За GSM-ите.
Те могат да си искат какво ли не, пък дали ще им бъде дадено е друг въпрос. Според мен идеята за такса "напускане" ще бъде отменена поради нарушаване на правото за свободен избор. Мисля, че всеки би могъл успешно да се защити при отказ от своя страна да заплати тази такса, стига да не е подписал договор с включено в него това условие - тогава таксата ще се възприеме като един вид неустойка и е логично да се дължи заради това, че не е изпълнен договорът.
За личните карти.
Мисля, че не е проблем да използвате личната си карта до края на нейния срок, без да е необходимо тя да се сменя с нов образец. Възможно е обаче за някои операции да откажат да я използват, под предлог, че "системата им е настроена към стандарта на новия образец" и нямат как да ви обслужат. По същата причина например старият международен паспорт не може да ви послужи за пътуване към някои държави, които имат изискване паспортът на влизащите в тях чужденци да отговаря на еди какви си условия - най-вече САЩ. При това положение паспортът ви продължава да бъде валиден, но е неизползваем. Това само по себе си е погазване на законовите ви права, но можете да се оплачете на армейския поп по този въпрос и да пийнете една студена източила се от чешмата ;D
ВАЖНО Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОКАРАНА КАТЕГОРИЧНА РАЗДЕЛИТЕЛНА ЛИНИЯ МЕЖДУ ХОРАТА. От едната страна ще застанат тези, които се съгласяват с новите форми на маркировка в матрицата и получават като "възнаграждение" нейните блага. От другата страна ще останат out-sider-ите, отшелниците, лудите, партизаните, които ще заживеят в полу диво състояние, вън от всякакъв легален достъп до социалните придобивки на обществото, но и спасени от заробващите технологии на същото... ДОБРЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЕДИН ТАРИКАТСКИ РОМАНТИЗЪМ В СТИЛ "АЗ ЕДНОВРЕМЕННО СЪМ ВЪТРЕ И ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА!" СЕ ИЗЧЕРПВАТ ЕДНА СЛЕД ДРУГА И НИЕ МАЛКО ПО МАЛКО БИВАМЕ ТЛАСКАНИ КЪМ ЕДНАТА СТРАНА НА РАЗДЕЛИТЕЛНАТА ЛИНИЯ. Ще осъмнем като в Берлин - с прокарана по между ни бетонена стена...