Автор Тема: Кой и защо измисли религиите?  (Прочетена 36675 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bg2

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Кой и защо измисли религиите?
« -: Април 18, 2012, 18:05:54 pm »
Чета форума и оставам с впечатления, че религиите са измислени от тайни общества, борещи се зад нов световен ред. И се запитах, защо им е да измислят религиите?
Ще пиша за християнството с уточнението, че темата е отворена за всички религии.
Християнската религия учи да не се убива, учи да не се дава с лихва, учи на моногамия, сексуално въздържание и издигане на духовното над материалното. Проповядва идеи, че спасението на душата е над всичко. Дори и с цената на саможертва. Поставя под съмнение авторитета и силата на  върховните жреци и жертвоприношенията (църквата-посредник). Като се замисли човек, християнството е в противоречие с инструментите за налагане на Нов Световен ред. Банковата система, армиите, разврата, зависимост чрез създаване на консуматорско общество. Съдържа и анти обществени и анти държавни послания. Примерно, в името на спасението на душата, хората могат да откажат служба в армията. Не е и ритуална религия и не е религия на жертвоприношенията. Единственият общоприет ритуал е "покръстване" чрез обливане с вода. Символичен ритуал с който вярващия приема религията.  Другото е начин на живот и молитвите които се правят тайно. Може да има и други неща от Новия Завет, но не се сещам.
В този ред на мисли, защо им е на тайните общества подобна религия? Вярно, че може да държи масите под контрол чрез смирение и послушание, но от друга страна е свобода за робите и има вредни за целите послания. За вярващите винаги ще има небесен авторитет и обещание за вечен живот (безсмъртие), които ще са над всичко материално и земно. Пред безсмъртие и следване на нещо земно което може да ги отдалечи от безсмъртието, кое ли ще предпочетат?
Другата теория която ми се върти в главата е, че Християнството си съществува като религия и в последствие учението е "присвоено" и размито от тайните общества. Общоизвестни са приликите с юдейските традиции, езичеството, култа към слънцето, строго йерархичната структура на църквите, символиката, иконите, каноните и другите очевидни неща. В такъв случай изниква въпроса, как е оцелял Новият завет през вековете и каква е истинската роля на църквите? Исторически, Християнството е преди някой да е чул за Илюминати и Сионски мъдреци. Така че тази теория ми се вижда най-логична.
Може би има и трети вариант. Първоначално Тайните общества са мислили едно, после са променили стратегията и са измислили друго, знае ли човек?
Ще се радвам ако някой знае и има желание да сподели свои мисли или информация по въпросите.
<><><>

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #1 -: Април 18, 2012, 18:39:12 pm »
Интересна тема! Повече, отколкото може да покаже думата "интересна".
Не знам защо си останал/а с подобно впечатление от форума, но аз лично мисля, че подобно умозаключение си следва логически, ако ни попитат "Кой е из-мисл(е)ил религииите?". Някой/и, който е целял нещо. За предпочитане това нещо да е свързано с `изгода`- била тя материална или духовна.
Аз лично все пак не съм много сигурна, че определено ... неявно общество е решило ... на някакъв събор, симпозиум или събрание да създаде `истории` с Бог-ове, вследствие на което да се оформят религии.
Специално Християнството се замислете чисто Исторически, кога е възникнало. Това означава, кога се е популяризирало и е станало достатъчно влиятелно в света. А не като рождена дата на Христос.
Струва ми се, че там е `ключът`. Някога отдавна през едно Средновековие ... живеели ... едни хора. Повечето вярвали в нещо (си). Но дошли едни други лоши хора и Заповядали на останалите да вярват само в едно нещо! (Защо?)
Да, ама някакви Галилео, Коперник, Тихо Брахе друго обяснявали... и т.н. и т.н.
Защо Борис Първи е решил Християнство да налага? Какво е пречило хората да вярват в други Богове?
Зад самата Религия Християнство... какво Знание/Тайнство стои? С какво и как ни помага, ако бъдем посветени в него? ... ей такива работи :)
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен bg2

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #2 -: Април 18, 2012, 21:18:59 pm »
И аз това се чудя. Каква е изгодата?
Древните упрекнали своя Бог, че е далече и не ги разбира. Той е свят, а те се мъчат на грешната Земя. И техния Бог решава да им изпрати Месия който да е един от тях и да им покаже път който да следват. Идва Месията и какво се случва?
Ученията му са почти революционни за времето си. Премахва жертвоприношенията (ритуалното убиване на животни и прочие неща). Отнема власта на жреците като упълномощени за контакт между народа и Бог. Отнема и привелигията на богоизбрания народ като отваря възможност и на други да се присъединят. Идеите му възприети от хората подкопават и Римската империя. Вярващите отхвърлят римските богове като езически и имат резерви към начина на живот възприет в Империята. Може би е имало заговор срещу юдеите? Или може би заговор срещу Римляните?
По късно се появяват и църквите които присвояват учението и го трансформират в нещо ново - странната комбинация от християнство, юдеизъм, езичество, народни обичаи, легенди, жреци и всичко за което може да се сетим. Църквите се срастват със светската власт и в името на по-висша сила се започва с колонизацията, насилственото налагане на новата власт, преследване на инакомислещите и всяване на омраза между последователите на различните световни религии.
Дали всичко това е случайно и от къде идва това явно разминаване между ученията (основата, първоначалното) и  християнската религия, проповядвана от църквите и религиозните водачи?
Сега пък е актуална идеята за Нов световен ред и премахване на религиите като нещо ненужно. Къде е истината?
<><><>

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 322
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #3 -: Април 18, 2012, 22:44:47 pm »
По-точно е..кой и защо преработи митовете и легендите на човечеството и ги трансформира в това което са днес?


Неактивен bg2

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #4 -: Април 18, 2012, 23:57:55 pm »
Да, но религията е научила хората на съмнение. Ако са просто митове и легенди ще ги приемем за поучителни истории лишени от съдържание.
Ако митовете и легендите водят до извънземни в стил Деникен и Косидовски, тогава ще се запитаме откъде са се взели и какъв е пък техния произход.
Религията освен това учи и че хората имат нематериална форма която може да еволюира. За да  ги припознаем ще трябва да се легитимират. Звучи направо като ерес за вярващите в извънземните пришълци които ни контролират чрез напреднали технологии.
« Последна редакция: Април 19, 2012, 00:14:09 am от bg2 »
<><><>

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 322
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #5 -: Април 19, 2012, 00:25:50 am »
Какво значи"просто" митове и легенди?Истината е тъкмо в лишеният от смисъл просто..народен фолклор!
Онова което се говори в религиите..нематерилната ни форма дето можела да еволюирала..Това е душата ти.
Митовете и легендите също учат,че има бог,богове.. също се говори за божествената психея..за задгробният живот..Много аналогия има.
« Последна редакция: Април 19, 2012, 00:29:36 am от konstantin2007 »

Неактивен Bird

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 14
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #6 -: Април 20, 2012, 09:37:29 am »
Историята на християнството е твърде объркана и манипулирана и мисля, че от днешна гледна точка не е възможно да се отдели това, което е била в първоначалния си вид (апропо това, кой е бил Исус и какво наистина се е случило), от измисленото и наслагването през вековете.
Защо например именно христяни, или по-точно последователи на Исус, са били подлагани на гонения? В рамките на Римската империя, в която е имало етноси с толкова разнообразни вярвания? Не искам пак да повтарям конспиративните теории, мисля, че всички тук ги знаят, просто изводът, че това не е просто религия, а нещо друго, заплашващо из основи империята, е най-логичен  ::)
Още по-интересното е как повече от 300 години след дадените събития група хора се събират и започват да отделят "вярното" от "невярното" и като резултат цъфва Новия завет.  И ако тогавашните хора са приемали всичко за чиста монета, то днес, когато този факт е общоизвестен, ако се опиташ да спориш с някой вярващ, то той ти изтърсва уникалния аргумент " Ами защото така пише в Библията"  ???


Неактивен sabazii

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #7 -: Април 20, 2012, 10:54:01 am »
Уважаеми господа, логично е религиите да са измислени с цел контрол и подчинение. И християнството, което толкова ви харесва също не прави изключение. Прави това и това/ или не го прави/ за да спасиш душата си!
Разбирате  ли къде е тънката манипулация. Отново уеднаквяване на преживяванията. Задънена улица.
И тези ми ти богове.Ами , че отидете сега в древността с технологията , с която разполагаме и ще сте супер бог, гаранция.

Неактивен Bird

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 14
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #8 -: Април 20, 2012, 11:38:25 am »
 Съжалявам, че трупам 2 поста един след друг, но докато пишех горния ми хрумна идея, която искам да споделя.  Значи: освен вярванията в това и онова, оргомна част от религията са и изпълняваните от паството ритуали. Богослужения по определени норми (от кого?!) се извършват и сега, ние може и да не им обръщаме внимание, но по време на разцвета на християнството е било нещо нечувано някой да се отлъчи и да пропусне службата.
Ритуали?! Ето един възможен отоговор на въпроса „Защо е измислнено християнството?”. Има ритуали, които трябва да се изпълняват по някаква причина, явно трябва да участват и повече хора, но след като тази причина не може да им бъде казана, дават им религия и те, изпълнявайки тези ритуали, празнуват уж раждането на бога, възкресението му и т.н.
Продължих разсъжденията в тази посока и какво се сетих – тези ритуали не могат да се изпълняват къде да е, за целта си има църкви, а те се строят по също толкова строги правила, определени незнайно от кого. Не съм толкова добре запозната с Библията, но мисля, че подобни указания няма и те са добавени на по-късен етап, явно с някаква цел.
Опитах се да потърся информация, но засега не намерих нищо. Ако някой знае източници, мисля, че може да стане много интересно. J

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 322
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #9 -: Април 20, 2012, 13:02:28 pm »
Мноо тъпа логика!А тук във форума има много теми за религииите и в частност за християнството.Потърси и може и да ти просветне малко..

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 322
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #10 -: Април 20, 2012, 14:37:24 pm »
Уважаеми господа, логично е религиите да са измислени с цел контрол и подчинение. И християнството, което толкова ви харесва също не прави изключение. Прави това и това/ или не го прави/ за да спасиш душата си!

Разделяй и владей!
Другата страна на монетата на религията е политиката...И отново модела разделяй и владей..А на върха ..и на църквата..и на парламента...едни и същи :D
п.п.Само не казвайте,че папата е главнокомандващ щот ще падна от смях..И той е просто марионетка.
« Последна редакция: Април 20, 2012, 14:40:21 pm от konstantin2007 »

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 890
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #11 -: Април 20, 2012, 15:25:43 pm »
Значи аз библията съм я чела отдавна и много от нещата съм ги забравила. Но имам спомен, че някъде Исус е казал да не се прави религия от учението му. Ако някой има по пресни спомени да каже дали е така.
Иначе според мен хората са си измислили религиите.

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #12 -: Април 20, 2012, 16:44:13 pm »
Религиите не са измислени от някой просто ей така, както се опитват да ни обяснят някои хора в този форум в стил Дейвид Айков. Религиите и вярвания съществуват от праисторията на човека. След това те биват използвани от владетелите на определени народи да ги манипулират и основното да си легализират властта им като кажат,че тя им е дадена от Бог. Друг въпрос е,че след това разделение на управляващи и управлявани нови религии се появяват по изкуствен начин т.е. да бъдат измисляни и по изкуствен начин се променят(разбира се има изключения). Примерно християнството и исляма са типични примери за създаване на религия с цел манипулиране на масите и разделение.Значи аз библията съм я чела отдавна и много от нещата съм ги забравила. Но имам спомен, че някъде Исус е казал да не се прави религия от учението му. Ако някой има по пресни спомени да каже дали е така.
Иначе според мен хората са си измислили религиите.


 Kaто изключим Библията никъде той не говори за религия,църкви, Великден, Коледа, налагане на неговата вяра,че е син Божий и прочие. Всички тези неща са направени от църквата.Вероятно ако не беше изкривяването от страна на църквата щеше да бъде приеман като Буда. Който не е Бог,а е нещо като "пророк" и създател на учение подобно на Мохамед.
« Последна редакция: Април 20, 2012, 19:03:11 pm от Mirotvorec »
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 600
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #13 -: Април 20, 2012, 19:08:15 pm »
Много неправилно решихте да ... `сготвите кадаиф`  ??? от религии, църкви и (горкия) Христос.
Ненапразно предложих чисто исторически, да погледнете, кога е възникнало Християнството. Това е, онази от първите три Религии, които възникват, след преклонението в митични Богове и същества. Преди това е НЯМАЛО, повтарям: е нямало религии!
 В средата на първи век, възникват почти наравно: юдаизъм, християнство и ислям.
Логично е, разграничението, защото за различните народи, стигнали различно ниво на писменост и култура, да имат определени вярвания, които не съответстват на юдаизъм и ислям, да признаят едно християнство.
Петър и Павел, обаче, за да е по-институциализирано и автентично (държавно) решили да организират това учение, и създали църквата. Не че някой ги е карал. Все едно да направиш училище или университет. Същото е.
Впоследствие, несправедливо обвинени за един пожар в Рим са малко низвергнати и гонени. Но дошъл добрият Константин І и всичко се нормализирало.
От там насетне подробности си четете в Гугъл, но на мен мисълта ми е, все още свързана с тайнствата и за какво, освен вяра служат религиите. Да, за власт и подчинение на масите. НО така или иначе, остава един интересен период от 16 век, когато немският Карл V се отказва от престола за сметка на брат си Фердинанд І и сина си Филип ІІ- респективно поддържащи и владеещи християни и католици. Е, от там да започнем. Какво се случва и защо?  :writer:
« Последна редакция: Април 20, 2012, 19:19:58 pm от Princess_Deja »
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен l_estate

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 20
Re: Кой и защо измисли религиите?
« Отговор #14 -: Април 20, 2012, 21:11:32 pm »
        Нека първо да видим какво е религията...Тя е система, която обединява схващанията, възгледите, морала, ценностите /обичаи и традиции/, идеалите на група хора. Религията  поставя някакви норми и ограничения и спазвайки едни и същи норми, хората имат усещането са единност – едни идеали, един морал, едни ценности, едни кумири...дотук – добре и сега започва другата страна на нещата.
        Групата започва да се усеща  единна, вече е едно цяло и е много по-лесно да бъде контролирана и манипулирана, отколкото да се контролират отделните единици. И така, с помощта на тази система от правила и норми може да се манипулира живота на хората. Създават се парадигми, с които да се обяснят природни и други явления. Хората умишлено се държат в невежество и даже им се предлагат откровени лъжи за да бъдат лесно контролирани..
         Тъй като все пак човечеството еволюира и се повдига човешкото съзнание, някои  общоприети догми в определен момент се оказват неуместни и пречат за развитие на групата като цяло...И тогава възниква нова религия за да отговори на нововъзникналите въпроси... Всъщност всяка нова религия при възникването си е смятана за ерес на вече съществуваща такава, защото заменя стари  парадигми, схващания, идеали, възгледи, ценостти с по-модерни, отговарящи на човек с по-високо съзнание.
        Така, че според мен религиите са измислени от креативни мъдри хора, но друг е въпросът кой и как се възползва от наложената вече религия....

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27