, биологичен живот , карма, и физика не съществуват.Само Тъмнината , която е псевдосъздател ще създаде реалност  която е базирана на  такива неща. Всичко което е „техническо” или управлявано от правила и ограничения(което е напртактика всичко в тази вселена  с концепцията за „карма” като пример) е незряло.Истинския създател няма нужда  да се оповава на правила.Затова  тази вселена е Матрица – има правила.Тя е виртуална реалност като протививес на истинската реалност.

Хм... това твърдение има съвпадения с неща писани от мистика Якоб Бьоме... Там той казва че Вселената, която наричаме "материална" е творение на разбунтувалия се Луцифер и това което е станало с божествените енергии ( божествения салитер, ако правилно си спомням )  в резултат на действията на Луци  :P  Различните противоположни енергии наричани от Бьоме качества загубили взаимното си уравновесяване и така се стигнало до сегашната Вселена. Всяко от тези т.нар. качества сами по себе си е гибелно, затова е нужно взаимното им смесване.

Аз съм чел и друго обяснение на това писано от  Станфорд и то гласи  че всъщност е бил направен експеримент да се дублира "истинската реалност" с изкуствена с цел да се направи по-добра от другата като проекта е  бил поверен на Луцифер.

Неактивен Rokambol

• Четящ
  • *
  • Публикации: 75
« Отговор #51 -: Октомври 31, 2007, 07:04:00 am »
А дали феномена Луцифер не е проявление на тъмната страна на Бог? Неговото друго Аз? Ако е така, то материалния свят е творение на Бог, ама несъзнателно. Както човек си има трудни моменти и тъмни черти, при един повече, при друг по-малко....Някой замислял ли се е?

Пак според горния източник Луцифер, бидейки част от Божественото се е обърнал срещу Него/Нея или

Цитат
е бил направен експеримент да се дублира "истинската реалност" с изкуствена с цел да се направи по-добра от другата като проекта е  бил поверен на Луцифер.

кой знае... но идеята е че Божественото е воювало със Себе Си. Или както казват някои Той/Тя е в Светлината и в Мрака...

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #52 -: Октомври 31, 2007, 07:13:37 am »
... но идеята е че Божественото е воювало със Себе Си. Или както казват някои Той/Тя е в Светлината и в Мрака...
Tова показва колко са вредни християнството и юдаизма....да почиатш бог,чиято личност е фрагментаризирана....
Отче наш,който си на небето...
приеми таз терапия от мен,пък за цената после ще се договорим
Амин
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Xpuctoc Muxaul

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 447
  • Виждам мислите ти!
« Отговор #53 -: Октомври 31, 2007, 08:39:45 am »
Абе я да ви питам аз вас: ако човек не вярва в Христос и/или Луцифер може ли да му се явяват тия двамата, без значение дали заедно или поотделно?

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
« Отговор #54 -: Октомври 31, 2007, 12:24:32 pm »
Ако божественото е воювало със себе си, и не е знаело какво прави, то Бог наистина е жена:)
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #55 -: Октомври 31, 2007, 16:04:10 pm »
Абе я да ви питам аз вас: ако човек не вярва в Христос и/или Луцифер може ли да му се явяват тия двамата, без значение дали заедно или поотделно?

Естествено...всичко за което си чувал макарт и бегло може да ти се прояви като халюцинация....
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
« Отговор #56 -: Октомври 31, 2007, 17:42:15 pm »

Естествено...всичко за което си чувал макарт и бегло може да ти се прояви като халюцинация....

Освен това  те и обективно съществуват тъй като мислите на многобройните "вярващи" ги правят доста мощни  ;)

Неактивен jediguardian

• Пишещ
  • Публикации: 570
    • Сериалът Heroes
« Отговор #57 -: Октомври 31, 2007, 21:48:01 pm »
Човек съществува докато някой го помни. Като нищо това може да важи и за божествата.

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #58 -: Ноември 02, 2007, 02:54:57 am »
Човек съществува докато някой го помни. Като нищо това може да важи и за божествата.
   Създанията, продукт на човешките виждания, фантазии и предположения съществуват докато има мисъл/мисли които да ги захранват. Но те вече влизат в друга категория структури наричани често егрегори или подобни. Може и често са доста мощни но не са богове нито Бог. Христос и Луцифер, ако допуснем че са реални, могат да се възползват от функцията на човешката мисъл да захранва и подсилва образа им. И мисля, че го правят съзнателно. ;) Та това го прави всеки човек в ежедневното си общуване. Най-познатото действие и следствието му е да си създадеш или да изявиш своя истински и привлекателен образ сред гръг от хора и да се сдобиеш с поддръжници.
   Нали знаете лафа "Бог създаде Човек по свой образ и по свое подобие. После човека създаде богове по свое усмотрение." Явно перифразирам ....
   Ако човек не вярва в Христос и Луцифер но те са реални то биха могли да си се появяват където могат и пожелаят. Ако не са реални а сътворени от хорските мисли и въжделения, също могат да се появяват но в ограничен периметър (поради ограниченоста на мислите). От определено ниво нататък човешките мисловни конструкции нямат нито сила нито възможност да съществуват. Мисловните конструкции са от едно естество и съществуват в наричания от някои мисловен океан.
   Това е мое мнение и е продукт на изминатия от мен път. Съответно е напълно възможно истината да е друга.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

topteglo

• Гост
Искам да поздравя Христос за чудесната тема- самата идея е прекрасна и много полезна- видях и няколко поста които също са уцелили точното място.
Аз съм съгласен с Жоро Велев - всички ние строим собствената си мисловна вселена и чрез нашите мисли ги допускаме или не в нея. Това ми напомня за закона на привличането(The Secret) ,а и за една книга на Монро- Преживявания извън тялото. Та там в книгата се обясняваше как този който се отдели от тялото си може да пътува до което си иска място само като си го помисли. Та ако си туземец и не знаеш за онези двамата юнаци(Христос и Луцифер) то вероятно не биха могли да ти се явят. На някой да му се е явявал някакъв туземески персонаж дето да му бръщолеви на патагонски :)

Темата е много хубава и ще продължавам да очаквам полезни постове в нея- браво на всички дето са се потрудили.
Ако ми изникне нещо което е полезно ще гледам да го сложа та да може и другите да имат келепир от моето присъствие тук.

Три пътя водят към знанието:
1.Пътят на размишлението- това е най-благородният път
2.Пътят на подражанието- това е най-лесният път
3.Пътят на опита- това е най-горчивият път
     Конфуции

Тайната не е сложна- Мислите стават неща!

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27