Автор Тема: Всичко за МАРС - снимки, мисии, хипотези, конспирации!  (Прочетена 438912 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
  • Публикации: 149
    • КОСМОС БГ
Е че водата не е някакво рядко срещано вещество. Ето лист на някои обекти в Слънчевата система на които се знае, че има вода:

1. Ганимед ( спътник на Юпитер )
2. Европа ( спътник на Юпитер )
3. Калисто ( спътник на Юпитер )
4. Хиперион ( спътник на Сатурн )
5. Повечето комети

Специално хипотезата, че на Европа има вода се дискутира в научните среди от началото на 70-те години насам. За Марс отдавна знаем, че на полярните шапки има сух лед. Просто Марс Глобъл Сървеър е трябвало да изчака малко, да се отдръпне сухия лед и да се покаже водния.
Има според мен малко истина, че НАСА може да акцентира с "водата на Марс" като основание да бъдат отпуснати повече пари за междупланетни сонди.

Неактивен veselqk-U

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 255
Ще поживеем и ще видим.Но според мен никога не казват всичко.Едва ли биха показали всички си козове.

Неактивен Trandev

• Пишещ
  • Публикации: 739
  • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
    • Елементи от някои умозаключения
« Последна редакция: Август 06, 2007, 15:58:50 pm от Trandev »

Неактивен Life

• Четящ
  • *
  • Публикации: 146
мерси,материала съм го прегледал още миналата година:какво да ти кажа.... 8)
Цитат:
Експертите изчислили, че сборната сила на разразилия се преди 25 000 години ядрен удар е с тротилов еквивалент от над 500 000 тона

500 000 тона е 500 килотона,подобна експозия би унищожила град като София,да,но не и света:както споменах по рано,СССР е провела НАДЗЕМЕН,въздушен взир със мощност близо 80 МЕГА тона,или 80 000 000 тона,и това не се е отразило особено на планетата(в експеримента са участвали танкове,войска и тнт,до колкото си спомням 58ма година в Сибир):и това е единичен експеримент,разбира се на дали вийниците са останали незасегнати,но тва е друга тема
Така че тия 500к тона са смешна цифра,а материала е отново жълт фурор:кои експерти са участвали във изследвнето,кой университети?На сайта на НАСА няма нищо подобно,както и на никой серизен научен сайт
Отново жълтини,поне да бяха направилицифричките по правдоподобни,500к тона е смешно...и преди 25000 години....сигур шумерите са се стреляли със тия бомби :)

Още един цитат от линка който си ми дал:
Експертите събрали цял куп научни доказателства в подкрепа на своята хипотеза. Един от тях са съществуващите над 100 гигантски кратера, останали по земната повърхност в различни точки на планетата на местата, където са избухнали свръхбомбите.
Когато човек иска да предизвика фурор(без да мисли разбира се)изписва подобни глупости:Атомния взрив,а и който и да е било взрив нанася най големи поражения когато е въздушно надземен,както бомбите във Хирошима примерно:те за взривени на 500м над повърхостта,с цел по голямо поражение:ТАКА НЕ СЕ ПРЕДИЗВИКВА КРАТЕРИ:та автора на материяла иска да ни каже че преди 25к години шумерите :D ,въпреки че са притежавали стотици(според неговите думи бомби),и са били доста по напреднали от нас не са знае;и за надземното взривяване?Не че неможе надземен взрив да предизвика кратер,напротив ,може,но много много по трудно
Тунгуския метеорит,или каквото  е било там е унищожил местност колкото 1/3 от БГ,но е предизвикал доста малък кратер,поради причината че се е взирил надземно:смята се че мощноста му е била над 10000 мега тона:МЕГА тона
Хайде да сметнем колко тера тона трабва да е бил взрива причинил кратер със широчина 120км?
И в нета,и тук има материал и статии,със страхотно съдържание,рационално издържани,но точно тази......честно казано ни най малко

Неактивен Trandev

• Пишещ
Е, тази снимка е от НАСА, но пък са красиви тези дюни на Марс :) :) :) :D

Неактивен Alien

• Много Писал
  • Публикации: 6 658
  • WATCHER
На марсианската повърхност може да има живи организми

Марсианската почва може да съдържа микроби, обявиха германски учени, направили нова интерпретация на данни, събрани преди 30 години, предаде Ройтерс.

Йоп Хоуткупер от университета на Гисен каза на Европейския конгрес по планетарни науки в Потсдам, че сондите "Викинг" през 1976 г. може да са открили признаци за живот на замръзналата суха марсианска повърхност под формата на водороден прекис. Преди 30 години обаче специалистите заключиха, че апаратите не са засекли биологическа активност.

Хоуткопер е анализирал отново резултатите от един от експериментите, направени от мисията "Викинг". Резултатите показват, че 0,1 процент от марсианската почва може да е с биологически произход.

Това съответства на съдържанието на биомаса на някои места в антарктическия вечен лед, където живеят редица бактерии и лишеи. Германските учени искат да намерят потвърждения и да разберат какъв вид микроби биха могли да са марсианските и дали приличат на земните.

Има вероятност също да е пренесен живот от Земята на Марс или обратното. Предположения за подобно междупланетно прелитане на живот бяха породени преди десетина години, когато учени обявиха, че древен метеорит, намерен в Антарктика, съдържа признаци за фосилен живот на Марс. След това обаче тази хипотеза беше оспорена.

Повечето учени мислят, че на Марс няма живот. Хоуткупер обаче вярва, че там е възможно да има микроби, чиито клетки са пълни със смес от вода и водороден прекис, който е естествен антифриз.

Наличието на такива микроби би обяснило странното покачване на нивото на кислород и водороден двуокис, когато сондите "Викинг" инкубираха марсианска почва. Хоуткупер основава изчисленията си на биомасата на повърхността на Марс върху предположението, че тези газове са произведени от разграждането на органичен материал.

Учените се надяват новата мисия на НАСА "Феникс" да даде възможност за проверка на хипотезите за живот на Марс, когато стигне до планетата през май 2008 г. "Феникс" е с много подобрено оборудване и ще изследва почвата до северния полюс на планетата. БТА

http://science.actualno.com/new_119469.html

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
направена от марсохода Опортюнити с панорамната камера...

какво мислите че представлява тя?

Неактивен Trandev

• Пишещ
Знам ли, може и да е комета, може и да е някой от спътниците на Марс. 

Неактивен Силата

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 264
Не мога да преценя- формата е овалнн=>това сочи ,че или обекта или робота или и двете са  в движение.Можеш да помогнеш като кажеш от коя страна е направена от тъмната или от светлата. :-\
...и нека силата да бъде с теб.Aз знам неща ,за които ти даже не си и подозирал... че знам.

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
Знам ли, може и да е комета, може и да е някой от спътниците на Марс. 

Едва ли е комета, щото и няма опашката. Спътник едва ли, много осветен.
Щом снимата е пусната от колега Спейс, значи е някаква подвеждаща, и той има елементарно обяснение, което авт. изключва НЛО:) Наистина, какво ли е....
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
Бих казал, че това е първата снимка, за която не знам за какво става на въпрос...

Струва ми се обаче, че това е Слънцето снимано през някакъв филтър. Черните точки отстрани са шум от камерата ( за разлика от Лунната повърхност камерите на марсоходите са били настройвани за наблюдения на звезди, и тези точки положително не са звезди, защото панорамната камера не би могла да засече дребните точки отстрани ако са звезди ). Затова остава да е шум според мен.
Ще ми се да питам според мен някой защото снимката е любопитна а и аз не съм сигурен...
Е не е НЛО :)

Неактивен Trandev

• Пишещ
Лично аз съм наблюдавал комети през телескоп, които са без опашки. Просто още са далеч от Слънцето. Наистина Слънцето също е доста добър вариант. :-\

Неактивен space-bg.org

• Четящ
  • *
    • КОСМОС БГ
От друга страна камерите на Марс редовно правят снимки на Слънцето, това помага за установяване количеството прах в атмосферата ( което е критичен показател за това колко количество светлина пада върху слънчевите батерии ).
Но тази снимка не си прилича с нищо от други правени снимки на Слънцето... Дали да не рискувам да питам ...

Неактивен Oberon

• Доста Писал
  • Публикации: 1 092
Ако е Слънцето, не би трябвало да е сплеснато от двете страни, както е на снимката. Малко ме съмнява през филтъра, да се виждат така отчетлвио звездите... :-\ :-\ :-\
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Силата

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 264
Като гледам това е нещо по-близо от Сънцето.
...и нека силата да бъде с теб.Aз знам неща ,за които ти даже не си и подозирал... че знам.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27