С какво сме виновни на някоя 5-10 км скала която си лети из космоса и нейната посока съвпаднала с нашата орбита? Не ми се вярва всеки астероид да е пратен по команда. Сравнението с гранатата изобщо не ми се струва уместно.
Имаме една малка планетка, имаме и няколко милиона камъка около Слънцето. Напълно нормално е отвреме навреме някой да попадне в насрещен курс и тогаз не трябва да направим нищо? Да го оставим да падне че да се покажем мирна цивилизация?
И как да не може да се отклони астероид с ядрен взрив? Мани ги тез раоти на НАСА дет ще пращали сонди дотам да ги отклоняват с двигатели. Някоя друга водородна бомба от ново поколение (ако има такива след Цар Бомба) и решаваме проблема.
Пък и що не пробваме някое оръжие с антиматерия

- така ще отпадне проблема с множеството малки парчета (дет все си мисля че би трябвало да се изпарят от самия ядрен взрив или най-малкото да станат кат монети).
Да няма ся природата да ни се ядоса че искаме да отървем кожите? Тряа се оставим да умрем ли?
Идва астероид, ние ги взривяваме след това идват извънземни и ни съставят акт за нарушаване на галактическото обществено спокойствие. Наказанието е връщане в каменната ера.

После що нямало останали следи от предните цивилизации населяващи Земята. Ся кат се замисля може и тва да е ставало. Тотален геноцид и унищожаване на всичко сътворено от съответната цивилизация.