Невидим свят, от самото начало разбирам какво искаш да кажеш. И действително опасност има, за това подчертавам, че на подобно пътешествие се тръгва от голям зор. Страданието ти в един момент става толкова непоносимо, че на практика няма какво да губиш. Дали си луд, дали си жив...при този интензитет на страдание вече ти е все тая.
Да не говорим за тоталната неосъзнатост на понятията "живот" и "смърт". Както и "нормален" и "луд".
Когато човек е огранижен в егото си да се каже, че живее е смешно. Този човек на практика не живее. Така, че когато тръгва на пътешествието към себе си той на практика се бори за живот. А не се бори с живота. Той се бори да осъзнае от къде са му ограниченията, които му пречеат да живее, да чувства живота, да се САМО чувства. При положение, че той се бори за живота си какво може да изгуби?
Не може да изгуби живота си защото още не го е имал!!!
Такъв човек няма какво да губи.Защото ВЕЧЕ е го е изгубил. Защото нищо от този свят вече не може да му донесе радост, мир и покой.
Той не се бори СЪС себе си, нито с живота (пак го повтарям), той ТЪРСИ. Търси, къде е скалата, която заприщва живота му! Иска да я открие за да я отмести.
В началото се лъже, ту това, ту онова от външния двят му се струват причината. Ще обвини родител, ще обвини партньор, ако е мъж ще обвини жените, ако е жена -мъжете, ще обвини системата и държавата в която е имал нещастието (както той си мисли)да се роди, ще обвини външния си вид, ще обвини образователната с-ма....рано или къдно обаче ако продължава търсенето ще осъзнае, че причината не е извън него.
Тогава ще обвини себе си. Може да се самонамрази, да се самоотрече, да се отврати от себе си...на този етап положението става напечено. Опасно. Шизофренично. Но ако продължава да търси въпреки всичко ще осъзнае, че да, причината не е извън него, но не и той самият причината. Ще започне да отсява нещата и да проследява кое, вътре в него води до неприятните разултати. Ще си спомни моменти на радост и упование, на покой и красота и ще знае, че това е той, и просто има нещо...нещо подвеждащо в начина му на мислене, което го отклонява от това негово истинско нормално и красио състояние на душевен конфорт. Така лека полека ще започне да капсулира и стеснява прблема вътре в себе си. НЕ АЗ съм грешен, а има някаква грешка в концепциите ми, в начина по който мисля за нещата и ги интерпретирам, без значение от къде е дошла тя.
И така стъка след стъпка, осъзнаване след осъзнаване (всяко от които е придружено с депресии, кризи и страдание) той ще се приближава до осъзнаването на егото си като нещо отделно от него. Това е преломният момент.
Оново, което попитах моят познат преди доста години беше следното " моля те кажи ми нещо, защото чувствам, че ще полудея". Той ми каза "Това не си ти". Бях толкова разочарована. какви ми ги дрънка?! Та аз искам нещо конкретно, аз искам нещо ясно, а той какво ми казва. Как да не съм аз?! Нали аз страдам, нали аз го питам, какво ми говори този човек?! Бях бясна, бях разочарована, бях отчаяна...след като той не ми казва нещо полезно, значи никой не би могъл.
Минаха много години преди да разбера, какво ми е казал и че е бил напълно прав. Тогава наистина не съм била аз. Защото съм се отъждествявала с егото си. Трябваше да извървя дълъг, труден и мъчителен път за да успея да осъзная егото като нещо, което не съм аз, което са някакви мисли ЗА мен или ЗА нещата какви БИ ТРЯБВАЛО да бъдат.
След доста години същият този човек (когото бях престанала да питам вече, както и когото и да било, бях се посветила на самотно търсене) веднъж ме погледна, усмихна се и каза "Ти си боец". Аз също му се усмихнах в отговор без да кажа нищо. Този път се бяхме разбрали.Нямаше нужда от повече думи.