Автор Тема: Дънов, Ванга и Ню Ейдж  (Прочетена 126949 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

trader

• Гост
Re:Дънов, Ванга и Ню Ейдж
« Отговор #90 -: Март 26, 2011, 23:50:29 pm »
поздрави и от Овчаря
Бееее блейте си на воля  8)

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #91 -: Март 27, 2011, 00:07:53 am »
Съжалявам, че ще ви го кажа, но не сте никаква опозиция.
Напротив, с плоските нападки и откровено плюене показвате само на какво ниво сте вие!

Нищо смислено не съм прочел от "опозицията", като изключим няколко съфорумци, които, въпреки че мислят различно от мен, дават доводи, изказват се, умеят да формират свързани изречения и разни такива дребни неща.

Искам да ви призова, да си отворите профилите в Х-нет и да си видите последните публикации. Ако не ви мързи, прочетете си всичко което сте писали откакто сте се регистрирали. Аз самият съм чел моите и на други хора.
Дано забележете, че освен едно повтаряне на незавършени мисли, рядко има нещо друго. Просто цапате с клишета и заучени фрази, които е дори трудно да се хване в какъв смисъл са използвани на места.

Патвате по един удивителен знак и се изказвате като последна истанция. Добре, няма лошо, и аз така правя понякога... ама вкарайте малко мисъл де, обяснете - защо, как...

Tangrata
Ти приятелю, пък беше от списъка ми с кадърна опозиция, ама тоя път нещо се изложи. Не е първата тема в която дъвчем това за Дънов... и никога нищо конкретно, както ти самият претендираш за него :)
Цитат
Общи и празни приказки.
Приказките са общи (някои), но не и празни. Дори аз самият се удивявам в прости и общи думи - как може да се вмести толкова дълбок смисъл.
Цитат
Както винаги Дънов не казва нищо, освен самохвалебствия и нравоучения.
Къде има самохвала? Това не е вярно.
Нравоучението е една от основите на духовността, нещо напълно естествено.
Цитат
Държи се отвисоко и тарторски.
Отвисоко не се "държи", държът се тези които се преструват. А изглежда отвисоко, само като се гледа с предубедено око.
Цитат
Опитва се да краде от респекта и лаврите към Христос и Богомилите, и се опитва да се причисли и присламчи към тях.
Да краде?! Много смело заключение, аз не виждам пътят до там.
А ако е престъпление да се опитваш да бъдеш като Христос и Богомилите - то и аз съм престъпник!
Цитат
Много много долно ... Да им петни паметта със себе си. Каква наглост.
Тук вече преиграваш, просто те усещам. :)

ARRI
Цитат
Мдааа, учителя упорито иска да ни вкара в стадото. Дали ще сме офффце или агнета, все едно, важното да сме пак част от някакво стадо ;D. Индивидуалисти НЕ можем да бъдем. Това да Ви е познато от някъде ;).
Вадиш цитат от контекста, като не разбираш цялто. Видя две думи, харесаха ти, каза че разни неща са ти познати от някакви места... Изобщо много мътно.
Индивидуализма пък как успя да го вмъкнеш и на кое противоречи - също не съумях да разкрия. Доразвий си мисълта.

Цитат
Само осъзнати хора със свръхсъзнание могат да бъдат индивидуалисти. За останалите е необходимо общество.
Горе-долу и аз така ги виждам нещата. Ние не живеем ли на семейства? Не се ли движим на групи? Не работим ли заедно? Не формираме ли общества?!

И скъпи ARRI, моля забележи следното:
На това синтезирано съждение, за моя слух приятно звучащо - ти как отговаряш?!
Цитат
:lol: :lol: :lol:
Започваш със скайп навика на изкуствени чувства.
Цитат
Tи си голям шегаджия.И към кое общество да се запиша? На богатите, на висшето, на конспираторите?

Това изобщо да го коментриам ли? Това сериозно ли е? Хора с такъв мисловен поток ли ще спрат банкерите и ционистите?!
Няма продължавам, защото изглежда все едно нападам, а не е така. Искам просто да намеря думи с които да се опомните и освестите.

Гален,
би ли бил така добър да помогнеш и на мен :)
Като за начало само да кажа, не съм "дъновист", както и Христос не е християнин.
Кажи кое, защо, как е.
Голите обидни думи, някак си просто не ми доказват, това което само намекваш че вярваш.

konstantin2007,
Ти беше девойка, ако не се лъжа :)
От ското забелязвам как ескалира, чесно казано, кръчмарското ти поведение, а това е лошо не само за форума, а и за самата теб. Не се грози с лоши думи. По-рано помня, как пишеше, пак спореше, но просто езика, а навярно и духа - бяха други.

Dean,
добре дошъл и на теб във форума...
Нямам какво да ти кажа, за сега. След време, ако има напредък, пак ще говорим.
 :hi:

trader
Цитат
поздрави и от Овчаря
Бееее блейте си на воля  8)
Напълно подкрепям, сам не разбираш, колко си прав :)
« Последна редакция: Март 27, 2011, 00:09:46 am от P.E.A.C.E. »

Неактивен Dean

• Четящ
  • *
  • Публикации: 39
« Отговор #92 -: Март 27, 2011, 01:25:30 am »
Извинявай, ама нямам намерение да напредвам по тази тема.Това е загубена кауза от самото началото.Виж, ако е някаква сериозна тема може да се разкършим, но това тук е жалко.
Jensen Ackles acting "Eye of the Tiger" ;D [url=http://www.youtube.com/watch?v=HsyMtYoSkC0&feature=r

Неактивен Iveta

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 261
« Отговор #93 -: Март 27, 2011, 01:37:23 am »
Ниска топка си в случая ;)

Еее и... нали ти не си? А и между другото нямам топки.

ARRI, моят избор си е мой и моля, не определяй веднага кой какъв е без да помислиш, първично е. Просто споделих мнение, не те карам да го приемаш. Вегетарианството е модерно, уважайвай повече животните (в т.ч. овцете).
« Последна редакция: Март 27, 2011, 01:38:24 am от Iveta »
oтговорна съм за това което пиша, но не и за това което разбирате.

Неактивен Monolith

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 436
« Отговор #94 -: Март 27, 2011, 10:16:01 am »
Дъновизмът е пълна пародия. Брадатия явно е общувал с демонични сили, които са се представяли пред него за добронамерени.

Iveta - с удоволствие бих си похапнал крехко агнешко. :P

P.E.A.C.E. - уж си умен човек, обаче защо по дяволите защитаваш Дънов?!
« Последна редакция: Март 27, 2011, 10:33:17 am от Monolith »
Бъди Слънце!

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #95 -: Март 27, 2011, 11:50:33 am »

Iveta - с удоволствие бих си похапнал крехко агнешко. :P
Това не е по темата и целта му е заяждане.

Цитат
Това „уж си умен човек“ всъщност носи скритото послание „ти си глупак“ и понеже го смяташ за глупак защото защитава Дънов, следва посланието ти да се тълкува като „всеки защитаващ Дънов е глупак“.

Говориш за демонични влияния, а мнението ти е изпълнено с най-нисши послания. Обвиняваш, осмиваш, обиждаш...

Дънов това, Дънов онова. Ами не го четете. Някои хора изпитват толкова явна необходимост да докажат пред себе си и пред другите, колко са свободни и мислят самостоятелно. Това според мен е знак, че се заблуждават. Човек, който гради самочувствието си сравнявайки се с нещо друго, което се опитва да принизи е жалък и сам по себе си не струва нищо. Такъв човек няма собствена стойност. За съжаление това се наблюдава често.

За мене лично П. Дънов не е върховен авторитет, но в беседите му има много интересни идеи. Не е необходимо сляпо да се приема или отхвърля всичко. Само глупаците правят това. Четящият беседите трябва да включи собствената си мисъл в процеса на усвояване, защото така както са дадени в символичен вид, повечето неща не бива да се приемат буквално. А самата мисъл в беседите на П. Дънов е издигната на пиедестал. Индивидуалната човешка воля и сила също са издигнати на пиедестал. Това са елементи в учението на П. Дънов за които малко се говори, но те са факт. За да се разбере едно учение, то трябва да се разглежда цялостно. Вярата в Бог, смирението, послушанието, търпението, сдържаността, състраданието, любовта, прошката, благодарността са само едната страна на въпроса. Ако се прилагат самостоятелно те разбира се няма да доведат до добър резултат. Това е грешка, която допускат и критиците и последователите на П. Дънов. Всеки общо взето акцентира върху това, което му е удобно и пренебрегва това, което не му е удобно. Много се цитират думи на П. Дънов за любовта, за вярата, за храненето и т.н. А колко неща е казал за мисълта, за свободата, за силната воля. При последните обаче приложението е трудно и много хора предпочитат да ги пропуснат. А критиците, понеже обикновено се ограничават в критиките си до текстовете, които са широко разпространени, а те представят учението на П. Дънов половинчато и непълно, самите не познават всички аспекти на това, което критикуват.

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
« Отговор #96 -: Март 27, 2011, 12:44:43 pm »
Вече искрено се забавлявам, защото продължавате да се пънете като магаре на бустан :)
- Не и не!
- Добре, защо?
- Щото така.

Dean
Ти всъщност не си писал никога, нито един довод по тази тема. Заемаш някаква позиция, на което имаш право. Но не виждаш ли как я заемаш?
Това е несериозно.

Monolith
Цитат
Дъновизмът е пълна пародия.

Пак казвам за "дъновизмът" - виж предния пост и примера с "християнството".
Аз лично нямам намерение да членувам в тяхното братство, което ако не се лъжа е създадено след като Дънов си заминава от този сват. Той самият е казвал не веднъж и е намеквал да не се прави "дъновизъм".
Хората които правят "дъновизъм" са същите които не го разбират. Вие правите "дъновизъм". Не аз.
Аз чета разни беседи, които са чисто и просто 90% притчи. Чета и мисля. После си вадя извобди - за мене си.
Цитат
Брадатия явно е общувал с демонични сили, които са се представяли пред него за добронамерени.
Това тук вече силно ме заинтригува, защото напоследък интуицията ми се е засилила в тази посока. Кажи обаче кое наклони мислите ти в тази посока?
Цитат
Няма значение дали съм умен, за мен е важно да не съм глупак. :)
По-ангелите - не защитавам никого!
« Последна редакция: Март 27, 2011, 12:52:37 pm от P.E.A.C.E. »

Неактивен Monolith

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 436
« Отговор #97 -: Март 27, 2011, 15:13:22 pm »
Iris - много насериозно приемаш всичко. Я се отпусни малко. ;)

Това, че обичам агнешкото го казах нарочно като закачлива шега. И да, аз наистина обичам агнешко. :)

Цитат
Цитат
Това „уж си умен човек“ всъщност носи скритото послание „ти си глупак“ и понеже го смяташ за глупак защото защитава Дънов, следва посланието ти да се тълкува като „всеки защитаващ Дънов е глупак“.
Кой както си го разбира. ;D Интересно е, че самият P.E.A.C.E. не го прие толкова присърце, за разлика от теб. ;)

Цитат
Говориш за демонични влияния, а мнението ти е изпълнено с най-нисши послания. Обвиняваш, осмиваш, обиждаш...
Аууу, още малко и ще ме изкараш агент на "тъмните". ;D

Цитат
Дънов това, Дънов онова. Ами не го четете. Някои хора изпитват толкова явна необходимост да докажат пред себе си и пред другите, колко са свободни и мислят самостоятелно. Това според мен е знак, че се заблуждават. Човек, който гради самочувствието си сравнявайки се с нещо друго, което се опитва да принизи е жалък и сам по себе си не струва нищо. Такъв човек няма собствена стойност. За съжаление това се наблюдава често.

Не обичам да градя самочувствие за сметка на останалите. Освен това сектите не са нещо безопасно и трябва да се пазиш от тях. Затова и критикувам Дънов, защото ми е тъжно да виждам хора, които са толкова запалени по това съмнително учение.

P.E.A.C.E. - радвам се, че не си дъновист.

Относно демоничните влияния - достатъчно е да знаеш, че е Дънов е бил силно повлиян от теософите, за да ти стане ясно, че не му е чиста работата. И това са го знаели още от 1917г. - Българската философска и теологична мисъл за Петър Дънов - първият абзац.

Според Димитър Михалчев - става дума за пантеистична метафизика, която увлича масите в мистицизъм и ги прави „загубена част от народа” за държавата и нацията.
« Последна редакция: Март 27, 2011, 15:31:42 pm от Monolith »
Бъди Слънце!

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
« Отговор #98 -: Март 27, 2011, 15:30:33 pm »
Аз искам да приключа моето участие в тази тема, като просто заявя, че словосъчетанието "Дънов, Ванга и Ню Ейдж" - само по себе си е грешно.
Аз не ползвам, или поне се старая да избягвам термина "ню ейдж", защото всеки влага в него различен смисъл. Никой не си направи труда да напише какво смята, че е това животно и как го връзва с тези велики (за мен) личности.

Главното по което се отличават Дънов и Ванга от официалната догма превзела и монополизирала учението на Христа - това е идеята за прераждането. А ако това е "ню ейдж"... горкият Буда, всъщност не "горкият", предполагам че му е забавно даже :)

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #99 -: Март 27, 2011, 15:41:15 pm »
маркс е казал, че религията е опиум за масите. Дали си ревностен християнин, католик, будист, дъновист.......ти пак си част от дрогираните и промити мозъци.НЕ визирам никой в този форум. Само изказвам своето мнение. Същото е и в политиката. Създадоха партиите, а нациите разделиха на под стада. Едното под стадо е червено, другото синьо и пр. цвят., а за водач на под стадото сложиха вълк. И резултатът е видим, зарибена от опиуми Планета. Разделяй и владей.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #100 -: Март 27, 2011, 18:24:43 pm »

Гален,
би ли бил така добър да помогнеш и на мен :)

P.E.A.C.E., не съм помагал на ARRI да се отскубва от дъновисткото Стопанството - "Овца" ООД.

Като за начало само да кажа, не съм "дъновист",..

Много добре, че като ги гледам, какви фанатици са, ми става зле. Дано не се заразиш при пребиването ти в обиталището им.

Много се цитират думи на П. Дънов за любовта, за вярата, за храненето и т.н. А колко неща е казал за мисълта, за свободата, за силната воля.

....... за числата.
Я да видим:

"Дойдете ли до числото 9, спрете. Не давайте на децата си повече от девет ореха! Казвам: вие трябва да прилагате този закон не само върху вашите деца, но и върху себе си, защото човек има нужда и от самовъзпитание. Ако някой ден се почувствате нервен, много активен, изяжте две ябълки или круши. Някой може да намери, че ябълките, които изял, са били малки, та трябва да се вземе още една. Малки или големи, законът действа еднакво. В случая силата не седи в големината, но в количеството, в числото две, като принцип, който действа. “Няма тайно”, стр. 95; 49

"Сега някой от вас гледат по-скоро да си отидат вкъщи. Какво ще спечелят, като си отидат по домовете? Нищо особено. Ще кажете, че сте закъснели доста. Колко е часът? Девет. Какво означава деветият час вечер? Той означава закон на равновесие.“Малки и големи придобивки”, стр. 33-34; 65

"Когато бият или раняват жена, никога няма да я ударят четири пъти. Жената може да я бият, или раняват един, два, три, пет или повече пъти, но никога четири пъти. Числото 4 е закон, който има отношение към мъжа. “Битие и откровение”, стр. 222-223; 73

Това последното е чудо на чудесата!
 ;) ;D

« Последна редакция: Март 27, 2011, 18:26:25 pm от Гален »

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #101 -: Март 27, 2011, 18:42:41 pm »
Iris - много насериозно приемаш всичко. Я се отпусни малко. ;)

Това, че обичам агнешкото го казах нарочно като закачлива шега. И да, аз наистина обичам агнешко. :)
Аз съм си достатъчно отпуснат. Не ми вменявай предположенията си. Дали обичаш агнешко ми е все едно.

Цитат
Цитат
Цитат
Кой както си го разбира. ;D Интересно е, че самият P.E.A.C.E. не го прие толкова присърце, за разлика от теб. ;)
Ти не знаеш как съм го приел аз. Отново правиш предположения. А посланието, което загатнах се съдържа в думите ти, без значение дали го осъзнаваш или не. Някой уж е умен, ама само когато не подкрепя П. Дънов. Но той го подкрепя (поне частично). Какъв е извода? Май сам не вникваш в същността на това, което пишеш? Далеч съм от мисълта, че съзнателно си искал да обидиш някого.

Цитат
Цитат
Аууу, още малко и ще ме изкараш агент на "тъмните". ;D
Остави ги тъмните. Обърни внимание на собствената си мотивация. Направи анализ на собствените си думи и мисли.

Цитат
Цитат

Не обичам да градя самочувствие за сметка на останалите. Освен това сектите не са нещо безопасно и трябва да се пазиш от тях. Затова и критикувам Дънов, защото ми е тъжно да виждам хора, които са толкова запалени по това съмнително учение.
Това всъщност не се отнасяше за тебе, а беше казано по принцип. Няма нищо безопасно на този свят и нищо сигурно. Освен това ти самия едва ли си освободен от всички илюзии, които приписваш на сектите.

Цитат
Относно демоничните влияния - достатъчно е да знаеш, че е Дънов е бил силно повлиян от теософите, за да ти стане ясно, че не му е чиста работата. И това са го знаели още от 1917г. - Българската философска и теологична мисъл за Петър Дънов - първият абзац.

Според Димитър Михалчев - става дума за пантеистична метафизика, която увлича масите в мистицизъм и ги прави „загубена част от народа” за държавата и нацията.
От всички теизми, мога да приема донякъде единствено пантеизма. Това обаче е друга тема. Идеите заимствани директно от Блаватска не са много. По-скоро от розенкройцерите и от Толстой, в което няма нищо лошо (само не бъркайте розенкройцерите с Лекториум Розикруцианум, който се е загнездил здраво в България). Самите теософи доста се „развиват“ след смъртта на Блаватска. Силно влияние върху учениците на Дънов по времето когато е бил жив са имали спиритистите и антропософите. Аз лично съм изключително резервиран и към двете групи. Ако тръгнем да правим сравнения между ученията обаче наистина много ще се отклоним от темата.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #102 -: Март 27, 2011, 19:12:24 pm »
Всичко,което е трудно да се разбере или опровергае-се осмива или му се дава квалификация.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #103 -: Март 27, 2011, 23:05:38 pm »
Синя Звездо, защото ми е много трудно да го разбера, и за да не продължавам да "осмивам" и "квалифицирам", би ли ми разяснила този дъновистки "бисер на бисерите":

"Когато бият или раняват жена, никога няма да я ударят четири пъти. Жената може да я бият, или раняват един, два, три, пет или повече пъти, но никога четири пъти. Числото 4 е закон, който има отношение към мъжа. “Битие и откровение”, стр. 222-223; 73

« Последна редакция: Март 27, 2011, 23:10:04 pm от Гален »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #104 -: Март 27, 2011, 23:17:34 pm »
Синя Звездо, защото ми е много трудно да го разбера, и за да не продължавам да "осмивам" и "квалифицирам", би ли ми разяснила този дъновистки "бисер на бисерите":

Гален,може ли да постнеш повече от текста?Защото това с биенето и раняването жена-звучи странно.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27