Автор Тема: САЩ са заплашени от държавен фалит  (Прочетена 125349 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #30 -: Март 08, 2008, 10:05:06 am »
Червена вълна на световните борси. Доларът с "дежурен" спад до $ 1.5430 за 1 €


На световните валутни пазари тази нощ продължи срива на щатския долар, който се понижи до нова най-ниска стойност спрямо еврото от $ 1.5430 за 1 €. Индексите в САЩ и Азия стремително се понижиха заради опасенията от разрастване на кризата с ипотечните кредити. Началото на европейската търговия е аналогично.

За четвърти пореден ден щатският долар продължава спада си на валутните пазари, заради очакванията, че в САЩ безработицата ще се увеличи до двугодишен максимум, както и заради спекулациите, че Федералният резерв ще понижи лихвите с 0.75%.

Вчера щатската валута регистрираше непрекъснат спад спрямо еврото, след като Европейската централна банка остави без промяна лихвените равнища в еврозоната. Вместо това от банката отново се концентрираха върху борбата с инфлацията.

Председателят на банката Жан-Клод Трише подчерта след решението на ЕЦБ, че приоритет на институцията ще бъде овладяване на инфлацията. „Борбата срещу инфлацията остава първостепенна задача на Европейската централна банка (ЕЦБ). В тази обстановка запазването на стабилността на цените остава "най-важната задача" за ЕЦБ, отговаряйки на мандата й, залегнал в Договора от Маастрихт, заяви Трише.

Това даде повод на пазарите отново да се обърнат към еврото, след като практически стана ясно, че Европейската централна банка засега не смята на коригира лихвените нива. Така в рамките на деня, щатската валута непрекъснато поевтиняваше, като се понижи тази нощ до рекордния си минимум спрямо еврото от $ 1.5430 за 1 €. Доларът се понижи до най-ниското си ниво от 2005 г. и спрямо японската йена. На пазарите бе отчетена стойност от 102.33 ¥ за $ 1.

Тази сутрин след отварянето на европейските пазари трендът леко се върна, а еврото е на ниво $ 1.5390.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.5319 за 1 €.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.27673

ФОНДОВИ ПАЗАРИ

В Северна и Южна Америка почти всички индекси отчитат спад. В Съединените щати индексите се понижиха до 18 месечно дъно заради опасенията, че загубите от ипотечната криза ще се задълбочат. Вчера бе съобщено, че просрочените ипотеки в САЩ са се увеличили рекордно през последното тримесечие на 2007 г. Новината рефлектира върху книжата на финансовите институции, а допълнително за негативизма на инвеститорите допринесоха и очакванията за лоши данни от пазара на труда.

Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE отчете най-голяма загуба от 2.30% до 2 220 пункта, следван от широкообхватния индекс S&P 500 Index с понижение от 2.20% до 1 304 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS спадна с 1.75% до 12 040 пункта.

Спадът на Уолстрийт до голяма степен се отрази на азиатската и тихоокеанската сесия.
В Япония загубите на индексите достигат 3.85%, като основният NIKKEI 225 се понижи с 3.27% до 12 782 пункта.

В Хонг Конг понижението е още по-голямо, като почти всички индикатори губят между 2.28-3.74%, а водещият HANG SENG INDEX се понижава с 3.60% до 22 501 пункта. В Китай и Тайланд повечето индекси губат над 1%, в Южна Корея и Сингапур спадът достига над 2%, в Австралия индикаторите губят над 3%. Над 4.6% е загубата на индексите в Индия.

Не по-различна е картината и в Европа, където началната загуба е около 1 на сто. Френският CAC 40 INDEX започва сесията с понижение от 1.09% до 4 627 пункта, DAX INDEX във Франкфурт спада с 1.02% до 6 524 пункта. В Лондон FTSE 100 губи 0.96% до 5 710 пункта.« Последна редакция: Март 24, 2008, 21:37:34 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #31 -: Март 09, 2008, 11:39:38 am »
Белият дом поиска спешно увеличаване на законовия таван на държавния дълг, за да не изпадне в несъстоятелност по плащанията

   Властите в САЩ “са изчерпали всички разумни и законни мерки”, за да задържат нарастването на държавния дълг в рамките на позволените от закона $ 8,2 трилиона, съобщава CBS News. Ако Конгреса не предприеме спешни мерки за законовото вдигане на този таван, максималният праг ще бъде прескочен още до края на текущия месец (около 20 март) и правителството ще изчерпа всичките си възможности да обслужва задълженията си. Във връзка с това, финансовият министър на САЩ Джон Сноу се обърна към ръководството на Сената и Камарата на представителите с настоятелен призив да направят всичко възможно, за да не допускат това, а официалният представител на Сноу, Тони Фрато, обяви на брифинг за журналисти, че ситуацията е “свръхизвънредна”.

     В писмото си до Конгреса, Сноу е информирал законодателите, че Финансовият департамент е спрял плащанията за Фонда за пенсиониране и инвалидност на държавните служители, което ще осигури “още няколко милиарда” допълнително за обслужване на задълженията. Спрени са и вноските за 65,3-милиардния правителствен пенсионен фонд, известен още като G-fund. В петък властите са използвали и $ 15 млрд. на Обменния стабилизационен фонд – резерв, който Финансовият департамент използва за компенсиране на нежелателните промени в курса на долара на валутните пазари.

     Представителите на Демократическата партия в Комисията по доходите и разходите към Камарата на представителите поискаха новото законово увеличаване на тавана на държавния дълг да бъде обвързано със задължение на правителството да ограничи ръста на дефицитното финансиране. “Ако просто увеличим лимита на кредитната карта на Джордж Буш и стискаме палци нещата да не се влошат, това няма да реши проблема”, обяви ръководителят на групата демократи в Комисията, конгресменът Чарлз Ренджъл.

     Финансовият департамент на САЩ на свой ред обяви подобна позиция за извънредно опасна, тъй като от 17 март започва пролетната ваканция на Конгреса. На брифинга за журналисти Тони Фрато нееднократно посочи, че таванът на държавния дълг трябва да се повиши при всички случаи и призова около проблема да не се организират политически заигравания, които мвогат да се окажат пагубни за финансовия баланс на страната.

     Спирането на плащането на дивиденти на собствениците на държавни ценни книжа, до което може да доведе сегашната криза, е най-кошмарният за Финансовия департамент сценарий, който ще срине кредитния рейтинг на правителството. Повечето наблюдатели обаче посочват, че дотам едва ли ще се стигне, тъй като след интензивни дебати Конгресът вероятно ще одобри увеличаване на сегашния лимит на държавния дълг от $ 8,18 трилиона с около $ 781 млрд. до около $ 9 трилиона. По време на управлението си, администрацията на президента Буш вече за 4-ти път иска от Конгреса увеличаване на максималния обем задължения, позволен на правителството.

     В качеството на гаранции, Белият дом е изпратил на законодателите финансов план, който на хартия предвижда намаляване наполовина на бюджетния дефицит до 2009 г., когато изтича мандата на Джордж Буш. Според американското издание Free Internet Press, цитиращо информация на US National Debt Clock, щатският държавен дълг възлиза приблизително на $ 8, 275, 515, 005, 712.31 трилиона, което разпределено пропорционално на населението на САЩ от 298 707 237 души, се равнява приблизително на $ 27 704, 43 задлъжнялост към държавата на всеки американец. Според независими данни, от 30 септември 2005 г., държавният дълг на САЩ нараства средно с $ 2,17 млрд. дневно. :( :( :o :( :(
:o

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #32 -: Март 15, 2008, 11:13:49 am »
Финансисти: САЩ са в рецесия


14.03.2008
http://news.expert.bg/n153125/

Финансистите от американските компании се готвят за най-лошото. Мнозинството от тях смятат, че икономиката на САЩ вече е в стадий на рецесия, а подобряване на ситуацията не трябва да се очаква по-рано от 2009 г., пише "Ведомости".
Рецесията в САЩ вече е започнала и през тази година икономиката няма да расте, убедени са 54,4% от финансовите директори на 457 американски компании, анкетирани от Университета "Дюк".

Други 24% от запитаните смятат, че "съществува голям риск от започване на рецесия". И едва 12,8% вярват, че растежът може да се възобнови през 2008 г. 75,2% от анкетираните финансисти не очакват оздравяване на икономиката по-рано от 2009 г., 12% смятат, че това ще стане дори по-късно. Около 30% от финансовите директори са признали, че техните компании чувстват последиците от кризата с ликвидността: получаването на кредит се е усложнило или той е поскъпнал.

75% са заявили, че осъщественото от Федералния резерв намаляване на лихвите не се е отразило на ситуацията с техните компании и ще се наложи преразглеждане на плановете за разширяване на производството. През февруари бившият директор на Федералния резерв Алън Грийнспан "диагностицира" началото на рецесията.

Съдейки по резултатите от изследването, днешният спад в САЩ може да се окаже по-продължителен и по-голям, отколкото двете предишни рецесии, заяви един от авторите на проучването професорът от Университета Дюк Джон Греъм.

Рецесиите от 1990-1991 г. и 2001 г. продължиха по осем месеца. Икономиката на САЩ преживява „период на забавяне на растежа". Например, продажбите на дребно в САЩ намаляха с 0,6% в сравнение с предишния месец, съобщи вчера министерството на труда на страната.

На продажбите на дребно се падат около половината от всички потребителски разходи, осигуряващи от своя страна 70% от БВП на САЩ. Но ситуацията "трябва да се подобри през второто тримесечие", надява се заместник-министърът на финансите на САЩ Робърт Климт.

Впрочем, първият заместник-изпълняващ директор на Международния валутен фонд Джон Липски, в реч пред Института за световна икономика във Вашингтон, призова финансистите "да мислят за немислимото" и да се готвят за възможни извънредни ситуации, предаде Прайм-ТАСС.

"Ще са необходими решителни политически мерки, за да се преведе световната финансова система и икономика на по-твърда почва", призна той.
« Последна редакция: Март 15, 2008, 11:19:17 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #33 -: Март 15, 2008, 15:10:33 pm »
Рецесията е нормален икономически цикъл. Кво конспиративно има в това не можах да разбера?

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #34 -: Март 21, 2008, 22:23:00 pm »
Конспиративното, Еончо, е в това, че тази "криза" се подготвя от поне 10 години, а най-малко от две, следим процеса на нейното подготвяне - освен в настоящата тема, и в няколко други...

http://en.epochtimes.com/news/8-3-1/66823.html
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #35 -: Март 24, 2008, 21:35:53 pm »
Ще избегне ли светът рецесията?


Единствено стабилната европейска икономика и бързо развиващите се икономики в Азия носят надеждата, че ще бъде избегната рецесия и в глобален мащаб


24.03.2008
www.netinfo.bg

Идващата като приливна вълна рецесия в американската икономика изкарва на преден план въпроса: "Дали светът се е отърсил от зависимостта си от американския икономически двигател т.е дали когато САЩ кихне, светът все още хваща настинка?" - пише econ.bg.

Повечето икономисти вярват, че САЩ върви уверено към рецесия, като този факт все по-рядко се отрича и от политиците.

Примери за това са изявлението на американския министър на финансите Хенри Полсън, който наблегна на "резкия" икономически спад в САЩ, изявлението на ОИСР, които считат, че американската икономика върви неспасяемо по наклонената плоскост, както и думите на бившия управител на Федералния резерв Алан Грийнспан, който твърди, че задаващата се финансова криза ще е най-тежката от Втората световна война насам.

Предвид тези апокалиптични прогнози единствено стабилната европейска икономика и бързо развиващите се икономики в Азия носят надеждата, че ще бъде избегната рецесия и в глобален мащаб. Изходът от тази своеобразна битка ще зависи от това доколко останалият свят се отърсил от зависимостта си от щатската икономика.

Защото според официалните данни на МВФ през 2007 година 20% от световния БВП се падат на САЩ.

Според оптимистите световната икономика вече не е толкова зависима от американската поради бързия и стабилен икономически растеж в Китай и Индия.

Тези две страни засилват икономическите връзки между азиатските държави и образуват ново, специфично икономическо "огнище", а и влиянието на стабилната европейска икономика също оказва благотворен ефект, твърдят някои анализатори.

Но повечето сериозни икономисти отхвърлят тази теория, твърди AFP. "На практика светът все още следва САЩ", казва Джон Уилсън, старши специалист в Peterson Institute for International Economics. Той дава пример с рецесията в САЩ в края на 2001 година, която засегна сериозно и Европа.

Идеята за пълно икономическо разделение между САЩ и останалия свят е неприложима предвид характера на световната икономика и тенденциите за глобализация, каза управителят на МВФ Доминик Строс-Кан.

"Няма разделение между развитите и развиващите се икономики", допълни той. Мнението му се подкрепя и от генералния секретар на ОИСР Анхел Гуриа.

Все пак между ситуациите сега и през 2001 година има доста големи разлики, казва Джон Уилсън. Причината е, че сега азиатските икономики са много по-силни и могат да противодействат на пагубния ефект от рецесията в САЩ. Но от друга страна спадът на щатския долар ще се отрази много негативно и за Азия.

За пръв път от много време насам доларът падна под границата от 100 йени, което означава изтегляне на японски капитали от американската икономика т.е преобръщане на познатия ред ? Япония изнася, САЩ потребява. Сега американските стоки са по-конкурентоспособни на международните пазари, а търсенето на азиатските стоки в САЩ пада.

"Добрите новини са, че имаме отделно огнище на икономически растеж в Азия. А континентът може да е локомотива, който да спаси световната икономика, но това ще е един бавен локомотив", казва Чарлс Виплоц, професор по икономика в Graduate Institute of International and Development Studies в Женева.

Засега от ОИСР не отчитат признаци на забавяне на растежа на икономиките, които не членуват в организацията. А Китай и Индия са сред тези държави.

Ясно е, че това не може да продължава вечно, но е факт, че развиващите се икономики извън ОИСР вече не са така силно зависими от САЩ и Европа.

Въпреки новата роля на Азия и ЕС в световната икономика, инвеститорите непрекъснато ще гледат към САЩ и ще търсят признаци за "разпространяване" на заразата, твърдят специалистите.The Financial Destruction
Of The Average Man


http://rense.com/general81/avman.htm
musica universalis

agent006

 • Гост
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #36 -: Март 25, 2008, 13:01:11 pm »
Ирак е гробокопача на щатската икономика, какъвто беше Афганистан за Руснаците

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #37 -: Март 25, 2008, 14:52:39 pm »
Да де, ама нали знаеш къде отиват тия билиони долари:) В определени джобове.
Те от една страна поглъщат невероятни суми за въоръжаване, изобщо всичко свързано в войната, продоволствие и т.н. и от друга вторично печелят от петрола, който буквално заграбват.

Така един мой приятел, е пътувал на стоп с български войник от Ирак, и от него е научил, че още в началото на войната, цистерни "летели" по пътищата. Не е за подценяване и това, че Садаам, като нищо може да е тяхно подставено лице, а не просто обърнал се против господарите си диктатор. Защото подозрително се повтаря тоя модел.
« Последна редакция: Март 25, 2008, 14:53:57 pm от Ashaman »

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #38 -: Март 26, 2008, 11:42:26 am »
Не е за подценяване и това, че Садаам, като нищо може да е тяхно подставено лице, а не просто обърнал се против господарите си диктатор. Защото подозрително се повтаря тоя модел.

Ашман,много е вероятно да сте прав. От нещата които съм чел за истинския и мнимия Садам, мисля че истинския си е жив а "убития" не е убит.Изглежда всичко беше театър.

agent006

 • Гост
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #39 -: Март 26, 2008, 12:52:31 pm »
И току тъй един от охраната на екзекуцията снима безнаказано за да "докажат"
после че е обесен :D

Неактивен veon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #40 -: Март 28, 2008, 20:09:15 pm »
я какво пишат братушките http://djv.ru/?action=news&id=9305

Неактивен Geo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
  • Fenomenibg.com
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #41 -: Април 01, 2008, 16:49:22 pm »
Разбра се най-накрая защо са последните сътресения във финансовата система на САЩ:

Цитат
Финансовият министър Хенри Полсън е предложил най-широкото преразглеждане на американските финансови регулации от Голямата депресия до днес. Според него, системата наблюдаваща развитието на американския капитализъм трябва да е по-добре подготвена за „неизбежните пазарни сътресения".
„Нашите водещи финансови компании стават все по-големи, все по-сложни и трудни за наблюдение", коментирал е Полсън по време на течащата в момента пресконференция.

Според доклада на финансовия министър, простиращ се на 218 страници и носещ името „Проект за регулаторни реформи", прекомерната бюрокрация и надзор ще навредят на пазара, затова трябва да бъде намерена златната среда. Бившият директор на Goldman Sachs и днешен финансови министър Полсън е заявил, че проблемът с финансовия сектор се е създал заради остарялата нормативна рамка, което може да бъде превъзмогнато само ако ФЕД поеме голяма част от контрола на пазарните участници.

„Ние трябва и ще създадем модерна надзорна структура, според изискванията на днешната пазарна ситуация. Тя трябва да е по-гъвкава, лесно да се нагажда към променящия се свят и да се справя ефективно с пазарните сътресения", коментирал е Полсън преди минути.

През последния месец Федералният резерв показа как трябва да действа една централна банка в условия на кризи, спасявайки петата по големина американска инвестиционна банка и предоставяйки спешно финансиране под формата на краткосрочни кредити с цел възстановяване на ликвидността. Сега според проекта на Полсън, Бернанке и колегите му банкери трябва да бъдат натоварени с нелеката задача да контролират целия финансов сектор.

Повечето от предложенията на финансовия министър ще трябва да бъдат одобрени от Конгреса.

Финансовото министерство предлага ФЕД да следи дейността на търговските и инвестиционни банки, както и да се намесва на пазара, за да предотврати икономическа криза като днешната.

„За да върши коректно работата си, Федералният резерв ще трябва да е на ясно с точния размер на оборотния капитал, ликвидността във финансовата система и всички използвани от компаниите инвестиционни схеми", коментира Полсън. „ФЕД трябва да разполага с нужната му информация, за да прави точна оценка, коя банка се нуждае от директно финансиране и дали е време да се коригира лихвеното ниво", завършва Полсън.

Веднага след изказването на Хенри Полсън доларът поевтиня рязко спрямо еврото до $1.5899, като в момента опитва връщане към $1.5850. Спрямо йената доларът се разменя при курс от Y99.60, а към паундът при $1.9870. Основните борсови индекси на САЩ се котират около нивото на отваряне, като Dow Jones е напред с 0.1%, а S&P500 и Nasdaq се покачват съответно с 0.2% и 0.1%. Цената на петрола е също нагоре до $106.30 за барел, а златото се покачва до $943 за трой-унция.
http://money.ibox.bg/news/id_1457496162

cdms

 • Гост
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #42 -: Април 06, 2008, 13:54:58 pm »
Ще нападнат Иран и съвсем ще се загробят.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #43 -: Април 06, 2008, 14:50:33 pm »
Рецесията е нормален икономически цикъл. Кво конспиративно има в това не можах да разбера?

Новото е в това , че някой трябва да понесе загубите от печатането на зелени хартийки без покритие от частната групировка ФДР. Сега конспиративно се търси начинът и средствата за това. Надявам се това  да не е нова световна война,от която виновниците да излязат сухи и чисти,като ангелчета.
« Последна редакция: Април 06, 2008, 15:03:06 pm от daskala »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #44 -: Април 07, 2008, 09:20:09 am »
Американците: Загиваме!


Четирима от всеки пет американци смятат, че нещата в САЩ вървят на зле, сочи публикувано днес съвместно проучване на вестник "Ню Йорк таймс" и "Си Би Ес Нюз", цитирани от БТА.

Според анкетата това е най-песимистичната оценка за общественото мнение за последните 20 години.

Осемдесет и един процента от запитаните смятат, че "нещата са тръгнали съвсем сериозно по грешния път", за разлика от 69 на сто миналата година и 35 на сто в началото на 2002 г. Само 4 процента твърдят, че положението в страната е по-добро, отколкото преди пет години, а 78 на сто са на мнение, че е по-лошо. Според "Ню Йорк таймс" американците сега са по-недоволни от посоката, в която върви страната от когато и да било в периода от началото на 90-те години на миналия век досега.

Икономиката е най-важната тема в тазгодишната предизборна кампания в САЩ. Страната се бори с ипотечна криза, а мнозина икономисти прогнозират рецесия. Според "Ню Йорк таймс" само 21 процента от участниците в проучването са заявили, че като цяло икономиката е в добро състояние. Това е най-ниският процент от края на 1992 г., когато рецесията, започнала през лятото на 1990 г. бе вече преодоляна. По отношение на ипотечната криза, американците обвиняват по-скоро правителствени служители, отколкото банки или хора, купуващи имоти. Според проучването ясно мнозинство от анкетираните е на мнение, че отделни лица, а не финансови институции трябва да получат правителствена помощ.

Националното проучване е извършено в периода от 28 март до 2 април и обхваща 1368 души в пълнолетна възраст. Допустимата грешка е 3 процентни пункта.


http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-04-04_05.html
http://www.azcentral.com/arizonarepublic/viewpoints/articles/0406vip-mcpherson0406.html
« Последна редакция: Април 07, 2008, 09:29:59 am от ultrafutur »
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27