До Ашаман:
И какво ако не са внуци и правнуци а нови династии? Да кажем, че властта си сменя притежанието както го виждаш ти, а аз съм сигурен че това което наричаш абсурд е по-вярното.
Кое те кара да вярваш в това, че чак пък и да си сигурен? Аргументирай се малко:) А властта, сменяйки притежанието си, сменя и целите си.
Но какво от това, кажи ми дали това е по-важното или е това как се развива обстановката. А на въпроса ти какво - мисля си че първо трябва да се осъзнае манипулацията, след това трябва да се осмисли и приеме, защото по-слабите ще предпочетат да се залъгват и след като научат неприятната истина. А тя не е ясна дори и за най-напредналите, истината и знанието е оръжие което няма да ти го дадат в подарък - и това е причината хората които управляват да управляват, и защо да не управляват след като срещу себе си имат тълпа която роптае против истината.
Но въпроса сега е дали процесите, могат да изчакат тая тълпа да се наосъзнае, наповярва, та евентуално да направи нещо по въпроса
Не ми отговаряш на въпроса ама никак....въобще прочете ли целия ми коментар
. Много е лесно да кажеш "Ами всеки трябва да се осъзнае"....и като се осъзнае какво ще стане? Ще има години, може би десетилетия наред масови бунтове и протести? И после какво? Нова система на управление?
Това, че хората си вярват в много и най-различни неща е факт, може и да са неосъзнати, може и аз и ти да сме неосъзнати, кои знае? Важното е да не сме тесногръди и да държим съзнанията си отворени, но и да внимаваме какво влиза вътре, защото хората сме наивни и обичаме да вярваме в приказки
.
Нека задам въпроса така...ако ти си хипотетичен лидер в сянка и изведнъж решиш, че вече искаш да работиш за хората, а не за личните си интереси, каква система за генерално развитие на човечеството ще се опиташ да приложиш, която да е хуманна за разлика от така мразения капитализъм? Ненапразно написах в разсъжденията да се включат и тези, както ти ги наричаш, "слаби" и "не толкова напреднали" хора. "Осъзнати" и "напреднали" е имало винаги...преди 50, преди 100, преди 1000 години...дали сега са повече от преди, можем само да гадаем...факта е, че да сме добронамерени не е достатъчно...дали имаш добри намерения, само ти си знаеш, практическо значение имат само резултатите, а не намеренията. Повечето хора са недоволни от системата и твърдят, че Земята бива управлявана безотговорно, но всъщност нямат представа, какво биха направили те, ако контрола и отговорността бяха в техни ръце...
Aлтернатива може да даде всеки сам за себе си. Осъзнавам, че човечеството не може да прогледне, само индивида може. Така, че алтернативата е нещо индивидуално.
Хора моля ви, четете хубаво въпроса и мислете, преди да отговаряте...."алтернативата е нещо индивидуално" няма как да го приема ;D Ако всеки си има планета, можеше и всеки да разгърне своя собствена алтернатива...лошото е, че засега делим една и трябва да се съобразяваме с желанията и нуждите на другите. Каква е твоята "индивидуална" алтернатива?
Съгласен съм с теб, че ще е много по лесно, положителната промяната в индивидите да започва от собственото им съзнание и после да рефлектира навън, вместо да са нужни външни фактори, които да променят индивида отвън на вътре (ако това имаш предвид). Но и в двата случая върши работа...едното се нарича самоосъзнаване, а другото - образоване.
На сегашния етап от развитие, обаче, нито едно от двете не се случва в необходимия мащаб.
Та...въпросът ми беше (за пореден път) - каква реалистична алтернативна система на управление/живот/развитие предлагате, която да има потенциала да облагодетелства всички хора и в същото време да може да бъде приложена в сегашния етап от нашето развитие, взимайки на предвид човешките фактори които съм изброил, както и тези които не съм
Поздрави.