Автор Тема: Световна финансова криза 2008 - 2012  (Прочетена 191786 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cdms

 • Гост
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #15 -: Юни 05, 2008, 16:33:45 pm »
Министерството на икономиката иска да спаси "Кремиковци"
07-01-2008 в раздел Актуално   •   Източник: В-к "Дневник"
Между Столичната община и "Кремиковци" започнали срещи за сближаване на позициите. Министерството на икономиката, официално обяви, че е против ликвидирането на металургичния комбинат "Кремиковци" (KREM).

Според министерството, което е собственик на 25% от комбината, той бил "структуроопределящ и с изключително важна роля за икономическото развитие на страната".

Дестабилизация на "Кремиковци" АД щяла да доведе до намаляване на износа и влошаване на дефицита по текущата сметка.

От министерството твърдят, че затварянето на комбината щяло да доведе и до понижаване на потенциалния БВП. Нетните приходи от продажби на "Кремиковци" за деветмесечието на 2007 г. представлявали почти 2% от БВП на страната. Щели да намалеят приходите за държавния бюджет, които сега от ДДС, акцизи, данък печалба, данък общ доход и осигуровки годишно надхвърляли 170 млн. лв.

Щели да се увеличат безработните, щяла да бъде влошена дейността на  други ключови за икономиката дружества.

От министерството на икономиката признават, че комбинатът има екологични проблеми, но те трябвало да се решават с инвестиции.

В същото време в. "Дневник" съобщава, че между Столичната община и "Кремиковци" са започнали срещи за сближаване на позициите.

Кметът Бойко Борисов обяснил, че общинското ръководство не е против съществуването на комбината, стига замърсяването да спре.

Кметът и главният архитект на София Петър Диков са се обединили, че компанията трябва да продължи да съществува. Условието било временно да спрат само замърсяващите мощности. Те ще бъдат пуснати в действие веднага след като компанията съумее да ги приведе в съответствие с екоизискванията.

Изпълнителният директор на "Кремиковци" Александър Томов също потвърди, че вече се намират допирни точки и отрече всякакви възможности за закриване.

Конфликтът остава, тъй като нарочените за спиране мощности - агломерационното производство и доменните пещи - са ключови за компанията и са с непрекъснат цикъл.

Кметът Борисов предлага докато те не се приведат в съответствие с екоизискванията, което би могло да стане чак през 2011 г., компанията да използва за производството на стомана само скрап, но от комбината казват, че това е невъзможно.

"Дневник" напомня, че през април миналата година "Кремиковци" получи отказ за комплексно разрешително и подаде заявление за ново, по което трябва да получи становище до края на този месец.
                                                                                                                      /Р.М.
 
Отделно, който е слушал новини министър Петър Димитров го каза пред протестиращите, когато имаха митинг пред икономическото министерство.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #16 -: Юни 05, 2008, 21:28:17 pm »
    Кремиковци рано или късно ще бъде затворен. Всичко около този завод е замърсено. И колкото по-рано затворят този измислен мастодонт, толкова по-добре ще бъде за София -най-сетне ще започне бавно да се прочиства въздуха. Въпреки че за това ще са нужни много години.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #17 -: Юни 06, 2008, 19:29:35 pm »


                 ПО - СКЪП  ТОК  ЗАРАДИ

                            "НАРОДНАТА"  НЕК         През електрокомпанията се субсидират парното, скъпи централи и мегаломански проекти. Плаща и индустрията


   Точно когато повечето енергетици в държавата тихо и кротко си обсъждаха бъдещето на АЕЦ "Белене" на форум във Варна миналата седмица, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) шокира обществото с новите цени на тока, които смята да въведе от 1 юли. За битовите потребители поскъпването е 18%, за малките фирми - 33%, а големите предприятия ще плащат с близо 39% повече. Това е тежък удар за индустрията и силен стимул за инфлацията. Потребителите всъщност плащат два пъти - веднъж директно по-високите сметки за тока, който консумират, и втори път през по-скъпите стоки.
   Основният аргумент за повишението са скъпите суровини и инвестициите. Бизнесът, оpганизациите за защита на потребителите и повечето икономисти в страната обаче се съмняват доколко нарасналите разходи наистина предизвикват значителното увеличение. За повечето от тях причината е в липсата на истинска конкуренция в бранша. Както и в кръстосаното субсидиране към топлофикациите, някои термични централи и тока за бита, което продължава да се прави през НЕК напук на всички еврорегламенти и обещанието на страната ни да ги спазва.
   Тези съмнения неочаквано бяха потвърдени от Брюксел. В четвъртък Европейската комисия обяви, че срещу България има наказателна процедура и само месец ни дели от съдебно дело в Страсбург заради изкривяването на енергийния пазар в страната чрез монопола на НЕК (виж другия текст). Непрозрачността и недостигът на конкуренция, които са неизменен спътник на монопола, винаги водят до волности с цените.

     ЛЪЖАТ  ЛИ  С  ЦЕНАТА  НА  ТОКА

   Няма как цените на електроенергията в България да не растат, след като дълго време бяха задържани изкуствено и в момента са най-ниски в Европейски съюз и в региона, суровините поскъпват, а енергийните фирми са притиснати да инвестират в екология и намаляване на загубите.         
   Въпросът е къде по веригата производство - пренос - потребление и колко трябва да е ръстът.
   Цените за краен потребител (по които продават тока ЕРП-тата) се предвижда да бъдат повишени средно с около 16.9 на сто, но тарифите на НЕК се вдигат с 25.5 на сто. Преди тях по веригата нагоре се променят и цените на електроцентралите - точно с колко за отделните производители не беше съобщено. От електрокомпанията купуват директно ток електроразпределенията и повечето големи промишлени фирми. Миналото лято пак при НЕК цената скочи с около 45%. Тоест само за една година в тази част има сумарно поскъпване с повече от 70 на сто.
   Какви точно разходи стоят зад тези ценови подскоци не е известно. Проблемът е, че точно в този сегмент на пазара тарифите се формират напълно непрозрачно - няма публична информация колко точно плаща електрокомпанията на всеки от производителите, какви са реалните й разходи и какви трансформации претърпяват цените в нея, докато стигнат до ЕРП-тата и предприятията. При тази ситуация никой не може да каже колко струва наистина електричеството в България.
   От електроразпределенията направо заявиха, че ДКЕВР "борави твърде свободно с ценообразуващите компоненти" и съвсем целенасочено намалява приходите в CEZ, E.ON и EVN, а в същото време манипулира обществото с изявления за печалбите и високите норми на възвръщаемост за чуждестранните инвеститори (виж другия текст). По експертни данни от планираното 18-процентно увеличение за сумарно за крайните потребители всъщност само един процент влиза в ЕРП-ата, останалите 99 на сто отиват в държавния бюджет чрез ДДС-отчисленията и в НЕК.

         ПАК   КРОССУБСИДИИ

   Този път регулаторът открито играе в полза на топлофикациите и НЕК. Както и в угода на политиците и енергийния министър Петър Димитров, който от месеци се опитва да залъгва обществото с изявления, че цените на тока в България ще си останат ниски. "За да няма фалити на топлофикации и хората да не се откажат от услугата топлоснабдяване, не можем да си позволим да вдигнем цената на парното с повече от 14%", заяви тази седмица председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов.
За да омекоти удара с поскъпването на парното за битовите потребители, като субсидира топлофикациите, чиито финансови загуби растат, комисията увеличи с 45.32% цената на електроенергията, която те произвеждат по комбиниран начин. През тарифите на НЕК повишението се вкарва в общата сметка за крайните потребители. Това на практика представлява кръстосано субсидиране, каквото европейските правила и българският закон за енергетика забраняват. Освен парното през НЕК ще се субсидират и някои от големите ТЕЦ - тези, които са на дългосрочни договори, заради изпълнението на големи инвестиционни проекти и чиято цена, освен че е по-висока от тази на останалите централи, е и търговска тайна. По дългосрочни договори НЕК изкупува тока от трите централи в комплекса "Марица-изток", които осигуряват една трета от електроенергията в страната. Чрез миксирането на цените в националната компания кроссубсидиране има и от АЕЦ "Козлодуй" към някои производители. Като ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград и ТЕЦ "Бобов дол" (първият собственост на Христо Ковачки, вторият на път да бъде придобит от него), например, които получават по-високи цени за сметка на атомната централа. Сигурно затова при по-малко от 15% средно поскъпване на тока на входа на НЕК на изхода й токът скача с 25.5%.
   Пак през НЕК индустрията субсидира битовите потребители. Иначе няма логика цената за големите фирми да скача с 39 на сто, а за населението тя да пълзи едва-едва нагоре. Вероятно по тази причина в средите на бизнеса с ирония наричат електрокомпанията народната НЕК. Навсякъде в държавите с развит пазар практиката е обратна - цените за фирмите са по-ниски и нарастват по-малко, а голямото поскъпване е при битовите потребители. Така умните правителства контролират инфлацията и ограничават използването на тока за домашни нужди, което е най-неефективно - при докарването до домовете има най-големи загуби и се правят най-големи разходи.   


           в-к "Капитал"

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #18 -: Юни 06, 2008, 19:42:01 pm »              ТЪПОТИИ  С   ЦЕНИТЕ   НА   ТОКА       

     Не се връзвайте, ако ви кажат, че токът поскъпва рекордно заради лошите пазари. Зад новите тарифи, обявени за след 1 юли, са забъркани и злоупотреба с монопол, глупост, "дървен" популизъм.

     1. Да кажеш, че токът за домакинствата ще поскъпне с 18%, а за производствата с 39%, е сбъркано. Така битовите потребители не са стимулирани да пестят енергия, а бизнесът е принуден да прехвърли поскъпването в цените на стоките и услугите. Последствията са слаба конкурентност, свити продажби, падащи печалби, лоши перспективи за вдигане на заплати.

     2. За да не поскъпвало много парното, НЕК щяла да плаща най-много за електричеството, произведено в топлофикациите, и така да ги субсидира за сметка на всички, които плащат за ток. Това е все едно да отрежеш по малко от пържолата на всеки, за да има вечеря за неканения гост. Но в бизнеса подобна солидарност е вредна, защото трябва да успяват най-ефективните. Няма нито една причина във Варна да плащат заради загубите на прочутата софийска топлофикация (спомнете си Вальо Топлото).

     3. И една лоша новина за тези, чиито телевизори гърмяха заради калпавите преносни мрежи. Пак ще гърмят, защото почти цялото поскъпване на тока отива в бюджета и монополната НЕК, а ЕРП-тата бяха отрязани от възможности да инвестират.

     Прав е Станишев да иска разследване за цените на тока. Дано си спомни учебниците по икономика, вместо да слуша нафталинените гласове от "Позитано". И е права еврокомисията за пореден път да предприема процедури срещу България заради сбъркания пазар на електроенергия. Дано насила нещо се промени.


         в-к "Капитал"

cdms

 • Гост
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #19 -: Юни 07, 2008, 10:44:00 am »
Сринаха се цените на акциите на Уолстрийт
Водещите индекси на фондовия пазар в САЩ се сринаха с около 3% в петък (6 юни), водени най-вече от новото рязко поскъпване на долара, съобщават осведомителните агенции.
Индексът "Дау Джоунс" (Dow Jones Industrial Average) на 30-те водещи компании на борсата изгуби близо 400 пункта, като при края на официалната търговия бе 12 209 - 3,13% по-малко спрямо предходния ден. Друг индекс - S&P 500, смятан за по-добър пазарен барометър, се смъкна с 43 пункта до 1360,68, а високотехнологичният NASDAQ отбеляза спад от 75 пункта до 2474.

Доверието на инвеститорите бе сериозно разклатено от данните за рязък ръст на безработицата в САЩ и от рекордното в историята поскъпване на петрола с над 10 долара за барел, до повече от 139 долара.

Сутринта на 6 юни във Вашингтон бе съобщено, че безработицата в САЩ се е покачила от 5% на 5,5% през май - най-високият скок на този показател за последните две десетилетия.

Акциите на фирмите за финансови услуги и авиокомпаниите бяха сред най-губещите на търговската сесия в петък. При "Юнайтед Еърлайнс" спадът в стойността на ценните книги бе близо 15%, а при "Нортуест Еърлайнс", "Континентал Еърлайнс" и при най-големия в света авиопревозвач - "Американ Еърлайнс" - почти 9 на сто.

Лошите новини от отвъд Атлантика незабавно повлияха и на настроението на инвеститорите в Европа. В Лондон, FTSE 100 спадна с 1,48%, DAX във Франкфурт с 1,99%, а парижкият CAC 40 с 2,28 на сто.

"В петък Уолстрийт понесе най-тежката си загуба за последните два месеца, наказан от рекордното поскъпване на долара и данните за безработицата", пише вестник "Ню Йорк Таймс" на 7 юни. Изданието цитира анализатори, според които, в момента пазарът се изправя лице в лице с най-сериозните си страхове.

Фондовият пазар в САЩ навлезе в "бурни води" през последните две седмици след период на относително спокойствие. Спадът в петък бе повторение на трицифрените сривове от февруари и март, когато борсата бе разтърсена от опасността от фалит, надвиснала над инвестиционната банка "Беар Стърнс".

Последният толкова сериозен спад на индекса "Дау Джоунс" бе регистриран още при първите новини за криза в пазара на ипотечни кредити в САЩ през февруари 2007 г., припомня вестникът.

Неактивен extazo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #20 -: Юни 08, 2008, 22:53:16 pm »
Кремиковци беше продадено по времето на Костов за жълти сотинки, но с дълговете от 700 000$(които тогава си бяха пари,сега е доста малко).
Аз едно не мога да разбера,как Кремиковци все е на печалба, но дълговите му растат(към БГ,НЕК ,дори ЦСКА)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #21 -: Септември 05, 2008, 16:15:32 pm »
Мощен борсов спад в Русия, мечките в България най-плахи в ЦИЕ
05.09.2008 14:13

Интервенциите на валутния пазар от страна на централната банка на Русия и мощния отлив на капитали от страната през последния месец и днес доведе до значителни разпродажби на борсата в страната. Като цяло търговията в целия регион на Централна и Източна Европа е оцветена в червено в резултат на негативните настроения, които обхванаха пазарите след вчерашните силни спадове на основните индекси в САЩ.

Червената вълна от САЩ, която се пренесе и в Азия, постепенно заля и европейските пазари. Водещите индекси на западните борси се оцветиха в червено още в началото на сесията, като до момента немският DAX пада с 1,5 на сто до 6 185,62 пункта, а британският FTSE 100 се понижава с 1,12 на сто до 5 302,20 пункта.

От началото на днешната търговия основният индекс на руската борса RTS губи вече 7,8 на сто, с което се превръща в най-слабо представящият се борсов показател в региона. По този начин индексът вече е изгубил цели 17 на сто за едва 5 дни от началото на новия месец, което увеличава загубата му от началото на годината на близо 40 на сто.

Значителни разпродажби се наблюдават и в Чехия, където основният показател PX Index пада с 4,25 на сто до 1 368,60 пункта. В Будапеща BUX губи 3 на сто до 19 723,80 пункта, а в Полша WIG 20 се понижава с 2,5 на сто до 40 220,80 пункта. Спад регистрират още турският индекс ISE 100 (2,58 на сто) и румънският BET, който пада с 2,29 на сто до 5 341,50 пункта.

На фона на мощните разпродажби в ЦИЕ загубите, които днес отбелязаха индексите на БФБ-София изглеждат минимални. Индексът на сините чипове SOFIX падна с 1,16 на сто до 9 77,79 пункта при обород от 2,1 млн. лв., а широкият показател BG40 се понижи с 0,94 на сто при оборот от 2,7 млн. лв.


Някъде из форума, четох изказвания за това, че САЩ ще се сринат и се триеха със задоволство ръце... Та, и аз не харесвам политиката на САЩ, но световната икономика е толкова навързана (виж статията горе и почервенения текст), че бутането на САЩ неминуемо ще срине и целия свят. Така, че не се радвайте много много... освен ако не сте готови и способни да се върнете на село, да обработвате нивите със жито, царевица и да изкарате цял един живот без компютър и ГСМ-и. (в случай на по-хард вариант на икономическия колапс - съпроводен със световен военен конфликт).
« Последна редакция: Септември 05, 2008, 16:16:43 pm от Eon »

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #22 -: Септември 05, 2008, 18:10:08 pm »
Eon-не, правиш странен коментар  :o. Все едно не знаеш, че световната политика е кукла на конци и тя играе според свирката на кукловодите, които си правят театър за собствено забавление, и е прекалено пресилено да се казва, че процесите в политиката са случайни и независещи от причинни връзки. Сложи и войните в този театър, било то локални или световни.

Сценарии за театъра могат да се измислят много...  ;)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #23 -: Септември 05, 2008, 18:34:17 pm »
Eon-не, правиш странен коментар  :o. Все едно не знаеш, че световната политика е кукла на конци и тя играе според свирката на кукловодите, които си правят театър за собствено забавление, и е прекалено пресилено да се казва, че процесите в политиката са случайни и независещи от причинни връзки. Сложи и войните в този театър, било то локални или световни.

Сценарии за театъра могат да се измислят много...  ;)

Много неща също зависят от хората. Пример е паниката на световните пазари. Ако маса хора се панират и почнат да разпродават или да купуват, дори и кукловодите не може да удържат положението.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #24 -: Септември 06, 2008, 00:03:40 am »
Eon-не, правиш странен коментар  :o. Все едно не знаеш, че световната политика е кукла на конци и тя играе според свирката на кукловодите, които си правят театър за собствено забавление, и е прекалено пресилено да се казва, че процесите в политиката са случайни и независещи от причинни връзки. Сложи и войните в този театър, било то локални или световни.

Сценарии за театъра могат да се измислят много...  ;)

Много неща също зависят от хората. Пример е паниката на световните пазари. Ако маса хора се панират и почнат да разпродават или да купуват, дори и кукловодите не може да удържат положението.
И кое те кара да мислиш, че поведението на големите групи хора е случайно? Според мен не е така. Поведението на обществото се провокира от добре разбиращи работата си психолози на обществените взаимоотношения с цел постигане на конкретни резултати. Пример е Великата Депресия в САЩ през трийсетте години на миналия век, когато в действителност не е имало никакви условия за такава депресия, а е предизвикана изкуствено от монополиста наречен "Държавен Резерв" и банките от кръга на Държавния Резерв, единствено с цел да станат още по-богати, като заграбят другите банки дребосъци. Така че в действителност паника в световните пазари няма, защото всичко е премислено от иглата до конеца, от началото до края. Само си мислиш, че кукловодите не удържат положението. Мислиш, защото не си представяш, че те работят едновременно по няколко сценария, тоест по няколко направления или пътя, всеки един от които винаги осъществяват и достигат целите им. А за последното се иска доста напрягане на сивото вещество.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #25 -: Септември 06, 2008, 09:06:21 am »
Eon-не, правиш странен коментар  :o. Все едно не знаеш, че световната политика е кукла на конци и тя играе според свирката на кукловодите, които си правят театър за собствено забавление, и е прекалено пресилено да се казва, че процесите в политиката са случайни и независещи от причинни връзки. Сложи и войните в този театър, било то локални или световни.

Сценарии за театъра могат да се измислят много...  ;)

Много неща също зависят от хората. Пример е паниката на световните пазари. Ако маса хора се панират и почнат да разпродават или да купуват, дори и кукловодите не може да удържат положението.
И кое те кара да мислиш, че поведението на големите групи хора е случайно? Според мен не е така. Поведението на обществото се провокира от добре разбиращи работата си психолози на обществените взаимоотношения с цел постигане на конкретни резултати. Пример е Великата Депресия в САЩ през трийсетте години на миналия век, когато в действителност не е имало никакви условия за такава депресия, а е предизвикана изкуствено от монополиста наречен "Държавен Резерв" и банките от кръга на Държавния Резерв, единствено с цел да станат още по-богати, като заграбят другите банки дребосъци. Така че в действителност паника в световните пазари няма, защото всичко е премислено от иглата до конеца, от началото до края. Само си мислиш, че кукловодите не удържат положението. Мислиш, защото не си представяш, че те работят едновременно по няколко сценария, тоест по няколко направления или пътя, всеки един от които винаги осъществяват и достигат целите им. А за последното се иска доста напрягане на сивото вещество.

Пример ти давам със фурора, който беше на българската борса през 2007 и сегашната криза. Това беше предизвикано от пишман-инвеститорите, които по принцип бяха таксиметрови шофьори и домакини.

Другото - ипотечната криза беше предизвикана пак от хора, но този път образовани. И при двата случая подтика беше един - лакомията. Дават се безразборно кредити на съмнителни лица (т.е. лица за които е съмнително, че ще могат да го изплатят) само и само да се отчете голям обем в кредитите, оттам в отчетите. Е вярно доста извадиха секси отчети, но след това трябваше парите да се връщат :) И всичко си лъсна.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #26 -: Септември 15, 2008, 11:10:57 am »
Вече е сигурно: Lehman Brothers банкрутираха.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=68807


 ::)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #27 -: Септември 15, 2008, 20:19:20 pm »
Вече е сигурно: Lehman Brothers банкрутираха.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=68807


 ::)

По СКАТ сега яко раздуват въпроса - казаха че на световните борси царял хаос. А и казаха че все пак още не са банкрутирали защото има някаква процедура с която могат да се измъкнат все още но шанса е много малък.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #28 -: Септември 16, 2008, 07:35:44 am »
Вече е сигурно: Lehman Brothers банкрутираха.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=68807


 ::)

По СКАТ сега яко раздуват въпроса - казаха че на световните борси царял хаос. А и казаха че все пак още не са банкрутирали защото има някаква процедура с която могат да се измъкнат все още но шанса е много малък.

СКАТ никога не могат да ме изненадат с "гениалните" си репортажи. Но това им е стила на тях, да раздуват нещата и да ги преувеличават с цел да привлекат внимание.

Европа, Азия и САЩ паднаха с по 4%, което не е прецедент. Софикса е с минус 3%, така че спокойно.

Аз не виждам хаос, само дето служителите на Лемън, си опаковаха нещата в кашони и ще си търсят работа. Но нищо, нали допреди години взимаха ненормални премии, сигурно са спестили някой лев от тях и ще изкарат зимата.

А и Bearn Sterns като фалира преди няколко месеца кво стана - хаос? Така че, спокойно :)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Световна финансова криза 2008 - 2011
« Отговор #29 -: Септември 17, 2008, 14:18:28 pm »
http://www.investor.bg/?cat=91&id=68946

От началото на месеца погледите на всички са насочени към американския пазар и всичко, случващо се там. През първата седмица на септември водещите новини се въртяха около съдбата на закъсалите ипотечни гиганти Freddie Mac и Fannie Mae, като след извършената на практика национализация на двете компании инвеститорите обърнаха поглед към състоянието на големите инвестиционни банки.

Постепенно трудностите на Lehman Brothers приковаха вниманието и пазарите изтръпнаха в очакване на нови катастрофални събития от финансовия сектор. Този път правителството не се намеси и 158-годишната банка попълни необходимите документи за обявяване на фалит. Стигна се до паника на пазарите и масирани разпродажби на акции по всички краища на света.

Още неотшумели, новините около Lehman бяха изместени от поредния звучен шамар за финансовия сектор в САЩ – най-голямата застрахователна компания в страната AIG падна на колене в търсене не финансиране и постави бъдещето на цялата индустрия под въпрос. Тогава дойде време за новата намеса на държавата, която изигра решаваща роля – срещу кредит от 85 млрд. долара правителството придоби 80 на сто от капитала на финансовия конгломерат.

Тази новина, която дойде в ранните часове на 17 септември българско време, сякаш върна част от позагубеното доверие в пазара и днес на световните борси се наблюдава известен оптимизъм. Дали действията на американските власти ще сложат край на един от най-черните моменти за фондовите борси в досегашната им история е въпрос с множество неизвестни. И отново повечето отговори се държат от САЩ, които въпреки кризисното си положение все още управляват световния финансов свят и определят курса на политиката.

Интересен е въпросът как проблемите в най-голямата икономика се отразиха на останалия свят. Съпоставка на движението на борсовите индекси от началото на месеца неумолимо показва едно: Когато САЩ кихнат, останалият свят се разболява. Дали е честно или не, дали е оправдано или не – всичко е въпрос на интерпретации. Сухите цифри са това: основните индекси Dow Jones Industrial Average и S&P 500 са изгубили съответно 4,2 на сто и 5,4 на сто, а в Европа и Азия загубите на водещите пазари започват от 7 и достигат 34 на сто.

Разбира се, за драстичните спадове в Русия и Украйна могат да се търсят и причини от политически характер, но сривът в цената на петрола несъмнено е довел след себе си и разпродажби сред инвеститорите в петролните гиганти на двете страни.

Родната борса също не остана встрани от масовата паника и преживя един от най-тежките си периоди. Индексите BG40 и SOFIX буквално потънаха в първите две сесии за седмицата, като и днес инвеститорите остават плахи в покупките си. От началото на месеца пък пониженията и на двата показателя надхвърлят 15 на сто.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
4594 Прегледи
Последна публикация Април 20, 2006, 15:08:56 pm
от H.
6 Отговора
5393 Прегледи
Последна публикация Декември 30, 2010, 20:02:41 pm
от Raw Deal
2012

Започната от Jean-Luc Picard FUN

6 Отговора
5183 Прегледи
Последна публикация Ноември 16, 2006, 15:41:22 pm
от Alien
35 Отговора
30017 Прегледи
Последна публикация Април 19, 2011, 18:28:46 pm
от agrippa
0 Отговора
5245 Прегледи
Последна публикация Юни 22, 2008, 13:30:31 pm
от ton

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27