Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102910 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #315 -: Юли 09, 2010, 13:54:28 pm »
Протичането на живота е строго предопределено. Спохождащите ни събития не са произволни, а заслужени. Възможният избор се свежда до това - да ги реализираме с добро или зло.

Ако щастието и нещастието изграждат пътя, Мъдростта е крайната цел. Доброта и Любов я осветяват! Празник е деня, в който сме добри.

- Съдбата е предначертана отначало до край. А нашата роля? Актьори по сценарий ли сме?
- Не, имаме мисия за реализиране в границите на съдбата.
- Къде е закодирана?
- В душата.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #316 -: Юли 09, 2010, 14:01:29 pm »
- Съдбата е предначертана отначало до край. А нашата роля? Актьори по сценарий ли сме?
- Не, имаме мисия за реализиране в границите на съдбата.
- Къде е закодирана?
- В душата.
Много точно!
Едно изказване на Вера Кочовска
Цитат
Той може да видоизменя нещата, но не много, защото се движи като в лабиринт. Може да скъсява или да удължава пътя, но не може да влияе на съдбата си.
Направо съжалявам другарите с разбитите илюзии за свободна воля и че човек е сам творец на съдбата си  ;D.За тези които ще почнат да ме замерват с думи, слагам щлема и бронята ;D
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #317 -: Юли 09, 2010, 14:37:37 pm »
old4,прав си,никой не може да избяга от съдбата си.Пътят ни е предначертан.И да въртим и да сучем,ще си минем по него.Колкото и да им се иска на някои,да бъдат творци на животът си,не става >:(.Заблуждават се.Един търси принц,друг принцеса...и на края слизат на земята и продължават пътят си без илюзии и по разсписание.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен Melody

• Четящ
  • *
  • Публикации: 91
« Отговор #318 -: Юли 09, 2010, 16:48:41 pm »
Е той пътя си е начертан-но от нас!Нали това правим ние човеците-чертаем,чертаем...Но в живота няма гумичка,да изтрием чертежа,който не ни харесва-та затова трябва да си го живеем.Ако не сме го писали ние,значи сме роботи с предварително зададена програма.Може,ама не вярвам!
Опитай!

Неактивен ARRI

• Доста Писал
« Отговор #319 -: Юли 09, 2010, 16:54:17 pm »
Животът е това,което ти се случва,до като си правиш други планове.Знам,че е клише,но винаги съм се убеждавал,че е вярно 8).
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #320 -: Юли 09, 2010, 16:58:48 pm »
Така си е  :yes:
Докато правим планове не сме тук и сега, а някъде из миналото или бъдещето.

Неактивен Ashaman

• Пишещ
  • Публикации: 810
« Отговор #321 -: Юли 10, 2010, 19:19:59 pm »
Всеки гледа от собствената си камбанарийка! За едни съдбата е майка, за други мащеха... Така, хората които имат свободата да градят живота си мислят, че няма предначертано, а за онези които срещат постоянно пречки съдбата е всичко.  Ванга много ясно е казала, че родовите проклятия (например) съществуват. Това означава,че и други хора или сили могат да влияят на живота ни!
Родженната дата също е определила аспекти от живота ни. В живота наистина няма равен старт.

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
« Отговор #322 -: Юли 12, 2010, 17:21:34 pm »
Прави ми впечатление, че нещо не можете да се разберете за тази "съдба" и за "свободния избор". Ще опитам да ви дам едно аргументче за "свободния избор", а вие си преценете дали правилно разбирате това словосъчетание. Даже ще включа и Исус (в чест на алибаба, защото му е фенка  :))

Като начало не виждам защо да не можеш да живееш и да мечтаеш едновременно? Съвсем естествено ми се струва, да не кажа жизненонеобходимо. Мечтите като мечти, както са в съзнанието ти първоначално, дори да не се случват по очаквания начин в този свят, не означава, че не са живи в друго "паралелно пространство" (да го наречем). Все едно е да кажем, че не можем едновременно да сънуваме и да живеем...

Ето и аргумента ЗА свободния избор.

Имаме действителност-реалност-тук и сега- днес - 2010-юли месец.
Преди това, докато стигнем до тази реалност сме имали низове от други реалности, които поради момента с времето сме приели за минало-свършено.
Да, но имаме Съзнание! То е това което прави Свободната Воля- Свободна!

И сега. Тук и сега срещам страхотен човек- независимо дали е мъж/жена. Държа да се избегне момента с емоциите, за да не се отдалечим.
Този човек е непознат за теб до преди няколко месеца. Срещате се. Той/тя натоварени със своето минало и резултатите от решенията си до този момент. И се оказва че този човек няма как да се върне буквално в миналото, за да избегне определени "грешки", които са си проличали впоследствие. Да- той/тя не може, защото би объркал времевия континиум с причинно-следствените канали, от които зависят много други човешки съдби. Но ти като страничен наблюдател, можеш да го направиш за този човек.
Условието е да сте долугоре в една възрастова група, мяктото на миналото да едно и също или приблизително- напр. България-София, а ако е и кв. Младост. Още по-добре. Тогава, остава да се върнеш през 1997 година и да отскочиш до отсрещния блок. В който до преди няколко месеца не  си предполагал, че той ти е бил съсед през 1997 година. Помислете. Интересно е.  :)
В този ред на мисли Христос може би ... :-X

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #323 -: Юли 12, 2010, 20:33:49 pm »
Ваййй cassio, дал си едно "аргументче" 3 пъти го четох и  ??? явно освен че съм остарял и явно съвсем съм затъпял  :D.
« Последна редакция: Юли 12, 2010, 21:41:33 pm от old4 »
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен ARRI

• Доста Писал
« Отговор #324 -: Юли 12, 2010, 20:44:31 pm »
old4,на мен за втори път днес ми се случва да несхващам написаното :yes:.Преди малко не схванах написаното от CASIO,под една друга тема,a сега от cassio.Явно нещо не ми е наред ???old4,сигурно хората живеят в друго измерение,а ние с теб още щъкаме по тази стара Земя  :unknown:

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #325 -: Юли 12, 2010, 20:51:47 pm »
сигурно хората живеят в друго измерение,а ние с теб още щъкаме по тази стара Земя  :unknown:
:hi:, май че си прав  :drinks:.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #326 -: Юли 13, 2010, 08:41:51 am »
...
Имаме действителност-реалност-тук и сега- днес - 2010-юли месец.
Преди това, докато стигнем до тази реалност сме имали низове от други реалности, които поради момента с времето сме приели за минало-свършено.
Да, но имаме Съзнание! То е това което прави Свободната Воля- Свободна!
Реалността е една. Представата за минало, настояще и бъдеще възниква в резултат от промените, които се случват в проявения свят (а той е в непрестанно движение). Времето просто отразява тези промени, но те не са зависими от него. Дори и да можехме (а това е невъзможно) да върнем някакво отминало състояние на нещата, това няма да върне времето назад, защото последователността се променя. Освен това статуквото, което връщаме трябва да е абсолютно същото (и то по отношение на всичко съществуващо), иначе това няма да е връщане към миналото състояние, а създаване на ново, което дори и да е подобно на него, все пак ще се различава.

И сега. Тук и сега срещам страхотен човек- независимо дали е мъж/жена. Държа да се избегне момента с емоциите, за да не се отдалечим.
Този човек е непознат за теб до преди няколко месеца. Срещате се. Той/тя натоварени със своето минало и резултатите от решенията си до този момент. И се оказва че този човек няма как да се върне буквално в миналото, за да избегне определени "грешки", които са си проличали впоследствие. Да- той/тя не може, защото би объркал времевия континиум с причинно-следствените канали, от които зависят много други човешки съдби. Но ти като страничен наблюдател, можеш да го направиш за този човек.
Условието е да сте долугоре в една възрастова група, мяктото на миналото да едно и също или приблизително- напр. България-София, а ако е и кв. Младост. Още по-добре. Тогава, остава да се върнеш през 1997 година и да отскочиш до отсрещния блок. В който до преди няколко месеца не  си предполагал, че той ти е бил съсед през 1997 година. Помислете. Интересно е.  :)
В този ред на мисли Христос може би ... :-X
Ако аз в резултат на свободния си избор извърша някакво действие и по-късно някой друг има възможност да се върне в миналото и да го коригира, как мога да нарека такъв избор свободен?

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #327 -: Юли 13, 2010, 12:50:39 pm »
Дори и да можехме (а това е невъзможно) да върнем някакво отминало състояние на нещата, това няма да върне времето назад, защото последователността се променя. Освен това статуквото, което връщаме трябва да е абсолютно същото (и то по отношение на всичко съществуващо), иначе това няма да е връщане към миналото състояние, а създаване на ново, което дори и да е подобно на него, все пак ще се различава.
Iris, Абсолютно.
 Не един път съм се мъчил да изпитам същата емоция, която някога съм изпитал но уви. И тогава разбрах че няма смисъл. Но спомените(визуализацията на отминало преживяване) понякога могат да бъдат и от голяма полаза, в смисъл да подпомогнат за достидането, обогатяването и засилването на настоящото състояние и неговия емоционален заряд към което може човека Х да се стреми.
Най-добре е нещата да се случват както казват някои хора "От самосебе си" без предварителна нагласа(да започваш да си представяш -аа-у цялата картина), защото накрая почти винаги се получава нещо друго и е възможно да има леко разочарование най-малко.

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
« Отговор #328 -: Юли 13, 2010, 13:32:29 pm »

........................
Ако аз в резултат на свободния си избор извърша някакво действие и по-късно някой друг има възможност да се върне в миналото и да го коригира, как мога да нарека такъв избор свободен?

Проблемът при свободният избор е, че когато го правиш, нямаш и представа какъв реално ще е резултата и до какви последващи събития ще доведе, за да се съобразиш с тях. Просто вече си го направил и поемаш отговорност.
А аз ти говоря за Свободна ВОЛЯ в Свободния избор, това е което го прави "свободен", а не просто избор.
Затова и обясних, че сам спрямо собствените си постъпки не можеш да се върнеш и въздействаш, но някой друг може да го направи. Аз няма да принудя човекът да постъпи по друг начин. Просто ще обясня какви са били резултатите му/й, от този избор и какво му/й се е наложило да понесе, и той/тя ще си направи пак Свободен избор и ще си продължи живота му/й, но с малко "козметични корекции". Това е нещо много отговорно, между другото, и наистина трябва да имаш основание, причина и сила, за да го направиш...та като стана въпрос пак се присетих за Исус.  :) Всеки е можел да каже "аз съм син Божи" и да направи два три фокуса. Но да имаш някаква мисия, това вече е нещо друго, още повече, когато е и с цената на живота ти. А аз дори не споменавам цена.
Представете си го като сън. Като се събудите сутрин можете ли да кажете със сигурност, че всъщност не сете купонясвали в 1997 година? Само защото се събуждате тук и сега. В същото време човекът, който сте в 1997 година си е там и се чуди защо не си спомня какво стана снощи, и този човек -мъж/жена- защо го зяпаше втренчено и му се усмихваше.....и т.н. Просто помислете, не ви убеждавам в нещо. Но си е аргумент за свободната воля в Свободния избор срещу съдбата. И то доста основателен аргумент, почти железен!
« Последна редакция: Юли 13, 2010, 13:39:07 pm от cassio »

Неактивен ARRI

• Доста Писал
« Отговор #329 -: Юли 13, 2010, 18:24:54 pm »
old4 :hi: :hi: :hi:.Относно свободният избор тук на Земята,ще ти приведа пример от филма ''Матрицата''.Сигурен съм,че си го гледал,но ще ти акцентирам,върху това,което каза Оракула на Нео.С две думи,Оракулът каза,че тук на Земята ние хората нямаме свободен избор.Изборът го правим,преди да се родим.Тогава на нас ни дават 2-3 примерни сценарии,от които да си изберем.Точно и само тогава,ние човеците имаме право на избор.Тук НЕ.Аз,за себе си,съм сигурен,че е така :yes:.Тук се раждаме без свободна воля.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27