Автор Тема: Кой е казал, че има "съдник" след смъртта?  (Прочетена 49913 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re: Кой е казал, че има "съдник" след смъртта?
« Отговор #75 -: Октомври 09, 2012, 12:02:14 pm »
Оф,ще спамя,ма МФ2 и Пасифлорка са прави..За брака е мътна и кървава,а па за родителството хич не ми се говори..Там е още по-зле!

Неактивен Monolith

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 436
« Отговор #76 -: Октомври 09, 2012, 12:27:45 pm »
Присъединявам се. Напълно.  :good: Огромна част от нещата, които се проповядват като "морал" нямат нищо общо с истинските духовни стремежи, както казваш. И точно по темата от примера, който си дала е книгата "Брака е неморален", която разнищва до дъно мотивите на конкретно този "стремеж": да се "бракуват" хората. Ама до дъно. /така и не можах да я кача, имам я в електронен вид, който я иска, да каже/

Бракът е неморален - Естер Вилар:
http://www.putlocker.com/file/522D8F83E46101B9

Алтернативни връзки:
http://www.multiupload.nl/VALTD073WB
http://www.putlocker.com/file/794A75C12786BA29

Когато го изтеглите, файлът най-вероятно ще се появи с едно от двете имена:
%27Brakat%20e%20nemoralen%20-%20Esther%20Vilar.doc%27
%27%20%20%20-%20%20.doc%27

Преименувайте го на:
Brakat e nemoralen - Esther Vilar.doc
Или направо:
Бракът е неморален - Естер Вилар.doc
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 12:54:33 pm от Monolith »
Бъди Слънце!

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #77 -: Октомври 09, 2012, 13:50:14 pm »
Цена нямаш, Monolith  :-*
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен Monolith

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 436
« Отговор #78 -: Октомври 09, 2012, 14:18:24 pm »
Мерси, m2f. :hi:

Ето още няколко книги на подобна тематика:

http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,352.msg260403.html#msg260403
Бъди Слънце!

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #79 -: Октомври 09, 2012, 14:41:56 pm »
Princess_Deja,ясно трябва да се разграничат нещата преди и след смъртта:

....

Тъкмо реших да ги разгранича и в отговорът към Пурку си написал следното:

Цитат
Знаех си аз... :)Само че имам малко по-различно мнение.Земята не е нещо отделно,извън хармонията,а част от нея.Може би не мога да го обясня...Всичко,каквото
става тук,дори войните,които за нас са огромно нещастие,е само елемент от Голямата Реалност,където не са нещо негативно (или позитивно),а само необходима част от пъзела на Единството.
Представи си картината "Мона Лиза"-това е ВСИЧКО.Сега  си представи горния ляв ъгъл от нея-това е нашият живот тук.За нас там има някакво криво,огромно око,грозно,несъразмерно и отблъскващо.Ние му даваме тези определения,защото не знаем,не виждаме ролята му в всеобщия план!Затова казвам,че какъвто и злодей да е Хитлер (за нас),как можем да твърдим,че той "разваля" Голямата Картина,може пък да е нужен за нейна красота :).

Последно? да разграничаваме ли нещата преди и след смъртта или да приемем нашата реалност като част от всеобщата?

Това, което е преди смъртта не са ограничени събития и явления, които могат и се оценят, осъждат и трансформират само и според закони, които ние разбираме и се прилагат през живота ни като хора. Всичко това се отразява и носи свой отпечатък не само върху околните докато сме живи, но и оставя своите последствия. Които могат да се превърнат и често се превръщат в причини, условия и основания за последващи събития.
Когато се отрича смислеността на нещо, което си извършил като постъпка, докато си бил жив, или единствено остава като спомен, история или хронология, без конкретно осъзнаване на отговорността, която трябва да поемеш за всичко извършено. Тогава се губи смисълът от морал въобще. И аз не мисля, че е само човешка категория, докато сме живи.
Преекспонирането на съденето и насочването към наказания и награди не винаги означава буквално това, което ние разбираме през живота си като "наказание" и "награда"- ето че правя разграничение, но конкретно за това! Защото тези ценности, а преди това законите, не са открити случайно в някой ръкопис или изписан каманяк. Те са се оформили с течение на времето и самия живот и еволюция на хората. Но определено са отражение или "интерпретация" на някаква висша справедливост и трансцедентност, която стои като конвенция зад цялата хармония и ред на Вселената. Дори да вземете природните закони, които са откривани и тепърва се откриват от учените, те са като показно според, което ние да разбираме механизмите и живота във Вселената. А не са просто случайно оформили се по силата на някаква магия процеси.

Цитат
Друг е въпросът,какво става след това,след смъртта.Знаеш ли,много съм мислил върху християнската концепция за ада и рая,за това,че който е правил тук добро,ще бъде награден в отвъдното,и обратно.И съм стигнал до там,че тя логически не може да е вярна.Ако всички ме частица от Бога,защо той ще наказва сам себе си?Ако "грях" и "зло" са толкова относителни дори в различните наши общества,как може те да са еднозначно определени в отвъдното,което е ТОТАЛНО различно от нашата Земя?
Някой може да каже:Има неща,които са неоспоримо лоши-например убийството на човек.Да,ама не!В древна Спарта са убивали децата,които са слаби и ли с физически дефект.Просто такива са били ценностите тогава.Пак зависи кой го определя.Да,за обществото лекаря е добър,а педофила е лош.Така ТРЯБВА да бъде,за да съществува това общество!
За Вселената (Бога) обаче няма значение!Дълбоко съм убеден,че ценността на душата на доктора,педофила,убиеца,монаха,е една и съща!

Тук доста се отклоняваш в някакви твои собствени разсъждения за Бог и какво е той, частица ли сме от него или само негови творения. Доста е различно.
Това отъждествяване и вяра в някаква Божествено присъща ни същност, повтарям "същност", никъде не е доказвана. За пореден път ще дам пример със скулптурата и все едно да се определи творението като твореца. Подобието е нещо много различно, от копие или клонинг. Няма нужда от Богове населили земята. Това ми се струва толкова абсурдно, че по-скоро бих се изселила в друга галактика отколкото да се потя тук ...
Душа и ценност ... не са релевантни. Разбирай, че няма как да сравняваш ябълките с бананите. Ценност е качество- както добро и лошо. Душата е същност. Тя може да придобие качества, да се промени, но не и да е еднаква като "консистенция" за всеки човек. Така че душата на лекаря и педофила са различни. В зависимост от качествата, които са развили или напротив, тези души или ще бъдат изчистени или усъвършенствани или въобще пенсионирани! Това е "наказанието", не боли, просто е вид "рециклиране" на кофти материала или използването му за нещо по-добро и качествено.

Цитат
Ако има някаква разлика,тя е по съвсем други неизвестни критерии.
Ще изкажа мисъл,която сигурно ще скандализира повечето:Според мен,душите на Хитлер и на Майка Тереза са еднакво  важни и ценни в отвъдното!Защото всяка от тях е дошла тук със своите задачи,и изпълнявайки ги,е допринесла за Глобалната Хармония,недостъпна за нас.Послушай вътрешния си глас,запитай подсъзнанието си.Ако то ти каже да скочиш,значи мисията ти тук е свършила,трябва да се прибираш :).
Ако има страх,нежелание,връщай се назад и ЖИВЕЙ !
Да,няма какво да се добави.Големият проблем е да открием и осъзнаем тези закони,за да не ги нарушаваме :)

Честно казано, душите на Майка Тереза, Хитлер или Мечо Пух, въобще не ме интересуват за кой и как са ценни. Аз се интересувам от собствената си Душа и на още няколко достатъчно близки.
И в крайна сметка не си отговорил на въпросите ми. Прочети пак какво те питам, и ако имаш смислен и адекватен отговор, ще разбереш защо така съм те попитала и какво съм ти обяснила не през моя морал и ценности, а през твоите собствени.
Ми, ако нямам подсъзнание или е мълчаливо такова... и не говоря за неизбежен страх от високо или смъртта, а как реално оценяш и самоопределяш живота си, за да го живееш или да приключи?
Законите отдавна са открити, а осъзнаването не винаги помага да вършиш само правилни неща. Няма как да си "светец", но трябва да си с ясно съзнание, че всичко (от)някъде се вижда и "остава"- не говоря за скрита камера около орбита, а това, което обясних по-горе за последствията от нашите постъпки и ... ако щете ефекта на пеперудата, която може да предизвика торнадо в другия крайна света.  ;) :dance:
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #80 -: Октомври 09, 2012, 18:51:57 pm »
         За  кого  брака  е  неморален ???
         Брака  е  неморален  за  хората  които  са  безотговорни  в  живота!  Брака  е  отговорност!!  Въпроса  е  можеш  ли  да  я  носиш  или  не??  Много  е  удобна  позицията  да  отречем  морала!  Защо  не  откриете  тема  брака  като  аморалност?  Да  удобно  е,  да  няма  морални  норми,  да  удобно  е  да  няма  съдник,  да  удобно  е  да  няма  никаква  отговорност,  да  удобно  е  накой  друг  да  ви  плаща  сметките,  да  ама  не!!!!!!!!!!
        Винаги  идва  момента  да  се  плаща,  винаги  идва  момента  да  си  кусаш  попарката  и  тогава  няма  как  да  се  скриеш  зад  някакви  си  оправдания! 
        Но  какво  да  обяснявам,   Питам  що  е  то  морал  и  има  ли  това  понятие  почва  сред  младите ???       
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #81 -: Октомври 09, 2012, 19:57:23 pm »
И, какво общо има въпросът ти с темата?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #82 -: Октомври 09, 2012, 20:40:36 pm »
И, какво общо има въпросът ти с темата?
   Мисля,  че  е  точно  в  темата,  защото,  основата  (базата)  за  съденето  е  именно  морала  с  неговите  ценности  и  отговорностите  за  изпълнението  им.   Нима  един  човек  без  морални  ценности  може  да  бъде  съден  независимо  тук  и   сега  или  в  ирационалното?  Не,  той  ще  възприеме  присъдата  като  върховна  несправедливост,  посегателство  върхи  свободната  му  воля,  ще  приведе  безброй  аргументи  в  своя  защита,  но  няма  да  се  почуства  виновен.
       Може  би  трябваше  да  поставя  въпроса  по  друг  начин.  Например  -  Какви  са  критериите  по  които  става  преценката  за  успешна  или  неуспешна  инкарнация?    Или  кой  преценява  кои  наши  действия  да  се  превърнат  в  нови  кармични  проблеми?
       Като  за  оправдание  мисля,  че  написах  много!         

Неактивен kalan

• Пишещ
  • Публикации: 848
« Отговор #83 -: Октомври 09, 2012, 20:59:43 pm »
Мисля, че ако седнем да разнищваме що е брака съвсем ще се отклоним от темата.
Но не смятам, че ако един човек е против брака то той няма морални цености.

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #84 -: Октомври 09, 2012, 21:09:43 pm »
И аз мисля, че когато "подпечаташ" брака, дали светски, църковно или който и да е вид ритуал, нещата се променят и започва истинското изпитание. Което не е само отговорност, но е и доказване.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #85 -: Октомври 09, 2012, 21:17:39 pm »
Темата съдник след брака ли е или съдник след смъртта?
Повечето участници изказаха мнение че смърт не съществува това автоматично изключва съдника  :D.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #86 -: Октомври 09, 2012, 22:51:43 pm »

Може  би  трябваше  да  поставя  въпроса  по  друг  начин.  Например  -  Какви  са  критериите  по  които  става  преценката  за  успешна  или  неуспешна  инкарнация?    Или  кой  преценява  кои  наши  действия  да  се  превърнат  в  нови  кармични  проблеми?

А, това вече е съвсем друго! Имат ли нещо общо тези критерии със земното понятие морал, след като 80% от него е преднамерено измислен и успешно втълпен в главите ни?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #87 -: Октомври 09, 2012, 22:58:30 pm »
А, това вече е съвсем друго! Имат ли нещо общо тези критерии със земното понятие морал, след като 80% от него е преднамерено измислен и успешно втълпен в главите ни?
:good: Програми. Купища програми. А програмата не може да види самата себе си и ще отрича, че е програма - до дупка!
Всичко външно за човека е програма. "Морал" не се гради /насажда!/ с натякване, съдене и заклеймяване. "Морала" има смисъл само ако е вътрешен подтик /желание/ у човека. Иначе си остава "псевдо" и "симулация на морал".
« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 23:03:44 pm от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #88 -: Октомври 09, 2012, 23:10:06 pm »
        Да  имат,  и  ни  съдят  по  тези  земни  критерии!   Много  се  съмнявам,  че  някой  може  да  втълпи  на  някого  нещо!!!!!  Просто  е  много  по-леко   да  се  живее  без  морални  ценности,  защото  за  да  имаш  такива  трябва  да  ги  отстояваш,  да  се  бориш  за  тях!   

« Последна редакция: Октомври 09, 2012, 23:13:40 pm от mitko »

Неактивен Princess_Deja

• Пишещ
  • Публикации: 581
« Отговор #89 -: Октомври 09, 2012, 23:14:49 pm »

Много е интересно като се показва някакво недоволство с подтекст, от преднамереност и манипулация с ценности, как точно би могъл да се определи един "идеален" морал, норма или закон?
Това от известно време се опитвам да обясня, но явно с отклоненията за брак-ът, различни начини да се ... досажда с предлагане на ненужни източници и книги по темите- като си има специални раздели, и няма как някой да ме изкуши да си изтегля подобни неща, дори и само заради заглавието- хващане за думи обслужващи единствено някакви собствени разбирания и светогледи. Аз в един момент трябва да се съглася, че 20% са достатъчни, за да поддържат съществуването на света и човечеството.
Няма как да стане!
Няма извънземно понятие за сега, което да оценим. Дори и да има, едва ли може да го приложим. За това и си правя труда да обяснявам, как ценностите са основа, за да има смисъл някакъв приемлив морал. Защото колкото и да ми се иска да си измисля, че е добро да убиваш, и да го втълпя, няма как да стане, ако ЗНАМ, че не е добро.
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
51 Отговора
76254 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
26921 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm