Форум за конспирации, уфология и мистика.

Наука и Технологии => Наука => Темата е започната от: Alien в Април 27, 2006, 09:06:03 am

Титла: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Април 27, 2006, 09:06:03 am
Казват, че времената, в които слънчевата система е била гигантска строителна площадка, са останали някъде 4-5 милиарда години назад във времето. Донякъде успокояващ, този факт кара представителите на вида Homo sapiens да смятат, че опасността от падащи предмети е отминала.

Историята показва точно обратното. Една от последните теории за изчезването на динозаврите се основава на сбълъск на 10 километров астероид със Земята. Според учените, злощастното за динозаврите, но пък щастливото за нас бозайниците, събитие се случва преди около 50 милиона години - период от време, необозрим за нас. В доста по-близкото минало, преди 98 години, астероид, чийто размери сега се оценяват на 50 метра, експлоадира над Тунгуска, Сибир и унищожава над 2000 квадратни километра гора. Отново поради отдалечеността във времето този сблъсък се превръща в оспорвана теория.

През юли 1994та година, обаче, кометата Шумейкър-Леви зрелищно се разбива в Юпитер, образувайки на повърхността му петно с диаметър 12000 километра. Събитието е уникално и не подлежи на съмнение. Експлозията е над 700 пъти по-силна от тази, която би се получалила при взривяването на целия човешки ядрен арсенал. През юни 2004та година астрономите Рой Тъкър, Дейвид Толен и Фабрицио Бернарди откриват малък астероид, който по-късно e наречен Апофис, на името на египетския демон на хаоса.

Поради краткото време за наблюдение, с което учените разполагали, не е било възможно точното определяне на неговата орбита. Половин година по-късно Гордън Гарад от обсерваторията Сайдинг Спринг, Австралия преоткрива Апофис. Извършените наблюдения позволяват изчислението на риска от сблъсък със Земята. Вероятността това да се случи на 13ти април 2029 е 1 към 300. Последвалите наблюдения над астероида увеличават вероятността до 1 към 37. Според учените тази тенденция е необикновена.

При всички досегашни изследвания на Обекти Близки до Земята (Near Earth Objects) вероятността за сблъсък намалява с увеличаване броя на наблюденията над обекта, обяснява Бил Куук, астроном от центъра за космически полети на НАСА в Алабама. През декември 2004та Апофис получава рекордната 4та степен на опасност по Торинската скала - скала от 0 до 10, която се използва за оценка на риска от сблъсъци на астероиди със Земята. (0 - не съществува опасност и 10 - край на цивилизацията). В досегашните наблюдения на астероиди най-високата достигната степен на опасност е 2, обясняват от списание Астрономи.

Последвалите изчисления, вече базирани на значителен период от време (287 дена, което е повече от 4/5 от орбиталния период на обекта) изследователите оценяват риска от сблъсък на астероида със Земята на 1ва степен по Торинската скала и вероятност от сблъсък 1 на 10000. Апофис ще се размине със Земята на разстояние около 64000 километра. Въпреки успокояващите факти, астероидът остава под подозрение и през януари 2005 екип от JPL (Jet Propulsion Laboratory) провежда серия наблюдения с помощта на радио-телескопа Аресибо, Пуерто Рико. За пореден път Апофис прави изненадващ ход.

Оказва се, че астероидът ще мине 2 пъти по-близо до Земята (около 30000 км) от очакваното. Но не това е оновният проблем, който стои пред учените, разяснява Бил Куук. Най-притеснителното е, че новото положение на Апфоис вече е извън елипсата на грешката - множеството от орбити, които един астериод може да заеме или по-точно казано, елипсата съдържаща най-вероятните бъдещи положения на астероида. Поради промяната на положението на астероида, учените не са в състояние да изключят изцяло веротността астероида да попадне под влиянието на земната гравитация, което да промени неговата орбита.

Според последните изследвания, това е възможно да стане ако Апофис мине през област, намираща се на около 30000 км от Земята и с ширина около 500м (почти два пъти по-голяма от размерите на самия астероид). В този слуачй би бил гарантиран сблъсък на Апофис със Земята през 2036та година, като е известно приблизително дори местополжението на сблъсъка - западния бряг на Северно Мексико.

Засега вероятността за преминаване през тази ключова точка се оценява на 1 на 5000. Но дали това е достатъчно, за да сме спокойни, че няма да ни застигнат падащи предмети?http://martesbg.net/
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Април 27, 2006, 09:11:21 am
Обаче ме кефи как успяват да ги кръстят тези астероиди така че инаги да имат връзка с някой филм. За Deep Impact  няма ко да се коментира просто а сега Апофис. Хмм понеже се явява един от героите в любимия ми сериал Stargate SG1 Там е мощен Гоаулски бог който на няколко пъти праща ядрени ракети по Земята! Но най интересното е че един път прати астероид в дъното на който имаше ядрен материал от извънземен произход, който да пръсне планетата на парченца. Ами то бива съвпадения ама това си мирише на конспирация направо.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Април 27, 2006, 09:25:40 am
Така ли ми се стори или е казват размерите на камъчето?
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Април 27, 2006, 09:47:53 am
Доколкото разбрах около 250 метра
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Април 27, 2006, 09:54:43 am
хммм...ако не го гръмнат с атомки можем да отпишем щатите и един-два дена небето да е тъмно
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Albinoni в Ноември 11, 2006, 19:10:24 pm
"Апофис" няма да застраши Земята през 2029 г.
 
Рискът "Апофис" да се блъсне със Земята може да се избегне по няколко начина
 
 
Астероидът "Апофис" няма да застраши Земята през 2029 г., но през 2036 г. такава нежелателна "среща" може да се състои, съобщи директорът на Центъра за планетарна защита Анатолий Зайцев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Сергей Смирнов, старши научен сътрудник в Главната Пулковска астрономическа обсерватория, астероидът "Апофиc-99942" ще се приближи два пъти към Земята. Първият път ще прелети на разстояние от 30 до 40 хиляди км. Това ще стане на 13 април 2029 г. Следващото сближаване ще стане през 2035 или през 2036 г.

"Какво ще е сближаването със Земята през 2035-2036 година ще се разбере при сближаването през 2029 г., тъй като тогава траекторията на астероида може силно да се промени, след като той премине между Земята и Луната" - каза Смирнов.

Зайцев смята, че рискът "Апофис" да се блъсне със Земята може да се избегне по няколко начина. При наличието на 10-годишен резерв от време астероид от типа на "Апофис" може да бъде отклонен, като в него се блъсне достатъчно масивен космически апарат. Най-надеждно и ефективно обаче според учения би било да се използват ядрени взривни устройства.

Центърът за планетарна защита е разработил системата "Цитадела", чиято цел е да защити Земята от астероид. "Сега работата на политиците е да дадат тласък за осъществяване на плановете, които съществуват само на хартия" - казва Зайцев.

Говорейки за последствията от възможен сблъсък между "Апофис" и Земята, ученият напомни, че американските специалисти са моделирали последствията от падането на този астероид, чийто диаметър е 400-600 м. Изчисленията показват, че ако "Апофис" случайно падне на 1000 км от източното крайбрежие на САЩ, в района ще се образува вълна с височина 17 м.
 
от: 11.11.2006 час: 17:33   
 actualno.com
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Eon в Ноември 11, 2006, 19:14:21 pm
Nuke it!  8)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Jean-Luc Picard в Ноември 14, 2006, 17:17:56 pm
Nuke it!  8)

Нема кой да се наеме. Брус Уилис тогава ще е на 74 години - не вярвам да му се занимава  laugh
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Ноември 14, 2006, 17:48:02 pm
Eдна от класическите възможности, които се изтъкват от channeling-текстовете като опасност за човешката цивилизация на Земята, е тази, при която официалните власти излизат с доклад за надвисваща опасност от сблъсък с метеорит и казват, че единственият път за спасение е да бъде построено и задействано огромно свръх-космическо оръдие. При това положение, твърдят споменатите текстове, ще бъде направен опит това оръдие да бъде използвано срещу добронамерени извънземни гости и като база за завладяване на слънчевата система от правителствените сили. Бъдете на щрек когато стане дума за изпращане на ядрени заряди в космоса или нещо подобно - никой няма да ни позволи да изнесем замърсяването, което причиняваме на Земята, в откритото и свободно Пространство!
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Декември 15, 2006, 01:37:55 am
Ако се взриви в космоса ядрен удар, евентуалните парчета от астероида няма ли да бъдат помлени от ударната вълна? Просто винаги съм се чудил - взривяват астероида, той става на парчета и пада на земята = армагедон.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Декември 15, 2006, 19:54:55 pm
А някой замисля ли се какво количество свободна радиация ще се освободи в откритото пространство?! :o
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Eon в Декември 15, 2006, 20:05:19 pm
А някой замисля ли се какво количество свободна радиация ще се освободи в откритото пространство?! :o

Която си я има по default там в изобилни количества. :P
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Декември 15, 2006, 21:10:53 pm
Ами след кат ще останат парчета от астероида що не се обстреля с по-мощен взрив. А и каква е изобщо голямата опасност от детониране на ядрен заряд в космоса. Сигурно и 1 пиратка да гръмне е опасно? :)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Декември 15, 2006, 21:57:43 pm
Там има живи същества... Там има жив ред... Там има жива хармония... Всяко посегателство над това е ОПАСНО. Спрете да мислите единствено за оцеляване на материалните си тела и веществените си богатства - вие сте много повече от това... Космосът е живо и хармонично същество. Взривяването на бомби в него ще бъде посегателство, чиито деструктивни последици няма да бъдат възприети благосклонно от никое разумно същество там... В channeling-текстовете дори се споменава за възможност Земята да бъде набелязана за унищожаване, ако хората създадат твърде опасни за космическата хармония оръжия и ги насочат към звездната висина над нас... Тази алтернатива като че ли днес върви към своето осъществяване. Човешката раса никога не е била в такава голяма степен завладяна от култа към оръжието, в каквато я намираме днес; никога, също така, човешката раса не е била отдалечена до такава степен от природното и холистично разбиране, както я намираме днес. Това създава сериозна опасност настоящата цивилизация да се окаже ненужна и опасна за всеобщия просперитет, да изгуби причината за своето съществуване.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Декември 15, 2006, 23:21:50 pm
Кво толкоз ще им обърка плановете една детонация с обсег няколко км? :)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: WhiteRider в Януари 13, 2007, 21:08:32 pm
Обаче ме кефи как успяват да ги кръстят тези астероиди така че инаги да имат връзка с някой филм. За Deep Impact  няма ко да се коментира просто а сега Апофис. Хмм понеже се явява един от героите в любимия ми сериал Stargate SG1 Там е мощен Гоаулски бог който на няколко пъти праща ядрени ракети по Земята! Но най интересното е че един път прати астероид в дъното на който имаше ядрен материал от извънземен произход, който да пръсне планетата на парченца. Ами то бива съвпадения ама това си мирише на конспирация направо.
Нямаме ли всички убийствено чувство за хумор. И аз правя непрекъснато някакви асоциации с това, което съм чел и гледал, но не съчинявам конспирации, просто се шегувам. Остави клетите астрономи-nerds да се шегуват по този начин
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 15:35:57 pm
Всъщност в повечето случаи когато, комета, метеорит или какъвто искате камънак от космоса в миналото е заплашвал Земята - отговора на въпроса ЗАЩО е отново в извънземните игри. Те имат възможности да контролират тези процеси. Те имат кораби големи колкото планети. Тези номерца се прилагат по-време на война а последиците им са огромни за цялата система от планети. В случая обаче по-скоро имаме предтекст за изработване на космически оръжия които да се борят с някаква мнима опасност.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Януари 15, 2007, 16:01:04 pm
Там има живи същества... Там има жив ред... Там има жива хармония... Всяко посегателство над това е ОПАСНО. Спрете да мислите единствено за оцеляване на материалните си тела и веществените си богатства - вие сте много повече от това... Космосът е живо и хармонично същество. Взривяването на бомби в него ще бъде посегателство, чиито деструктивни последици няма да бъдат възприети благосклонно от никое разумно същество там...
За жалост дори не можеш д осъзнеш разстоянията там и че дори една супернова е като пукване на балонче от опаковъчен найлонВ channeling-текстовете дори се споменава за възможност Земята да бъде набелязана за унищожаване, ако хората създадат твърде опасни за космическата хармония оръжия и ги насочат към звездната висина над нас..
Само аз ли виждам противоречие


Обероне,не мисли толкова дълго ами вземи мръдни,че камъка ще те уцели...
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 16:01:25 pm
Говорим за такива, които да причинят глобален катаклизъм. В повечето случаи това не са случайни неща.Когато в нашата система са се извършвали сериозни промени с планетите - също не е било случайно. Ако приемеш че динозаврите са измрели заради  подобен удар - той пак е бил планиран. Има и случайности разбира се, но те са по-малкия процент. Земята от много отдавна е под извънземно влияние ( а и тя по принцип винаги е била колония защото живота на нея е привнесен) и в този аспект винаги е  имало контрол върху това дали да "падне" нещо голямо върху нея или не. И то не е задължително да се контролира процеса от самата планета Земя. Това може да се направи от много други места в системата. В определени моменти обаче страха да не падне нещо отгоре може да бъде използван и за други цели.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 16:21:17 pm
Този астероиден пояс се е образувал при избухването на Малдек причинено точно от извънземни военни действия. Марс е останал  почти без атмосфера пак заради война.

Цитат


Рептилите обожават да използват комети и астероиди като оръжия и кораби, използвайки ги за да пътуват сред звездите. Първо те образуват малка черна дупка като задвижваща система която избутва големия планетоид до неговата дестинация. Когато се използва като оръжие те ползват ускорител на частици за да създадат силна струя , която да запрати кометата или астероида  до неговата цел. Цялата тази технология е била придобита от съшества от Сириус А


Stewart A. Swerdlow

Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 16:37:24 pm
Разликата в обясненията ни идва най-вече оттам че твоята философия е че нещата стават случайно и изобщо цялата Вселена е случайност,  докато аз мисля точно обратното. Разбира се известен % случайност винаги има. Другия вариант е ти да смяташ че Създаването не е случайно но оттам нататъка всичко е на самотек и възможността да се влияе на огромната природа е почти никаква. Да,  ама след като самата вселена (поне по мойте схващания е сътворена) дали технологично дали по някакъв друг начин  няма значение , оттук следва логично да може и да се моделира чрез различни способи (пак неслучайни неща)  :P ;)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 16:50:53 pm
Значи обобщавам: не се осланяме на факти, а на вярвания:)))? Напред !!!

Един и същи "факт" може да се интерпретира по различен начин от субекта. А разглеждането на определен факт когато е изваден от целия си контекст защото другите "факти" някой ги е скрил е идеалното средство за манипулация! Точно на този принцип е и сегашната ни "наука"
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: GNOSTIC в Януари 15, 2007, 17:05:52 pm
Какво ни казва wiki...
Апофис е египетско божество-чудовище, представяно под образа на змия. Апофис е бог на смъртта и хаоса, противоположност на бог Ра. Всяка сутрин, когато слънцето изгрява Апофис е победен от Ра. Интересен факт е, че настъпването на слънчево затъмнение е било обяснявано като битка между Ра и Апофис, при която Ра винаги печели.

Горе главата, Ра винаги печелел! ;)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Януари 15, 2007, 17:08:01 pm
Нима можеш да имаш друго, освен ВЯРАТА в един свят, изтъкан от илюзията за факти, в койо единственото реално нещо е твоето съзнание?; нима можеш да имаш друго, освен вярваната реалност, която ти сам си си причинил?

Цитат
Поне вече знам, че като ни нападне някой, ти ще си първия, който ще се покрие в молитвената си пещера...

...Не, няма да съм първия... Моите далновидни Учители вече ще са отишли там, за да ми подготвят място... На мен, също и на теб, ако имаш разум да ги/ни последваш... Но ти няма да го направиш; помниш за асансьора от друго място, нали - дори и да се окажем в един асансьор с теб, няма да се забележим, ще се разминем...


В channeling-текстовете дори се споменава за възможност Земята да бъде набелязана за унищожаване, ако хората създадат твърде опасни за космическата хармония оръжия и ги насочат към звездната висина над нас..
Само аз ли виждам противоречие

Да, Gil-Galadh, тук "противоречието" си е твой собствен дефект; принципът е прост: когато някой започне да създава огромни унищожителни ресурси, които той е готов да насочи срещу целия Открит космос наоколо, същият този трябва да бъде спрян, а последна мярка в това спиране е неговото заличаване, за да не му се позволи той да заличи някакво по-голямо пространство от космическата му околност...

Цитат
Поне вече знам, че като ни нападне някой, ти ще си първия, който ще се покрие в молитвената си пещера...

Самата формулировка на това показва убеденост на автора, че някой ще го нападне; и, че друг някой ще го изостави, покривайки се в молитвената си пещера [отдавайки се на егоистичните си и фантасмагорични занимания].

Такава убеденост в духовните светове не работи по никакъв друг начин, освен да започне да създава модел за този автор, по силата на който модел авторът, ако вярва твърде много в това, ще се натъкне именно на описаното нападение и изоставяне; "подобното привлича подобно" и ние с мислите си привличаме като реалност към себе си това, в което повярваме. За разлика например, flyDragon вярва, че постепенно около него се изгражда високоенергийна сфера, която създава и ще запазва цялата реалност около му в един все по-хармоничен порядък. Дори и да има метеоритен катаклизъм на Земята, дори и flyDragon да бъде сплескан от някой 200 хилядокилотонен камък в недрата на Урал, той няма да изживее това събитие, защото съзнанието му отдавна вече ще е изградило своя високоенергиен защитен мехур и ще го е отнесло в съвсем друга реалност... като събуждане от сън, който се готви да започне да се превръща в кошмар; въздишка, облекчение, заслушване в щурчетата - какъв звезден небосвод само!
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Януари 15, 2007, 17:14:59 pm
И все още ми е чудно как взрива на 10 мегатонна  ядрена бойна глава отвъд орбитата на Луната (примерно) ще ни направи по-зли същества и ще объркаме вселенския ред . :-\
И ако пуцаме по някой астероид с ядрена ракета за да отървем майката земя, извънземните ще си помислят че правим заявка за галактическо господство?
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Януари 15, 2007, 17:21:32 pm
Да, Oberon, има сходство, но съществената разлика е в честността и добротата на този, който се принуждава да унищожи и във вероломността и отвратителните намерения на този, който си строи могъщи оръжия, докато избива половината свят от глад. Иначе, ако няма духовен елемент, разлика не може да се види и двете изглеждат като еднакви. Благодаря все пак, че не се заяде за предходния ми post!

Rapsio, за да ти стане ясно, си представи как хвърлям в хола ти една граната (аз съм твоят съсед), защото си си пуснал твърде силно мача по телевизора и ми пречиш да си рецитирам "Харе-Кришна"-та; вместо да дойда, да ти кажа за болката си и да се опитам да ти пробутам чифт висококачествени слушалки... И понеже веднага ще скокнеш, че на астероида ние не можем да кажем да се отклони - ние не можем, но маите са го правили... много пъти... Защото вместо да строят ядрени оръжия и да създават електронни излъчватели за психоконтрол, са се стремяли да обичат Природата и да живеят в съзвучие с нея...
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Eon в Януари 15, 2007, 17:25:55 pm
Абе нищо и никаква скала дето си обикаля от милиони години в орбита и дето можела да се тресне в Земята, и която според мен с право ще я треснем ние (с каквото можем) за да не ни помете нас...

Та от този спор как извадихте езотерични работи не можах да разбера...

Викайте г-н Уилис той ще оправи нещата...
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Януари 15, 2007, 17:38:32 pm
С какво сме виновни на някоя 5-10 км скала която си лети из космоса и нейната посока съвпаднала с нашата орбита? Не ми се вярва всеки астероид да е пратен по команда. Сравнението с гранатата изобщо не ми се струва уместно.
Имаме една малка планетка, имаме и няколко милиона камъка около Слънцето. Напълно нормално е отвреме навреме някой да попадне в насрещен курс и тогаз не трябва да направим нищо? Да го оставим да падне че да се покажем мирна цивилизация?
И как да не може да се отклони астероид с ядрен взрив? Мани ги тез раоти на НАСА дет ще пращали сонди дотам да ги отклоняват с двигатели. Някоя друга водородна бомба от ново поколение (ако има такива след Цар Бомба) и решаваме проблема.
Пък и що не пробваме някое оръжие с антиматерия :) - така ще отпадне проблема с множеството малки парчета (дет все си мисля че би трябвало да се изпарят от самия ядрен взрив или най-малкото да станат кат монети).
Да няма ся природата да ни се ядоса че искаме да отървем кожите? Тряа се оставим да умрем ли?
Идва астероид, ние ги взривяваме след това идват извънземни и ни съставят акт за нарушаване на галактическото обществено спокойствие. Наказанието е връщане в каменната ера. 8)
После що нямало останали следи от предните цивилизации населяващи Земята. Ся кат се замисля може и тва да е ставало. Тотален геноцид и унищожаване на всичко сътворено от съответната цивилизация.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Януари 15, 2007, 17:43:09 pm
Имат си достатъчно технологии с които да се неутрализира евентуално падащ астероид. Тука игрите са други.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Mirotvorec в Януари 15, 2007, 20:31:42 pm
Цитат
Мисля, че това се нарича телекинеза  Ако се обединят много на брой адепти, като нищо могат да отклонят един голям камък...Да, да...
Докато ви чета разсъжденията дали да се гръмне астероида или не, точно тази идея ми се въртеше в главата. Това си е едно голямо предизвикателство за нас, хората-дали можем  да преоткрием  в себе си тази отдавна забравена сила? Защото това ще бъде най-чистото, най-мъдрото решение да отместим камъка.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Януари 18, 2007, 19:51:27 pm

Докато ви чета разсъжденията дали да се гръмне астероида или не, точно тази идея ми се въртеше в главата. Това си е едно голямо предизвикателство за нас, хората-дали можем  да преоткрием  в себе си тази отдавна забравена сила? Защото това ще бъде най-чистото, най-мъдрото решение да отместим камъка.
Докато разсъждсаваме кой начин е най-добрия,астероида ще вземе да ни тресне :):):):):):), за да ти стане ясно, си представи как хвърлям в хола ти една граната (аз съм твоят съсед), защото си си пуснал твърде силно мача по телевизора и ми пречиш да си рецитирам "Харе-Кришна"-та; вместо да дойда, да ти кажа за болката си и да се опитам да ти пробутам чифт висококачествени слушалки... И понеже веднага ще скокнеш, че на астероида ние не можем да кажем да се отклони - ние не можем, но маите са го правили... много пъти... Защото вместо да строят ядрени оръжия и да създават електронни излъчватели за психоконтрол, са се стремяли да обичат Природата и да живеят в съзвучие с нея..
КОето обяснява защо в момента маите са най-разпространената и велика цивилизация....

А колкото до гранатата-ако внимаваме с мащабите,или гранатата ти ще направи такава експлозия,че изобщо няма да я забележа,или холът ми ще заемата цялото място от тук до луната,
Противоречието-в момента,в който тръгнеш да унищожаваш някой защото е едикакъв си,ти ставаш като него.
 Малко теория на вероятностите ще ни покаже че до сега поне една цивилизация е била опасна за миролюбивите и добри извънземни.Следователно те са не толкова добри,а вече сами са нарушили хармонията и са унищожители.
 И за хармонията драги Флай,зли ли са лъвовете че хапват антилопи?
Иначе наистина ми се ще да ти видя физиономията миг преди да връхлети ударната вълна.

А някой спомена за използването на астероида като оръжие.Една цивилизация,която може да го направи достатъчно точно,най-вероятно ще има други доста по-ефикасни оръжия.
 
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gabaro в Януари 18, 2007, 23:07:55 pm
А някой спомена за използването на астероида като оръжие.Една цивилизация,която може да го направи достатъчно точно,най-вероятно ще има други доста по-ефикасни оръжия.

Да де ама целия свят е пълен с психопати, така че ако е възможно биха използвали "камъчето" за да сплашат някого... например Буш (хи-хи).Ако пък случайно не се намери някой психопат, то тогава ама със сигурност ще се намери някой идиот, който ще натисне малкото червено копченце, само за да види какво ще стане (може би отново Буш  :D).
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: ---------- в Януари 22, 2007, 17:30:56 pm
Оф, Рамбовците на батко!
първа кръв
АМЕРИКА СПАСЯВА СВЕТА!
мироопазваща атака
The Pentagon: Ще спасим света!
решителен удар в космоса
the New Terrorism
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: anna в Февруари 18, 2007, 12:57:54 pm
  Обявяването  на  новината  за  катаклизъм  през  2036 г.  е  напълно  с  цел  страхопочитание  на  обществото  и подготовката  му  за  Космическите  събития! Да  изпълни  доверието  си  във  Великите  нации  като  "США"(САЩ)! Програма  за  роби. Отдалечаване  от  истината. Много  интересно  при  това!- само  да  наблюдаваме  какво  ще  се  случи  на  обществената  арена. ;D  :-\
  Сега  започват  усилено  да  го  тръбят- катаклизъм, катаклизъм, пак  катаклизъм! Няма  как  да  не  промият  мозъци. Представата  за космическите  събратя  е  силно  опетнена, само  защото  са  "чужди". И  кой  ще  се  яви  спасител  в  случая?- самите  те. Братята  сивки. :D >:( Много  бързо  ще  проличи  кой  къде  е  с  ума  си, времето  ще  покаже.
 Ум  царува, ум  робува, ум  патки  пасе!
 (от  стадото :P)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Oberon в Февруари 21, 2007, 15:13:17 pm
От време на време излизат такива статии, които лично мен въобще не ме бъркат.
Първо, ако има небесно тяло с орбита, която пресича орбитата на Земята в даден момент, това не означава 100%.
Второ, докато астероида лети насам със смъртоносната си тежест, може да му се случат много неприятни неща. Да речем, че се саморазпадне. Напълно възможен сценарий, който обаче не трябва да ни успокоява. Да речем, че тялото се блъсне в друо и се разпадне на хиляди малки и красиви телца. Отново възможен сценарий. Трето, тялото може да се удари в друго, и да се отлкони по траекторията си. Напълно възможно. В системата има хиляди малки и големи тела, които нашите телескопи просто не ги засичат. И т.н

Оберон
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Февруари 21, 2007, 15:35:02 pm
И накрая,но не последно-50 мегатона заряд
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Oberon в Февруари 21, 2007, 15:51:25 pm
Понеже гледам, че се промени името на темата, ще си позволя да добавя и думата "Болид", и да направя леко разяснение за незапознатите с материята.

Метеорит - тяло, което навлиза в земната атмосфера, преминава я и се удря в земята.
Метеор - тяло, което навлиза в земната атмосфера, но заради малките си размери изграя в нея и оставя красива следа в небето. Казват им още "падащи звезди"
Астероид - свободно блуждаещо тяло из дадена звездна система, без фиксирана траектория. Пример: Астроидния пояс.
Болид - тяло, което навлиза в земната атмосфера, под ъгъл, който му позволява да лети в атмосферата и да излезе от нея. Т.е лети по допирателна траектория. Ако изгори, става метеор, ако не изгори ( понеже е по-голямо да речем ) си остава болид.

оберон
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Albinoni в Февруари 23, 2007, 13:02:39 pm
Слабо кинетично въздействие би избегнало евентуален сблъсък на Земята с астероид

20.02.2007 16:36
bgnewsroom.com

Коментирайки резултатите от обсъждането на темата за астероида Апофис на състоялата се в САЩ годишна конференция на  Американската асоциация за развитие на науката, директорът на Центъра за планетарна защита Анатолий Зайцев заяви пред ИТАР-ТАСС, че най-целесъобразно е траекторията на космическото тяло да бъде променена със слабо кинетично въздействие. То може да бъде постигнато чрез сблъсък на космически апарат, допълни Зайцев.

Проблемът с астероида Апофис все по-често се обсъжда в научните кръгове. Причината е, че се очаква през 2029 г. той да прелети край Земята на разстояние от около 32 000 км. Не е изключено гравитационното поле на нашата планета да промени траекторията на космическия обект и през 2036 г. той да се сблъска със Земята.
   
На конференцията в Сан Франциско  американските учени се изказаха срещу използването на ядрени  взривни устройства за разрушаване на Апофис, тъй като в този случай астероидът може да бъде разбит на хиляди парчета, които е сложно да бъдат контролирани. Те предлагат в непосредствена близост до астероида да бъда разположен космически апарат от типа "Аполо", който само за сметка на продължителното гравитационно въздействие да промени траекторията на Апофис. "Американците са прави в това, че е нежелателно да бъде използвано ядрено взривно устройство - казва Зайцев. - Ние разполагаме поне с още 10 години, за да оценим степента на заплаха на Апофис. Ако тя се потвърди, по наши оценки ще е достатъчно малко кинетично въздействие върху астероида, за да бъде променена неговата траектория".
   
Според руския учен, ако първият опит мине успешно, подобните операции могат да бъдат повтаряни. Зайцев е на мнение, че в инженерно отношение задачата за кинетично попадение в астероида е далеч по-проста, отколкото е разполагането на космически апарат до Апофис или кацането на него. Зайцев подчерта още, че според него ядрените взривни устройства могат да се използват като последен шанс, ако няма време за други варианти.
   
Американското планетарно дружество обяви конкурс и награда за най-успешния метод за точно проследяване на астероида Апофис, който евентуално може да се блъсне в Земята през 2036 г. Наградата е в размер на 50 000 щатски долара.    .... 2036 г.  ;)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Февруари 23, 2007, 13:39:48 pm
И преди питах и ся пак питам - къв е проблема ако се взриви и стане на прах? Защо задължително след ядрения взрив трябва да останат ОГРОМНИ парчета които също представляват опасност. Нали ударната вълна ако е достатъчно мощна би ги смляла на прах?
Пък ако не с ядрено оръжие все с нещо друго ще е.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Oberon в Февруари 23, 2007, 14:04:35 pm
И преди питах и ся пак питам - къв е проблема ако се взриви и стане на прах? Защо задължително след ядрения взрив трябва да останат ОГРОМНИ парчета които също представляват опасност. Нали ударната вълна ако е достатъчно мощна би ги смляла на прах?
Пък ако не с ядрено оръжие все с нещо друго ще е.

Не мисля, че има бомба, която да направи астероид на прах....Дори и да има такава, траекторията на бомбата трябва да е чудовищно прецизна, което ние не можем да постигнем. Второ, не знаем какво има под скалната обвивка на метеорита. Ако има желязно ядро, как ще го направим на прах?? Помисли и за друго - ако го направим на прах, и после Земята попадне в праховия облак? Какво правим?

Относно дистанционното взривяване на подобни тела има хиляди въпросителни....

Оберон
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Февруари 23, 2007, 14:25:05 pm
Е за праховия облак - няма ли да е просто голямо светлинно шоу на метеори изгарящи в атмосферата? Или ще задръстят атмосферата (което наистина е кофти).
А ако има желязно ядро...да се надяваме поне че ще е видимо от нашата географска позиция за да се насладим шоу като за последно.
Само да не ни тресне нещо края на таз година че в една от темите в ATS се намекна че имало разлика от 5 години и календара на маите не свършвал 2012-та по нашия календар, ам 2007-ма....
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Oberon в Февруари 23, 2007, 15:34:59 pm
Светлинно шоу казваш..А ако метероите е достатъчно голям, и като го опрашим с една бобма, и да речем че го направим на пух и прах...А замисляш ли се, как би се нажежила атмосферата, като изгорят в нея милиарди малки парченца....
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: anna в Февруари 23, 2007, 21:03:05 pm
Не мисля, че има бомба, която да направи астероид на прах....Дори и да има такава, траекторията на бомбата трябва да е чудовищно прецизна, което ние не можем да постигнем.
  Мисля, мисля  и  не  разбирам! :-\ Нали  в  ерата  на  технологиите  са  иновационните  "открития"?
Защо  ще  ни  плашат  с  метеоритно  нашествие- и  ще  скандират  за  процепите  на  технологията? ???
Ами  честотните  оръжия? Те  в  коя  схема  попадат? :-\ Нали  чрез  тях  именно  може  астероидът  да  стане  на  прах. Ултразвуковите  и  инфразвуковите  трептения  имат  необходимия  капацитет, нали?- за  унищожаването  на  един  астероид  на  прах. :-\ :P
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Април 17, 2008, 20:27:19 pm
Нещо интересно за прословутия астероид Апофис  ;)

Германски ученик коригира изчисления на НАСА, тя признава грешката

16.04.2008  12:16
Тринайсетгодишен германски ученик коригира изчисления на американското Национално управление по аеронавтика и космически изследвания /НАСА/ за вероятността земята да се сблъска с астероид и агенцията призна грешката си, предаде АФП.

Въз основа на наблюдения с телескоп в Института по астрофизика в Потсдам ученикът Нико Маркуарт изчислил, че вероятността астероидът Апофис да удари земята е 1:450, съобщава в. „Потсдамер ноейерстер нахрихтен“. НАСА, която беше изчислила, че вероятността за такова събитие е 1:45 000, заяви чрез Европейската космическа агенция, че младият гений е прав.

Факторът, който Нико е взел под внимание, а НАСА е пропуснала, е опасността Апофис да се сблъска с един или няколко от 40 000 сателити при преминаването близо до нашата планета на 13 април 2029 г. Тези сателити обикалят земята със скорост 3,07 км/сек. на разстояние до 35 880 км от нея, а астероидът трябва да премине на 32 500 км от земята.

Ако такъв сблъсък стане през 2029 г., това може да промени траекторията на Апофис и той да се удари в нашата планета при преминаването си край нея през 2036 г. /БГНЕС


Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Gil-Galadh в Април 17, 2008, 20:52:12 pm
ех тез десетични запетаи...
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: WhiteKnight в Юни 19, 2008, 12:56:04 pm
Тази снимка е от руският сайт fishki.net и е със заглавие "Започна се. Долетяха."... нищо друго... някой да е запознат с разположението на звездите и каква е промяната тук?
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Trandev в Юни 19, 2008, 13:25:05 pm
Не знам какъв трябва да бъде човек за да познае тази снимка от кой сектор на небето е, ненапразно има небесни координати. Със същия успех може да се напише и "сбиха се за Земята ;D ;D ;D". :P :D :D
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Rapsio в Юли 19, 2008, 13:06:59 pm
Откриха първия троен NEO.
Името му е 2001 SN263 и се състои от 3 отделни фрагмента. Най-големия е сферичен с диаметър около 2 км. Другите две парчета обикалящи около него са съответно 1км и 400м.
Когато слънчевата светлика освети NEO-то който не е перфектна сфера, топлината на повърхноста кара тялото да се върти. Ако обекта се върти прекалено бързо, той се разпада на части и понякога оформя стабилни сателити които обикалят главното тяло. Каквито са и по-малките 2 парчета. Което пък от своя страна е странно, щот главното тяло си е останал сферично (не съвсем правилна форма, но все пак) дори след отделянето на тези 2 големи парчета.

Засега няма инфо (или поне не видях) в което да пише кога да го чакаме да мине наблизо, има ли опасност и т.н.


http://www.sciencenews.org/view/generic/id/34216/title/First_triple_near-Earth_asteroid_found

(http://www.sciencenews.org/view/download/id/34215/name/Seeing_triple)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: avile в Септември 23, 2008, 16:40:42 pm
Деветдесет опасни астероиди ще прелетят край Земята само за периода от 30 октомври 2007 г. до 6 април 2008 г.

На пресконференция шефът на Руската космическа агенция Анатолий Перминов заяви, че до 2040 г. Русия ще е готова с отбранителна система срещу астероидни атаки.
През последното десетилетие астрономите изброиха невиждани армии от небесни тела, шарещи в убийствена близост. Учените предлагат рисковите космически обекти да се наблюдават постоянно, а светът да се мобилизира пред реалната заплаха от планетарен апокалипсис. Това ще наложи построяването на групи от 5-метрови телескопи, които да се монтират по тройки
в Южното и Северното полукълбо. Всеки от тях ще следи определен сектор от видимия Космос, а данните ще се събират и обработват, за да се отсеят по-големите астероиди.
"Ако успеем да държим под око поне 90% от тях, вероятно ще е по силите ни да предвидим предстоящите сблъсъци век напред", надяват се от агенцията. Само наблюдение не е достатъчно и досега няма готов план за действие в случай, че астероидът Апофиз или по-голям от него лети директно към Земята.
"Ядрената и водородната бомба крият огромни рискове
тъй като след взривяването им ситуацията може да излезе от контрол. Най-доброто решение е да променим посоката на движение. Например като прикачим към обекта космически кораб със слънчев панел под формата на вдлъбнато огледало. Панелът ще концентрира слънчевата енергия в малък участък от повърхността", описва хипотетично Борис Шустов, президент на Астрономическия институт към Руската академия на науките. Благодарение на слабата гравитация от подгрятите участъци ще започне интензивно топене и изпарение, което ще изкриви траекторията. Друг вариант е да се за крепят мощни ракетни двигатели и когато настъпи най-подходящият момент, те да се активират дистанционно.
"За съжаление астероидите трябва да са ни добре познати, за да предвидим поведението им и да действаме с изброените методи. В противен случай просто ще си играем на смъртоносен билярд. Без да знаем правилата на играта", убеден е Шустов.
"Спецсистемата за прихващане на небесните убийци
изисква огромни инвестиции. Откриването на астероида Апофиз преди 3 години ни напомни колко сме неподготвени. През 2029 г. той ще мине само на 40 000 км от Земята, а там се намират сателитите ни. Не е изключено земното притегляне да ни изиграе лоша шега. Дали през 2029 или през 2036 г. опасността от сблъсък е реална. Разбира се, дори и това да се случи - катастрофата ще бъде локална, а не глобална, тъй като диаметърът му е 350 метра. Планетарен апокалипсис също е вероятен-достатъчно е на хоризонта
да изплува астероид с диаметър от 1 км", разсъждава Юрий Зайцев, анализатор в Института за космически изследвания към Руската академия на науките.
Рояк от огледални космически кораби, фокусиргущи слънчевите лъчи, замислят и астрофизиците от университета в Глазгоу. Те предлагат астероидите да се подгряват до 2100 градуса по Целзий. Така изпаряващите се потоци от газове ще променят траекторията им.


Планът за действие


250-метровият астероид Апофиз е само един от милионите астероиди, носещи се из Слънчевата система.
През 2007 г. случайно е открит чудовищен 3-километров къс скала, наречен 2007РА8, Само той е напълно достатъчен да помете половината човечество. За щастие шансовете да удари са нула, но само за него, Стотици други се движат в орбита около Слънцето и един ден могат да се окажат в убийствена близост. Всяка скала с големина 1 км ще пресече земната атмосфера с такава лекота» сякаш нея изобщо я няма. Ефектът от удара е сравним с взрив на атомна бомба от 70 000 мегатона ТНТ.
Ние сме във война. Земята е закрито стрелбище и няма къде да избягаме. В техническо отношение сме се развили достатъчно, за да измислим как да избегнем космическите "бомби“. Някой най-накрая трябва да вземе решение, категоричен е астронавтът от "Алоло“ Ръсел Швейкарт, основател на Фондацията за космически изследвания 8612.
В следващите месеци групата на Швейкарт организира срещи с експерти от ООН. На тях ще предложи плановете си за реакция срещу заплахата "Апофиз“ и останалите вече набелязани космически убийци. Окончателният документ с отбранителните стратегии се очаква до 2009 г. Той ще е подписан от Комитета на ООН за мирно използване на Космоса.
Към ноември 2007 г. от НАСА, по програмата "Близки до Земята обекти", са изброени 127 рискови за планетата астероиди. До 2020 г. техният брой ще скочи с хиляди. Изчисляването на траекториите им никога не е сигурно и шансовете за удар са големи.
"Ако почакаме още малко, сценарият "Армагедон" може да се сбъдне бързо - прогнозира Швейкарт, - До 2027 г. еднотонен кораб трябва да е кацнал на Апофиз, Да се надяваме, че световните космически агенции ще работят съвместно, а ООН ще договори с тях адекватни реакции, Не е по силите ни да спрем урагана, но сме длъжни да опитаме.“

Те идват от Космоса


ВСЕКИ ден 25 тона космически отломъци бомбардират Земята. През 1908 г. 5-10-километров метеорит експлодира над река Тунгуска в Сибир. Взривът бил 700 пъти по-мощен от атомната бомба над Хирошима. Преди 50 000 години друго небесно тяло с диаметър 50 метра пада в Аризона. То издълбава кратера "Беринджър", широк километър, около който се наслагват 30 тона метеоритно желязо. На 10 000 години са астероидните кратери "Рио Карто“ в Аржентина. При удара се е завихрила планина от огън, широка 10 км и дълга 50 км. "Хенбъри" в Австралия и "Каали" в Естония са на 4 хилядолетия. "Бъркъл" е на дъното на Индийския океан и е с диаметър 33 км. Астерои-дът е вдигнал мегацунами, високо най-малкото 200 метра. Според лунарния геолог Юджийн Шумейкър поне веднъж годишно в атмосферата избухва по една космическа "атомна бомба".
 
http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=3502
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Peacekeeper в Септември 23, 2008, 21:44:57 pm
Следваяща стъпка е оръжията срещу астероиди да използват с/у НЛО ;)   Това е плана! Иначе как така досега не са се сетили за защитит, а ;D  Толкова години земята е оцеляла, изведнъж се сетиха ;D ;D ;D  Има нещо гнило :P
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: cccpkgb в Септември 23, 2008, 21:59:38 pm
Следваяща стъпка е оръжията срещу астероиди да използват с/у НЛО ;)   Това е плана! Иначе как така досега не са се сетили за защитит, а ;D  Толкова години земята е оцеляла, изведнъж се сетиха ;D ;D ;D  Има нещо гнило :P

Четвърта фаза?
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: P.E.A.C.E. в Септември 24, 2008, 01:17:12 am
Цитат
периода от 30 октомври 2007 г. до 6 април 2008 г.
Аз не ги усетих  :)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: cccpkgb в Септември 24, 2008, 17:42:14 pm
Четвърта фаза?
:P

Пета кога ще настъпи? Струва ми се много скоро  :D
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Alien в Февруари 22, 2009, 22:19:14 pm
Пуснали са руски документален филм за астероида Апофис
Последний день планеты: 2029 (2009)
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Eon в Септември 09, 2009, 09:19:01 am
Кометите – създатели или разрушители на живот?

(http://www.sciencedaily.com/images/2009/07/090730141658-large.jpg)

Кометата Хейл-Боп. Водната среда на ранните комети, заедно с голямото количество на органичен материал открит в тях, биха могли да бъдат идеалните условия за растеж и размножаване на примитивни бактерии, твърдят учени. (Credit: iStockphoto/Kenneth C. Zirkel)


ScienceDaily (July 31, 2009) — Учените са разисквали, колко масови измирания в историята на Земята са били причинени от космическо тяло разбило се на повърхността на планетата. Повечето са съгласни, че сблъсък с астероид преди 65 милиона години е довел до края на епохата на динозаврите, но има несигурност за това, колко други измирания са били породени от сблъсък с астероид или комета.

В действителност, астрономите знаят, че вътрешната част на слънчевата система е защитена до известна степен от Сатурн и Юпитер, чиито гравитационни полета могат да изхвърлят кометите в междузвездното пространство или понякога да ги привлекат за да се разбият в тях. Това беше потвърдено отново на 20 Юли, когато огромно петно се появи на повърхността на Юпитер, очевидно доказателство за удар на комета.

Изследване на Новия Университет във Вашингтон индикира, че е малко вероятно кометите да са причинили масови измирания или да са отговорни за повече от едно малко (като влияние) събитие. Изследването също показва, че много комети с дълъг период, които приключват пътя си в земната атмосфера, най-вероятно произлизат от район, който дълго време астрономите са мислили, че не би могъл да произведе наблюдаеми комети. Кометите с дълъг период имат орбити вариращи от 200 години до десетки милиони години.

"Смяташе се, че кометите с дълъг период, които наблюдаваме, ни дават информация за облака на Оорт, но те всъщност ни дават тъмна картина на целия Облак на Оорт,” казва Натан Каиб, докторант по астрономия в Университета Вашингтон и водещ автор на изследването, което се публикува на 30 Юли в Сайънс Експрес, он-лайн изданието на списанието Сайънс.

Облакът Оорт е останка от мъглявината, от която се е формирала слънчевата система преди около 4.5 милиарда години. Той се разпростира от 93 милиарда мили от слънцето (1000 пъти разстоянието Земя-Слънце) и стига до 3 светлинни години разстояние (светлинната година е 5.9 трилиона мили). Облакът Оорт би могъл да съдържа милиарди комети, повечето от тях толкова малки и отдалечени, че никога не са били наблюдавани.

Има около 3200 познати комети с дълъг период. Сред най-запомнените е Хейл-Боп, която беше видима с просто око през 1996 и 1997 и беше една от най-ярките комети на 20-ти век.

За сравнение, Халеевата комета, която се появява на всеки 75 години, е може би най-познатата комета, но тя е с къс период, като за тези комети се смята че произлизат от различна част на слънчевата система наречена Куиперов пояс.

Вярва се, че почти всички комети с дълъг период, които се движат по траектории пресичащи разстоянието Юпитер-Земя, произлизат от външния Облак на Оорт. Техните орбити могат да се променят, когато се избутат от гравитацията на близка звезда преминаваща близо до слънчевата ни система, и се е мислело, че такива срещи влияят само на далечните външни тела в Облака Оорт.

Вярвало се е също, че телата от вътрешната част на Облака Оорт могат да имат орбити пресичащи земната само, когато има рядко преминаване на звезда. Но се оказа, че дори без да има среща със звезда, кометите с дълъг период могат да се изплъзнат от защитната бариера на Юпитер и Сатурн и да изминат път, който пресича земната орбита.

В новото изследване, Каиб и съ-автора Томас Куин, професор от Университета във Вашингтон и докторантски съветник на Каиб, са използвали компютърни модели за симулиране на еволюцията на кометните облаци в слънчевата система за период от 1.2 милиарда години. Те дори открили, че дори и при липсата на метеоритни дъждове, вътрешната част на Облака на Оорт е главен източник на комети с дълъг период, които евентуално пресичат орбитата на Земята.

Ако приемем Облака Оорт за единствен източник на комети с дълъг период, учените биха могли да изчислят най-високия брой на кометите във вътрешната част на Облака. Действителният брой не се знае. Но използвайки най-голямата възможна цифра, те определили, че не повече от 2 или 3 комети биха ударили Земята, по време на това, което се счита за мощен кометен дъжд през последните 500 милиона години.

"За последните 25 години, вътрешната част на Облака Оорт беше считан за мистериозен, ненаблюдаван обект, способен да изхвърли тела, които биха заличили живота на Земята,” каза Куин. „Ние показахме, че вече открити комети могат да се използват за изчисляване на горната граница на бройката на телата в този резервоар.”

С три големи удара случващи се почти едновременно, беше предложено, че малкото събитие на измиране преди около 40 милиона години е резултирало от кометен дъжд. Изследването на Каиб и Куин показва, че ако сравнително малко измиране се е причинило от кометен дъжд, то това е било вероятно най-интензивния кометен дъжд откакто имаме фосилни изкопаеми.

"Това ни говори, че най-мощните кометни дъждове причиняват минимални измирания, така че най-вероятно те не са причините за събитията на масови измирания,” казва Каиб.

Той отбеляза, че работата предполага областта около слънчевата система да е останала сравнително непроменена за последните 500 милиона години, но не е ясно дали всъщност е така. Ясно е, че въпреки всичко, Земята е извлякла полза от съществуването на Юпитер и Сатурн, стоящи като гигатски бейзболни ръкавици, отклоняващи или абсорбиращи комети, които иначе биха ударили Земята.

"Ние показахме, че Юпитер и Сатурн не са перфектни и че някои комети от вътрешния Облак на Оорт могат да се промъкнат. Но повечето не успяват,” казва Каиб.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ScienceDaily (July 31, 2009) —Друго изследване пък твърди, че кометите са съдържали големи количества течна вода във вътрешностите си по време на първите милиони години от тяхното формиране.

Водната среда на ранните комети, заедно с големите органични съставки вече открити в кометите, биха предоставили идеални условия за растежа и размножаването на примитивни бактерии. Така твърди проф. Чандра Уикрамасингх и колегите му в Центъра за Астробиология Кардиф в изследване публикувано в Международния Журнал за Астробиология.

Екипът от Кардиф е изчислил термалната история на кометите след като те се формирали от междузвездния и междупланетарния прах преди около 4.5 милиарда години. Формацията на самата слънчева система, се смята че е предизвикана от шокови вълни, които били излъчени от експлозия на близка супернова. Суперновата инжектирала радиоактивен материал, като например Алуминий-26 в примитивната слънчева система и част от него се натрупал в кометите. Проф. Чандра Уикрамасингх заедно с д-р Джанаки Уикрамасингх и д-р Макс Уолис твърдят, че топлината излъчена от радиоактивността затопля първоначално замръзналия материал на кометите за да произведе под-повърхностни океани, които са останали в течно състояние в продължение на милиони години.

Проф. Чандра Уикрамасингх казва: „Тези изчисления, които са много по-пълни откогато и да е било, оставят малко място за съмнение, че голяма част от 100-те милиарда комети в нашата слънчева система наистина са имали течни вътрешни части в миналото си.

Кометите напоследък също биха могли да втечняват вътрешните си части като наближават вътрешната част на слънчевата система. Доказателство за скорошно топене е открито в снимки на кометата Темпъл 1, направени от сондата "Deep Impact" през 2005."

Съществуването на течна вода в кометите дава подкрепа на възможната връзка между живота на Земята и кометите. Теорията, позната като кометна панспермия, водена от Чандра Уикрамасингх и късния Сър Фред Хойл твърди, че живота е бил донесен на Земята от кометите.

Източник:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090730141552.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090730141658.htm
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: momo в Октомври 29, 2009, 11:13:12 am
    Мощна експлозия на незабелязан астероид над Индонезия показа колко "слепи" може да се окажем пред такава опасност и потвърди правотата на правителството на САЩ, което съставя програма за справяне с възможните космически заплахи, съобщава статия в "Ню сайънтист". Взривилият се наскоро "космически нашественик" не е забелязан от нито един телескоп по света, преди да направи невероятния си фойерверк с мощността на атомна бомба. Неговото "промъкване" обезпокои специалистите, които отдавна знаят, че защитата на нашата планета все още е доста рехава.

Взривът над индонезийския остров Сулавеси е бил с тротилов еквивалент от 50 000 тона. Това е мощност, която превъзхожда трикратно тази на атомната бомба, изравнила със земята Хирошима. Става дума за една от най-мащабните експлозии на астероиди, регистрирани изобщо. Астрономът Питър Браун от Университета на Западно Онтарио, Канада, поясни, че липсата на щети на повърхността се дължи само на голямата височина на избухването - 15-20 километра над повърхността. Мощността е била определена по енергията на инфразвуковите вълни, които са се разпространили в цялото земно полукълбо и са записани от световната мрежа от уреди, прослушващи за ядрени взривове.

Самият взрив е чут от много хора в Индонезия, а в небето е видяна и прашната следа, характерна за астероидните експлозии. Чрез оценката на енергията е определено, че обектът е бил с големина около 10 метра. Толкова големи парчета материя от космоса удрят Земята приблизително веднъж на десетилетие. Нашественикът не е забелязан. Това не е учудващо, тъй като съвсем малка част от астероидите с големина под 100 метра са каталогизирани. Обекти с големина дори 20-30 метра може да предизвикат разрушения на повърхността, предупреждават учените. За тяхното откриване е необходимо построяването на още по-мощни от наличните телескопи. Една програма за наблюдение на толкова малки обекти, според специалистите, ще глътне много милиарди долари.

Службата за научна и технологична политика на САЩ, която съветва Белия дом, е натоварена със задачата до 2010 година да изготви стратегия срещу астероидната заплаха. В края на тази година ще излезе и докладът на националния изследователски съвет по въпроса за този вид опасност.


http://www.ekipnews.com/?p=23193
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Peacekeeper в Октомври 31, 2009, 11:02:28 am
Насаждат нова психоза ;D
Тез индонезийци яко го изядоха последните 5 години...
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: Eon в Октомври 31, 2009, 14:25:44 pm
Насаждат нова психоза ;D
Тез индонезийци яко го изядоха последните 5 години...

Въобще не е смешно.
Титла: Re: Метеори - Метеорити - Астероиди
Публикувано от: dream в Януари 02, 2014, 22:00:03 pm
http://www.dnes.bg/science/2014/01/02/5-metrov-asteroid-padna-na-zemiata.211190

Започна се, мисля си аз..