Автор Тема: Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?  (Прочетена 52688 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #240 -: Юли 16, 2010, 23:20:56 pm »

Съмнявам се следователно съществувам! Сега да не кажа голяма дума, но ако не всички то почти всички по - древни и племенни култури по света пазят митове за "Големият потоп". От индианците, до азиатците. Чувал съм теорията за Черно море и предполагам, че възможно да се е случила, но индианците оттатък мурЙету по това време са нямали визи и не са ги пускали да дойдат на почивка на Приморско. Тогава откъде пазят спомена за такъв потоп?  8)

 :hi: Приморско и Китен,Черно море-са само един от примерите, но за локално вдигане на нивото на море и заливане на участъци от сушата(локален потоп).
Иначе в световен мащаб, в древността, навсякъде сигурно е имало години на много валежи, големи разливи на реки, езера и т.н. Да не говорим, че може да е имало и периоди на големи годишни жеги, допринесли за топене на северните и южните ледове и покачване с много метри нивото на световните морета и океани, и заливане на големи участъци от сушата. Затова и много от народите на света твърдят, че са виждали потоп.
Между другото, най-съвременна трактовка и пример за потоп има във филма-фентъзи "Воден свят" на Кевин Костнър.Как показа на жената, потъналия Ню Йорк....
« Последна редакция: Юли 16, 2010, 23:38:14 pm от marhs »

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 323
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #241 -: Юли 16, 2010, 23:23:08 pm »
.....Как показа на жената, потъналия Ню Йорк....

Беше вълшебна гледка..още го помня :)

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 898
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #242 -: Юли 20, 2010, 14:58:20 pm »
Цитат
Представете си че 2012 вие оставате жив,но всички ваши близки умират,вие сте абсолютно сам, всичко е разрушено и около вас има само хора лешояди.Всичките ви мисли за преход ще се изпарят,а даже може да решите че другите са направили прехода а вие останалите тук не.тогава питам, на чия теория ще се облегнете?

Та нали това е смисъла на тези катаклизми,предишното преминаване на тази планета е довело до потоп и са останали само извисените,сега ще бъде същото във това е смисъла на теорията.

Всички които оцелеят,те ще съградят новият свят.Тогава защо всяко второ дете е индиго или кристално,такива хора едвали са лешояди.За да се раждат извисени души,сигурно е че ще има промяна и то в положителна посока.

Един ден всички ние ще напълним трапа,защо се плашите толкова много,тази планета "х" няма да се удари във земята,но ще мине на много близко растояние,така ще се наруши всичкият баланс,гравитацията ще отслабне за време,земната кора ще се пука,като глинена паничка,вулканища,цунамита и така нататък.Обща гибел.Голам праз,ха ха. :drinks:

Само този дето е луд по една идея ще види светлината
А защо си мислиш че ще стане така?Кой е този толкова достоверен източник който ви дава информация и вие вярвате така безрезервно в нея?Може би понеже вече сте я чули 10000 пъти сте я приели за истина, защо си мислите че това което се е случило преди 1111111 години ще се случи пак.Въобще толкова сте повярвали в това което са ви казали, че сте го приели за своя истина.Я се обърнете навътре в себе си и помислете хубаво кое е ваша истина,такава която да е дошла само от вас,без да сте я чули или прочели.И след като го направите кажете какво ще стане 2012.Иначе теориите всички сме ги чели, ненужното повтаряне,преди ми действаше затвърждаващо на нещо в което си мислех че е моя истина, а сега вече ме отегчава.Следвайте вътрешния си глас,така може и да разберете какво се иска от вас в този момент или през 2012.

Неактивен cassio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 324
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #243 -: Юли 20, 2010, 19:09:54 pm »
Само със следването на вътрешния глас, май не става съвсем ясно. Защото:
1. Може въобще да "не чувам" или просто да нямам вътрешен глас.
2. Ако имам и чувам как ми "нашепва":"убий и изтреби всички раси различни от твоята"...
3. Ако все пак е един разумен и нормален "вътрешен глас" (почти обикновен) и винаги го следвам, но до сега няма постигнати някакви видими и конкретни резултати...

Вътрешния глас е на едно доста ниско ниво в цялата картинка. Над него има доста по-съществени неща, които създават трудности, защото не ни се позволява просто да ги следваме, а направо да ги насочваме и управляваме. Това, ако можем, вече и се научим- 2012-та ще е просто цифри като 0212...

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 290
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #244 -: Юли 20, 2010, 19:52:41 pm »
17 страници теорий са това ,нз кога станаха но........... има само едно бедствие което може да сполети земята и това е свръхвулканът в Йелоустоун(е може и други да има ама горе си мълчът) , дори преди 3-4 месеца даваха по ббс или някъде другаде но беше голяма телевизия ,че почвата се надигала една къща се оказала в езеро след серия земетресения и изследванията показват ,че магмата е само на 8км от повърхността броя на земетресенията зачестил в сравнение с други години и хората се притеснили като някой започнали да напускат, потърсете в youtube там беше репортажа.
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #245 -: Юли 20, 2010, 20:04:41 pm »
Само един вулкан не може да предизвика световен катаклизъм, това е изолирано явление на малка, в сравнение с цялата планета, площ.А и толкова хиляди години си изригват непрекъснато вулкани, бълват пепел, изчезват островчета, появяват се нови....
Мисля, че опасенията ти са мнооооого преувеличени.А и информацията ти е от неуточнена медия...... :)

Неактивен Robo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 25
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #246 -: Юли 20, 2010, 21:13:48 pm »
marhs Вулкана в Йелоустоун не е някой вулкан  а е супер вулкан ;D
Ето част от филм на History Channel -

Нaмерих и статия на BBS за вулкана - http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4326987.stm
deznam за този клип ли говориш
« Последна редакция: Юли 20, 2010, 21:15:17 pm от Robo »

Неактивен angelsbullet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #247 -: Юли 21, 2010, 12:18:33 pm »
Здравейте.Според мен през 2012,ще бъде въведен новия световен ред.Хората ще го приемат с радост,защото ще им е писнало от финансовата криза.Какъв ще е той знаят само малцина.Помислете и си спомнете:1999-също щеше да свършва света;2000-тоже...
В началото за 2012 се чу че всички ще измрем,след това сме щели да се извисим духовно...как стават тези работи "абра-кадабра"???-изведнъж???Колкото и нашите...предци... изведнъж-излезли от пещерите,започнали да строят пирамиди... просто ей така са си знаели за планети и съзвездия неща,които астрономите откриха едва миналия век,чрез "хъбъл-телескопа в космоса".Как стават тези работи...???
Но не се плашете и ний ще сме дали нещо на света...Тактиката им я виждам,като едно време по татово..."ще вдигат цената на олиото...всички се запасяват минават два месеца цената наистина се вдига и хората доволно си отдъхват,запасени с ефтино олио"...голям кеф....Не се притеснявайте-няма да скочи драстично цената на олиото :lol:...По скоро ще падне цената на човешките животи.Има голяма вероятност,да бъде разредено малко населението на земята/по евтино е с вируси и нови болести/.Войната с "тероризма"-беше началото.А спомняте ли си за голямото цунами???На някой сега прави ли му впечатление,че имаше силни и разрушителни земетръси и...не чух за цунами.Онези-гръмнаха някаква бомба,нещо се случи от тогава,доста необичайни промени имаше и тук...наводненията-например.Скоро ще си имаме урагани и тайфуни и пр.Така че наблюдавайте...много скоро ще стане ясно какво е намислила върхушката,която управлява света.Успех в оцеляването...дано не съм прав.Поздрави

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 898
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #248 -: Юли 21, 2010, 13:28:30 pm »
Само със следването на вътрешния глас, май не става съвсем ясно. Защото:
1. Може въобще да "не чувам" или просто да нямам вътрешен глас.
2. Ако имам и чувам как ми "нашепва":"убий и изтреби всички раси различни от твоята"...
3. Ако все пак е един разумен и нормален "вътрешен глас" (почти обикновен) и винаги го следвам, но до сега няма постигнати някакви видими и конкретни резултати...

Цитат
Вътрешния глас е на едно доста ниско ниво в цялата картинка.
Над него има доста по-съществени неща, които създават трудности, защото не ни се позволява просто да ги следваме, а направо да ги насочваме и управляваме. Това, ако можем, вече и се научим- 2012-та ще е просто цифри като 0212...
1 Ако въобще не чуваш вътрешния си глас,значи имаш над какво да работиш,да го нямаш тази опция не съществува.
2 Това с нашепването да изтребиш света едва ли би бил вътрешния ти глас,но ако все пак е той, за съжаление има хора като Хитлер който е трябвало и това да направят, именно защото така им е нашепвал вътрешния глас,дали е редно или не според нашите ценности може да не е ,но все пак виждаме че го правим ежедневно,по един или друг начин.Човек не може да знае каква е неговата мисия тук.на всички ни се иска да сме велики водачи,лечители и магьосници,нооо няма как да сме всичките такива, все някой има и мръсна работа да върши.
3 Мислим си ние че имаме някакъв план на действие и той в голяма степен се различава от този който е заложен поначало, не може вътрешния ти глас да не те доведе до там където трябва да стигнеш,друг е въпроса дали ще го направиш доброволно или не и още по друг е въпроса дали не се разминава с твойте планове.
Цитат
Вътрешния глас е на едно доста ниско ниво в цялата картинка.
Вътрешния ти глас е единствения достоверен източник за теб и твоя живот, всичко друго е шменти капели.Той е единствената връзка между теб и душатата ти и Бог.Всичко друго е чуждо.
Цитат
Над него има доста по-съществени неща, които създават трудности, защото не ни се позволява просто да ги следваме, а направо да ги насочваме и управляваме.
Стига си повтарял неща в който ти лично едва ли имаш опитност. Кой са тези по съществените които създават трудности,ти видя ли ги,"поговорихте" ли си. Или вътрешния ти глас ти прошепна,не ме слушай мен ,аз съм на мн ниско ниво,има едни по съществени които създават трудности.
Изпразнете си главата от чуждата информация,кооолкото можете и тогава ще чувате гласа си и той ще ви казва какво да правите,защото той знае кое е най добро за вас.
Когато аз се запитам какво ще стане през 2012,вътрешния ми глас знаш ли какво ми казва- че искам промяна. не ми говори за апокалипсиси,катастрофи,и тн.Едва ли би ме предупредил за тях ако не са наблизо и ако не ми попречат.Не търсете под вола теле, когато си имате добре угоено агънце.не слушайте другите какво ви казват и пишат ,слушайте себе си.Това е най доброто което можете да направите.


Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 855
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #249 -: Юли 21, 2010, 15:56:44 pm »
Без да е запозната с тези прозрения, Слава Севрю-кова конкретизира времето на някои геокатаклизме-ни сътресения: „Те ще са на етапи през известни интервали. Към третото десетилетие от второто хилядолетие ще е началото на злокобните събития". И уточнява някои от годините: „Част от тях ще са между 2025-2032". В "Откровението" на св. Йоан Богослов Апокалипсисът се свързва с Антихриста. Той за 7 години ще обедини всички религии, подчинявайки света на себе си. Злокобни 7 лета. Невиждани природни бедствия тогава ще разтърсят планетата. Терор, войни и глад ще измъчват Човечеството. 2025-2032 - едва ли това са седемте обречени лета на разруха и глад, за които се говори в Откровението. Въпреки, че според пророчества от Новия завет, след седем години страдания Човечеството ще бъде изправено пред апокалиптичен сценарий. Не е възможно и с най-модерни научни методи навреме да се прогнозират задаващите се мегабедствия. Странното в тези и по-късни предсказания - Слава фиксира срокове за тяхното сбъдване. Това за нея е изключение. На въпроси за конкретизиране на бъдещето, обикновено споделя: „Не мога да ви кажа. Във Вечността време отсъства. Единствено тук е, на Земята." Ползвайки информация от извисени духовни пространства, възниква казус - времето, ориентир в извършващите се събития, според нея, е валидно само за нашия свят: „В Отвъдното хиляди години се събират в един земен миг." Избягваща хронологическа-та обвързаност, на въпроси за предстоящи събития отговорите й прозвучават така: „Няма да е скоро" ИЛИ „Много вода ще изтече дотогава". Но кога точно? -не конкретизира дни, месеци, години. В редки случаи уточнява: „Виждам, числото е..." В тази ситуация обаче оповестява някои от годините. Причината навярно е в значимостта на задаващите се колосални превратности. За Ванга (на пророчеството и ще се спрем малко по-късно), крупни природни изпитания предстоят през 21 век. Не уточнява в детайли срока. Нека направим любопитна историческа справка. Свети Малахий, живял през XII век, с точност предвижда досегашните папи на римокатолическата църква. Според него, след настоящия Бонифаций XVI на светия престол ще се изредят още само двама свети отци. Последният от тях, наречен "Петър от Рим", ще е "папата на Апокалипсиса". {Слава Севрюкова черпи информация от "хрониките на Световното съзнание". До съзрените от нея серия природни сътресения в посочения период 2025-2032 година не е ли логично да се изредят двама папи? Но това ще е, ако приемем, че предсказанието й и това на се. Малахий се отнасят за едни и същи бедствия - б. а.) Преди българската пророчица Едгар Кейси бе предрекъл: „Цивилизацията ще се саморазруши по пътя на Атлантида, не осъзнае ли, че смисълът на земния живот не е трупане на материални блага, а развиване на Духовност." Близки до апокалиптичните изживявания в началото на двадесет и първото столетие вещае и Ван-га: „Знаете ли какво ще дойде след няколко години? Земетресения, огньове, наводнения, беди. От това много народ ще загине. Отвсякъде ще се бият, всичките народи ще са в един кюп... Хората ще намалеят. Стока няма да има. Овце, крави, кози за ядене няма да стават. Вие не виждате каква мизерия иде. Хората ще ходят голи и боси, няма да има какво да ядат, ни отопление, ни осветление." Преди изброените дотук прогнози, едно зловещо пророчество от календара на маите отдавна тревожи умовете: „На 21.12.2012 година ще настъпи краят на света." Съвпада с очакваната свръхактивност на земната кора през посочената година. Как жреците от древния изчезнал народ са го изчислили? Тогава ли ще избухне вулканичната система на Йелоустоун в Северна Америка с фатални последици? Там ли ще завилнее „Апокалипсисът, запечатан със седем печата"? За онова време ли трябва да ковем "Ноеви ковчези"? Изграждат се от гредите на Търпението един към друг. Уплътняват със сплавта на Толерантността. Сковават с гвоздеите на Любовта. Свързват с въжетата на взаимната Подкрепа и помощ към слабите. Ако през XXI век сме скептични към пророчествата, нека се обърнем към едно от научните светила. Исак Нютон, основоположник на механиката, откривател на гравитацията, формулирал фундаменталните физични принципи. Не може да бъде упрекнат в мистицизъм. Животът му е направляван от благородната идея да разкрие "тайната на Сътворението и законите, движещи света". След многогодишни математически изчисления предвижда: „Апокалипсисът ще настъпи през 21 век".И той ли е от учените с етикет на неблагонадеждност, заподозрян в склонност към суеверие? Математически Нютон уточнява „точната година на тревожното събитие - 2060".
Може би, не предстои единичен катаклизъм, а маратон през определени интервали от природни сътресения - вулкани, земетресения, засушавания, урагани, наводнения, цунами. Прекомерно много предупреждения за надвисваща близка опасност. Аналогични предизвестия от различни, независими един от друг източници. Подготвят за "катастрофални бедствия, следвани от обновяваща промяна". Съвпадение на предвиждания, направени в епохи на кристално чисти реки, езера и морета. Границите на предстоящите събития като че все повече се затварят. И открояват в обезпокоителното екопланетарно състояние. Съвкупността от прозрения касаят едно и също време. Трябва ли да се допусне да бъдат пречупени докрай крилата ни? Защо да безпокоим света с мегабед-ствия, нали не предстои неговият свършек? Може би това не са нищо повече от стряскащи здравия разум предупредителни напомняния за опасности? Може би се касае за своеобразен кармичен Апокалипсис на изброените големи пророци и учени, обсебени от зашеметяващи кошмарни видения? „Докато не видиш ада, раят не ще ти хареса" -мъдро вещаят древните. * * * Ако по принцип може да се вярва на предсказания, логичен е въпросът: защо преди Втората световна война никой прогностик не предупреди правителствата за предстоящия междучовешки Апокалипсис с над 60 милиона жертви? Няма място за ирония. Историята свидетелства: подобни предвиждания са правени неведнъж, при това доста преди началото на Втората световна. С точност е предречена от пророк Сирил Маклин. Убедително я предсказва и Ванга. Но кой им обръща внимание в ония времена на „здраво стъпило на земята Човечество, разкодиращо материята"? (Нима настоящите са различни?) Прогнозите сякаш са ни подминали. „Предсказанията са каталози от грешки. Някои от тях верни... по случайност" - самодоволно ни втълпяват "рационално мислещи" капацитети. Разсеяно премълчавайки категоричните факти. Открит е въпросът: защо водещите политици в първите десетилетия на XX век, загрижени за човешкия род, не вземат адекватни мерки при наличие на ясна информация, подготвяща за задаващото се? Историята мълчи. Прозорливите държавни водачи изглежда открай време отхвърлят "невъзможното". Те са "критично разсъждаващи реалисти, а не наивници". И... с "трезвостта" си успяха, а и сега като че са на път да ни запокитят в пропастта на поредния колапс. * * * Ще се сбъднат ли странно съвпадащите предвиждания? Какво ни очаква отвъд шокиращите бъднини? Тъжно е, ако злините трябва да ни поучат повече от предупрежденията за тях. Ами ако това са само алармени сигнали? Да припомним предизвестието на талантливия медиум, френският моден дизайнер Пако Рабан, прогнозирал "катастрофално сриване" на руската космическа станция "Мир" над Париж. Нима се състоя? Глътка облекчение. Човечеството не е обречено да робува на предсказания. Животът - на схеми. Страшният ден може да се осъществи само в дебрите на възбуденото въображение. Битката с предизвикателствата на стихиите не е започнала. Може би засега само се тестват възможностите на Човечеството да се защити? Вероятно катастрофата ще настъпи първо в душите. След това - в реалността. Ако проявим разум, ще действаме преди, а не подир грохота на събитията. Кое е по-гибелно - публикуването на стряскащи предзнаменования? Сбъдването? Уморената Земя ли ще се отърси от населяващата я неразумна плът, с елиминиране на "милиони и милиарди души за кратко"? Или предсказанията са раздърпано космическо плашило, залюшвано от вихри звездни? А, може би, трябва да приемем пророците до доказване на противното. Но нима задаващото се вече не пълзи сред нас?... Малцина са нащрек за опасността. Нехаем, улиса-ни в делнични грижи по оцеляването. По-изкусителен е чарът на непредвиденото. Дали ще приемем или отхвърлим предсказанията - чувството е стадно. Кой припкащ подир стадото, е оставил следи? Колкото по-несигурни са времената, толкова по-податливи сме на страхове за предстоящ край. Нима от памтивека не витаят из въздуха "автентични предупреждения за свършека на света"? А той -несъвършен, дори малко луд, е жив, жилав, цялостен.
Ще се сгромоляса една остаряла епоха, за да покълне от пепелищата, по-съвършена. Предстои раздяла с миналото, не реален край на света. Слава Севрюкова никога никъде не говори за такъв. Глътка оптимизъм. Трябва ли панически да тръпнем? Нима Земята е помръднала на сантиметър от оста си от епохата на Колумб, от времето на Рим, от великолепните древни мистерии на великия Египет?Не е помръднала?...

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 394
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #250 -: Юли 21, 2010, 22:24:30 pm »
Гледайки явлението, приличащо много но НЛО, (в темата НЛО новини) заснето в Китай на 09.07.2010 г. си мисля, че просто може  през 20102 да ни пръснат с някакъв извънземен препарат (чеймтрейлс) и да ........изходите са много  ;)
Не е задължителен потопът :blum1:

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #251 -: Юли 30, 2010, 04:52:52 am »
Комикът Doug Stanhope* смята да се пенсионира на 24. 12. 2012г. тогава ще направи прощално "stand up" представление. Избрал е тази дата, защото тогава е краят на дните според Майският календар. Предполагам, че ще бъде много забавно. Ето един интересен начин да посрещнеш евентуалният край на света - на комедийно шоу смеейки се на заобикалящият ни свят и на нас самите.


* http://www.youtube.com/results?search_query=Doug+Stanhope&aq=f


А да попитам някой от форумците чел ли е нещо оригинално на маите. Имам предвид, някакви техни преведени писания или нещо подобно? Защото всички говорят за някакви тълкувания, но така и не съм попадал ( не, че съм и търсил) на някакви материали, макар и преводи, написани от Маи. Нещата се получават малко като с Нострадамус, на който му тълкуват неясните предсказания както им хареса - "И цъфналото цвете на ревера на младежа с бастуна означава, че на 24. 12. 2012г. в 23:30 след Шоуто на Слави идва голямото прецакване. А и Алосо печели на Формула 1."
:)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #252 -: Юли 30, 2010, 09:02:29 am »
Чета маите в оригинал. Имам си тука 2-3 книжки и си ги чета скришно. Написани са на майски. Ама с български букви. Тия маите големи плагиати бееееее.
Ама в тях не пише нищо за никакви катаклизми и 2012. В едната имаше разни рецепти. Как да се прави ракия, луканки, пирамиди за живеене с размер 10 на 10 метра (дам, знаят и за метрите). Имаше и рецепта за кисело мляко и боб. Боба явно маите са го изобретили, чрез генно инженерство. Бил е за тях основна хранителна единица. Както при китайците ориза.

Сега потърсих. Тук пише някои работи:
http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_calendar
Доколкото набързо разбирам от прочетеното.
Маите са ползвали 20тична бройна система. Очевидно са ползвали и краката си в смятането. Слава богу, че не е била 21чна система.
Маите са ползвали 2 календара, Цолкин и Хааб. Един от 260(цолкин) и един от 365(хааб) дни. Като тоя от 365 дни не е имал корекция за високосни години, на всеки 4г, и заради това са се получавали ОГРОМНИ ИЗМЕСТВАНИЯ в месеците и сезоните.
Също така пише, че митологията на маите имала голямо влияние върху разбиранията им за астрономията. Те вярвали в редовната цикличност на нещата, като записвали завършвания на разни пирамиди, разни бедствия, астрономични явления и други подобни, и вярвали, че след определен от тях цикъл, пак ще има такива явления, или някакви други несгоди.
Заради това те си подбирали датите за дадено събитие, на необременени дати (изчислени от предишните лоши явления + някакъв цикъл.)

А сега нещо интересно:
Маите НЕ СА НОМЕРИРАЛИ ГОДИНИТЕ (!!!??? втф). Имало е само дати.
За определяне на точен ден за дадена година са използвали датите едновременно на 2та календара. (Които, разбира се непрекъснато се разминават). И така като засичат едновременно и 2те дати, те могат да изчислят годината и датата на дадено явление. (това ми се струва адски глупаво и изкуствено сложно, но толкова са могли хората явно за ония времена) Това общо засичане на 2та календара се изреждало напълно за период от 52години. Т.е. ползвали са абсолютно същото означение за даден ден, и същия ден след 52години.
Това обаче, ги устройвало, защото било повече от 1 човешки живот (сигурно и са живели по-кратко) След край на такъв цикъл следвали големи размирици, защото очаквали края на света и после с радост установявали, че Господ ги дарил с нови 52години цикъл да живеят. (тука не си измислям!!! колкото и да изглежда, че си правя майтап и е абсурдно. Буквален превод е от линка на Уикипедията, който давам по-горе)

Ок, чета по-натам.
Заради това, че горния метод се нулирал на всеки 52г, Маите изобретяват нов календар. Който (поне на английски) е наречен Long Count.
Той е в 20ична бройна система. Годината съдържа 360дни.
Изписването става с 5 цифри, като последните 2 са датата, а останалите годината.
Съответно:
0.0.0.1.5 е 25,
0.0.0.2.0 е 40.

0.0.1.0.0 е, обаче 360 дни = 1 година

Ако някой се чуди защо са ползвали 360 дневна година, то е очевидно им е било по-лесно да я смятат. 360 дневната година се дели на 20.
Цитат

Misinterpretation of the Mesoamerican Long Count calendar is the basis for a New Age belief that a cataclysm will take place on December 21, 2012. December 21, 2012 is simply the first day of the 14th b'ak'tun
Лоша интерпретация е, че 21 дек 2012та ще има катаклизъм. Просто това е първият ден от 14ят Бактун. (1 Бактун = 394.3 земни години)
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен old4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 042
Re:Анкета и размисли: Катаклизми през 2012 г.?
« Отговор #253 -: Юли 30, 2010, 15:07:48 pm »
Просто това е първият ден от 14ят Бактун. (1 Бактун = 394.3 земни години)
Тангра  :hi:
Това не трябваше да го споделяш, нали разбираш защо ;).
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
3664 Прегледи
Последна публикация Юли 04, 2009, 13:18:54 pm
от DreX
4 Отговора
4604 Прегледи
Последна публикация Май 05, 2009, 12:14:00 pm
от cccpkgb
5 Отговора
5027 Прегледи
Последна публикация Август 10, 2009, 16:20:06 pm
от sidewinder
53 Отговора
20351 Прегледи
Последна публикация Юни 20, 2010, 01:22:36 am
от insomnia1304
19 Отговора
8274 Прегледи
Последна публикация Април 11, 2012, 01:22:14 am
от Tangrata_

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27