Преди Мистерията на Голгота Христос прави 3 жертви.
Първата е в края на Лемурийската епоха. Под влиянието на Луцифер има опасност човешките сетива да станат твърде егоистични. Те биха поглъщали цялото сетивно впечатление, биха реагирали прекалено мощно на впечатлението и човек би изпитал силна болка от това прекомерно сетивно изживяване. В резултат на Първата жертва на Христос, сетивата стават безкористни и посвещават цялата своя дейност на човешкото същество. '' Не аз, а Христос в мен '', благодарение на Духовната сила на тази жертва, сетивата заживяват изцяло в служба на човешкото същество съвсем себеотдадено.
Втората жертва на Христос става в началото на Атлантската епоха. Тогава се случва нещо подобно, но по отношение на човешките органи. Те действат в пълен синхрон и безвъзмедно в служба на човека. Всеки един орган е отдаден на цялостният организъм всеотдайно. Ако искаме да разберем какво става, когато един орган започне да работи сам за себе си, тогава навлизаме в понятието за патология, за болест. Благодарение на Жертвеното откровение-''Не аз а Христос в мен''- органите нормално служат безкористно и живеят в едно синергично цяло.
Третата жертва на Христос идва от края на Атлантската епоха и води до хармонизиране на трите Душевни елемента - Мислене, Чувства и Воля. При съвременният човек тези три елемента живеят във взаимен синхрон и равновесие, за да може Душевният живот да функционира ползотворно.
С мистерията на Голгота, Христовата Жертва е насочена пряко към Човешкият Аз. Той трябва да се научи живо и във всеки един момент да преживява Духовното откровение - '' Не аз , а Христос в мен''. Така човешкият Аз, се отдава на безкористна и всеотдадена служба на Духовното развитие на цялото човечество. Това е чиста проява на Любов. Изживявайки дълбоко и живо Мистерията на Голгота, човешкият аз посвещава цялото си естество на Любовта, безкористността и службата в името на Духовният напредък. Това обаче трябва да стане съзнателно, защото аза е онази част от човека, която може да се самоосъзнава. Другите Жертви остават неосъзнати от човека. Напротив, Жертвата на Голготата трябва да бъде свободно осъзната от Аза, защото едва сега човечеството започва да бере плодовете на Съзнателната Душа.
Галатяни 2:20
''Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.''
Само си представете,ако Христос е имал егото на днешните хора,дали изобщо ще съществуваме

.