Сетих се къде бях писала за асите и Гарднер:
http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=1636.15;topicseen---------
Шведите, швабите, алеманите, даните (датчаните) както и ентруските всички са тракийски племена. Ако някой иска ще му изпратя материалите за шведите на английски - аз си ги запазих като документ.
Те започват генеалогичното си дърво от Троянците напуснали Троя след троянската война. Докато етруския клан се е преселил в Италия и е създал етруската култура, другата част се е заселила на север от черно море. Там троянците са били познати като аси (хората на владетеля Аз), създавайки Асгард, познат и като Троя. местните скити са ги наричали "железните хора" заради специфичните им ризници и оръжие (Гарднер ги нарича кралски скити!).
Едно изречение е особено впечатляващо - жалко че не знам шведски да го проверя в литературата, която е цитирана, но ако имам време ще се разтърся и то е: "Историците отбелязват, че Один, който е бил мощен тракийски владетел е повел миграцията от района на Черно море до Скандинавия около 70 г пр хр. Те също пишат че с тях е тръгнал и друг тракийски клан - на Ванир или Ванер......Заселили са се първо ж това което е Дания сега, а по късно и на територията на сегашна Швеция." Други кланове са Свеар, Суби или Суви (суви), Ерилар и Херул.
.........
Името на шведите (суеди - Swede) прозлиза от клана на сверите, а името на швабите - от клана на Суби - суви, суаби (шваби).
"Сегашното население на Швеция е смесица на наследниците на Асите - тракийско племе и готите - германско племе" - се казва в документа.
Много столетия асите и готите са доминирали северните морета и в Русия са ги наричали Вариганс, Варианс, откъдето произлиза и името на викингите.
И по-нататък "Викингите никога не са наричали себе си викинги....Това наименование верочтно им е залепено от франкишките историци които са наричали виквеяр-и хората които са пътували по море.....Викингите "