kalan:
Би ли обяснила какво ми има на логиката? И кое точно не е така? И къде е таз статистика с цифрите?
Аз съм доктор по травматология. Един ден идва при мен една жена и ме пита: Какво ми има на логиката?
Отговарям: Аз съм специалист по травматология. Имам един приятел, който работи в БАН и е доктор по ... философия (защото логиката към тази наука май спада) ще му се обадя да ви отговори компетентно.
Отива жената, човекът я изслушва и се опитва да обясни.
- Логиката е ... (замълчава замислено, поглеждайки часовника си FOSSIL, че няма да има достатъчно време за подробни обяснения)- все тая, какво и без определение. Хубаво е да има някаква логика в мислите и изразяването.
В конкретния случай по темата нека уточним, че в българския език и граматика имаме три основни времена: минало, сегашно бъдеще. Когато пишем, говорим и въобще интерпретираме определени минали събития и въобще неща от миналото ние употребяваме миналото време, за да се разбере, че това са минали, свършени факти, които или повече няма да се случат (поне по начина по който са "били") или и да се случат в бъдеще по принципа (същата схема, алгоритъм... и логика) който вече познаваме, ние пак не можем да твърдим, че последствията ще са идентични с онези от миналото.
Все пак определени знания от миналото или опита (световен) са първото и основно нещо за една логическа мисъл, а именно Предпоставката!
Имаш ли "грешна" предпоставка (това не е факт, а пред-поставка. "Сестрата" на "пред-положението") цялата ти логика отива на ... кино. Там дават "завръщане в бъдещето". И се питаме: В сегашно време. В настоящето. На този свят, в този живот, на тази планета от известно време е сравнително мирно и няма кръстоносни походи и други войни. Обаче! имаме религии. Статистика за количеството хора изповядващи определена религия, може да се намери съвсем достъпно в Интернет. Не в статия, където е възможно данните да са манипулирани, а в чисто информационните сайтове за религиите.
И така имаме предпоставка. Имаме информация, с която да си оформим тезата. Остава да зададем въпрос, с който да направим умозаключението.
Всъщност най-ясно, достоверно и правилно би се получило, ако имахме възможността да проведем една световна анкета на азиатците, в която да ги попитаме, на какво се дължи господството на другите религии, за сметка на Будизма. Будизмът с цялата си пацифична и хармонична мантра се оказва по-безинтересен явно.
Но каквото и да отговорят, от това че така им харесва до това, че Буда е гей, а Христос травестит, това са реалностите и фактите. Имаме религии, някои предпочитани, други не толкова. Но като цяло аз смятам, че религиите са много по-силни от науката и винаги ще е така. А защо е друга тема.