Далеч съм от мисълта че съм успяла в нещо ,преди някой друг да го е направил същото. Когато говоря за хората в множествено число говоря за това което съм установила чрез личния си опит и е задължително утвърдено като познание от по велики умове които са го установили за всички хора и по точно за човека като същност .Знание което го има от няколко века и е документирано и утвърдено. Ако не бях намерила потвърждение на думите и убежденията си (в случая във философията) щях да го казвам като някакво лично откритие и щях да говоря в единствено число. Това което не виждаш е че това го уча от години,а едва сега имам такава опитност и затова едва сега защитавам такава теза. Ако си направиш справка с предишни мой мнения ще видиш че само преди няколко месеца аз съм мислила по коренно различен начин.Защото не съм имала тази опитност, както и ти имаш дадена опитност и изхождаш от нея,нищо че знаеш всякакви други теории,ти все пак изхождаш от себе си. И всъщност какво казах че съм постигнала? Освен това ,че съм разбрала ,че нищо не съм постигнала ,а само съм оставила леки бразди върху поведението и убежденията си. Живеем във време в което хиляди месии- търговци излязоха и ни казаха ,че ние можем да промени това което искаме и ние им повярвахме защото ни изглежда прекрасно,защото го искаме,искаме да сме господари на живота си.Тези месии обаче решиха да ни спестят разни концепции за човешката природа ,за да си продадат стоката.Защо би си купила книга в която ти казват ,че можеш да промениш само нагласите и убежденията си и нищо друго? И тук дори не говоря за конспирация а за елементарна пресметливост.
Не е въпроса в това дали ще приемеш това или няма да го приемеш.Прекрасно е да си мислим ,че можем да се променим към по добро, че можем да спрем да сме егоисти, лицемерни,клюкари,отмъстителни, скаперници, пошли и дребнави типове,но фактите говорят друго, човешката природа и история е такава че за да оцелееш трябва в определни ситуации да си скаперник,клюкар, лецемерен,егоист,агресивен и дребнав. Колкото и ние да не искаме да го признаем сме такива.
Да права си, можем да се научим да сме солидарни,да сме етични, толерантни, искренни ,съпричастни,спокойни и с голямо сърце, но не можем да спрем да сме другите.Това са демоните който се показват и които трябва да приемем,но дори да го разбирам със ума си ми е изключително трудно да пренебрегна всичките си ценности в името на това да ги приема.