Моят сименс го правеше същото, това е типично за този модел. Идва само да покаже, че дори когато си го изключил, той работи. Както каза един мой преподавател, бивш дипломат, стандартна практика е да не се държат дори изключени мобилни телефони наблизо при конфиденциален разговор. Твърдеше, че е сигурен, че има начин, стига телефонът да има захранване, по мрежата да му се подаде команда, която да включи микрофона и да предава звука по мрежата, без даже да разбереш - на дисплеят няма да се види нищо, нито нещо ще се чуе. По същият начин според него може да се задеяства и сим картата без апарата да е включен, стига да има захранване. Така, че те следят докато не махнеш симкартата, но и това не е гаранция, т.к. и самите апарати имат определени индитификационни кодове. За това винаги си купавм тел. на старо, не от мобилният оператор и гледам да не оставям лични данни в магазина. Е вярно сим картата ми е лесна за проследяване, но съм се запасил с три прима карти, които ползвам за достъп до интернет.
Извод: На конфеденциални разговори по масата да се търкаляля батерии и капаци от мобилни телефони. ;D
Сега съм със смартфон и имам една такава програмка за следене на клетките. Наистина едновременно си в обхват поне на три, а на места и на четири. Поне на Мтел. За другите не знам. Не съм много наясно с тези неща, но така май е по-лесно да се определя местоположение доколкото съм запознат.
Взе да прилича на конспирация, защо ще съм едновременно в обхват на три клекти на една и съща компания докато съм в града, а в гората или на полето да ми стига и една, а често и въобще не мога да намеря обхват на някои места. Очевидно е, че се цели осъществяване на контрол.