Автор Тема: САЩ са заплашени от държавен фалит  (Прочетена 105622 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #15 -: Ноември 10, 2007, 11:35:04 am »


Америка губи своята изключителност


Георги Георгиев
Bulgarian Post
29.10.2007 г.


Само допреди няколко години САЩ бе страната, която се възприемаше от останалия свят като символ на свободата. От началото на XX след като Удроу Уилсън представя своите 14 точки, САЩ се ангажират да бъдат “пътеводна светлина” за всички народи, които искат да живеят свободно, на принципите на либералната демокрация. От няколко години обаче САЩ все повече изоставят своята най-голяма ценност. Това е в следствие на промяната на американското общество, което все повече се затваря в себе си и все по-малко харесва чужденците.


Американският народ винаги се е възприемал като уникален. Причините за това са много и повечето основателни.

Усещането за уникалност не идва от политическата система или мощната икономика или армия. Уникалността на американците се крие в една много характерна тяхна черта. Отношението към другия. Американците уважават и насърчават различието. За разлика от Европа, която в момента се опитва институционално да развие този тип отношения между хората, в САЩ всичко се получава естествено и от само себе си.

Американците затягат границите на индивидуалната свобода

През последните години обаче нещата се променят. САЩ, която допреди едно десетилетие бе пример за повечето страни стремящи се към демокрация, сега драматично губи своето лидерство.

В момента границите на индивидуалната свобода в САЩ все повече се затягат. По голямата част от американците стават все по-консервативни. Те се противопоставят на абортите и гей-браковете. Тези два проблема са крайъгълни камъни в битката между претендентите за президентския стол.

Кандидатите на Републиканската и Демократическата партия са много внимателни в изказванията си по тези теми. Всеки, който се обяви в подкрепа на гей-браковете например си спечелва унищожителна критика в медиите.

Според последните социологически проучвания едва 49% от американците определят абортите като приемливи. За сравнение в Европа около 60% от гражданите смятат, че абортите са нещо нормално.

Американското общество се затваря в себе си

Според проучване на Pew Global Attitudes, направено миналата седмица, американците все по-малко харесват чужденците. Изследването, което измерва отношението на гражданите на дадена страна към чужденците в нея обхваща 47 държави. Според данните на Pew Global Attitudes, едва 59% от американците имат положително отношение към чуждите граждани в своята държава.

За сравнение в страни, където демокрацията и либералните отношения са на много по-ниско ниво, чужденците се радват на много по-голяма почит. В Китай 95% от хората харесват чужденци. 88% от германците също са категорични, че нямат нищо против чуждите граждани в страната си. В България “гостите’ са добре приети от 87% от гражданите.

От всички 47 страни в това проучване само Египет е по-лошо настроен от САЩ към чуждите граждани.

Изследването установява, че това негативно отношение рефлектира сериозно и на международния бизнес. Според анализаторите САЩ бавно, но драматично губи все повече своите доскоро непоклатими позиции.

Те се заемат от страни, където доскоро принципите на западната демокрация бяха приемани със смях. Китай, Индия, Бразилия и Бангладеш отварят широко вратите си за чужди инвестиции. В тези страни мултинационални компании контролират над 75% от търговията. Това изстрелва икономиките им в невъобразими висоти. Все по-повече компании предпочитат да инвестират в Близкия Изток отколкото в САЩ.

Американците от своя страна се отнасят много подозрително към чуждите компании на своя територия. Като цяло административните пречки за започване на бизнес стават все по-сериозни, а самото общество е твърде недоверчиво към бизнеса, който няма американски произход.

Това намалява позициите на американската икономика. В момента от 10 те най-богати мъже в света едва двама са американци, нещо твърде странно, като се има предвид, че САЩ имат най-развитата икономика.

Журналистът от Newsweek, Фарид Закария, коментира, че американците очакват от останалия свят да приема американския бизнес с отворени обятия, като същевременно силно негодуват, когато чужда компания стъпи на американския пазар.

Освен, че вече не харесват чужденци американците стават все по-критични и към правата на емигрантите, нещо твърде странно като се има предвид генезиса на американския нация.

Според гореспоменатото проучване, традиционно обвиняваните в ксенофобство французи и германци са много по-добре настроени към емигрантите в собствената си страна, отколкото американците.

Според Фарийд Закария всички тези показатели за промяната в американското общество са твърде сериозни.

“Америка е длъжна да запази своята уникалност. Задачата на политическите лидери е да направят така, че американците да не се затварят в себе си, а да разберат останалия свят. Новата американска администрация ще има изключително трудната задача да обясни накъде се развива светът и как САЩ ще се впишат в него.

За съжаление нито един от кандидатите за президент не прави това. Те стимулират точно обратните тенденции. Републиканците се чудят как да разпалят обществения страх от чужденците и имигрантите. Демократите от своя страна пък демонизират и критикуват свободната търговия. Те гледат твърде критично на чуждестранния инвеститорски интерес. Всичко това допринася американците да се затворят вътре в себе си и да останат слепи за промените, които настъпват навсякъде по света”, коментира Закария на страниците на Newsweek.
musica universalis

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #16 -: Ноември 10, 2007, 12:49:57 pm »
Уникални са само простотията и слепотата им.

Неактивен pimeto

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 118
 • Kin: 159 ::: Sun: CAUAC
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #17 -: Ноември 11, 2007, 18:56:35 pm »
e какво стана ? няма ли да фалират вече ?
или еврейските пари край нямат ?

четох някъде че щатите щели да се делят на отделни държави ?

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #18 -: Ноември 11, 2007, 20:05:56 pm »
АМи те са си разделени по дефолт-те са Федерация,демек съюз на американските държави
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #19 -: Ноември 11, 2007, 20:37:46 pm »
АМи те са си разделени по дефолт-те са Федерация,демек съюз на американските държави
Точно. Затова в различните щати част от законите се различават.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #20 -: Януари 16, 2008, 11:17:11 am »
Пробвай да извадиш някой от щатите от щатската система, за да видиш какво ще направи Федералната власт :D
*
Союз нерушимый республик свободных
Сплотила навеки Великая Русь
Да здравствует созданный волей народов
Единый, могучий Советский Союз!
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #21 -: Януари 16, 2008, 13:15:20 pm »
Закрила на лицензирани фалшификатори

( глава 9 от книгата на Гари Норт "Честни пари" - http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/North/gnhm/chap09.htm )


Да не извършиш неправда в съд; да не покажеш лицеприятие към сиромаха, нито да се стесниш от личността на големеца; но по правда да съдиш ближния си (Левит 19:15).

Разкрити са трима фалшификатори. Първият е човек от средната класа, който притежава евтина офсетова печатница. Той е отпечатал 500 20-доларови банкноти и ги е въвел в обръщение.

Вторият е държавен чиновник в САЩ. Той работи за Монетното Бюро. Той е отпечатал милиони 20-доларови банкноти и правителството ги е въвело в обръщение.

Третият е председател на борда на мулти-милиардна банка в Ню Йорк. Неговата банка е заела милиарди долари от частичен банков резерв на мексиканската държавна петролна компания Пемекс. Цената на петрола спада, така че Пемекс не може да си плати дълговете.

Какво става с тримата фалшификатори? Първият е обвинен за фалшифициране и е изпратен в затвора. Вторият работи до 65-годишна възраст и след това се пенсионира.

Но какво става с третия човек, председателя на борда? Ето това е интересно. Третият отива в националната централна банка, Федералният Резерв, която на свой ред се обажда на мексиканското правителство, което незабавно отпечатва мексикански облигации за 25 млн долара, които след това са купени от Федералния Резерв с електронни пари, създадени от нищо. Тогава тези мексикански облигации стават част от "законовия резерв,” който предполагаемо е основата на паричната система на САЩ. (Това е узаконено в известния Закон за паричния контрол от 1980, срещу който гласуваха само 13 конгресмени).

Мексиканското правителство изпраща парите на Пемекс, който след това изпраща 25 млн долара за да плати лихвата за тримесечието на банката в Ню Йорк. Пемекс плаща на банката такса за “просрочване” на заема. След три месеца идва падежът на други 25 млн долара. Председателят на банката в Ню Йорк получава поздравленията на борда на директорите на банката и може би дори и премия за своето блестящо отлагане на кризата на банката с още три месеца.

Тези 25 млн долара се умножават чрез системата на частичен банков резерв на САЩ, създавайки милиони нови долари в търговията, една малка вълна на инфлация.

Този сценарий би могъл наистина да се осъществи според законите на САЩ. Тази система справедлива ли е? Бихте ли казали, че този закон не облагодетелствува нито силния, нито бедния?

Системата на Федералния Резерв

В късния ноември на 1910 (вероятно 22 ноември) частен вагон, носещ някои от водещите банкери на нацията и един сенатор, потегля от гара Хоубоукън, Ню Джърси, и се насочва към Джорджия. Крайната им цел: Джекил Айлънд, който е собственост на някои от най-богатите хора в света като ловен клуб. Членството в този клуб се придобива само по наследство.

Във влака е сенатор Нелсън Олдрич, по майчина линия дядо на Нелсон Олдрич Рокфелер. Там са също: Хенри П. Дейвидсън, старши съдружник в могъщата банкова фирма J. P. Morgan Co., Бенджамин Стронг, (друг служител на Морган) и един европейски експерт в банковото дело, Паул Варбург. Присъствуват също представители на две големи банкови фирми в Ню Йорк.

На събралите се по гарата репортери не се казва нищо, освен че мъжете отиват на лов на патици. Шест години по-късно Бърти Форбс, човекът, който създава списанието Forbes, съобщава накратко за срещата и повечето хора остават с впечатление, че цялата история е просто измислица. След 1916 е писано много малко за това. (Може би най-подробното описание е в глава 24 на доста благосклонната биография, Нелсън У. Олдрич от Натаниъл Стивънсън [Nathaniel W. Stephenson, Nelson W. Aldrich, Scribner's Sons, 1930; преиздадена от Kennikat Press, 1971.])

На това тайно събиране тези мъже оформят това, което става Федералния Резерв, централната банка на САЩ.

На връщане биват посрещнати от репортери на гара Брунсуик, Джорджия. Дейвидсън отива да се срещне с тях и когато се връща, казва на групата, че "те няма да ни издадат.” Те никога не го правят. Пресата никога не отбелязва тази среща.

Сенаторът Олдрич, републиканец, е политическият посредник. Неговият биограф Стивънсън разкрива тази информация;

По какъв начин ще бъде контролирана Банката на Резерва? Опитът от нашата ранна история с двете банки на САЩ ни кара да бъдем внимателни. Житейският опит се изразява в безусловния отговор на Олдрич: Банката трябва да бъде пазена настрани от политиката. Не трябва да бъде контролирана от Конгреса. Правителството трябва да бъде представено в борда на директорите, трябва да има пълно знание за всички дела на Банката, но мнозинството от директорите трябва да се избират, пряко или непряко, от членовете на асоциацията (р. 379)

На републиканеца Олдрич не се отдава да прокара своята версия за централната банка през Конгреса през 1911 и 1912, но президентът демократ Уудроу Уилсън прокарва много подобна версия през декември 1913. Така в годината на данъка върху доходите се ражда също и Системата на Федералния Резерв, централната банка на нашата нация.

Голяма банкова застрахователна компания

Федералният Резерв е най-могъщата застрахователна компания в Съединените Щати, а може би и в света. Нейната функция е да контролира паричното предлагане в САЩ, увеличавайки или (едва ли някога) намалявайки по свое решение общото парично предлагане. Създадена е, както обещават основателите, за да премахне "паниката,” които са били наричани в онези дни рецесиите и депресиите. Резултатът е:

“Паниката” от 1920-21
Депресията от 1929-39
Рецесията от 1953-54
Рецесията от 1957-58
Рецесията от 1969-70
Рецесията от 1975-76
Рецесията от 1980-82
Казват ни, че той е създаден за да предложи т.нар. "еластични пари" за да задоволява сезонните нужди на бизнеса. Тези "еластични пари" достигнаха до стотици милиарди и дори повече.

Истинската цел на създаването на банката беше да предотврати фалита на коя да е голяма търговска банка в Ню Йорк и на други големи банки в страната. Само една голяма банка в САЩ фалира по времето на Голямата депресия, частната търговска банка с официалното име Банка на Съединените Щати. Но над 9000 малки банки прекратиха плащанията.

Дори в случая с Банката на Съединените Щати можем да видим намесата на големите банки. Тази банка е финансирана главно от малки търговци, особено еврейски търговци. Не е била "вътрешна" банка. Банките на Клиринговата къща, състояща се от големите Ню Йоркски банки, в началото обещават да позволят на разклатената банка да се слее с по-платежоспособни институции, но в последния момент се отказват от даването на гаранция допускайки обсадената от хора банка да претърпи още по-бърза изчерпване. Това създава вълна от изтегляния при другите банки. Накрая, през декември 1930 щатът Ню Йорк я закри, за да предотврати пълен банкрут. В края на краищата тя изплати над 83% от задълженията си при ликвидацията на активите си. Може поне да се зададе въпросът за причините за отказа на клиринговите банки да й помогнат в този кризисен момент. Дали са се страхували от нейния пълен фалит? Или просто премаахнаха "нетрадиционен,” по-спекулативен конкурент, който бе спечелил от възхода през 1924-29?

След като е премахнат този конкурент, няма повече провали на големи банки до края на депресията.

Във всеки случай този фалит посочва Ахилесовата пета на частичния банков резерв: парите са "инвестирани дългосрочно" в дългосрочни ипотеки, а задълженията на банката са краткосрочни, изплащане при поискване. Но парите са заминали. Такава е действителността на издаването на повече разписки за краткосрочни пари, отколкото има краткосрочни пари в резерв.

Федералният Резерв също е създаден да осигурява средства за предотвратяване на разпространяването на банковата паника върху големите банки. Ключовият израз е “осигурява средства" – синоним на създавам инфлация.

Банката на Федералния Резерв е частна корпорация, чиито дялове на собственост са държани от банките членове. Тя изглежда като обществена, тъй като президентът на САЩ назначава членовете на борда на управителите на Федералния Резерв, но директорите на дванадесетте регионални банки на Федералния Резерв, и особено на мощната Банка на Федералния Резерв в Ню Йорк, не са назначавани от никое политическо тяло. Има девет директори във всяка регионална банка на Федералния Резерв; шестима се назначават от местните банкери, а трима от Борда на Управителите на Системата на Федералния Резерв.

Може ли правителството да каже на Федералния Резерв какво да прави? Ако конгресът и президентът имат съгласие за това, което трябва да се прави – да. Ако има несъгласие относно паричната политика – и обикновено е така – тогава Федералният Резерв прави това, което желае. Произходът на Федералния Резерв показва, че той прави това, което големите мултинационални банки желаят. Това, което искат Белият дом и Сенатската комисия за банковото регулиране, обикновено е неясно, а мнозинството от членовете едва ли знаят какво е това централна банка, да не говорим как действува, или – чудо на чудесата – кой всъщност я притежава. Те дори не питат. Това се смята за "лошо поведение,” нарушение на етикета. Знам това от опит. Служил съм като помощник при конгресмен, който беше член на Банковата комисия на Конгреса.

Превръщането на дълга в пари

Това е изобретение на съвременния свят. Държавата се нуждае от пари. Тя се страхува от недоволство ако повиши данъците. Не е в състояние да плаща по-голяма лихва, така че не може да вземе на заем пари от обществото. Затова отива в централната банка и казва: “Купете дълговите удостоверения на хазната.”

Хазната създава дългови удостоверения (обикновено компютърно генерирани: задължения). Централната банка ги купува, като създава други къмпютърни данни: пари. Става размяна на компютърни сигнали.

Така държавата превръща в пари част от дълга си. Тя още в началото плаща по-нисък процент на централната банка отколкото би трябвало да плати, ако отиде на свободния пазар и се конкурира за заеми.

Какво е лошото тук? Кой е ощетен? Притежателите на пари са ощетени. Централната банка създава резервни активи, когато купува държавни облигации. Тогава тези пари се използват от държавата за да закупи каквото желае (предимно гласоподаватели). Тези нови пари минават през икономиката. Ако банковата система е система с частичен резерв, парите се умножават още много пъти. Това е процес на законно фалшифициране, който ние наричаме инфлация.

Държавата никога не получава нещо за нищо. Това означава, че вие и аз също няма да получим нещо за нищо. По-вероятно е да получим нищо за нещо. Ще получим по-високи цени, по-високи дългосрочни лихви и след това рецесия. Ще преминем през цикъл възход-криза, който инфлационните пари са създали.

Превръщането на дълг в пари е най-лесният път за държавата, тоест най-лесният начин да конфискува нашия капитал.

Най-доброто решение: никакви държавни дългове. Не бъди задължен на никого с нищо, включително и като данъкоплатец.

Когато Федералният Резерв изкупи някой актив (повечето от активите се състоят от 90-дневни американски облигации), той създава пари. Но той купува облигациите от една облагодетелствувана група от 20 големи банки и финансови къщи, които работят с американски ценни книжа и на свой ред вземат комисионна от всяка сделка. (Процесът е описан в една брошура, разпространявана безплатно от Банка на Федералния Резерв в Ню Йорк, Open Market Operations. Можете да я поръчате от 33 Liberty Str, Ню Йорк, NY 10045.)

На 21 ноември 1985, ден по-рано от 75-годишнината от заминаването на онзи влак от гара Хоубоукън, Банка Ню Йорк, частна търговска банка, преживя компютърен провал. Този ден тя беше закупила 22.6 милиарда долара в американски държавни ценни книжа от други банки и финансови къщи, за да бъдат изпратени към Федералния Резерв. Заявките за продажби дошли, но банката още не била изпратила парите, когато компютърната система се "срутила.” Федералният Резерв е трябвало да даде заем на тази банка от 22.6 милиарда долара до края на седмицата, за да покрие плащанията, които е дължала на другите банки и на финансовите къщи. Федералният Резерв плаща директно на другите банки. (Банката е трябвало да плати на Федералния Резерв лихва за една седмица за парите, която възлизала на няколко милиона долара. Някаква си компютърна грешка!)

Мислите ли, че вашата местна банка би могла да получи спасителен заем от 22.6 милиарда долара?

Въпрос: Защо Федералният Резерв не изкупува пряко тези облигации? Отговор: защото това няма да създава комисионни за облагодетелствуваните 20 банки.

Държавата позволява на централната банка, която по закон е частна организация, да манипулира паричното предлагане в Съединените Щати. Във всяка нация централната банка притежава тази власт. Защо правителствата търпят това? Защото винаги се нуждаят от пари. Централните банки служат като "заемодател в краен случай" за държавата.

Държавата плаща лихви върху сметките на хазната, държани от Федералния Резерв. Днес това възлиза на около 15 милиарда долара годишно. На края на годината Федералният Резерв изпраща обратно около 85% от тези пари на хазната. Запазва 15% за "обработка." (Например това плаща всички сделки по осребряване на чекове в Съединените Щати.)

« Последна редакция: Януари 16, 2008, 13:17:18 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #22 -: Януари 16, 2008, 13:19:01 pm »
Декларацията за независимостта на Федералния Резерв

Федералният Резерв никога не е била проверяван от никоя агенция на правителството на САЩ. Служителите му се съпротивяват на всеки опит на някой конгресмен или сенатор да наложи проверка чрез Сметната Палата.

Бордът на Федералния Резерв се събира на няколко месеца, за да определя икономическата политика на САЩ. В продължение на 45 дни никаква информация не може да бъде съобщена на никого, включително и на президента на Съединените Щати. Федералният Резерв казва така и Конгресът не отправя предизвикателство срещу това безочие. Едно време те бяха 90 дни, но Конгресът притисна Федералния Резерв да ускори времето на докладите. Председателят на Федералния Резерв Пол Волкър силно протестира. Той каза, че такова изтичане на информация препятствува възможността на Федералния Резерв да взема решения.

Паричното предлагане в САЩ се управлява напълно от решенията на Борда на управителите на Системата на Федералния Резерв. Федералният Резерв установява "изискванията за резерв" на търговските банки (10% или 5% или колкото и да е, в зависимост от това къде се намира банката и дали е разплащателна или спестовна сметка). Федералният Резерв купува или продава американски съкровищни облигации (дългови удостоверения на правителството на САЩ.) Когато Федералният Резерв купува, той увеличава паричното предлагане (умножавайки го чрез частичния резерв). Когато продава, намалява паричното предлагане (стопявайки го със същия умножителен фактор).

Но той никога не продава за повече от няколко седмици. Почти винаги купува. Почти винаги създава инфлация.

Така американският икономически цикъл ("възход-криза") се управлява от шепа хора, които не са контролирани пряко от президента или от Конгреса, освен в редките случаи, когато законодателната и изпълнителната власт са в пълно съгласие и наложат решението си на Федералния Резерв.

О да, забравих да спомена, че Федералният Резерв притежава целия златен резерв на САЩ. По закон няма златен резерв на “Съединените Щати.” Има само златен резерв на Федералния Резерв. Съхранява се не във Форт Нокс, Кентъки, а на 33 Liberty Str., New York City, New York, централата на Федералния Резерв. След 1914 правителството на САЩ е продало всичкото си злато на Федералния Резерв.

Откъде Федералният Резерв е взел пари за да купи златото? Направил ги е, разбира се. Накратко, фалшифицирал ги е. Но това е по закона.

Наистина интересно е, че през 1933 правителството на САЩ обявява за незаконно частното притежаване на злато. То закупува цялото злато, което може да събере насила от обществото, като заплаща действителна цена от 20.67 долара за унция. След това го продава на Федералния Резерв за 20.67 долара за унция. На следващата година правителството повишава цената на златото до 35 долара за унция. Чистата печалба за Федералния Резерв: 75%.

Това повишава законовите резерви в банките и паричното предлагане (така нареченият M-1) скача на 30% процента от 1933 до 1935.

"Не!” казвате си вие. "Това не може да е вярно. През 1933 правителството конфискува златото ни, за да може една частна корпорация, притежавана от банките членове, да закупи златото с отстъпка? Невъзможно!"

Добре, скептични приятелю, вземи си един брой от някое петъчно издание на The Wall Street Journal. Някъде във втория раздел (винаги го местят насам-натам) ще намериш таблица, наречена Federal Reserve Data. Провери графата “Member Bank Reserve Changes” (“Промени в резерва на банките членове”). Ще видиш количество на "Златния Резерв” (“Gold Stock”). Той никога не се променя: 11,090,000,000 долара. Те не го продават, и в счетоводните книгите стои на безсмислената спорна цена от 42.22 долара за унция.

Чии резерви? На банките членове. Чия собственост? На Федералния Резерв. Кой притежава Федералния Резерв? Банките членове.

Това ме води до заключението, че ако искаш да станеш фалшификатор, трябва да бъдеш безочлив фалшификатор. Тайните фалшификатори рискуват да влязат в затвора. За централните банкери няма такъв риск.

Наистина, по закон Конгресът и президентът могат да изискват от Федералния Резерв да продаде златото за 42.22 долара за унция. По закон. Да сте виждали някой да е предложил такъв закон? Дали след 1913 Конгресът някога е разглеждал такъв закон? Виждали ли сте някой да обсъжда смислеността, или поне възможността за такъв закон, освен “ненормалници,” които пишат брошури и евтини книги? Да сте чули някога университетски икономист с докторска степен да го препоръчва? Не? Нито пък аз.

Наистина, Конгресът контролира Федералния Резерв. По закон Федералният Резерв трябва да докладва пред Конгреса. Точно както Политбюро в Съветския Съюз трябваше да докладва пред съветския народ.

Конгресът може да си вземе златото винаги, когато пожелае. Точно както един алкохолик може да спре пиенето винаги, когато поиска. Точно както американските граждани могат винаги, когато пожелаят, да си вземат своето злато от Конгреса за 42.22 долара за унция (или дори на пазарна цена).

Ако все още вярвате в това, все още мога да ви продам онзи мост в Ню Йорк.

Застраховане на вложителите

Федералната корпорация за застраховане на влоговете (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC) възниква през 1934, една година след като държавата конфискува златото на обществото. FDIC е представена като програма за държавно-гарантирано застраховане на банковите сметки на частните граждани. Е както се казва, да и не.

Не, това не е агенция на Федералното правителство. Не, правителството никога не е обещавало да гарантира, затъне в множество банки, които са пред фалит. Не, съвместната резолюция на Конгреса от 1980 да застрахова всяка банкова сметка до 100,000 долара не е закон. Президентът никога не я е подписвал, така че тя не е закон. Никога не е имало такъв закон.

Да, ако FDIC наистина изглежда пред фалит, Федералният Резерв или Конгресът почти сигурно ще се намесят за да я спасят. Федералният Резерв ще отпечата пари, както направи когато Continental Illinois Bank почти фалира и трябваше да влее в нея около 4.5 милиарда долара. Банкерите не обичат банковите фалити.

Дали FDIC може да спаси банките по време на паника? Разбира се, че не. Тя има около 1 долар резерв за всеки 100 долара на влог. Този "резерв" на практика не е нищо друго освен американски съкровищни бонове: държавни облигации, с други думи. За да получи пари, FDIC трябва да осребри тези облигации в Съкровищницата на САЩ. Два фалита от размера на Continental Illinois Bank биха изпразнили до нула или почти до нула резервите на FDIC.

FDIC е илюзия, чиято цел е да успокои вложителите, които иначе биха могли да изчерпят слабите банки и да срутят икономиката до депресия. FDIC е създадена за да намали риска за банкерите, така че поне големите банки да не попаднат в такава криза. Тогава банкерите могат да отидат и да дадат назаем стотици милиони от доларите на вложителите на страните от "третия свят,” които никога не възнамеряват да върнат нещо от тези пари.

В една страна със златен стандарт – такава вече не съществува – хората могат да окажат натиск на банките и държавата да спрат увеличаването на парите (инфлацията) просто като отидат в банките или в хазната и купят златото на постоянната, определена от държавата цена. Много скоро държавата ще трябва да спре инфлацията. Много скоро банката, която е издала твърде много фалшиви складови разписки, е застрашена от паническо изчерпване.

Тогава ще се случи едно от тези две неща:

Банката (или хазната) спира създаването на необезпечени хартиени пари, или заеми, или чекове. (Обикновено следва рецесия.)

Банката (или хазната) прекратява възможността за купуване на злато. Вече не се продава злато при поискване. (Обикновено следва инфлация.)

Второто събитие става в началото на всяка голяма война. Така е в САЩ през декември 1861, когато Северът напада Юга. Така става през Първата световна война, когато САЩ се включват във войната, от която президентът Уилсън обеща да ни запази на изборите през 1916. Те просто променят правилата. Няма повече злато при поискване.

След това те увеличават парите за да платят за войната без да увеличават видимите данъци, за да платят всички разходи.

След 1933 Съединените Щати не са на златен стандарт за гражданите на САЩ, а след 1971 не са на златен стандарт за чуждестранните централни банки. Това предпазва от често повтаряне на смущаващите банкови.

Но някой ден Мексико, или Бразилия, или някоя друга страна с огромни дългове ще фалира, и най-големите банки в страната официално ще фалират. Ще започнат изтеглянията от банките. Тогавa Федералният Резерв ще се намеси и ще създаде пари за да спре изчерпването на банките. Служителите на Федералния Резерв ще излязат от кризата чрез инфлация. В този ден е по-добре да притежаваш злато, сребро или други подобни нехартиени активи. Доларът ще умре.

Обобщение

Откакто системата за частичен банков резерв е станала общоприета по целия свят, и откакто банките са станали по-уязвими към фалити, правителствата са променили правилата за да намалят риска за банкерите, поне за по-големите от тях.

Централните банки придобиват властта да поставят изисквания за резерв: парите, които банките трябва да държат в наличност върху влоговете. Тогава Федералният Резерв намалява тези изисквания за резерви. Федералното правителство премахва златния стандарт през 1933. През 1934 е създадена Федералната комисия за застраховане на влоговете като илюзия за държавно застраховане на банковите влогове. Международният златен стандарт е отменен през 1971 за да се намали натискът върху Федералния Резерв от чуждите централни банки да продаде златото, което съхранява, предполагаемо от името на Федералното правителство.

И при всяко намаляване на риска за големите банкери те дават по-опасни и по-рисковани заеми. Днес международната търговска банкова система е заела над един трилион долара на цели страни и на големи длъжници. Европейският доларов пазар (огромен, нерегулиран дългов пазар с почти нулеви изисквания за резерви) днес е над един трилион долара. През 1959 е бил под един милиард.

Така светът е изправен пред криза: или повече дългове на фалирали длъжници, или фалит. Или по-голяма инфлация за даване на заемите, или огромен международен банков фалит. И всичко това идва, защото господарите на финансите и политиците, които те купуват, отказват да зачитат основните библейски принципи за дълговете, честните мерки и теглилки, и никакво многократно задължаване.

Икономическото осъждение идва.
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #23 -: Януари 16, 2008, 13:33:33 pm »

Започва ли рецесия в САЩ ?

05.01.2008
money.ibox.bg

Американската икономика е на път да изпадне в рецесия, като според някои икономисти, тя вече е факт. След изключително слабите данни за пазара на труда през декември, много анализатори започнаха да дават доста негативни прогнози, за икономическата стабилност на САЩ, коментира Bloomberg.

Нивото на безработица се е повишило до 5.0% през декември, което е най-високата му стойност за последните две години. Този показател е с цели 0.6 процентни пункта по-високо от мартенското ниво на 4.4%, което пък беше най-ниската му стойност от края на 2001 г.

"От 1949 г., безработицата никога не се е покачвала толкова бързо, без икономиката да е в рецесия", коментира американски анализатор работещ за Bear Stearns в Ню Йорк. "Вече сме нащрек за първите удари на рецесията", продължава той.

Преди последните икономически проблеми от март 2001 г., процентът на безработни се увеличи само с 0.4 процентни пункта, според данните на министерството по труда. Процентът обаче, почти не се е покачил преди кризата от 1990-91 г., което е една от причините, икономистите да смятат нивото на безработица за закъсняващ показател.

Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, органът който трябва да съобщи кога е започнала една рецесия и кога е настъпил нейния край, сподели кои са най-важните показатели, които се наблюдават в момента. Търси се по-сериозно понижение в ръста на БВП, новите работни места, производството, продажбите и доходите/разходите на домакинствата.

Петъчните данни за разкритите нови работни места през декември в САЩ, бяха "изключително незадоволителни", коментира щатски анализатор. "Все още много хора изключват възможността от икономическа рецесия в страната, но аз не бих бил толкова сигурен, особено след последните данни", продължава той.

Следващият икономически индикатор, който трябва да даде сигнал за това на къде се е запътила американска икономика, е индексът на потребителските разходи. Както е известно, именно тези разходи, сформират около две-трети от икономическия растеж в страната. През ноември, този индекс беше доста силен, въпреки че цената на бензина вече беше прескочила $3 за галон, а стойността на имотите продължаваше да пада.

Докладът за силата на американското потребление, ще излезе на 15 януари, с което ще получим последния силен сигнал, за това какво се случва с икономиката в момента и дали е време да обявим началото на рецесията.

"Ситуацията никак не е добра", коментира анализатор от Bank of Tokyo-Mitsubishi в Ню Йорк. "Притеснявам се най-вече от бързото покачване на безработицата, тъй като всеки път когато тя нарасне така бързо, значи вече сме в рецесия. Все пак обаче, предпочитам да не съм аз този, който ще каже когатя е започнала", завършва той.
musica universalis

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #24 -: Януари 16, 2008, 14:08:41 pm »
Хора, аз не че имам много възможност, но имам семейство, та се стремя да заделям по някое евро всеки месец, за случай при нужда... та, четох някъде, че падне ли долара, ще повлече и еврото? вярно ли е това и какво е решението за сигурност? знам, че златото е вечна ценност, но ако го купя днес и утре ми се наложи да го обърна в пари, то го купуват на много по ниска цена...

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #25 -: Януари 16, 2008, 17:30:57 pm »
Зависи, защото всичко е навързано в Системата, но тенденцията е доларът постепенно да се обезцени и премахне, особено след като Северноамериканският съюз бъде стартиран официално. Валутата в САЩ, Мексико и Канада ще се казва "амеро", а в цяла Европа ще важи еврото. Общо взето нищо няма да се промени - пак все едно борба между долар и евро, но нови имена. Фалш и дим.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 832
 • Sealers, not healers
  • Online Books
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #26 -: Февруари 14, 2008, 09:13:14 am »
Рецесия или не? - Goldman Sachs VS Henry Paulson


Дали САЩ вече са изпаднали в рецесия, или още са на ръба? Сред икономистите, стратезите и управляващите на Уол Стрийт не се наблюдава единомислие по въпроса дали американската икономика вече се намира в рецесия, или икономиката расте, но твърде бавно и рецесията предстои. Немският вестник FAZ, в който са използвани мнения на водещи специалисти, прави опит да представи двете основни гледни точки към момента.


Рецесията вече е тук


Ян Хациус, главен икономист в Goldman Sachs: „По мои оценки няма съмнение, че американската икономика се намира в рецесия“


„Като първо доказателство може да се посочи намаляващата заетост. Тя се проявява не само в официално обявения спад на заетите през януари, а личи и от броя на безработните и подалите молби за помощи при безработица, чието повишаване през последните месеци е типичен пример за спад в заетостта. Второ, резултатите от различни проучвания през последния месец показват ясно влошаване на ситуацията, което се вижда особено ясно от ISM индекса за непроизводствения сектор и проучването на Фед за кредитните операции на търговските банки. Барометри за обществените нагласи като индексите, изработвани от клоновете на Фед във Филаделфия и Ричмънд, показват сходна картина. На трето място, вече се наблюдават характерните за рецесиите негативни взаимни връзки, особено тези между падащите цени на недвижимите имоти, нарастващия брой на проблемните ипотечни кредити, спадащото потребителско търсене и заетостта, както и продължаващото поевтиняване на жилищата“.


„Основният момент е каква ще е дълбочината и продължителността на рецесията. Аз изхождам от там, че тя ще бъде преодоляна сравнително лесно и че е по-сходна със спадовете от 1990-91 и 2001 година, отколкото с рецесията от 1973-75 и спадът между 1980 и 1982 година.


Рецесия? Каква рецесия?


Хенри Поулсън, министър на финансите в САЩ, има свое мнение по въпроса. На срещата на Г-7 в Токио, която се проведе през уикенда, Поулсън изрази своето убеждение, че американската икономика ще продължи своя ръст и „докато се регистрира ръст, значи не се намира в рецесия". Поулсън каза още, че корекцията на пазара на жилища, високите цени на енергийните ресурси и турбуленциите на капиталовите пазари влияят негативно на краткосрочния растеж и американското правителство вижда ясна необходимост от вземане на мерки. Те доведоха до приемана на план за фискални облекчения на стойност 150 млрд. долара, с които да се стимулира потребителското търсене.


Финансовите министри от Г-7 констатираха на своята среща, че растежът на американската икономика и на заетостта са се за забавили значително и че има „ясни рискове за икономически спад“.


Как би изглеждала една рецесия?


Тобиас Левкович, водещ стратег на борсовите операции в Citigroup: „С оглед спада в цените на акциите, ограниченото предлагане на кредити, ниските обеми на търговията на дребно и изненадващо голямото понижение на ISM индекса за сектора на услугите, вероятността от рецесия изглежда доста голяма. Предвид срива на S&P 500 с 19 на сто между най-високата му стойност от октомври и най-ниското му ниво, което беше регистрирано на 22 януари, вече са регистрирани средните спадове на пазара, които се наблюдават в условията на рецесия.“


„Тъй като вероятността за възстановяване на пазара под формата на модела V е сравнително ниска, а същевременно заради фискалните и монетарни ходове на властите в САЩ възможностите за рецесия от типа L, каквато сме виждали в Япония са силно ограничени, много инвеститори разчитат, че ситуацията ще продължи сравнително дълго и възстановяването ще има U-образна форма“.


Един неприятен ден на Свети Валентин?


Ким Рупърт, управляващ директор на дирекцията за анализи Global Fixed Income Analysis в Action Economics: Американските пазари чакат днешния 14 февруари, когато президентът на Фед Бернанке, министърът на финансите Поулсън и председателят на комисията по ценни книжа и борси Кокс ще говорят пред Комисията по банките в Конгреса на САЩ и ще отговарят на въпроси. В момента витае мнението, че Бернанке ще даде да се разбере, че предстои ново понижение на лихвите в САЩ при следващата среща на Фед. При това съществува риск банкерът да изложи така нещата, че комисията да остане с убеждение, че рецесията вече е настъпила, докато според нас най-важните икономически данни от настоящата седмица говорят срещу подобни заключения“.

„Продажбите на дребно, търговският баланс, индустриалното производство, вносните и износни цени, както и индексът Empire State трябва да отбележат силен спад, за да може президентът на Фед да си позволи да използва думата, започваща с Р.: Спред Рупърт обаче, неочакван ръст на данните и оптимистични прогнози от Бернанке могат да доведат до силен оптимизъм и ръст на фондовите пазари.


Източник: http://www.investor.bg/?id=60222
« Последна редакция: Февруари 14, 2008, 09:16:17 am от Eon »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #27 -: Февруари 25, 2008, 10:19:29 am »
Фед: Очакват ни безработица и инфлация


Федералният резерв на САЩ е понижил прогнозата си за икономическия ръст на страната за настоящата година, като основна причина за това е кризата в ипотечния сектор, която е съчетана със значителни трудности и проблеми на кредитните пазари. Според ръководителите на институцията страната е изправена пред ръст на безработицата и инфлацията, става ясно от стенограмата от последното заседание, на което лихвите в страната бяха намалени до 3,00 на сто.

Прогнозата за икономическия ръст вече се движи в границите 1,3-2,0 на сто, което е значително по-ниско от предвидените през октомври 1,8-2,5 на сто. Според ръководителите на Фед лихвеният процент в страната трябва да бъде държан нисък за известен период, като едновременно с това при един бърз растеж трябва да се действа бързо и лихвите да се повишават.


Стенограмата върна увереността на пазарите, че лихвеният процент в САЩ ще бъде редуциран до 2,5 на сто на следващата среща на институцията, която е насрочена за 18 март. Както е известно, Фед понижи лихвения процент с 0,75 процентни пункта на 22 януари, а на 30 януари го смъкна с още 0,5 процентни пункта и към момента той възлиза на 3,0 на сто.


Заради забавянето на растежа от Фед предвиждат безработицата в страната да нарасне до 5,2-5,3 на сто. Тази стойност е значително по-висока от измерената през 2007 година безработица в размер на 4,6 на сто, както и от предвидената през октомври стойност от 4,9 на сто.


Към проблемите за американската икономика се добавят и очакванията за ръст на инфлацията, като прогнозите за този показател също са завишени спрямо предишните прогнози. Актуалните изгледи според Фед са за ръст на потребителските цени в границите 2,1-2,4 на сто тази година, а не както се очакваше по-рано 1,8-2,1 на сто. Като основна причина за ръста в цените се посочват високите цени на суровините, които през последните дни поставиха поредица от рекорди.


Опасенията за бъдещето на икономиката са свързани и с навлизането на строителния сектор в трета поредна година на рецесия. Началното жилищно строителство остава на най-ниските си нива от 1991 година насам, а издадените разрешителни за строеж, които са индикация за бъдещото развитие на сектора, падат до 16-годишно дъно.

Публикуването на стенограмата от заседанието на Фед доведе до ново отстъпление на американската валута.


 

« Последна редакция: Февруари 25, 2008, 10:20:52 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #28 -: Февруари 25, 2008, 14:00:38 pm »
Иранската петролна борса може да срине американската империя

Щом доларът престане да бъде универсална валута с него е свършено, както и с могъществото на САЩ

Красимир Петров


Иранското правителство най-сетне разработи най-доброто "ядрено" оръжие, което може за кратко време да унищожи финансовата система, на която се основава американската империя. Това оръжие е иранската петролна борса, която ще се открие през март 2006. Тя ще се базира на механизъм за търговия на петрол в евро, което естествено означава, че петролът ще се плаща в европейската валута. На икономически език това представлява много по-голяма заплаха за хегемонията на долара отколкото Саддам, защото ще позволи на всеки, който иска да купува или продава нефт за евро да го прави на тази борса, което значи да заобиколи изцяло американския долар. Ако това стане, много е вероятно всички ентусиазирано да приемат тази система евро-нефт.
На европейците няма да им се налага да купуват и държат долари, за да си осигурят петрола, а вместо това ще го плащат със собствените си валути. Приемането на еврото за петролни транзакции ще осигури на европейската валута статус на резервна, което ще облагодетелства европейците за сметка на американците


Китайците и японците с особен ентусиазъм ще се включат в новата борса, защото тя ще им позволи драстично да намалят доларовите си резерви и да ги разнообразят с евро, защитавайки се от девалвацията на долара. Една част от доларите си те ще поискат да запазят, от друга част може да решат направо да се отърват, трета ще запазят за бъдещи разплащания без да се налага да си възстановяват доларовите запаси, а вместо това да натрупват депозити в евро.

Руснаците имат голям интерес от приемането на еврото - основната част от търговията им е с европейски страни, с износители на петрол, с Китай и Япония. Приемането на еврото незабавно ще се погрижи за първите две групи и с течение на времето ще улесни търговията с Китай и Япония. Също така, руснаците на пръв поглед не желаят да задържат обезценените долари, тъй като наскоро преоткриха златото. Те освен това възродиха национализма си и ако еврото ще забие нож в американците, те с радост ще го подпомогнат и ще гледат как американците кървят.

Арабските държави-износителки на петрол с удоволствие ще приемат еврото като начин да разнообразят вложенията си сред планините от обезценени долари. Точно като руснаците, търговията им е най-вече с европейски страни, поради което ще предпочетат тяхната валута както заради стабилността й, така и за да избегнат валутния риск, без да споменаваме джихада срещу враговете-неверници.

Единствено британците ще се окажат между чука и наковалнята. Те открай време са стратегически партньори на САЩ, но са част и от Европа. Досега имаха много причини да са на страната на победителя. Все пак, когато видят стогодишния си партньор да пада, ще застанат ли твърдо до него или ще нанесат окончателния удар? Не трябва да забравяме обаче, че в момента двете водещи петролни борси са нюйоркската NYMEX и лондонската международна петролна борса с МПБ), макар и двете да са притежание на американци. Изглежда по-вероятно на британците да им се наложи да потънат с кораба, иначе биха навредили на собствените си интереси в МПБ. Тук трябва да се отбележи, че при всички приказки за запазването на британския паунд,
най-вероятната причина британците да не приемат еврото е, че американците са ги накарали да не го правят - в противен случай МПБ щеше да превключи да евро, смъртно ранявайки долара и стратегическите си партньори.
При всички случаи, каквото и да решат британците, ако иранската борса заработи, интересите, които имат значение - тези на европейците, китайците, японците, руснаците и арабите - ще приемат с готовност еврото, подписвайки присъдата на долара.

Американците не могат да допуснат това да се случи и, ако се наложи, ще използват всякакви стратегии, за да спрат или спънат работата на борсата:

-саботиране на борсата - това би могло да е компютърен вирус, атака срещу мрежата, комуникациите или сървърите, проникване в различните сървъри и нападение от типа 11/9 над самата борса.
-държавен преврат - това със сигурност е най-добрата дългосрочна стратегия за американците.
-преговори за приемливи условия и ограничения - това е друг отличен изход за американците. Разбира се държавният преврат е предпочитана стратегия, тъй като ще гарантира, че борсата няма да работи изобщо и няма да заплашва американските интереси. Все пак, ако саботажът или превратът не успеят, преговорите са следващото най-добро средство.
- Приемане на обща резолюция на ООН за война - това без съмнение ще бъде трудно постижимо, предвид интересите на останалите членове на Съвета за сигурност. Непрекъснатите приказки, че иранците разработват ядрено оръжие служат за подготовка на този начин на действие.
-Едностранна ядрена атака -това е ужасен стратегически избор поради всички причини, свързани със следващата стратегия, едностранната тотална война. Американците вероятно ще използват Израел да им свърши мръсната работа с ядрените ракети.

Едностранна тотална война - това е очевидно най-лошия стратегически избор. Първо, американските военни ресурси са изтощени от две войни. Второ, САЩ още повече ще се отчуждят от другите силни нации. Трето, основните страни, които имат долари може да решат да отвърнат като се отърват от доларите си и така да попречат на САЩ да финансира войнствените си амбиции. Накрая, Иран има стратегически споразумения с други силни държави, което може да ги накара да участват във войната; предполага се, че има такова съглашение с Китай, Индия и Русия, известно като Шанхайската кооперативна група, както и отделен пакт със Сирия.


Какъвто и да е стратегическият избор, от чисто икономическа гледна точка ако иранската петролна борса набере сила, тя
ще бъде приета от основните икономически сили и ще ускори падението на долара

Той пък драматично ще ускори инфлацията в САЩ и ще накара дългосрочните лихви да скочат. В този момент, Федералният резерв ще се окаже между Сцила и Харибда - между дефлацията и хиперинфлацията - и ще бъде принуден или да си вземе "класическото лекарство", избирайки дефлацията, при което да увеличи лихвите и да предизвика голяма икономическа депресия, колапс в недвижимите имоти и имплозия в облигациите, акциите и производните пазари, или пък да поеме по пътя на Ваймарската република избирайки инфлация и последваща хиперинфлация.

Австрийската теория за парите, кредитите и бизнес-циклите учи, че няма средно положение между Сцила и Харибда. Рано или късно, монетарната система ще трябва да завие към едното или другото, принуждавайки Федералния резерв да направи своя избор.
Без съмнение, главният командир Бен Бърнанк, известен капацитет по Голямата депресия и умел пилот на Блек Хок, ще избере инфлацията. "Хеликоптерът" Бен без да обръща внимание на трудове като "Голямата депресия на Америка" на Ротбард, все пак е научил уроците от Голямата депресия и унищожителната сила на дефлацията. "Маестрото" го научи на панацеята за абсолютно всеки финансов проблем - да се предизвиква инфлация, каквото и да стане. Той дори научи японците на собствените си изкусни и неконвенционални начини за борба с капана на дефлационната ликвидност. Като ментора си, той мечтаеше да се бори с Кондратиефна зима.
За да избегне дефлацията, Бен ще се обърне към печатните преси; ще отзове всички хеликопотери от 800-те американски военни бази в чужбина и, ако е необходимо, ще насече на монети всичко наоколо.
Крайното му постижение ще бъде хиперинфлационното унищожение на американската валута и от пепелта й ще се въздигне следващата универсална валута - онази варварска реликва, наречена злато.
musica universalis

Неактивен extazo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Re:САЩ са заплашени от държавен фалит
« Отговор #29 -: Февруари 29, 2008, 21:55:35 pm »
заглавието е доста погрешно, истината е че държавен фалит в САЩ не може да има,защото няма държавни пари грубо хавърляни факти:
ФЕД е асоциация от 500 частни банки (повечето пряко свързани с Ротчилдови)
Около 20% от парите в еврейсктие банки в обращение(забележете) са всъщност на Арабските фамилии (петродолъри)
Хвърлете бърз поглед в някои финансов сайт 6 месеца назад и преброите купените (или шарес) от Араби компании. Дори СГ "увеличи" капитала си след измамата на брокера им и проблемите от недвижимите имоти с "арабски" пари.
Не е трудно е да се досетите от къде се пълни хазната(която е доста виртуална) ,победител е Exхон,влива повече пари от всички американци взети заедно

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27