Princess_Deja,ясно трябва да се разграничат нещата преди и след смъртта:
....
Тъкмо реших да ги разгранича и в отговорът към Пурку си написал следното:
Знаех си аз... :)Само че имам малко по-различно мнение.Земята не е нещо отделно,извън хармонията,а част от нея.Може би не мога да го обясня...Всичко,каквото
става тук,дори войните,които за нас са огромно нещастие,е само елемент от Голямата Реалност,където не са нещо негативно (или позитивно),а само необходима част от пъзела на Единството.
Представи си картината "Мона Лиза"-това е ВСИЧКО.Сега си представи горния ляв ъгъл от нея-това е нашият живот тук.За нас там има някакво криво,огромно око,грозно,несъразмерно и отблъскващо.Ние му даваме тези определения,защото не знаем,не виждаме ролята му в всеобщия план!Затова казвам,че какъвто и злодей да е Хитлер (за нас),как можем да твърдим,че той "разваля" Голямата Картина,може пък да е нужен за нейна красота
.
Последно? да разграничаваме ли нещата преди и след смъртта или да приемем нашата реалност като част от всеобщата?
Това, което е преди смъртта не са ограничени събития и явления, които могат и се оценят, осъждат и трансформират само и според закони, които ние разбираме и се прилагат през живота ни като хора. Всичко това се отразява и носи свой отпечатък не само върху околните докато сме живи, но и оставя своите последствия. Които могат да се превърнат и често се превръщат в причини, условия и основания за последващи събития.
Когато се отрича смислеността на нещо, което си извършил като постъпка, докато си бил жив, или единствено остава като спомен, история или хронология, без конкретно осъзнаване на отговорността, която трябва да поемеш за всичко извършено. Тогава се губи смисълът от морал въобще. И аз не мисля, че е само човешка категория, докато сме живи.
Преекспонирането на съденето и насочването към наказания и награди не винаги означава буквално това, което ние разбираме през живота си като "наказание" и "награда"- ето че правя разграничение, но конкретно за това! Защото тези ценности, а преди това законите, не са открити случайно в някой ръкопис или изписан каманяк. Те са се оформили с течение на времето и самия живот и еволюция на хората. Но определено са отражение или "интерпретация" на някаква висша справедливост и трансцедентност, която стои като конвенция зад цялата хармония и ред на Вселената. Дори да вземете природните закони, които са откривани и тепърва се откриват от учените, те са като показно според, което ние да разбираме механизмите и живота във Вселената. А не са просто случайно оформили се по силата на някаква магия процеси.
Друг е въпросът,какво става след това,след смъртта.Знаеш ли,много съм мислил върху християнската концепция за ада и рая,за това,че който е правил тук добро,ще бъде награден в отвъдното,и обратно.И съм стигнал до там,че тя логически не може да е вярна.Ако всички ме частица от Бога,защо той ще наказва сам себе си?Ако "грях" и "зло" са толкова относителни дори в различните наши общества,как може те да са еднозначно определени в отвъдното,което е ТОТАЛНО различно от нашата Земя?
Някой може да каже:Има неща,които са неоспоримо лоши-например убийството на човек.Да,ама не!В древна Спарта са убивали децата,които са слаби и ли с физически дефект.Просто такива са били ценностите тогава.Пак зависи кой го определя.Да,за обществото лекаря е добър,а педофила е лош.Така ТРЯБВА да бъде,за да съществува това общество!
За Вселената (Бога) обаче няма значение!Дълбоко съм убеден,че ценността на душата на доктора,педофила,убиеца,монаха,е една и съща!
Тук доста се отклоняваш в някакви твои собствени разсъждения за Бог и какво е той, частица ли сме от него или само негови творения. Доста е различно.
Това отъждествяване и вяра в някаква Божествено присъща ни същност, повтарям "същност", никъде не е доказвана. За пореден път ще дам пример със скулптурата и все едно да се определи творението като твореца. Подобието е нещо много различно, от копие или клонинг. Няма нужда от Богове населили земята. Това ми се струва толкова абсурдно, че по-скоро бих се изселила в друга галактика отколкото да се потя тук ...
Душа и ценност ... не са релевантни. Разбирай, че няма как да сравняваш ябълките с бананите. Ценност е качество- както добро и лошо. Душата е същност. Тя може да придобие качества, да се промени, но не и да е еднаква като "консистенция" за всеки човек. Така че душата на лекаря и педофила са различни. В зависимост от качествата, които са развили или напротив, тези души или ще бъдат изчистени или усъвършенствани или въобще пенсионирани! Това е "наказанието", не боли, просто е вид "рециклиране" на кофти материала или използването му за нещо по-добро и качествено.
Ако има някаква разлика,тя е по съвсем други неизвестни критерии.
Ще изкажа мисъл,която сигурно ще скандализира повечето:Според мен,душите на Хитлер и на Майка Тереза са еднакво важни и ценни в отвъдното!Защото всяка от тях е дошла тук със своите задачи,и изпълнявайки ги,е допринесла за Глобалната Хармония,недостъпна за нас.Послушай вътрешния си глас,запитай подсъзнанието си.Ако то ти каже да скочиш,значи мисията ти тук е свършила,трябва да се прибираш
.
Ако има страх,нежелание,връщай се назад и ЖИВЕЙ !
Да,няма какво да се добави.Големият проблем е да открием и осъзнаем тези закони,за да не ги нарушаваме 
Честно казано, душите на Майка Тереза, Хитлер или Мечо Пух, въобще не ме интересуват за кой и как са ценни. Аз се интересувам от собствената си Душа и на още няколко достатъчно близки.
И в крайна сметка не си отговорил на въпросите ми. Прочети пак какво те питам, и ако имаш смислен и адекватен отговор, ще разбереш защо така съм те попитала и какво съм ти обяснила не през моя морал и ценности, а през твоите собствени.
Ми, ако нямам подсъзнание или е мълчаливо такова... и не говоря за неизбежен страх от високо или смъртта, а как реално оценяш и самоопределяш живота си, за да го живееш или да приключи?
Законите отдавна са открити, а осъзнаването не винаги помага да вършиш само правилни неща. Няма как да си "светец", но трябва да си с ясно съзнание, че всичко (от)някъде се вижда и "остава"- не говоря за скрита камера около орбита, а това, което обясних по-горе за последствията от нашите постъпки и ... ако щете ефекта на пеперудата, която може да предизвика торнадо в другия крайна света.