Тангра, съжалявам, че чак сега отговарям, но последните месеци нямам абсолютно никакво време.
Така, във връзка с коментара ти за метеорологията – не не съм в тази сфера, но се интересувам значително. Как може да кажеш, че параметрите които трябва да се въведат, за да се предвиди времето, са сравнително малко и, че атмосферното време има изключително малки вариации?

Времето е толкова комплексно, и с толкова променливи и неизвестни, че ти е бедна фантазията. Тук във Великобритания с най-модерните машини и софтуер, точността на прогнозите от ДНЕС ЗА УТРЕ е няма и 50%, камо ли в по-дългосрочен план. Времето е производно на цялата околна среда, която е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО сложна система...да твърдиш, че параметрите за изчисление на тази околна среда са сравнително малко, и че това е по-лесно от това да се напише алгориъм, който да изчислява риск към полза от определени политически и икономически решения, е безумно. Наистина досега мислех, че малко или много коментарите ти са базирани на факти, но глупостите които си писал за атмосферното време са си абсолютна въздухарщина. Ироничното е, че точно ти си този, който прави забележка на другите да не пишат неща, за които си нямат хал хабер понятие.
И какви са тези тъпи примери “ще можеш ли да използваш този компютър да заведеш приятелката си на обяд и да помогнеш на приятеля си да си намери работа”. Направо не ми се коментира, но въпреки всичко - да аз използвам компютър за да заведа приятелката си на ресторант. Първо чрез компютър намирам хубав ресторант в желаната от мен локация, чета ревюта на други клиенти и после правя резервация. А във връзка с работата – всичките работни места за които досега съм апликирал съм ги намерил чрез компютър. Да естествено, компютърът неможе да изчисли, дали няма да стане пожар в ресторанта 10 минути преди да пристигна там, но той ще ми даде най-доброто решение базирано на информацията с която разполага. По същия начин ако компютър има достатъчно голяма датабаза с информация, той ще може да генерира обективни решения в много по-голям мащаб.
И да ми кажеш, че гледам на тези компютри като на черна кутия – вкарваш нещо и имаш резултат без въобще да знаеш какво се случва вътре показва, че въобще не си чел какво съм писал досега. Обясних от какъв тип ще е алгоритъмът и горе-долу как ще работи и какъв вид параметри ще съдържа. Добре – ако приемем, че на този етап не е възможно компютър да взима по-безпристрастни политически и икономически решения от човек, така ли ще е след 10 години? А след 20? Предполагам, като програмист, си чувал за Закона на Мур и за експоненциалното развитие на технологиите. А примера ти с тотото....1000 пъти казах, че компютъра няма да е врачка, но със сигурност ще взима по-голям процент правилни решения от човек. Сглобката на подобна машина няма да е лесна. Първо ще има прототипи естествено, но ако все пак се работи върху нещо такова, със сигурност ще има добър резултат в близките 30-40 год. Но естествено политизираната наука в момента няма да допусне разработката на нещо, което би променило взимането на пристрастни решения.
“Не четеш и не мислиш какво ти пиша.
Казах ти, "автоматичният" касов апарат няма и на косъм повече електроника и софтуер от един обикновен касов апарат. ЕДИНСТВЕНАТА разлика е, че КЛИЕНТА, върши труда на КАСИЕРА. Тоя труд не е автоматизиран. Той е прехвърлен да се върши от клиента. Софтуера е 100% същия.”
Няма и косъм повече електроника? Апарата също приема пари и автоматично ти пресмята и връща ресто и в банкноти и в монети, така че, предполагам, софтуера не е 100% същия. И каквото и да ми говориш - че не било творческо решение, и че работата просто се прехвърля на клиента от касиера – ФАКТ е, че заради този апарат вече няма нужда от касиери.
Така, не знам за образованието в Квебек, но сега карам магистратура в Лондон, която струва 12к паунда за 1 година. Няма правителствени заеми за магистратура, няма и стипендии. Трябва да си ги плащам сам. Имах заеми за бакалавър които в момента, в който завърших, започнаха да ме преследват да ги връщам. Значи от твоя коментар останах с впечатление, че в Квебек учиш 3-4 години, каквато и да е специалност и после автоматично ти дават работа за 55к на година...Ако това е така, веднага идвам да живея в Квебек. Тук в Европа 55к на година първоначална заплата взимат единствено хора завършили Инвестмънт Банкинг да речем. А наплива за такива работни места е толкова голям, че ти трябва минимум 1 година да си намериш нормална работа след като завършиш, но в Квебек явно става на секундата и вече на 2рия месец можеш да си позволиш да си върнеш целия заем. Имам приятел завършил едно от най-добрите училища за икономика във Великобритания преди 1 година и в момента работи в кварталния пъб, понеже няма работни места. Хората в твоето обкръжение явно са големи късметлии...от моето едва половината успяват да завършат. Причините – няма работа => няма пари; парите от парт-тайм работа не достигат да покрият разноските им и прекъсват ученето за да почнат да работят фул-тайм. Ще им препоръчам да дойдат в Квебек...
Инструктор по бойни изкуства – като всеки друг бизнес. С подходящ маркетинг можеш да имаш печалба. Тук в Лондон съм тренирал на 7-8 места, навсякъде бяхме група минимум 20 човека. Плащал съм най-малко 60 паунда на места, където можеш да ходиш да тренираш всеки ден. На последното място плащах 80 на месец. Понеже винаги когато ходех бяхме горе-долу различни 20 човека, питах инструктора колко общо хора са се записали на месечна такса и той ми каза към 100. 100х80 = 8000 паунда. Като махнем наема и мизерните годишни такси, пича си има една съвсем прилична чиста печалба всеки месец. ФАКТ е, че има хора, които се изхранват от това, независимо колко отричаш. В България, естествено, няма как да стане това, но за всеки бизнес си има място. Някакъв си майстор ти е казал, че трябвало да посветиш 8 часа на ден всеки ден 20 години незнам си кво си...Това няма никакво значение ако искаш да правиш бизнес с бойни изкуства. Единствено реклама и маркетинг ще ти помогнат, а не да седиш в една стойка няколко часа. Както казах – като всеки друг бизнес е. Само дето шанса да те заменят с робот в този случай е по-малък =).
“За преуспелите със спорт и изкуство,
фантазии абслютни. Можеш ли с примери да посочиш какъв % от хората си вадят хляба с това?
И ако всички са спортисти кой ще вади картофите от нивата? Това продуктивна професия ли е?”
С примери да ти посоча какъв процент от хората си вадят хляба с това?

Това изречение е лишено от всякакъв смисъл. Примери определено мога да ти дам много, но как по дяволите ще знам какъв процент от хората си вадят хляба с това. Ти можеш ли да ми кажеш какъв процент от хората си вадят хляба с програмиране. Аз съм в музикални среди. Повечето ми приятели си вадят хляба с музика. АЗ ЛИЧНО си вадя хляба с музика, така че незнам за какви фантазии ми говориш. Ако всички били спортисти незнам си кво си........абе пич що реши, че всички ще искат да са спортисти??? Аз не искам да съм спортист, аз искам да се занимавам с музика и това правя. И 1000 пъти ти казах, че назначаването на определена професия в системата за която ти говоря ще е базирано на ОБЕКТИВНО ПРОФИЛИРАНЕ...демек ще се търси златната среда между това което можеш да правиш и това, което искаш да правиш....престани да си извличаш най-повърхностните изводи от това, което говоря. Въпроса не бил в страх и смелост а в реализъм...добре явно не съм реалист, но това не ме спира да правя по 5-6 бона на месец от нещо, което харесвам. Имам колеги, които правят по 20 на месец от музика, а са едва на по 30 години.
“А и може и да се занимавам за развлечение, но може и да се занимавам с най-сериозната цел за един човек - лично усъвършенстване. Това няма как ти да ми го отсъдиш. Не си ми никакъв, че да ми държиш сметка.”
Не го приемай толкова лично…Аз не съм ти никакъв, но мога да те коментирам колкото си искам и ти не си ми никакъв, че да се опитваш да ми отнемаш правото на мнение. Ако имаш някакъв проблем, ме съди за клевета…
“За материалните и нематериалните ресурси.
Аз ти говоря за НЕ-материалните, учители и лекари главно, а ти ми говориш как богатите притежавали 50% от ресурсите.”
Я сега ми кажи един циганин от факултета ще може ли да си позволи лекарския екип на Кралското семейство?

? Въобще мислиш ли преди да кажеш нещо. Нали качествения не-материален ресурс като добър учител и лекар е много по-скъп от некачествения, което практически пак го прави материален ресурс. Тенденцията сочи, че качествения не-материален ресурс е по-скъп от некачествения. Точка.
“Прочети ето тази тема. Всъщност темата, в която пишем и тази са много близки и свързани. Именно другата тема беше причина да се отвори тази. И да се започне на чисто.”
Вече ми казваш какви са причините да отворя собствената си тема ли??? Явно и това знаеш по-добре от мен. И говориш за златна среда, но досега не си дал едно предложение как да оправим проблемите реалистично, а само се чудиш как да опровергаваш, хващайки се за най-дребните неща като примера с ферарито, понеже, виждаш ли, си човек с математическо мислене...
Поздрави ☺