Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102910 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #45 -: Май 11, 2010, 16:01:29 pm »
Blue_Star wrote:"А повечето хора мислят,че са свободни и че животът е само сегашното им Аз(донякъде са прави),и оттам насетне забравят,или отказват да плащат за миналите грешки,които дори не помнят(минали инкарнации)."

Налага ли се да има "минали грешки"? И как да се случи "плащането", ако не си спомнят? Нещо не ми е ясно. Трябва да приемам живота си за обречен на някаква предишна инкарнация, която дори не си спомням. Свободата да постъпвам според решенията си, да я овладея, защото това е признак на надменност, що ли? Не мисля.
« Последна редакция: Май 11, 2010, 16:04:35 pm от cassio »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #46 -: Май 12, 2010, 05:42:08 am »
....

cassio,не знам какво се налага или не,а просто някои са и толкоз.Ако се замислиш поне малко,но истински търсейки отговорите-сам ще си отговориш на повечето въпроси.
Междодругото,я ми кажи по кой признак съдиш,че имаш свободата да постъпваш според решенията си?На базата на какво взимаш тези свои решения?
« Последна редакция: Май 12, 2010, 10:18:16 am от Invisible World »
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #47 -: Май 12, 2010, 07:12:21 am »
Ама ти нали преди 1-2 поста каза, че хората били свободни да си правят и да си искат каквото поискат.

А сега излиза, че трябва да плащат.

Кое последно ;)

Това е толкова фундаментално, че все едно в единия случай да кажеш, камината си гори и без дърва, както ние си поискаме, а в другия случай да се налага да се поизпотиш, да насечеш дърва и да подпалиш камината. Щото без тях не може.

Ако се окаже второто, а ние си мислим първото, да не се окаже, че ще стоим цял живот на студено?

А за това, че напредналите се ограничавали, включително и физическите способности ... тълкуваш го погрешно.
Те могат да се ограничат от нещо, което не им спира развитието, а напротив пречи.
Докато здраво силно тяло е една добра основа за НОВИ усилия и тренировки.
Ако си инвалид и парализиран целия, определено няма да имаш възможности за сериозни тренировки.
Та силното и здраво тяло не е някакъв излишен лукс, от който братята тибетци нямат нужда и се ограничават, а инструмент с който да се работи ...
« Последна редакция: Май 12, 2010, 07:15:57 am от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #48 -: Май 12, 2010, 09:10:21 am »
Ама ти нали преди 1-2 поста каза, че хората били свободни да си правят и да си искат каквото поискат.

А сега излиза, че трябва да плащат.

Кое последно ;)

...
„Плащането“ (думата не е точно подбрана, но ще я използвам)си върви ръка за ръка с избора. Не можеш да отделиш двете. Това, че „плащаме“ не е в противоречие със свободата. Аз мога да избера да хвърля камък в морето, но не мога да направя така, че падайки, камъкът да не образува вълни. Това означава ли, че не съм бил свободен да хвърля камъка? Избирайки да хвърля камъка, аз съм бил наясно с това, че неизбежно ще се образуват вълни. Може да се направи извода, че знанието е свобода. Човек е дотолкова свободен, доколкото знае какви последствия ще предизвика изборът му. В противен случай ще ни сполетят последствия, които не сме очаквали и желали. Когато обаче, избирайки, ние сме осъзнавали ясно възможните последствия, тогава тези последствия са предизвикани от нас съзнателно, а не наложени насилствено, т.е. ние сами сме господари на съдбата си.

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #49 -: Май 12, 2010, 12:09:24 pm »
Значи според вас както си върви човек и му падне керемида на главата , е собствен избор
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #50 -: Май 12, 2010, 13:54:47 pm »
Tangrata_ ние сме свободни,но дай да правим разлика между свобода и свободия.  ;)Примерно имаш здраво,силно,абе перфектното тяло,но всеки ден се наливаш с по 2 литра алхокол и ядеш предимно фаст фуд-според теб за колко време ще имаш перфектното тяло?!И това пак е било твой избор-да се тъпчеш с боклуци,и бавно,но сигурно да съсипваш тялото си.Тъй че къде видя да отричам някои неща-просто казвам,че всеки получава това,което си е заслужил или избрал,нищо повече.Колкото до "плащането"-аз спирам да пиша за това.Който разбрал-разбрал,който не-е,все някого ще разбере.Аз попитах нещо cassion и ми е доста интересно какво ще ми отговори.
Iris,готин пост.Но интересно,ако все още има вълнички,а ти въобще не осъзнаваш,че точно ти мяташ камъка и вълничките са следствие на твойте действия какво правиш?!
old4,това с падането на керемидата на главата са няколко избора-но да,пак е собствен избор и настройка,ако щеш.Не си ли съгласен,че,ако просто си сменил улицата,по която да минеш е щяло да те предпази от това да те тресне една керемида върху главата?!
« Последна редакция: Май 12, 2010, 13:56:56 pm от Blue|_Star »
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #51 -: Май 12, 2010, 15:19:23 pm »
old4,това с падането на керемидата на главата са няколко избора-но да,пак е собствен избор и настройка,ако щеш.Не си ли съгласен,че,ако просто си сменил улицата,по която да минеш е щяло да те предпази от това да те тресне една керемида върху главата?!

Тук няма  никакъв собствен избор , това е съдбата , всичко останало е игра на думи !
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #52 -: Май 12, 2010, 15:37:36 pm »
Според мен съдбата е неосъзнатият избор който правим.Само,че понеже нямаме разбирането или спомена,че ние сме избрали дадено нещо,го наричаме съдба.Т.е.нещо предопределено от нещо си или някой друг,но не и от самите нас!
В което аз лично не вярвам.Според мен,абсолютно всичко,дори и съдбата ни е плод на нас самите и на никой друг.
« Последна редакция: Май 12, 2010, 19:57:02 pm от Mirotvorec »

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
« Отговор #53 -: Май 12, 2010, 15:45:55 pm »
Blue_Star wrote:"имаш свободата да постъпваш според решенията си?На базата на какво взимаш тези свои решения?"

Не е за всеки случай, на база:Съдбата. Или това, което ми е отредено или имам да плащам. Не. Аз нямам и най-малка представа какво ме очаква, но взимам решенията си на база :човешкия си опит и Разум. Понякога може и интуиция да използвам, без да се усетя. Но така или иначе, МОИТЕ си ми решения, никой друг не може да ги вземе вместо мен.

old4:"Значи според вас както си върви човек и му падне керемида на главата , е собствен избор"

във връзка с горния ми отговор е и уточнението ми по този пример, който сте дал.
Собствен избор- Свободен избор- Решение   и    Съдба, са различни неща.
А керемидата си пада, заради гравитацията и е дошло времето да падне, моето минаване и главата ми нямат общо с гравитацията.
« Последна редакция: Май 12, 2010, 15:51:41 pm от cassio »

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #54 -: Май 12, 2010, 16:06:32 pm »
А керемидата си пада, заради гравитацията и е дошло времето да падне, моето минаване и главата ми нямат общо с гравитацията.

Като няма нищо общо с гравитацията с какво има общо от тези изброените :
Собствен избор
Свободен избор
Решение  
Съдба

Дай да видим сега:
Собствен избор , отивам и чакам да ми падне керемидата на глават
Свободен избор, знам че ще ми падне на главата , ама ще си стоя под нея
Решение, керемидата пада , но аз съм твърд , няма да помръдна
Съдба , отиваш всеки ден на работа и минаваш от едно и също място, нооо днес .....и т.н.

« Последна редакция: Май 12, 2010, 16:35:27 pm от old4 »

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
« Отговор #55 -: Май 12, 2010, 17:04:36 pm »
Това е наистина невероятно! Някой толкова бързо да отговори сам на собствения си въпрос.  :hi:
Много хубаво сте ги разграничил, нещата. И от вашето собствено разграничение, следва именно, че падането на керемида не е собствен избор, и щом ви харесва, нека е съдба. Вие го наричате "съдба", а аз "гравитация", има ли проблем?
Както и да го наречем- съдба или гравитация, нито едно от двете НЕ влияе на собствения ми, свободния ми избор ила на Решението ми  :)

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #56 -: Май 12, 2010, 20:06:44 pm »
cassion,и таз добра.Ама какво е съдбата според теб?Според old4 също?
И неща като разум,интуиция и прочие-какво,и те ли са просто случайност,и цитирам те "МОИТЕ си ми решения, никой друг не може да ги вземе вместо мен."-Да,тук вече съм съгласна с теб!Друг е въпросът колко от решенията ти са провокирани от някой друг,каращ те да правиш това,което той/тя иска.Замисли се върху това,понеже мисля,че знаеш кой е най-добрия роб.  ;)
Междродруго old4 все повече се удудвам на хората и колко по-лесно им е да стоварят отговорността за техните собствени действия на всеки друг,и всичко друго,дори съдбата,но отказват да поемат последствията на това,което самички са си надробили.
Междодругото това ми и доказва мнението,че един човек,който има всичко и е осъзнат-много по-лесно ще се примири да го върнат в "първи" клас,и дори сам ще се подложи на това,отколкото някой,който заслужава да е в "първи" клас,с кофти тяло,и прочие-да откаже да получи всичко "перфектно",и ,дори да го изисква,а като му бъде отказано-да вини всичко и всички,несъзнавайки,че всичко си зависи от него,и всяко нещо в неговия живот си е негов избор.Макар че що за "съвършенство" може да има човек след като отказва да оцени,каквото и да е.
« Последна редакция: Май 12, 2010, 20:10:29 pm от Blue|_Star »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #57 -: Май 12, 2010, 20:13:00 pm »
Мисли – думи – действия – навици – характер – съдба = Карма + Любов = Свобода

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #58 -: Май 12, 2010, 20:26:05 pm »
Значи според вас както си върви човек и му падне керемида на главата , е собствен избор
Това пък откъде ти хрумна? Не може всичко да се поставя под общ знаменател. При всички случаи е очевидно, че керемидата не може да падне сама. Може някой да я е хвърлил или да я е съборил по невнимание и тогава изборът ще е негов (дори и в случая с невниманието, защото просто не е преценил правилно последствията от действията си). Може керемидата да е паднала в резултат от силния вятър. Тогава можем да приемем падането за случайно, но и това не е съвсем така (няма обаче да се задълбочавам). Всяко нещо си има причина, а това винаги е свързано с проявата на нечия воля или пък съвместното влияние на множество воли + действието на природните закони (както се получава на практика). За много хора самото съществуване на природни (космични, божествени) закони е ограничаване на свободата, но това според мен показва неразбиране. Тези закони са неизменни и винаги действат по един и същ начин без изключение. Няма сила (дори и Бог), който да е в състояние да ги измени. Така че тези закони са константа, а променливата е волята. Най-парадоксалното е, че в действителност именно съществуването на природните (божествените, космичните)закони прави възможно съществуването на свободата. Без тези закони не може да има свобода на избора. Ще се върна на примера с хвърления във водата камък. Ако хвърля камък във водата, по повърхността й ще се образуват вълни. Това следствие е осигурено именно от действието на някои от природните закони. Какво би станало ако в едни случаи след като хвърля камък във водата се образуват вълни, а в други случаи – не се образуват вълни? Бих ли могъл в този случай да предвидя последствията от своите действия? Очевидно – не. И тогава за какъв избор би могло да става въпрос? За щастие природните закони са неизменни. Единственото нещо, което нарушава свободата е волята (не задължително нашата собствена). Чуждата воля обаче оказва влияние само върху външния ни физически живот. Върху нашите мисли, чувства, желания и стремежи единствено от значение е нашата собствена воля (за тези неща носим и отговорност от духовна гледна точка).

Да се върнем на примера с керемидата. Някой може да каже: аз не искам да ми падат керемиди върху главата, но ето, че това се случи. Аз не съм свободен, защото желанието ми не се сбъдна. И все пак този някой можеше да мине по друг път. Неправилно е да се приравнява свободата с изпълнението на нашите желания. Ако аз искам да прекарам почивката си на луксозна яхта, невъзможността да осъществя това ми желание не означава липса на свобода. Обратния случай също е верен: ако мога да осъществя желанието си, това не ме прави свободен. За да бъда свободен, аз трябва да съм свободен преди всичко от самото си желание. За мен трябва да е все едно дали ще прекарам почивката си на яхта или не. В обратния случай аз ще съм зависим от изпълнението или неизпълнението на желанието си и в никакъв случай няма да съм свободен.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #59 -: Май 12, 2010, 20:34:23 pm »
Iris,мисля,че намесваш и намерението,а то няма нищо общо с т.нар съдба.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27