Автор Тема: Метеори - Метеорити - Астероиди  (Прочетена 34315 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 230
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #45 -: Юни 19, 2008, 12:56:04 pm »
Тази снимка е от руският сайт fishki.net и е със заглавие "Започна се. Долетяха."... нищо друго... някой да е запознат с разположението на звездите и каква е промяната тук?

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #46 -: Юни 19, 2008, 13:25:05 pm »
Не знам какъв трябва да бъде човек за да познае тази снимка от кой сектор на небето е, ненапразно има небесни координати. Със същия успех може да се напише и "сбиха се за Земята ;D ;D ;D". :P :D :D

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #47 -: Юли 19, 2008, 13:06:59 pm »
Откриха първия троен NEO.
Името му е 2001 SN263 и се състои от 3 отделни фрагмента. Най-големия е сферичен с диаметър около 2 км. Другите две парчета обикалящи около него са съответно 1км и 400м.
Когато слънчевата светлика освети NEO-то който не е перфектна сфера, топлината на повърхноста кара тялото да се върти. Ако обекта се върти прекалено бързо, той се разпада на части и понякога оформя стабилни сателити които обикалят главното тяло. Каквито са и по-малките 2 парчета. Което пък от своя страна е странно, щот главното тяло си е останал сферично (не съвсем правилна форма, но все пак) дори след отделянето на тези 2 големи парчета.

Засега няма инфо (или поне не видях) в което да пише кога да го чакаме да мине наблизо, има ли опасност и т.н.


http://www.sciencenews.org/view/generic/id/34216/title/First_triple_near-Earth_asteroid_found


Неактивен avile

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 10
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #48 -: Септември 23, 2008, 16:40:42 pm »
Деветдесет опасни астероиди ще прелетят край Земята само за периода от 30 октомври 2007 г. до 6 април 2008 г.

На пресконференция шефът на Руската космическа агенция Анатолий Перминов заяви, че до 2040 г. Русия ще е готова с отбранителна система срещу астероидни атаки.
През последното десетилетие астрономите изброиха невиждани армии от небесни тела, шарещи в убийствена близост. Учените предлагат рисковите космически обекти да се наблюдават постоянно, а светът да се мобилизира пред реалната заплаха от планетарен апокалипсис. Това ще наложи построяването на групи от 5-метрови телескопи, които да се монтират по тройки
в Южното и Северното полукълбо. Всеки от тях ще следи определен сектор от видимия Космос, а данните ще се събират и обработват, за да се отсеят по-големите астероиди.
"Ако успеем да държим под око поне 90% от тях, вероятно ще е по силите ни да предвидим предстоящите сблъсъци век напред", надяват се от агенцията. Само наблюдение не е достатъчно и досега няма готов план за действие в случай, че астероидът Апофиз или по-голям от него лети директно към Земята.
"Ядрената и водородната бомба крият огромни рискове
тъй като след взривяването им ситуацията може да излезе от контрол. Най-доброто решение е да променим посоката на движение. Например като прикачим към обекта космически кораб със слънчев панел под формата на вдлъбнато огледало. Панелът ще концентрира слънчевата енергия в малък участък от повърхността", описва хипотетично Борис Шустов, президент на Астрономическия институт към Руската академия на науките. Благодарение на слабата гравитация от подгрятите участъци ще започне интензивно топене и изпарение, което ще изкриви траекторията. Друг вариант е да се за крепят мощни ракетни двигатели и когато настъпи най-подходящият момент, те да се активират дистанционно.
"За съжаление астероидите трябва да са ни добре познати, за да предвидим поведението им и да действаме с изброените методи. В противен случай просто ще си играем на смъртоносен билярд. Без да знаем правилата на играта", убеден е Шустов.
"Спецсистемата за прихващане на небесните убийци
изисква огромни инвестиции. Откриването на астероида Апофиз преди 3 години ни напомни колко сме неподготвени. През 2029 г. той ще мине само на 40 000 км от Земята, а там се намират сателитите ни. Не е изключено земното притегляне да ни изиграе лоша шега. Дали през 2029 или през 2036 г. опасността от сблъсък е реална. Разбира се, дори и това да се случи - катастрофата ще бъде локална, а не глобална, тъй като диаметърът му е 350 метра. Планетарен апокалипсис също е вероятен-достатъчно е на хоризонта
да изплува астероид с диаметър от 1 км", разсъждава Юрий Зайцев, анализатор в Института за космически изследвания към Руската академия на науките.
Рояк от огледални космически кораби, фокусиргущи слънчевите лъчи, замислят и астрофизиците от университета в Глазгоу. Те предлагат астероидите да се подгряват до 2100 градуса по Целзий. Така изпаряващите се потоци от газове ще променят траекторията им.


Планът за действие


250-метровият астероид Апофиз е само един от милионите астероиди, носещи се из Слънчевата система.
През 2007 г. случайно е открит чудовищен 3-километров къс скала, наречен 2007РА8, Само той е напълно достатъчен да помете половината човечество. За щастие шансовете да удари са нула, но само за него, Стотици други се движат в орбита около Слънцето и един ден могат да се окажат в убийствена близост. Всяка скала с големина 1 км ще пресече земната атмосфера с такава лекота» сякаш нея изобщо я няма. Ефектът от удара е сравним с взрив на атомна бомба от 70 000 мегатона ТНТ.
Ние сме във война. Земята е закрито стрелбище и няма къде да избягаме. В техническо отношение сме се развили достатъчно, за да измислим как да избегнем космическите "бомби“. Някой най-накрая трябва да вземе решение, категоричен е астронавтът от "Алоло“ Ръсел Швейкарт, основател на Фондацията за космически изследвания 8612.
В следващите месеци групата на Швейкарт организира срещи с експерти от ООН. На тях ще предложи плановете си за реакция срещу заплахата "Апофиз“ и останалите вече набелязани космически убийци. Окончателният документ с отбранителните стратегии се очаква до 2009 г. Той ще е подписан от Комитета на ООН за мирно използване на Космоса.
Към ноември 2007 г. от НАСА, по програмата "Близки до Земята обекти", са изброени 127 рискови за планетата астероиди. До 2020 г. техният брой ще скочи с хиляди. Изчисляването на траекториите им никога не е сигурно и шансовете за удар са големи.
"Ако почакаме още малко, сценарият "Армагедон" може да се сбъдне бързо - прогнозира Швейкарт, - До 2027 г. еднотонен кораб трябва да е кацнал на Апофиз, Да се надяваме, че световните космически агенции ще работят съвместно, а ООН ще договори с тях адекватни реакции, Не е по силите ни да спрем урагана, но сме длъжни да опитаме.“

Те идват от Космоса


ВСЕКИ ден 25 тона космически отломъци бомбардират Земята. През 1908 г. 5-10-километров метеорит експлодира над река Тунгуска в Сибир. Взривът бил 700 пъти по-мощен от атомната бомба над Хирошима. Преди 50 000 години друго небесно тяло с диаметър 50 метра пада в Аризона. То издълбава кратера "Беринджър", широк километър, около който се наслагват 30 тона метеоритно желязо. На 10 000 години са астероидните кратери "Рио Карто“ в Аржентина. При удара се е завихрила планина от огън, широка 10 км и дълга 50 км. "Хенбъри" в Австралия и "Каали" в Естония са на 4 хилядолетия. "Бъркъл" е на дъното на Индийския океан и е с диаметър 33 км. Астерои-дът е вдигнал мегацунами, високо най-малкото 200 метра. Според лунарния геолог Юджийн Шумейкър поне веднъж годишно в атмосферата избухва по една космическа "атомна бомба".
 
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3502

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #49 -: Септември 23, 2008, 21:44:57 pm »
Следваяща стъпка е оръжията срещу астероиди да използват с/у НЛО ;)   Това е плана! Иначе как така досега не са се сетили за защитит, а ;D  Толкова години земята е оцеляла, изведнъж се сетиха ;D ;D ;D  Има нещо гнило :P

Неактивен cccpkgb

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 269
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #50 -: Септември 23, 2008, 21:59:38 pm »
Следваяща стъпка е оръжията срещу астероиди да използват с/у НЛО ;)   Това е плана! Иначе как така досега не са се сетили за защитит, а ;D  Толкова години земята е оцеляла, изведнъж се сетиха ;D ;D ;D  Има нещо гнило :P

Четвърта фаза?
Этот шоу-бизнес мама, папа Он будет с тобой или без Если ты послушаешь Камен

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #51 -: Септември 24, 2008, 01:17:12 am »
Цитат
периода от 30 октомври 2007 г. до 6 април 2008 г.
Аз не ги усетих  :)

Неактивен cccpkgb

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 269
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #52 -: Септември 24, 2008, 17:42:14 pm »
Четвърта фаза?
:P

Пета кога ще настъпи? Струва ми се много скоро  :D
« Последна редакция: Септември 24, 2008, 17:43:31 pm от cccpkgb »
Этот шоу-бизнес мама, папа Он будет с тобой или без Если ты послушаешь Камен

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #53 -: Февруари 22, 2009, 22:19:14 pm »
Пуснали са руски документален филм за астероида Апофис
Последний день планеты: 2029 (2009)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #54 -: Септември 09, 2009, 09:19:01 am »
Кометите – създатели или разрушители на живот?Кометата Хейл-Боп. Водната среда на ранните комети, заедно с голямото количество на органичен материал открит в тях, биха могли да бъдат идеалните условия за растеж и размножаване на примитивни бактерии, твърдят учени. (Credit: iStockphoto/Kenneth C. Zirkel)


ScienceDaily (July 31, 2009) — Учените са разисквали, колко масови измирания в историята на Земята са били причинени от космическо тяло разбило се на повърхността на планетата. Повечето са съгласни, че сблъсък с астероид преди 65 милиона години е довел до края на епохата на динозаврите, но има несигурност за това, колко други измирания са били породени от сблъсък с астероид или комета.

В действителност, астрономите знаят, че вътрешната част на слънчевата система е защитена до известна степен от Сатурн и Юпитер, чиито гравитационни полета могат да изхвърлят кометите в междузвездното пространство или понякога да ги привлекат за да се разбият в тях. Това беше потвърдено отново на 20 Юли, когато огромно петно се появи на повърхността на Юпитер, очевидно доказателство за удар на комета.

Изследване на Новия Университет във Вашингтон индикира, че е малко вероятно кометите да са причинили масови измирания или да са отговорни за повече от едно малко (като влияние) събитие. Изследването също показва, че много комети с дълъг период, които приключват пътя си в земната атмосфера, най-вероятно произлизат от район, който дълго време астрономите са мислили, че не би могъл да произведе наблюдаеми комети. Кометите с дълъг период имат орбити вариращи от 200 години до десетки милиони години.

"Смяташе се, че кометите с дълъг период, които наблюдаваме, ни дават информация за облака на Оорт, но те всъщност ни дават тъмна картина на целия Облак на Оорт,” казва Натан Каиб, докторант по астрономия в Университета Вашингтон и водещ автор на изследването, което се публикува на 30 Юли в Сайънс Експрес, он-лайн изданието на списанието Сайънс.

Облакът Оорт е останка от мъглявината, от която се е формирала слънчевата система преди около 4.5 милиарда години. Той се разпростира от 93 милиарда мили от слънцето (1000 пъти разстоянието Земя-Слънце) и стига до 3 светлинни години разстояние (светлинната година е 5.9 трилиона мили). Облакът Оорт би могъл да съдържа милиарди комети, повечето от тях толкова малки и отдалечени, че никога не са били наблюдавани.

Има около 3200 познати комети с дълъг период. Сред най-запомнените е Хейл-Боп, която беше видима с просто око през 1996 и 1997 и беше една от най-ярките комети на 20-ти век.

За сравнение, Халеевата комета, която се появява на всеки 75 години, е може би най-познатата комета, но тя е с къс период, като за тези комети се смята че произлизат от различна част на слънчевата система наречена Куиперов пояс.

Вярва се, че почти всички комети с дълъг период, които се движат по траектории пресичащи разстоянието Юпитер-Земя, произлизат от външния Облак на Оорт. Техните орбити могат да се променят, когато се избутат от гравитацията на близка звезда преминаваща близо до слънчевата ни система, и се е мислело, че такива срещи влияят само на далечните външни тела в Облака Оорт.

Вярвало се е също, че телата от вътрешната част на Облака Оорт могат да имат орбити пресичащи земната само, когато има рядко преминаване на звезда. Но се оказа, че дори без да има среща със звезда, кометите с дълъг период могат да се изплъзнат от защитната бариера на Юпитер и Сатурн и да изминат път, който пресича земната орбита.

В новото изследване, Каиб и съ-автора Томас Куин, професор от Университета във Вашингтон и докторантски съветник на Каиб, са използвали компютърни модели за симулиране на еволюцията на кометните облаци в слънчевата система за период от 1.2 милиарда години. Те дори открили, че дори и при липсата на метеоритни дъждове, вътрешната част на Облака на Оорт е главен източник на комети с дълъг период, които евентуално пресичат орбитата на Земята.

Ако приемем Облака Оорт за единствен източник на комети с дълъг период, учените биха могли да изчислят най-високия брой на кометите във вътрешната част на Облака. Действителният брой не се знае. Но използвайки най-голямата възможна цифра, те определили, че не повече от 2 или 3 комети биха ударили Земята, по време на това, което се счита за мощен кометен дъжд през последните 500 милиона години.

"За последните 25 години, вътрешната част на Облака Оорт беше считан за мистериозен, ненаблюдаван обект, способен да изхвърли тела, които биха заличили живота на Земята,” каза Куин. „Ние показахме, че вече открити комети могат да се използват за изчисляване на горната граница на бройката на телата в този резервоар.”

С три големи удара случващи се почти едновременно, беше предложено, че малкото събитие на измиране преди около 40 милиона години е резултирало от кометен дъжд. Изследването на Каиб и Куин показва, че ако сравнително малко измиране се е причинило от кометен дъжд, то това е било вероятно най-интензивния кометен дъжд откакто имаме фосилни изкопаеми.

"Това ни говори, че най-мощните кометни дъждове причиняват минимални измирания, така че най-вероятно те не са причините за събитията на масови измирания,” казва Каиб.

Той отбеляза, че работата предполага областта около слънчевата система да е останала сравнително непроменена за последните 500 милиона години, но не е ясно дали всъщност е така. Ясно е, че въпреки всичко, Земята е извлякла полза от съществуването на Юпитер и Сатурн, стоящи като гигатски бейзболни ръкавици, отклоняващи или абсорбиращи комети, които иначе биха ударили Земята.

"Ние показахме, че Юпитер и Сатурн не са перфектни и че някои комети от вътрешния Облак на Оорт могат да се промъкнат. Но повечето не успяват,” казва Каиб.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ScienceDaily (July 31, 2009) —Друго изследване пък твърди, че кометите са съдържали големи количества течна вода във вътрешностите си по време на първите милиони години от тяхното формиране.

Водната среда на ранните комети, заедно с големите органични съставки вече открити в кометите, биха предоставили идеални условия за растежа и размножаването на примитивни бактерии. Така твърди проф. Чандра Уикрамасингх и колегите му в Центъра за Астробиология Кардиф в изследване публикувано в Международния Журнал за Астробиология.

Екипът от Кардиф е изчислил термалната история на кометите след като те се формирали от междузвездния и междупланетарния прах преди около 4.5 милиарда години. Формацията на самата слънчева система, се смята че е предизвикана от шокови вълни, които били излъчени от експлозия на близка супернова. Суперновата инжектирала радиоактивен материал, като например Алуминий-26 в примитивната слънчева система и част от него се натрупал в кометите. Проф. Чандра Уикрамасингх заедно с д-р Джанаки Уикрамасингх и д-р Макс Уолис твърдят, че топлината излъчена от радиоактивността затопля първоначално замръзналия материал на кометите за да произведе под-повърхностни океани, които са останали в течно състояние в продължение на милиони години.

Проф. Чандра Уикрамасингх казва: „Тези изчисления, които са много по-пълни откогато и да е било, оставят малко място за съмнение, че голяма част от 100-те милиарда комети в нашата слънчева система наистина са имали течни вътрешни части в миналото си.

Кометите напоследък също биха могли да втечняват вътрешните си части като наближават вътрешната част на слънчевата система. Доказателство за скорошно топене е открито в снимки на кометата Темпъл 1, направени от сондата "Deep Impact" през 2005."

Съществуването на течна вода в кометите дава подкрепа на възможната връзка между живота на Земята и кометите. Теорията, позната като кометна панспермия, водена от Чандра Уикрамасингх и късния Сър Фред Хойл твърди, че живота е бил донесен на Земята от кометите.

Източник:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090730141552.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090730141658.htm
« Последна редакция: Септември 09, 2009, 09:20:03 am от Eon »

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #55 -: Октомври 29, 2009, 11:13:12 am »
    Мощна експлозия на незабелязан астероид над Индонезия показа колко "слепи" може да се окажем пред такава опасност и потвърди правотата на правителството на САЩ, което съставя програма за справяне с възможните космически заплахи, съобщава статия в "Ню сайънтист". Взривилият се наскоро "космически нашественик" не е забелязан от нито един телескоп по света, преди да направи невероятния си фойерверк с мощността на атомна бомба. Неговото "промъкване" обезпокои специалистите, които отдавна знаят, че защитата на нашата планета все още е доста рехава.

Взривът над индонезийския остров Сулавеси е бил с тротилов еквивалент от 50 000 тона. Това е мощност, която превъзхожда трикратно тази на атомната бомба, изравнила със земята Хирошима. Става дума за една от най-мащабните експлозии на астероиди, регистрирани изобщо. Астрономът Питър Браун от Университета на Западно Онтарио, Канада, поясни, че липсата на щети на повърхността се дължи само на голямата височина на избухването - 15-20 километра над повърхността. Мощността е била определена по енергията на инфразвуковите вълни, които са се разпространили в цялото земно полукълбо и са записани от световната мрежа от уреди, прослушващи за ядрени взривове.

Самият взрив е чут от много хора в Индонезия, а в небето е видяна и прашната следа, характерна за астероидните експлозии. Чрез оценката на енергията е определено, че обектът е бил с големина около 10 метра. Толкова големи парчета материя от космоса удрят Земята приблизително веднъж на десетилетие. Нашественикът не е забелязан. Това не е учудващо, тъй като съвсем малка част от астероидите с големина под 100 метра са каталогизирани. Обекти с големина дори 20-30 метра може да предизвикат разрушения на повърхността, предупреждават учените. За тяхното откриване е необходимо построяването на още по-мощни от наличните телескопи. Една програма за наблюдение на толкова малки обекти, според специалистите, ще глътне много милиарди долари.

Службата за научна и технологична политика на САЩ, която съветва Белия дом, е натоварена със задачата до 2010 година да изготви стратегия срещу астероидната заплаха. В края на тази година ще излезе и докладът на националния изследователски съвет по въпроса за този вид опасност.


http://www.ekipnews.com/?p=23193

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 133
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #56 -: Октомври 31, 2009, 11:02:28 am »
Насаждат нова психоза ;D
Тез индонезийци яко го изядоха последните 5 години...
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 11:03:36 am от Peacekeeper »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 827
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #57 -: Октомври 31, 2009, 14:25:44 pm »
Насаждат нова психоза ;D
Тез индонезийци яко го изядоха последните 5 години...

Въобще не е смешно.

Неактивен dream

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 75
Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
« Отговор #58 -: Януари 02, 2014, 22:00:03 pm »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27