Автор Тема: Ирационалното и ние човеците  (Прочетена 145015 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
Re: Ирационалното и ние човеците
« Отговор #135 -: Март 27, 2012, 08:46:16 am »
Азът не просто Его.
И програмиста и администратора,и тоя дето ръчка из файловете им..Всичко това е Аз.
ТОЧНО това казвам и аз. Е няма що - разбрахме се... :( ... :)
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #136 -: Март 27, 2012, 09:34:44 am »

И програмиста и администратора,и тоя дето ръчка из файловете им..Всичко това е Аз.
Това не ти пречи да научаваш нови неща за себе си,нали? Кво от това ,че всичко това си ти,като 80% от теб самата не е осъзната. Човек осъзнава едва 20 %от себе си,а си мисли че това е всичко.
По горе някой беше казал за това как като се напие се прибира на автопилот.И не само това.Тези 80% управляват човека като машина и има много неща който нямаме дори идея как се случват и че съществуват. Затова казвам ,че не можем да направим промяна,на нещо което не разбираме ,като под "разбираме" разбирайте всичко свързано с познанието а не само елементарните обяснения които си вадим на база опит. Когато вземем една книга в която информацията е надхвърляща нашите знания и разбирания ние се чувстваме като идиоти и разбираме колко малко знаем и забележете че тук става въпрос отново само за човешко знание,за субективно знание ,какво да говорим за това което и човека не знае.Това е все едно да прочетем една дума от целия и текст и да решим да променим съдържанието на цялата книга. ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ САМО ТОВА КОЕТО РАЗБИРА И ТО НА ПОВЪРХНОСТНО НИВО. В противен случай психологията нямаше да е толкова изостанала като резултати. Разбирам оптимизма ти относно работата върху себе си,но той не е основателен. Образно казано ако живееш в апартамент от 5 стай,но знаеш за 1 стая с санитарен възел,няма как да се настаниш в останалите стай.Това че науката ни дава възможност да знаем за останалите 4 стай ни помага единствено с това ,че ни поставя по високо летвата,но ние продължаваме да си скачаме според възможностите си.
Да кажа още нещо за демоните. Преди време говорих с професорката по Психология в университета и я попитах как може да се спрат клюките в офиса,а тя ми отговори - Няма как, хората имат нужда да си обясняват случващото се и понеже имат изключително малко информация при това наложена върху собствената си субективност и ограниченост те го правят по този начин. А на въпроса може ли психолога сам да се лекува отговора е категорично - НЕ. Та ако приемем че един специалист в областа на психиката не може да си самопомогне, какво изобщо да говорим за обикновения човек който се опитва да подреди хаоса от убеждения,привички,навици и вярвания.Това което може да направи той е само на ниво убеждения и поведение,и дори поведението за невъоражено око ще прозира.Толкова елементарно и повърхностно изглеждащите клюки не могат да бъдат секнати ,не защото не разботим достатъчно над себе си,а защото човешката природа е такава,тя има нужда да го прави.Ти можеш да се самоубедиш ,че не те интересуват другите действия и дори да си наложиш дане говориш за другите хора ,успеха ти ще е временен а и дори да е постоянен то той ще е само на ниво поведение, вътре в мислите си ти ще продължиш да нищиш другите.И няма как да е друго яче,защото живееш в общество, в една съвместна другост. И ако този демон дразни всички и никой не може да го промени,какво да говорим за тези демони които са скривани от нас самите и с които се води вътрешна екзистенциална борба. Явно става въпрос за приемане и то приемане с разбиране,което според мен е трудно заради естеството на Егото,то има нужда от проблеми и пречи за решаването им. Та когато човек разбере колко многопластов е всъщност разбира,че тези промени който е направил ,са чисто и просто само стъпки в пясъка,които както са се появили така могат да се заличат.
Наскоро си мислех затова ,че като бях дете никой не ме предупреждаваше какво точно всъщност е живота. Близките се опитваха да ме предпазват от грешки ,но никой не ми обясни че човека и живота  е много,много сложен.И сега от позицията на родител ,не бих си позволила и аз да обясня на детето си колко е сложен живота, защото не искам да му отнемам безгрижието и спокоиствието,дори то да можеше да ме разбере. В този смисъл ще се радвам да прочетеш думите ми и да не им обърнеш внимание,докато не дойде момента когата ти сама ще стигнеш до някаква си твоя позиция по въпроса,ако въобще ти е писано да стигнеш разбира се, все пак не забравям ,че пътищата са различни на всички.
« Последна редакция: Март 27, 2012, 10:18:48 am от eses »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #137 -: Март 27, 2012, 10:28:22 am »
Ако вземем например отказа от цигарите. Пушенето не е вродена нужда и въпреки това дългогодишните пушачи изключително трудно отказват цигарите с сила на волята. Тези който успяват са може би 1 на 100 пушачи. Въпреки ,че абсолютно всички са запознати с вредите и ги понасят всекидневно с усилия на волята не могат да откажат цигарите.А ако разгледаме нещо което е вкоренено в генома на човека, нещо което е присъствало хилядолетия наред в човека,то това вече е човешка природа и то не подлежи на промяна. Представи си че нашите създатели са извънземни които далеч не са идеални,те имат добри и лоши качества и ние сме техни чеда. А ние цял живот се опитваме да не сме тях,нещо подобно искам да кажа.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #138 -: Март 27, 2012, 11:35:54 am »

Това не ти пречи да научаваш нови неща за себе си,нали? Кво от това ,че всичко това си ти,като 80% от теб самата не е осъзната. Човек осъзнава едва 20 %от себе си,а си мисли че това е всичко.
По горе някой беше казал за това как като се напие се прибира на автопилот.И не само това.Тези 80% управляват човека като машина и има много неща който нямаме дори идея как се случват и че съществуват. Затова казвам ,че не можем да направим промяна,на нещо което не разбираме ,като под "разбираме" разбирайте всичко свързано с познанието а не само елементарните обяснения които си вадим на база опит. ауката ни дава възможност да знаем за 

Не разбира се..откъде-накъде ще ми пречи?
Можем и правим промяна.Колко по-ясно да го кажа...Айде за не генерализирам като теб,ще кажа..някои могат,други явно не..И знеш ли къде им е проблемът на тези дето не могат?Не разбират..Не разбират собствената си същност.Ти откъде знаеш един човек какъв % от себе си осъзнава?Мноо ми е странно,честно..Като почнете да вадите тея %-ти..Смешна работа...
Есес,разбирам те..човек рядко допуска у другите възможностите от които от които сам е лишен.

А тва па с цигарите и извънземните хич не го разбрах.Какво общо има кой е създал тялото ми,че да искам да приличам и пък не,точно на него?Нещо..на блиблия взе да ми намирисва.. :-X   

п.п.Добре е да говориш само от свое име,а не в множествено число.Знам,че е по-лесно да кажеш "ние не знаем"или"ние не можем",отколкото"аз",но ти реално нямаш представа нито за знанията,нито за възможностите на списващите тук,тъй,че най-коректно би било,в изказа си да следваш единствено число.
« Последна редакция: Март 27, 2012, 11:47:23 am от konstantin2007 »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #139 -: Март 27, 2012, 11:39:03 am »
По друг начин казано - Човек не може да надскочи собствените си ограничения.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #140 -: Март 27, 2012, 11:48:38 am »

п.п.Добре е да говориш само от свое име,а не в множествено число.Знам,че е по-лесно да кажеш "ние не знаем"или"ние не можем",отколкото"аз",но ти реално нямаш представа нито за знанията,нито за възможностите на списващите тук,а и за хората като цяло,тъй,че най-коректно би било,в изказа си да следваш единствено число.

п.п.Права си.Но ограниченията си ги слагаме сами,и сами ги махаме.Няма да дойдат от КАТ да я свършат тая работа...
« Последна редакция: Март 27, 2012, 11:50:54 am от konstantin2007 »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #141 -: Март 27, 2012, 12:03:12 pm »
Говоренето в множествено число е дефект от студентстването ми. Уча философия,а както може би знаеш философите говорят в множествено число за човека включвайки и себе си естествено. Но ти не би трябвало да го приемаш като обида,след като се разграничаваш от моето мнение. Относно слагането на ограниченията ,както вече потретих говорим за различни нива върху които се влияае.Ти говориш за влияние върху убежденията а аз върху личността, мислех че вече си направила разграничението.Смятам ,че дискусията вече е невъзможна защото виждам че с нещо моето мнение те дразни.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #142 -: Март 27, 2012, 12:29:22 pm »
Презумпцията на баш философите,е че,са изследвали и опознали човешката същност,та за това и си позволяват да говорят в множествено число.Ако и ти имаш претенции за същото нещо,тогава е о.к.да говориш за индивида в множествено число..Ако не..в единствено..Както и да е..
Влиянията върху убежденията,не влияят ли и върху личността?
В дискусията с теб ме дразни с това,че успехите и позитивите ти са твои,а провалите на човечеството...

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #143 -: Март 27, 2012, 13:04:35 pm »
 Далеч съм от мисълта че съм успяла в нещо ,преди някой друг да го е направил същото. Когато говоря за хората в множествено число говоря за това което съм установила чрез личния си опит и е задължително утвърдено като познание от по велики умове които са го установили за всички хора и по точно за човека като същност .Знание което го има от няколко века и е документирано и утвърдено. Ако не бях намерила потвърждение на думите и убежденията си (в случая във философията) щях да го казвам като някакво лично откритие и щях да говоря в единствено число. Това което не виждаш е че това го уча от години,а едва сега имам такава опитност и затова едва сега защитавам такава теза. Ако си направиш справка с предишни мой мнения ще видиш че само преди няколко месеца аз съм мислила по коренно различен начин.Защото не съм имала тази опитност, както и ти имаш дадена опитност и изхождаш от нея,нищо че знаеш всякакви други теории,ти все пак изхождаш от себе си. И всъщност какво казах че съм постигнала? Освен това ,че съм разбрала ,че нищо не съм постигнала ,а само съм оставила леки бразди върху поведението и убежденията си. Живеем във време в което хиляди месии- търговци излязоха и ни казаха ,че ние можем да промени това което искаме и ние им повярвахме защото ни изглежда прекрасно,защото го искаме,искаме да сме господари на живота си.Тези месии обаче решиха да ни спестят разни концепции за човешката природа ,за да си продадат стоката.Защо би си купила книга в която ти казват ,че можеш да промениш само нагласите  и убежденията си и нищо друго? И тук дори не говоря за конспирация а за елементарна пресметливост.
Не е въпроса в това дали ще приемеш това или няма да го приемеш.Прекрасно е да си мислим ,че можем да се променим към по добро, че можем да спрем да сме егоисти, лицемерни,клюкари,отмъстителни, скаперници, пошли и дребнави типове,но фактите говорят друго, човешката природа и история е такава че за да оцелееш трябва в определни ситуации да си скаперник,клюкар, лецемерен,егоист,агресивен и дребнав. Колкото и ние да не искаме да го признаем сме такива.
Да права си, можем да се научим да сме солидарни,да сме етични, толерантни, искренни ,съпричастни,спокойни и с голямо сърце, но не можем да спрем да сме другите.Това са демоните който се показват и които трябва да приемем,но дори да го разбирам със ума си ми е изключително трудно да пренебрегна всичките си ценности в името на това да ги приема.
« Последна редакция: Март 27, 2012, 13:22:34 pm от eses »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #144 -: Март 27, 2012, 13:12:37 pm »
Защото за да приемеш че ти си освен всички добродетели и всичко останало си е въпрос на смяна на ценностите. И ето че пак сме в затворен кръг.Дори да приема всичко това,то пак ще стане на повърхностно ниво,защото какво значи приемане, ако не това че ще се науча да живея в мир със себе си и съзнанието ,че СЪМ неща които са далеч от представата ми за идеала. Аз пак няма да мога да променя тези черти,те ще си останат там,ще се промени само възприятието ми и нагласата ми. Ето това не ми допада особенно. И знаеш ли защо не ми допада, защото то е само поредния връх който ще катеря,а не последния. Някак си се уморих от толкова много върхове,иска ми се да достигна някакъв връх който да ми позволи достатъчно дълго да си почивам.
« Последна редакция: Март 27, 2012, 13:36:03 pm от eses »

Неактивен eses

• Пишещ
« Отговор #145 -: Март 27, 2012, 14:33:19 pm »
Всъщност ти благодаря за неразбирането,защотов стремежа си да го обясниш на някой друг,си го обясняваш и на себе си по добре. Искам да кажа ,че разговора ми помогна във връзка с по доброто разбиране и приемане на нещата. Надявам се за някой друг също да е бил полезен. А иначе Константин права си че е купон цялото това нещо,но само ако ти доставя удоволствие да носиш тесни обувки,заради удоволствието което ще изпиташ ,след като ги събуеш.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #146 -: Март 27, 2012, 14:50:40 pm »
Приввет Митко.
Незнаех ,че и за тебе същинското съзнание е във и подсъзнанието. Нали имаше и такава книга - Подсъзнанието може всичко... Може ама грънци.
И аз се чудя как, като се напия се прибирам на автопилот...
           Привет  Фишбоне,
           Малко  ми  е  трудно,  да  не  кажа  невъзможно,  да  си  представя  как  се  движиш  на  автопилот  но.........
          Около   всяка  една  монада  се   изгражда  индивидуално  съзнание.  Това  съзнание   е   същинското  съзнание,  а   не  съзнанието  на   инкарнационната  личност.    Какви  са  възможностите  на  същинското  ни  съзнание  не  можем  да  знаем.    Знам  само,  че  проявите  му  са  силно  ограничени  по  време  на  въплътяването.   Доколко?  -  Зависи   от  натрупаният  житейски  опит  на  душата  през  миналите  инкарнации.
« Последна редакция: Март 27, 2012, 14:53:24 pm от mitko »
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #147 -: Март 27, 2012, 15:22:51 pm »
За мене пък самият живот е процес на все ново и ново надскачане на собствените ограничения. Прескачайки едни ограничения, ние неизбежно си поставяме други, но идва време когато и те следва да бъдат надскочени. Да наистина в някои случаи преодоляването на определени ограничения е трудно, тъй като те са поддържани от нас в течение на множество години и векове. Но идва момент, когато поради разширяването на съзнанието тези ограничения стават толкова явни и задушаващи ни, че всякакво колебание относно необходимостта от тяхното преодоляване изчезва. Ако при сегашното си ниво на развитие на съзнанието сме склонни да правим компромиси с някои наши слабости и недостатъци, то в следващия етап подобни компромиси стават немислими.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
« Отговор #148 -: Март 27, 2012, 15:28:53 pm »
Далеч съм от мисълта че съм успяла в нещо ,преди някой друг да го е направил същото. Когато говоря за хората в множествено число говоря за това което съм установила чрез личния си опит и е задължително утвърдено като познание от по велики умове които са го установили за всички хора и по точно за човека като същност .Знание което го има от няколко века и е документирано и утвърдено. Ако не бях намерила потвърждение на думите и убежденията си (в случая във философията) щях да го казвам като някакво лично откритие и щях да говоря в единствено число. Това което не виждаш е че това го уча от години,а едва сега имам такава опитност и затова едва сега защитавам такава теза. Ако си направиш справка с предишни мой мнения ще видиш че само преди няколко месеца аз съм мислила по коренно различен начин.Защото не съм имала тази опитност, както и ти имаш дадена опитност и изхождаш от нея,нищо че знаеш всякакви други теории,ти все пак изхождаш от себе си.

Ами именно..изхождам от себе си и  говоря за себе си.Не за хората като цяло,просто щото не се наемам да твърдя,че съм ги опознала достатъчно.
Казваш,че и ти говориш от личен опит? Колко души ти лично изследва,че да твърдиш на какво е способен човекът или не?Ей това не можах да разбера.
п.п.Какво учиш не ме интересува.Желая ти успех в обучението.Също така,не ме вълнува особено какво казват"великите умове".В момента водим диалог аз и ти,не великите умове..

Дори да приема всичко това,то пак ще стане на повърхностно ниво,защото какво значи приемане, ако не това че ще се науча да живея в мир със себе си и съзнанието ,че СЪМ неща които са далеч от представата ми за идеала. Аз пак няма да мога да променя тези черти,те ще си останат там,ще се промени само възприятието ми и нагласата ми. Ето това не ми допада особенно. И знаеш ли защо не ми допада, защото то е само поредния връх който ще катеря,а не последния. Някак си се уморих от толкова много върхове,иска ми се да достигна някакъв връх който да ми позволи достатъчно дълго да си почивам.

Топло..Хубав риторичен въпрос..
За другото..не знам..щом казваш,че не можеш,явно е така,но сама трябва да се справяш..

Всъщност ти благодаря за неразбирането,защотов стремежа си да го обясниш на някой друг,си го обясняваш и на себе си по добре. Искам да кажа ,че разговора ми помогна във връзка с по доброто разбиране и приемане на нещата. Надявам се за някой друг също да е бил полезен. А иначе Константин права си че е купон цялото това нещо,но само ако ти доставя удоволствие да носиш тесни обувки,заради удоволствието което ще изпиташ ,след като ги събуеш.
В спора се ражда истината..
За купона...Казвала съм и друг път...За едни чашата винаги ще е полупълна,а за други полупразна.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #149 -: Март 27, 2012, 15:46:50 pm »
Това  съзнание   е   същинското  съзнание,  а   не  съзнанието  на   инкарнационната  личност.    Какви  са  възможностите  на  същинското  ни  съзнание  не  можем  да  знаем.

Добре така да бъде. Обаче за мен то(същинското съзнание)  не е подъзнанието и не може да се отъждествява с него дори да се съхранява там "класифицирана информация". А щом не е и съзнанието на инкарнирнацонната личност, както ти сам казаваш  - още повече.
Нима същинското знание е просто някакво инфо от отминали животи?  И така да е това не ме късае в моментната ми инкарнация...Ти може да си музикант, поет, драматург и пр.  без да си бил такъв в предишен живот.
Примерно падаш удряш си главата, засяга се даден център мутира и  ето ти си станал гений или пък влизаш Раднево. Изобщо вариации хиляди.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27