Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 203769 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
Е, ама така не става ...
Все аз отговарям на всякакви и все нови въпроси, а никой не ще да отговаря на моите.

Губя си времето вече 2ри ден да пиша, вместо да подредя едно друго из къщи, и да свърша малко полезна работа.
Бтв, до тук всичко, което го пиша е с желанието да помогна ...

Не ми е приятно да влизаме на лично ниво, но щом поставяш така въпроса ...
Когато бях навремето млад, към 15-18, имах късмета да попадна на човек, който можеше да ме изведе до края, до просветлението. Но за целта се налагаха ежедневни тренировки, по цял ден, в продължение на 25 години. Това ми беше най-голямата мечта. Да го направя и да стана съвършен.
Но ако тренирам по цял ден, кой ще ме храни!? Кой ще храни семейството ми!? Няма кой.
Затова продадох 2 апартамента и направих бизнес. Мисълта ми беше, ще изкарвам пари, колкото да живея, и ще тренирам. Даже ако спечеля достатъчно, може изцяло да затворя бизнесите, за да се концентрирам само върху тренировките.
Забележи, осигуряването на пари, за да можеш да се развиваш духовно, езотерично, екзотично и тн, това си е лична отговорност и задължение. Това го знаех още на 20години. А се чудя вие, не знам на колко сте, още не сте го разбрали.
Та реших да направя бизнес, продадох апартаментите и така нататък. Но после дойдоха едни службички, и казаха, кой си ти, и къв го дириш? Не знаеш ли, че тук в БГ ние колим и бесим!? И ме оставиха на улицата. Без работа, без пари, без бизнес, без нищо.
По това време в България никой не ме бръснеше за слива. На никой не му бях притрябвал. Още по-малко пък на комунистчетата, дето са плюли върху всеки с малко повече мозък.
Канада по това време каза, "Ела". На нас ни трябват способни хора. Трудно ще уредиш документите, но ако се трудиш и търпиш ще стане. Ще трябва и да понаучиш добре френски, че да докажеш, че имаш хъс и мотивация.
Реших, че е по-добре да замина, да работя, да спестя пари, а после ако имам пари, пак бих могъл да тренирам в бъдеще. Или поне, ако е късно за мен, поне мога да го направя за детето си!!! Мога със спестените пари да вложа в неговото духовно развитие. Или пък да купя зала (в бг), където да се тренира.
Не съм споменавал, но паралелно, преди имиграцията аз и мои приятели тръгнахме да отваряме зали, където да се тренира това изкуство. Бяхме изцяло на червено. (т.е. те бяха, аз не плащах залата по това време).
Народа няма 20лв на месец да плати за залата, а училищата искат по 100-200лв за да тренираш 2пъти в седмицата по 2часа. А как ще тренираш по 10 часа всеки ден!? Не можеш! Посмъртно не можеш!
Един мой приятел продължава да тренира сам, в мазе!!!

Ето, защо е хубаво да може да се натрупват пари.
Защото филанкишията ако редовно получава колкото мен, всичко може да изяде и да изпие. А аз може да искам да спестявам за развитието на сина си. После моя син ще има туй, което аз съм нямал, и ще може да се съсредоточи върху важното ...

Дадох и примери с известни личности, които са имали пари, и с парите си са успявали да си поддържат живота, и да се отдадат на духовното. Но се чете ИЗБИРАТЕЛНО!

Започнах аз да уча френски. Учих 2 години. Готвих документи. Превеждах дипломи, сновях напред назад. Неблагодарен труд. Накрая няма гаранции за нищо. Накаря ме извикаха на интервю. Цялото беше на френски. След 300 зора ме одобриха, дадоха ми документи ... И накрая заминах. Там ми дадоха ново БЕЗПЛАТНО образование. 100 пъти по-добро и по-качествено от предното. 4 Години ме издържаше държавата, докато уча и се образовам. И ето, че накрая завърших.  На 33 години имам 2 висши, едното икономика, а врото информатика, и почти нищо припечелено от труд. Сега е време да започна да работя, там където ще ме ценят, и където ще има ефект от труда ми. Качественият труд се заплаща. И се заплаща добре. Така работи светът днес. Вече си дадох най-добрите години (до 28) във България. Вече продадох 2 апартамента, и се опитах да правя бизнеси. Колко повече?! Колко повече трябва да прахосам, за да се убедя, че няма смисъл и ефективност да стоя в България?!
И като гледам как разсъждават хората там, как да се върна!?
Не е само заплащането. И уважението го няма. Комунистите така обработиха народа, че да не уважава тоя, който има повече акъл и може да задвижи работата на още 100 човека заедно с неговата.
Така ги обработиха, че да не уважават лидерите си, и способните хора. Е ок, щом е така, ще се наложи да ида там, където ще ме уважават.
Като се върна в бг, как да помогна да се оправи държавата? Как !? А имам други цели, които бих могъл реално да постигна - пари, които да използвам за да тренирам или аз, или синовете ми, или други непознати хора в бг. Какво друго бих могъл да направя?! Да ида с голи ръце да убивам депутатите в парламента?!

А към момчето, нито ми е криво, нито съм нетолерантен.
Просто съм обективен и безпристрастен. И го карам да направи това, което всъщност той самия иска. И ако не е лицемер (!!!), ще ме послуша!
Ей затова е свободната воля. Да прави всеки, каквото реши!
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648
Има едно училище - Австрийската икономическа школа, което не е някаква сграда-университет. Това е движение сред икономисти от цял свят, които се водят по стъпките на Людвиг Фон Мизес, Фридрих Хайк и някои други. Тази школа защитавайки свободния пазар и капитализмът от години са единствената критика. Ако не си чувал за тях това е чий проблем?

Не, не съм чувал за тази школа. Би ли разяснил с какво се отличава от другите школи, че нещо не ми се проверява, а пък интуицията ми подсказва, че ако се поровя малко, много бързо ще изхвръкне от списъка с доводите ти. Колко успешно реализирани икономически планове мислиш ще открия, съставени и ръководени от възпитаниците на школата?

Цитат
Цитат
Противоположния "ляв" вариант е реализиране на "светло бъдеще" и "светло далеч" с цената на лишения сега.
Когато Тибет са били монархия знаеш ли как са живеели жителите на "Шангрила"? Точно както всички днес повечето по света - 1% свръх богати(шайката на последния Далай Лама, агент на ЦРУ) и 99% бедни(не че сега живеят добре). Знаеш ли как са ги държали бедни? Ами казвали са им, че било лоша карма от предни животи.

Е ти направо ме разочарова. Как можа да си помислиш, че имам предвид онова безцелно религиозно самолишаване? Имам предвид просто снижаване на летвата до поносимо ниво, задължително съпроводено с минаване в готовност, след това и в активност за противодействие на неблагоприятните фактори.
« Последна редакция: Февруари 14, 2010, 23:34:31 pm от otnesen »

Неактивен marhs

• marh-s
  • Много Писал
  • Публикации: 2 369
Tangrata_ чета последните ти дълги постове и виждам, че ти, както и много други хора (и аз също) се питаме, добре де, докога ще продължвава това падение на БГ в бездната на беззаконието и грабителския феодализъм.Защо трябва да се бяга в чужбина, да се търси уважение и търсене на възможностите ти, по-добра реализация по-голяма заплата и повече духовна и физическа свобода ?
Говорим за предимствата в Канада, САЩ, и други уредени законови държави, а защо не се запитаме, защо, как, там хората са постигнали такъв стандарт на живот, какво са направили, как са се борили и отстоявали правата си.Как са устроили държавата си така, че да уважава хората, да го подпомага и защитава.И защо тук да не може да стане така.Според мен-това е основният въпрос.
Отговорът е лесен, борили са се за правата си чрез граждански организации.Не им е било лесно, но са ги отстоявали.А в БГ всеки се спасява поединично.Но има време, гладът е по силен от тока.И сигурно пречиства.
Виждам, че си амбициозен и настоятелен човек, постигнал си доста с труд.Ако е така си живял, както го пишеш-уважения. Аз отгледах две деца, сега вече си работят самостоятелно, но и на тях им става трудно.Всичко съм постигнал сам, без помоща на родители и близки.Отдавна живеем самостоятелно.И пак продължавам да се оправям.Но като гледам все повече хора без работа покрай мен, със заеми, с деца, повярвайте не е проятно.Не знам как е с кризата в Канада, но тук става все по-зле.
За парите си прав.Който казва, че не било добре, да се печелят, или не са най-важното- или ги има в излишък, или нещо не му е адекватно, или не мисли за издръжка на семейство.Но проблемът е, че сега в БГ няма достатъчва работа. Страхотни съкращения и продължават.Държавата пита ли се какво ще стане се тези хора?Като гледам социалната закрила и смехотворните помощи-явно парите отиват в други, незнайни направления.

Между другото, мислейки си за развитите държави,за които говорихте преди, и в които се живее добре, ми идва един термин-социален капитализъм.Смятам той най-правилно се отнася за условията на живот, правата на хората и равния старт в тези страни.

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824

Я малко по-толерантно!

SMSI-H, мисля че Tangrata е достатъчно толерантен. Ето, той предложи на P.E.A.C.E. да отиде някъде, да си направят комуна и да живеят по собствените си правила. Не му е казал, не ти няма да правиш така, не му е забранил.
И най-първо с личната ти отговорност; затова те питам най-отговорно, ТИ КАТО СИ ТАКЪВ РАЗБИРАЧ И СИ ТОЛКОВА СЪЗНАТЕЛЕН, КАКВО ТЪРСИШ В ЧУЖБИНА? ЩО НЕ СИ ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ?

SMSH-I, Tangrata e поел отговорност като е отишъл в чужжбина. Той носи единствено отговорност за собствените си действия и към никой друг. Най-малко към България. Човека е решил, че там ще се чувства по-добре, там трудът му ще бъде оценен по-добре и затова е решил да бъде там. Той НОСИ отговорност за това, че е там единствено пред себе си.

Връзката, която правиш между "разбирача" и "съзнателния" няма нищо общо с "България" нито, с която и да е друга държава. Защо, като е разбирач или съзнателен, трябва да остане в България. Той Е съзнателен, за това прави СЪЗНАТЕЛЕН избор и отива там където му харесва. И НОСИ отговорност за действията си САМО пред себе си. Защо намесваш България тука не ми е много ясно.

Нямаш повод да искаш Tangrata да се върне в България за да оправя бъкиите на други хора. Хора, които САМИ са си направили избора да останат в България и съответно си носят СВОИТЕ отговорности (които нямат нищо общо с отговорностите на Tangrata). Затова е неуместно да предлагаш на Tangrata да се връща в България.

Неактивен Peacekeeper

• Много Писал
  • Публикации: 2 131
Eon-е, я ми кажи тогава, как така могат да се строят приюти за бездомни животни, а бездомните хора още да ровят по кофите и да спят по подлезите? Как може такова извращение?! :mad:

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648

Я малко по-толерантно!

SMSI-H, мисля че Tangrata е достатъчно толерантен. Ето, той предложи на P.E.A.C.E. да отиде някъде, да си направят комуна и да живеят по собствените си правила. Не му е казал, не ти няма да правиш така, не му е забранил.

Направил е предложения - много хубаво. Обсъдихме ги - не се приемат. Ако е толкова толерантен, няма какво да се сърди или разочарова.

buden

• Гост
С това
Цитат
нещо не ми се проверява
много гадно ми тестваш търпението. А за
Цитат
а пък интуицията ми подсказва, че ако се поровя малко, много бързо ще изхвръкне от списъка с доводите ти
просто нямам думи. Самочувствието е хубаво нещо, но прекаляваш. То ако беше така всички, които ползвахме интернет щяхме да сме професори.

Ако те мързи чети си на Путин стенограмите. Мисли си, че Обама е поел правия път щом му очертават фейса с петолъчки и все неща от този сорт.

Доводите ми почват от няколко страници назад. Довод ми е още, че държавната намеса винаги е пречела повече отколкото е помагала. Ей това как ще хвръкне не знам.

Поне четящите тук, които разбират английски да се върнат назад и да погледнат линковете.

Но порови се и ти(когато ти дойде кефа де, да не се разровиш сега) да видим какво ще откриеш за успешно реализираните икономически планове. Тъкмо бях забил, защото понякога е по-добре да си замълчи човек и да не спори, след като просто няма смисъл, но пак ми стана интересно.
Виж сега, няма да откриеш нищо от сорта на "успешно реализирани планове" на австрийската школа. Техните идеи не са били приемани, защото това означава минимум контрол на правителствата върху частните стопанства. Има една максима в живота - тъпаците и двойкаджиите искат като завършат да управляват останалите, а отличниците искат да правят собствени бизнеси и да стоят настрана от държавата, защото по дефаулт знаят, че тя е пълна с двойкаджии дето са неуправляеми. Та тези хора не са част от властта, не са част от контролния апарат. Но са непрекъсната част от критиката вече близо 100 години. И все се оказват прави хората и все никой не ги слуша, и все се намира някой, който да го домързи или друг, който да е скептик. Въпреки тъпотията забележи - скептикът не е скептик спряме вече издънили се системи, а е скептик спрямо нещо което даже не е и помирисвал.

Малко хора знаят за депресията в Щатите през 1920г. И това е така, защото благодарение на нулево държавно вмешателство Америка излиза от дупката буквално за месеци. Удроу Уилсън не е направил почти нищо по времето на тази криза, тъй като през последната си година от втория мандат е имал много сериозни сърдечни проблеми(удари), които на практика са го направили неспособен за нищо. Но въпреки това е било взето решение от Конгреса да остне на власт до края на мандата си, като обществото не е и подозирало за неговите здравословни проблеми.
Намесата на държавата в икономиката започва едва Март 1921г. когато стъпва в длъжност следващия президент Уорън Хардинг, но дори тогава тя е минимална, а и  страната е била вече на път към излизане от рецесията. Звучи неприятно, но според някои точно физическите проблеми на Уилсън са спасили хората от по-сериозна криза. Кризата започва с много по-сериозни показатели от тези за голямата депресия през 30-те. Статистиките на безработицата и на продуктивността са били много по-отчайващи. За щастие обаче наследилия Уилсън Хардинг е направил много малко за регулацията, дори е описан от истотиците и учебниците днес за неактивен президент, абе нехранимайко направо. Федералните разходи и бюджета са били в противовес с взиманите днес решения, били са понижени. Единствения път на криза, когато правителството всъщност се оттегля и е пасивно. Прави се точно обратното на това, което всички "специалисти" днес ще кажат, че е нужно. Федералния резерв започва интервенции в операциите на свободния пазар едва през 1922г. - никога друг път така пасивен в историята. Федералните разходи се понижават от 6.3млрд през 1920г. до 5млрд през 1921г. до 3.2млрд през 1922г. и резултатът е, че лятото на 1921г. вече се виждат индикации за краят на кризата.
Но от този период не се взема поука?
Ето какво казва самият Хардинг когато е избран през 1920г.:"Бих осляпял пред отговорностите, които бележат този почитен момент ако не предупредя работниците на Америка, че увеличаването на заплатите и понижаването на продукцията може да доведе само до индустриален и икономически срив... Експанзията на валутата е неблагоприятна за долара, така както инфлацията унищожава монетите по света. Изкуствено надуваме цените и трябва да възтановим нивото им предпазливо. Девалвираме долара чрез безразсъдно финансиране, трябва почтенно да го възтановим. Ще спрем увеличаването на държавния дълг, което увеличава злото и ще се опитаме да създадем дефлация. Ще се борим срещу правителствените разходи с всички възможни средства." Как се е измъкнал жив с тези си разсъждения? Нямало ли е кой да го застеля?
Това е точно обратното на това което става сега. Междудругото днешното не е признак на капитализъм, онова през 1921г. е било обаче такъв признак. Днес Америка се разпада поради този откачен комунизъм, за който ревът днес всички.
Хардинг междудругото умира по време на мандата си. А историците го определят като човек с незначими постижения.

Офтопик: Във форума се говори доста за история, но с времето ми се вижда какво точно представляват голяма част от тези хора. Това са един "кулинарен ардауш" от интелектуалци, които си мислят, че разбират от всичко и винаги пресъздават миналото според желанията на "силните на деня".

В реалния свят(свободния пазар) заплатите не се увеличават в прекия смисъл. Пазара се насища с дадена стока и цената й спада от самосебе си, а се покачва стойноста на парите. Днес високите цени се поддържат изкусвтено от контролните органи. Те са тези, които правят инфлациите, които ни бъркат в джобовете, а не свободата на пазара.

Широко разпостраненото схващане днес е, че не може да се излезе от рецесия, криза или каквото и да е там неблагоприятно икономическо състояние без намесата/помоща на правителството. Това е грешно без значение за Америка, Европа, Русия или друга страна става въпрос.
Кризите биват овладявани с времето разбира се, но с моного жертви от страна на индивидите. Ето, че има моменти в историята, които ни подсказват, че това не е правилния подход.
Трябва да се пробват неща, които наистна са работели. Днес всички вече говорят, че може да се повтори "голямата депресия" и въпреки това предприемат същите решения и грешки. Кой не вижда глупостта тук?
Австрийското икономическо училище говори с такава простота за тази на пръв поглед суха наука, че тъмната стаичка в която са изпадали икономиките наистина биват осветени. Но за слепите и това няма как да помагне.

Едно интересно изказване на бившия директор на AIG:"Междудругото спасителните планове не работят и щеше да е най-добре да оставят AIG да фалира". Забавно нали.

Цитат
Обсъдихме ги - не се приемат.
Тук нещо се гласува за бъдещите строеве ли? Защото аз не обсъждам дали капитализма е по-добър. Аз съм приел, че той е по-добрата система. Не ви предлагам нищо, просто защитавам каквото мога.
Това да решаваш съдбите на хората не е като няколко часова работа в екип, от което зависи дневната надница. Мога да решавам моята съдба и го правя по-добре, когато няма трета страна, която да ми се намиса при вземането на решения.

Несправедливост, която се преписва на свободния пазар е детския труд. Умниците казват:"Не можем да имаме свободен пазар, защото децата работят" и приемат закони срещу това.
Но да си зададем въпроса, защо децата работят? Защото обществата, където те живеят са толкова непродуктивни, че ако децата спрат да работят семействата ще гладуват. Детския труд не се е появил с капитализма и свободния пазар, той съществува от както свят светува:"Към мините деца, удари часът на капитализма". В действителност в държавите с най-добре развит капитализъм е възможно натрупването на капитал, за да могат децата след нас да не работят и да им се даде по-добър старт.
Има примери с Бангладеш, какво е станало след като се предприемат мерки срещу детския труд(в никакъв случай не казвам, че трябва да го има) - децата или почнали да проституират или да измират от глад. Значи другаде е проблема, а не в липсата на закони надраскани и разписани от този или онзи умник.
Всъщност те мат нужда от повече капитализъм, което едва ли някой ще приеме насериозно. Защото звучи откачено, както по-рано споменах, че бягате като дявол от тамян.

-използвал съм части от една лекция на Том Уудс

п.п.Поръчал съм си една книжка и като я прочета ще искам да я дам на този и онзи да я прочетат и те. На теб, otnesen, обаче не знам да я давам ли(ако случайно я поискаш), да не вземеш да я изгориш в името на общото благо.  ???  

Капитализмът учи на отговорност. Колективната такава е безотговорност. Примери в обществото много.
« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 13:04:53 pm от buden »

Неактивен Eon

• Много Писал
Eon-е, я ми кажи тогава, как така могат да се строят приюти за бездомни животни, а бездомните хора още да ровят по кофите и да спят по подлезите? Как може такова извращение?! :mad:

Не знам. Питай хората, които строят тези приюти.

Неактивен Peacekeeper

• Много Писал
А ти провери дали преди 89та година е имало бездомни :)

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Аз се радвам, че горе-долу става спора, но много хора заобикалят темата.
За да се осъзнае по-добре това, например аз, гледам от позицията че ЗНАМ, че същите които са създали експеримента комунизъм, преди това са били феодалите и същите тези са създали и сегашния капитализъм, който наистина съществува само на теория...

Моля да спрете да пишете, че сега е "добре" щото преди било "по-зле", това е смешно.
Нали ужким гледаме обективно. И преди е било зле и сега е зле.
Изкарахте ме комунист, някви цейтгейст фантазии (които даже не изгледах целите щото бяха направени зле...) и т.н.
Въпроса даже не е "престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?" Във форум за конспирации мисля че това е очевидно...
Въпросът е ЗАЩО е престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?

Системата такива ги обучава хората - тези които имат парите и бизнеса не им пука за гладните, нали те са добре. Точно на това учи сегашният свят - някакъв масов непукизъм.
Тези дебелите учебници, не са написани и още повече не са случайно задължителни.
Именно 4 години като си пълниш насила главата с огромна доза промивка на мозъка, след това губиш нормалните си представи и елементраните истини. Не случайно като завършиш универса и ти слагат една шапка която е плоска отгоре... от това по символично здраве му кажи!

Хората "ще нагризват луканката и ще я хвърлят ако нямаше парии бяхме равни" защото са невежи в момента и ламтят за луканката - щото я НЯМАТ.
Точно такъв модел на мислене налагат насила джиновете от корана - АЛЧНОСТ.
Светът е заринат с тази алчност... 80% от стоките и услугите имат по-добър съществуващ заместител, просто нямат пари за него хората и са принудени да вземат от по-гадното. Обаче са оплетени до неузнаваемост вече нещата и отказваме да си признаем. Сега се сетих за една историйка - в сащ няква култова модна марка беше (една от многото...) пуска на пазара чанти с надпис на етикета "ако закупите тази чанта част от парите отиват за децата от третия свят" и наистина е било така, като разнищва плетеницата един журналист стига до едни малки дечица дет шият чантите за по-малко от 1$ на ден! - същото го има и при разни найкове рийбоци и т.н...
Coca-cola (и нейните над 3000 подпродукта) - има статии, филми, съдебни дела, безследно изчезнали хора, детски труд, пресушени водоеми и местни жители оставени без вода и т.н. Тва са 3-4000 продука ЛАЙНА! Ефекта от които е бедни и жадни хора, някви химии и тайни съставки дет сигурно ми е бедна фатназията на кво праят мозъчните клетки на света...
Погледнете какво се произвежда, кои са "най-добрите" марки.
Има един специалисти зли гении, дето изчисляват как да се произведе продукт с максимално ниско качество, за който да бъде платена максимална цема и междодругото да може след Х време да се счупи, за да си купиш "на промоция" следващата му версия.
А да не намесвам и рекламната индустрия... телевизията...
ВИЕ, не можете да видите голямата картина май май. Свободният пазар от капиталистическият епос е тясно свързан с тези неща. Без държавна намеса и регулация за да се отсеят дяволите от нормалните трябва ИНФОРМАЦИЯ, а хората я нямат. Който не чете - няма инфо, който чете - има грешно инфо
Децата ги отнемат от родителите им още на 6-7 годинки и почват да ги индоктинират КАК ДА МИСЛЯТ ГРЕШНО.

Какво му е страшното на факта, че в държавата Х са добре, защото са колония на аристокрацията от западна европа и техният смел нов свят казва на другите "чакай малко ти незнаеш ли че тук ние колим и бесим". Примерно нали.

Всичко го разглеждате много несвързано и отделено от другите "реалности".
Във вселената всички ли използват пари и монетарна система "за да могат да съществуват"? Или пък "абе има брейнуош ама то е само за раздела във форума". Информационната война и контрола са ТЯСНО свързани с пазарната икономика. Това, че хора си продават душата на рогатия, отново е продукт! на съвременното псевдо-капиталистическо общество.
http://www.globalissues.org/article/26/poverty-facts-and-stats

« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 13:37:31 pm от P.E.A.C.E. »

Неактивен MB

• Четящ
  • *
  • Публикации: 21
Имало е и 10 пъти по- малко цигани и Гета, всичко е свързано.
Едното повлича със себе си и другото.
ABC

Неактивен Peacekeeper

• Много Писал
Стига бе човек, снимано било в Лас Вегас. Това ли ти е критиката?
Вие сериозно ли???(не само ти а и другите, които критикуват капитализма)
Подобни кризи се нещо нормално за капитализма. По този начин голямата част от населението обеднява и се съгласява да работи с по-ниско заплащане и без социални придобивки, което от своя страна обогатява системата и засилва експлоатацията! :diablo:

Неактивен marhs

• marh-s
  • Много Писал
  • Публикации: 2 369

Малко хора знаят за депресията в Щатите през 1920г. И това е така, защото благодарение на нулево държавно вмешателство Америка излиза от дупката буквално за месеци. Удроу Уилсън не е направил почти нищо по времето на тази криза, тъй като през последната си година от втория мандат е имал много сериозни сърдечни проблеми(удари), които на практика са го направили неспособен за нищо. Но въпреки това е било взето решение от Конгреса да остне на власт до края на мандата си, като обществото не е и подозирало за неговите здравословни проблеми.
Намесата на държавата в икономиката започва едва Март 1921г. когато стъпва в длъжност следващия президент Уорън Хардинг, но дори тогава тя е минимална, а и  страната е била вече на път към излизане от рецесията. Звучи неприятно, но според някои точно физическите проблеми на Уилсън са спасили хората от по-сериозна криза. Кризата започва с много по-сериозни показатели от тези за голямата депресия през 30-те. Статистиките на безработицата и на продуктивността са били много по-отчайващи.

Капитализмът учи на отговорност. Колективната такава е безотговорност. Примери в обществото много.

Тук buden дава много хубав пример за голямата (великата) депресия в САЩ от 30 години на 20 век.Сега сме навлезли в нещо подобно.Много фалити, вълни от безработица, бедност и т.н.

Точно този период от живота в америка е предаден много добре от писателя, носител на Нобелова награда-Джон Стайнбек.Чел съм няколко негови книги и съм гледал всичките му филми, пуснати в БГ.Най-известните му романи за периода на депресията са : "В неравна Борба"-1936 г. и "Гроздовете на гнева".За фалиралите фермери, част от които отива в Калифорния да берат плодове, за да оцелеят. Сега доста българи пък берат портокали в Гърция.
Ако това се повтори днес, бедна ни е фантазията.Дано е се стига до там.

Да, алчността е основният порок, на докопалите възможността да точат пари-рептилоиди и др. подобни.Но и съперничеството между тях.Кой да има повече.От там нататък обикновените хора не ги интересуват.Това е страшното.

Да, подобни кризи са нормални за социалния капитализъм, но страшни за доста от българите, работещи за жълти стотинки или останали без работа. >:(

За Джон Стайнбек
http://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B1%D0%B5%D0%BA&oldid=2969154

« Последна редакция: Февруари 15, 2010, 15:02:32 pm от marhs »

Неактивен Eon

• Много Писал

В Швейцария например е имало много по-малко бездомни. А там е нямало комунизъм. По скоро трябваше да кажа, там е нямало БЪЛГАРИ, колкото и да ме е срам като го казвам това.

Не търсете проблема в системата или в това как се казва тя. Търсете проблема в себе си/хората.

Идиотско е да се обвинява дадена икономическа система за нещастието на хората по света.

Неактивен emilkos

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 276
  • Леле, к'во станА
...
Не търсете проблема в системата или в това как се казва тя. Търсете проблема в себе си/хората.

Идиотско е да се обвинява дадена икономическа система за нещастието на хората по света.

И бих добавил: В начина си/ни на мислене и възприемане на света който ни заобикаля...

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27