Всякога, когато съм направил някакво добро на някое цвете — туй цвете ще благодари, то с мен остава. То казва: "Много ти благодаря, че ме поля с вода". Друг има в цветето. В туй цвете стои едно възвишено същество, което е слязло от невидимия свят и учи една опитност. То очаква някой да мине край цветето, да му помогне.
Вие минавате по цветята с краката си отгоре.
Тия цветя са изложение на същества, които седят мпого по-високо.
Те са направили изложение на своите картини, а ти минаваш с краката си по тази изложба.
След туй ще те сполети нещо.Не съветвам никого да къса цветя. Цветята са изложба на духовния свят, не бива да се късат. Може само да ги пога¬иш и нежно да им говориш.
Откъсвате едно цвете и го смятате за нищо. Питате: „Че какво от това?" Ако аз изтегля от главата ви един косъм, вие ще се раздразните. Защо? Имате на главата си 250 000 косми, какво от това, че аз съм изтеглил един? Все ще ви заболи. Умно ли е да тегля косми от главата ви? Нито от своята, нито от чуждата глава ще теглите косми. Нито ще късате цветя. В стаята, където работите, ще имате посадени цветя, но не и откъснати.
Откъсването на едно цвете се отразява зле на човека. Хората не знаят това. Късането на цветята се чувства от Земята, която е един жив организъм.
Хубаво е да не късате цветя. Като ги берете, после все ще ви боли глава. Децата не трябва да късат листата и цветята, това има лошо влияние върху тях и като пораснат, ще вършат по-големи вреди.
Ти искаш да декламираш едно стихотворение, което си заучил. Може да е от Пушкин, може да е от Юго, или от друг някой виден поет. Така хубаво си го заучил и трепериш, вълнуваш се, мислиш, че ако го издекламираш хубаво, ще има букети и целият свят ще се обърне да те гледа. Така си мислиш ти. Издекламираш стихотворението, ръкопляскане има, дадат ти един букет със скъсали цветя, и ти си пак сиромах. И на другия ден ти казват: „Много хубаво си декламирал стихотворението". Но ти останеш само с декламираното стихотворение и нищо друго. Ти като си декламирал стихотворение, тия хора ни най-малко не си отвориха кесията, само скъсани цветя ти дадоха. А пък те те натовариха знаеш ли с какъв дълг? Ти знаеш ли с това стихотворение какво направи в природата? Освен че нищо не ти дадоха, тия хора ти наложиха един дълг. Че за всички тия изпокъсани цветя ти трябва да платиш за жертвата. Защото те ще кажат: „Ти стана причина да ни изпокъсат". Тогава природата ти налага една глоба. Нищо повече! Природата те глобява. Наместо с твоето стихотворение да живеят цветята, те ги изпокъсаха, за да се ознаменува твоето декламиране. В Америка като идете, всички проповедници, които проповядват на амвона, имат по две чаши с изпокъсани цветя, гледал съм ги. Аз, като му погледна цветята, казвам: глоба имаш да плащаш ти. И американците сега плащат глоба за своите проповеди. Не само там, навсякъде. Общ закон е това! Не трябва да бъдат късани цветята!
Не късайте цветята безразборно. Късате ли ги, мачкате ли ги, и вие ще пострадате в известно отношение. Запример, ако откъснете един син цвят и го захвърлите, непременно ще изгубите нещо във вярата си. Ако постъпите небрежно с някой жълт цвят, ще изгубите нещо в умствено отношение. Ако смачкате някой червен цвят, животът ви ще се намали. Искате ли да се закичете с някое цвете, да му се порадвате, но го гледайте. Откъснете ли един цвят и го дадете на своята любима или на своя любим, вие му давате любов, която скоро ще увехне. Радвайте се на хората, обичайте ги, без да им доказвате любовта си с откъснати цветя.
Някой дава някому едно откъснато цвете. Знаете ли какъв ангажимент има в това? Сегашните хора, като се женят, си дават все откъснати цветя и затова са харосали. На всички тия цветя трябва да се даде живот. За живите и здравите хора не късайте цветя! Цветята могат да се късат само за болни хора. А за здравите хора не късайте цветя.
Давайте им с корен.
Туй е културата на новото.
Ако аз съм мома и един момък ми донесе откъснато цветенце, ще го държа 3 километра далеч от мен. Ако аз съм момък и една мома ми даде откъснато цвете, същият закон е, за мене няма разлика. Ако ми донесе едно цвете с коренче, казвам: „Умен човек е". Ако ми донесе цвете без корен, след няколко дена цветето повехне — не е умен човек. Не че има нещо лошо, но той не знае. Този, който носи откъснатите цветя, той е много тщеславен. Той е тщеславен и мисли, че всичко знае. Казва: „Виждаш ли туй цвете, аз живот давам на цветята. Разчитай на мене, учен човек съм. Ти при мен царица ще бъдеш. Ще живееш добре, автомобил ще имаш, рокли ще имаш, слуги ще имаш."
Казвам й: "При откъснатото цвете — слугиня ще бъдеш, нищо повече".
Аз съм против късането на цветята. Има изключителни случаи, когато цветята могат да се късат. Цветята съставляват едно лечебно средство за хората. Те могат да ги късат само когато се лекуват. А ако е въпрос за удоволствие, според мене престъпление е да се късат цветята. Ако някога си неразположен и като откъснеш едно цвете, разположението ти се подобри, това късане на цветята е оправдано. Ако си в песимистично настроение, откъсни си едно карамфилче и кажи: „Колко бих желал да бъда като тебе! Колко си спокойно!" Защото цветето и след като го откъснат, е доволно. Ти не можеш да убедиш карамфила, че след като си го откъснал, ще умре. Той казва: „Аз не съм от тези, които умират". И наистина растенията най-мъчно умират.
Бдин българин се занимавал цели 20-30 години с отглеждане на цветя и дошъл до интересни заключения. Той казва, че растенията живеят като хората: и те се обичат, или ненавиждат, и те чувстват и т.н. При това, той забелязал, че не е безразлично за растението каква храна ще му дадеш. Едни растения се нуждаят от повече азот, други — от калциеви соли, трети - от фосфорни соли. Той забелязал още, че за растенията азотът е от такава необходимост, каквато е хлябът за хората. Нуждата им от калциеви соли е подобна на нужда¬та на хората от растителна храна. Фосфорните соли представляват за растенията това, каквото са мазнините за хората.
Този човек разказваше, че някога бил тежко болен, но изглежда и оздравял. Той започнал да ходи по гори и планини, да търси цветя, да ги изучава и отглежда. Така той съвършено оздравял и осмислил живота си. (...) Да посветиш живота си на отглеждането на цветята, това е геройство. Този българин е най-големият градинар в България. Не съм срещнал друг като него.
Цветята са лечебно средство за много болести. Запример карамфилът лекува известни нервни болести. Розата лекува други болести. После минзухарът, кокичето лекуват трети вид болести. Гергината, всички цветя лекуват известни болести и същевременно поддържат известни добродетели в човека.
Здравецът има здравословна миризма. Когато вдъхвате уханието на здравеца, листенцата му, поставете се в едно възприемателно, пасивно състояние и вашето настроение ще се подобри, ще ви споходят и нови мисли. Всички цветя, растения, треви, минерали, животни, упражняват влияние в нашата еволюция, оставят отпечатък в душите ни.
Лайкучката действа особено лековито. Ако не сте разположени, ако нямате апетит, пийте няколко дена подред лайкучка. Сварете си всеки ден прясна и пийте сутрин, на гладно сърце, по една чашка. Като правите това 3-4 дена наред, разположението и апетитът ще ви се възстановят. Белият цвят па лайкучката показва чистота и щедрост, тя е готова да се жертва. Жълтият цвят на тичинките й показва разумност, но горчивината й - че има нещо, което не е от висока култура.
Теменугата се употребява като чай и лекува задух.
Ароматните вещества, които се намират в карамфила, могат да се използват като лечебно средство, но в определена доза. Помиришете розата, или карамфила само един път. Разумният човек ги мирише отдалеч.
Добре е да отглеждате фикус. Той е безплодно растение,но дава нещо от себе си. Който иска да забогатее, нека го отглежда, той внася разположение и спокойствие в човека.
Белият зюмбюл е символ на щедрост. Карамфилът е символ на здраве. Розата дава мекота. Лалето учи човека на правилата на даването - колко и как да даваш. Който иска да бъде силен, нека възприема лилавата краска.
Влезете ли в един дом, по цветята, които домакинята отглежда, можете да се произнесете за нейния характер. Всяка външна проява на човека определя неговия характер. Добре е човек да отглежда цветя, но трябва да се знае, че всяко цвете е израз на известна интелигентност. От цветята, които човек отглежда, съдим за степента на неговото развитие. Човек не съзнава защо обича някои цветя повече от други. Макар и да не съзнава това, обичта му към едни цветя повече, отколкото към други, показва какви способности и сили се крият в него.
Ако вляза в един дом и видя, че няма цветя в този дом, зная вече, че тези хора не са много от умните. Когато мъжът и жената в пякой дом обичат цветята, те имат пещо благородно в характера си.
Ако имаш неразположение и влезеш между карамфили, ще дойде хубавото разположение и тогава ще разбереш психичното им влияние характерната им психична черта.
Много пъти съм влизал в семейства, дето мъжът и жената не могат да живеят добре, нещастни са. И мъжът, и жената са добри хора, но са еднообразни, и двамата са батерии,напълнени с голяма сила. И жената е идейна, и мъжът е идеен, но не могат да живеят. На жената, която твърди, че не обича мъжа си, казвам да си купи едно карамфилче. Като поглежда този карамфил, той ще й казва нещо, което тя по никой начин не трябва да сподели с мъжа си. Сега на вас ще кажа, но и вие няма да го кажете на другите, а още повече на вашия мъж. Понеже аз имам доверие във вас, ще го кажа, но няма да го съобщавате на външните хора. Тази жена ми казва; „Ама, да не се шегувате с мене!" „Ти ще опиташ тази работа. Ако направиш това, което ти казвам, и то принесе някаква полза, тогава трябва да вярваш в него. Иначе мо¬же да го вземеш за шега. Ще вземеш този карамфил, ще го милваш, ще го целуваш по три пъти на ден и ще му кажеш: „Моля ти се, кажи на моя мъж да бъде като тебе". Като го помилваш сутрин, гледай дали същото цвете ще повика мъжа ти. Ако след като си го помилвала и мъжът ти отиде при него, ще знаеш, че законът е вече проработил. След туй на обед пак върви при карамфила, помилвай го и му кажи: „Много е добър моят мъж, но кажи му да бъде като тебе". И вечер направи същия опит. След един месец ела да ми ка¬жеш своята опитност. Мъжът ще подобри отношенията си. Така мъжът ще заприлича на този карамфил."
Чрез карамфила вие ще внесете в мъжа си един нов еле-мснт, който ще започне да трансформира неговата енергия. И когато този елемент проникне в мъжа, той ще започне да седи около жена си, да се разбира с нея. Ти не обичаш мъжа си, понеже нямаш нито един карамфил. Затова именно Господ е създал карамфила. Така ще направите опит. Ако не искате с карамфил, направете опит с роза или с една теменужка. Има хиляди цветя, с които като правите съпшя опит, все ще се домогнете до една магия, с която да си влияете един на друг.
Напишете поетическо произведение върху карамфила, 3 куплета. Един от вас да напише как се ражда карамфилчето, втори - как е израснало, как е видяло за първи път Слънцето. Трети - как майка му го е отгледала, как отива в училище с букварчето, после свършва университет. Става стара баба. Или опишете живота му...
Източник: Сърцето на Природата
Петър Дънов