Автор Тема: Каква сол използвате?  (Прочетена 29380 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен revolume1

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 48
Каква сол използвате?
« -: Септември 01, 2011, 16:53:06 pm »
Обикновената рафинирана сол е вредна. За морската сол знаем, че в днешно време моретата и океаните са замърсени и не е много за предпочитане. На пазара от доста време са хит хималайска и алпийска сол. Едната се продава в био магазините, другата в хипермакети. От една статия реших да пробвам една терапия със сол ето каква е тя.

Как да пием вода със сол?

На един килограм телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя от половин до една чаена лъжичка (1 ч.л.- 4.0 гр.) морска сол в зависимост от нуждите на организма. В зависимост от депресивното състояние може да се взима една ч.л. на 1 л. вода за кратко време. При високо кръвно налягане се приема половин ч.л. на 2 л. вода. Вода се пие половин час (30 мин) преди ядене и 2-2.5 часа след ядене.

Примерен дневен режим за пиене на вода със сол (сол):
- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.

Използвайте само нерафинирана морска или каменна сол. В магазин Била продават натурална сол (нейодирана) от Алпите без примеси, а също и морска сол на големи кристали, за която се смята, че няма примеси, освен йод. Натурална каменна сол (на буци, трябва да се натроши) се продава във ветеринарните аптеки. Не използвайте готварската сол, в която има около 2.5-5% канцерогенни примеси (anticaking agents).

Не замествайте водата с безалкохолни напитки, сокове или други течности. Безалкохолните напитки дехидратират организма, поради наличието на различни химически елементи. Кофеиновите (кафе, черен чай, кока кола и др.) напитки  и алкохолът трябва да бъдат изключени от прием!

Ако спазвате приблизително този режим за кратко време ще получите значително подобрение в настроението, позитивното мислене, ще усетите радостта от живота и страхът ще изчезне. Така постепенно ще оставите антидепресантите и ще се освободите от депресията завинаги.

Горещите вани са много полезни, дозирани с голяма лъжица английска сол. Английската сол е открита в град Епсон (Epson), Англия и патентована през 17-ти век заради лечебните си свойства. Баните с английска сол са доказани като евтин начин за релаксиране на мускулите и успокояване на нервите.

Английска сол е богата на магнезий. Смята се, че превишеният адреналин, стресът, тревожността, които са общи по време на депресия, причиняват намаляване на магнезий в тялото. Проучванията показват, че високите концентрации на магнезиев сулфат в английската сол лесно се абсорбират през кожата по време на продължителна вана. Баните с английска сол могат да повишат нива на магнезий в кръвта, което води до по голямо чувство на добро физическо състояние и релаксация. Теорията е, че магнезия съдейства за освобождаване и поддръжка на нивото на серотонин, което води до седативен (успокоителен) ефект.

Каква сол използвате? И как ви се струват хималайската и алпийска сол.

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 933
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #1 -: Септември 01, 2011, 19:38:08 pm »
В момента имах интересно преживяване със солта. Поради получаване на гъбички по краката миналата седмица си натопих краката с мако вода и доста сол докато стоя пред компа. Ефекта бе бръз и ефективен, тази семица реших да взема сол на кристали или морска сол, несмляна, по-евтина е и мислех че ще има повече минерали които да са от някаква полза. За моя изненада се оказа че тази сол на кристали не действа толкова добре колкото предишната, сипах в легена от готварската и веднага усетих разликата , характерното щипане по ходилата. След кратък размисъл намерих отговора, прчината е в йода който се слага в готварската, но не и в тази на кристали. Йода със сол явно действа доста добре дезинфектиращо, но малко се притесних от това, все пак шепата сол я изяждаме почти за месец. Някой знае ли какво став а с йода в стомаха би трябвало да се окислява, но не съм проучвал.
Soli Deo Gloria!

Неактивен sidewinder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 855
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #2 -: Септември 01, 2011, 20:29:41 pm »
Ти си открил топлата вода. Еми естествено, че йода дезинфекцира. Йодна тинктура...такива ми ти работи.
« Последна редакция: Септември 01, 2011, 21:21:55 pm от Mirotvorec »

Неактивен marmozana

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 102
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #3 -: Септември 02, 2011, 18:12:27 pm »
Готварската сол не се ъодира с йод, а с калиев йодид. Много неустойчиво на слънчева светлина съединение. В този смисъл, доколко има йод в солта е под въпрос.
Благодаря ти, че замълча, въпреки, че нямаше какво да кажеш

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 933
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #4 -: Септември 02, 2011, 20:27:31 pm »
@marmozana
Остаряла Ви е информацията, вчече се ползва KIO3, който не се окислява на влага. Това което усещах на астъпалата е само от йода, въпроса ми е какво става със него в стомаха. Там киселините няма начин да не окисляват това нещо. Калия със сигурност става на калиев хлорид, от солната киселина, предполагам че Йода който е в повече се окислява и май се отдела като газ, извинете ако ви е станало гадно.
Въпроса бе ако някой знае за нещо друго да спомене толкова медици има тук, а за сега нищо.
Soli Deo Gloria!

Неактивен sidewinder

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 855
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #5 -: Септември 02, 2011, 23:09:25 pm »
Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тироидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства, човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта.
 
Като компонент на тироидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3), йодът е от съществено значение за човешкия живот. Без достатъчно йод, тялото не е в състояние да синтезира тези хормони и хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и играят важна роля в почти всички физиологични функции. Заболяването гуша или разширяването на щитовидната жлеза, обикновено е един от най-ранните симптоми на дефицит на йод. Разширяването на щитовидната резултира от престимулация на щитовидната жлеза с стимулиращ хормон (TSH), както и от опитите на организма за производство на тироидни хормони, въпреки липсата на йод.
 
Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне деактивирането на бактерии и поради това се използва като кожен дезинфектант и за пречистване на вода. Йодът също може да играе роля в превенцията на фиброкистично заболяване на гърдите, характеризиращо се с болезнено подуване на гърдите, чрез модулиране действието на хормона естроген върху тъканите на гърдата. Дефицитът на йод нарушава също функционирането на имунната система и наличието на достатъчно йод е необходимо за предотвратяването на спонтанни аборти.
 
Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който предизвиква различни симптоми, включително и умора, наддаване на тегло, слабост и депресия. Интересното е, че дефицитът на йод може също да причини и хипертиреоидизъм, състояние, характеризиращо се със загуба на тегло, бърз пулс и намаляване на апетита.
 
Дефицитът на йод по време на бременност или ранна детска възраст води до кретенизъм, състояние, характеризиращо се с хипотиреоидизъм, нефункционалност на щитовидната жлеза, тежко умствено изоставане, закърнял физически растеж, глухота.
 
Случайното предозиране на йод от лекарства или добавки в размер повече от един грам може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома.
 
При определени обстоятелства прекомерната консумация на йод може действително да инхибира синтеза на тироидни хормони, което води до развитието на гуша и хипотиреоидизъм. Прекомерният прием на йод може също така да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (сериозна кожна реакция).
 
В опит да предотврати тези симптоми на йод токсичност, Института по медицина, установява следните допустими нива на прием на йод:
 
- 1-3 години: 900 микрограма
 
- 4/8 година: 300 микрограма
 
- 9-13 години: 600 микрограма
 
- 14-18 години: 900 микрограма
 
- над 19 години: 1100 микрограма
 
- Бременни жени 14-18 години: 900 микрограма
 
- Бременни жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограма
 
- Кърмещи жени 14-18 години: 900 микрограма
 
- Кърмещи жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограма
 
Преработката на храните на практика често увеличава количеството на йод в тях. Например, добавянето на калиев йодид при производството на йодизирана сол драстично увеличава приема на йод. Тестото, което е йод-базирано се използва често при производството на хляб, което увеличава съдържанието на йод на хляба.
 
Усвояването и на йод се възпрепиятства от компонентите на някои храни. Тези хранителни съставки, наречени гушави съединения, се намират предимно в кръстоцветните зеленчуци (зеле и броколи), соеви продукти, фъстъци, горчица и просо.
 
Амиодарон, лекарство, което се използва за лечение на неправилен сърдечен ритъм, съдържа йод и може да наруши правилната функция на щитовидната жлеза. По същия начин, еритрозин, червено оцветяващ агент, който често се използва в храни и лекарства, също съдържа значителни количества йод и може да повлияе на щитовидната активност.
 
Йодът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистично заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти.
 
Съдържанието на йод в естествените храни обикновено е доста малко и варира в зависимост от факторите на околната среда, като например концентрация на йод в почвата и използването на торове. Някои от най-богатите източници на йод често са обработените храни, които съдържат йодизирана сол и хлябът, който е направен от богато на йод тесто.
 
Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и моцарелата.

http://nature.uni-plovdiv.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=463:--------i&catid=140:2010-10-27-09-20-32&Itemid=69

Неактивен Oberon

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 088
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #6 -: Септември 03, 2011, 13:35:16 pm »
Обикновената рафинирана сол е вредна. За морската сол знаем, че в днешно време моретата и океаните са замърсени и не е много за предпочитане.

Не спирам да се изумявам, колко глупости чета напоследък в този форум, просто главата ми се запали.....
Рафинираната сол била вредна...Рафинирането е процес на пречистване ( refine = пречиствам ). Все едно, да е вредно да си чистиш лещата преди да си я сготвиш...Просто вече не знам как ви хрумват такива неща?

Я ми обясни, с какво са замърсени океаните и моретата? И, ако са замърсени, как това се отразява на солта?
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Akira_san

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 28
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #7 -: Септември 03, 2011, 14:25:23 pm »
Рафинираната трапезна сол има много премахнати химически елементи - желязо, магнезий, калций, калий...

Неактивен revolume1

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 48
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #8 -: Септември 03, 2011, 14:41:41 pm »
Обикновената рафинирана сол е вредна. За морската сол знаем, че в днешно време моретата и океаните са замърсени и не е много за предпочитане.

Не спирам да се изумявам, колко глупости чета напоследък в този форум, просто главата ми се запали.....
Рафинираната сол била вредна...Рафинирането е процес на пречистване ( refine = пречиствам ). Все едно, да е вредно да си чистиш лещата преди да си я сготвиш...Просто вече не знам как ви хрумват такива неща?

Я ми обясни, с какво са замърсени океаните и моретата? И, ако са замърсени, как това се отразява на солта?

"Учените са единодушни, че рафинираната сол, която консусолмираме съдържа натриев хлорид и по тази причина прекомерното солене  води до хипертония, инфаркти и инсулти. Повишеното кръвно налягане се дължи не толкова на натрия, но по-скоро на хлорида. Защото има и доста минерални води, които съдържат натрий, но дълготрайната им консумация не води до високо кръвно. "

"Важното е в кухнята ти да присъства не стандартната бяла рафинирана сол, която е абсолютно вредна, а истинската розова сол, нерафинирана и със запазени минерали и микроелементи. От нея може да включиш по малко и в детското меню, стига малчугана да е над три-четири годишен."

източник: http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_7566_0.html

Моето мнение за замърсеността на морската сол е, че моретата и океаните последните двайсетина години са замърсени с тежки метали, токсични химикали, нефт, радиоактивни вещества, фекалии и други гадости от курортите, особено от нашите. Eто защо смятам, че днешната морска сол е малко или много замърсена. Разбира се може да има и изключения.

Неактивен Dominanta

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 45
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #9 -: Септември 05, 2011, 19:12:05 pm »
"Учените са единодушни, че рафинираната сол, която консусолмираме съдържа натриев хлорид и по тази причина прекомерното солене  води до хипертония, инфаркти и инсулти. Повишеното кръвно налягане се дължи не толкова на натрия, но по-скоро на хлорида. Защото има и доста минерални води, които съдържат натрий, но дълготрайната им консумация не води до високо кръвно. "

Натрия в минералните води води до задържане на течности (подуване на глезени, корем при жените поне) в организма. Което в един момент прецаква бъбреците и кръвното се вдига. Минералните води и пропагандата за "полезността им" е безумен мит, който усложнява живота на много хора от незнание... за съжаление...

Неактивен Magnolia

  • Доста Писал
  • ****
  • Публикации: 1 258
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #10 -: Септември 05, 2011, 23:46:30 pm »
Хималайска сол ползвам, а ако нямам хималайска в момента вземам морска.
Обикновената рафинирана сол е вредна. За морската сол знаем, че в днешно време моретата и океаните са замърсени и не е много за предпочитане.

Не спирам да се изумявам, колко глупости чета напоследък в този форум, просто главата ми се запали.....
Рафинираната сол била вредна...Рафинирането е процес на пречистване ( refine = пречиствам ). Все едно, да е вредно да си чистиш лещата преди да си я сготвиш...Просто вече не знам как ви хрумват такива неща?

Я ми обясни, с какво са замърсени океаните и моретата? И, ако са замърсени, как това се отразява на солта?
Не се изумявай, Обероне. Всичко, що е "пречистено" е вредно- захар, сол, брашно, ориз...
Вредна е обикновената сол, защото съдържа само два елемента - натрий и хлор, докато хималайската съдържа всички 84 минерални соли.
За да изхвърли само 1 грам натриев хлорид тялото използва 23 пъти клетъчната си течност.
Ти направи сметката как се изхвърля това и какво затормозяване за организма е и къде се натрупва после.

Иначе нерафинираната- най- добрите, които  са ми известни са келтската и хималайската, та дори и морската са чудесно пречистващо средство- за разтриване, за вани, за лечение.Има цели книги за лечение със сол.
Морската се използва и за консервиране- туршии, зеле,така се съхраняват от древни времена. Не се слага рафинирана.Това е важно и още предците ни са го знаели и така са си осигурявали пълноценно хранене и през зимата, не са яли изкуствени домати и краставици от Кауфланд, расли само в химия. :bad:

 
« Последна редакция: Септември 05, 2011, 23:51:40 pm от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен kalan

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 892
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #11 -: Септември 06, 2011, 17:09:03 pm »
Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тироидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства, човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта....
Всъщност аз съм с хипотиреоидизъм. Странно е. Някой лекари ми казват,че трябва да се взима йод, а други не. Май и те не са наясно. Ние в къщи си направихме йодова тинктура от зелени орехчета.
Добре според вас коя сол да консумирам. Морската, която е в магазините или хималайската?

Неактивен heretic

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 28
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #12 -: Септември 07, 2011, 14:26:47 pm »
Ако хипотиреодизмът е с автоимунна генеза, няма недостиг на йод и не е препоръчително да се консумира,понеже по този начин се задълбочава заболяването. Ако има недостиг на тироидни хормони поради недостиг на йод тогава е добре да се консумира йод или храни които го съдържат(като орехи,зеле...) и естествено с мярка . :) Според мен хималайската сол е много добър избор ,но и цената й е добра . ;)

Неактивен kalan

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 892
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #13 -: Септември 07, 2011, 17:33:53 pm »
А как да разбера дали е автоимунна генеза?

Неактивен bogoizbrania

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 933
  • Homo Supermenos!
    • Олтар на непознатия Бог
Re:Каква сол използвате?
« Отговор #14 -: Септември 07, 2011, 18:32:47 pm »
. . . ., та дори и морската са чудесно пречистващо средство- за разтриване, за вани, за лечение.Има цели книги за лечение със сол.
Морската се използва и за консервиране- туршии, зеле,така се съхраняват от древни времена. Не се слага рафинирана.Това е важно и още предците ни са го знаели и така са си осигурявали пълноценно хранене и през зимата, . . .
Правилно, влизаш в морето и се пречистваш и лекуваш, как ли никой до сега не го е знаел.
Soli Deo Gloria!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27