Много ми е интересно, защо си мислите, ЧЕ СТЕ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ?
За амнайсти хиляден път ще кажа - комунизъм и социализъм са коренноразлични неща.
Аз не вярвам, че всички са равни, аз ЗНАМ че всички са равни, щото без нищо сме дошли и без нищо ще ни погребът.
Равенстовото не мит или утопия, това неравенство в което живеем е антиутопия! И най-вероятно е от доста скоро... 8000 - 15 000 годинки...
Тази глобална фаронска инмерия в която живеем е ФАКТ, че промива мозъци, разделя и владее и т.н...
Защо един програмист, банкер или брокер да заслужава повече пари от орач на нивата или строителен работник? Защо? Щото мама и тате са му оставили наследство? Щото е продължил семейния бизнес ли?
Като начертаеш плана за моста ти ли ще го строиш?
Ти ли ще караш крана?
Ти ли ще бъркаш бетона?
Ти ли ще завиваш болтовете?
Защо тези дейности да са "по маливажни", след като без 1 от тях с тоя череж освен да отида по голяма нужда... файда...
Не те знам на колко си, но май нищо не си видял още от тоя свят. Или поне пишеш така, сякаш нищо не си видял ...
Хората НЕ СА равни, те са равноправни. Те имат равни права.
Разликата е ГИГАНТСКА! Повтарям, ГИГАНТСКА!
И монах да си, и да нямаш нищо на гърба си, и да се просветляваш в някой манастира там някъде, пак може един да тренира с определена сила и да постигне едно нив, а друг монах да тренира 10 пъти повече и да постигне 10 пъти повече. И каквото и да работиш, труда е личен и успеха е личен. Енергията, която си заслужил ще ти се натрупа на тебе, и на твоята карма, а не на всички поравно.
СЪБУДЕТЕ СЕ, БЕ! Червеноармейски зомбита такива.
Пропусна ми най-целенасочено сума постове, дето си играх да пиша. Попитах кой ще чисти кенефите. Не ми отговори! Кой и как ще се избира кой да копа нивата и кой да завинтва болтчета в моста? Ами то ако няма стимул никой няма да работи и никой няма да си мръдне пръста. Пич, има хора по 20 години учат тежки науки. В медицината само с един учебник могат да те убият. Като с хладно оръжие. Защото тежи 10 кила. А те научават такива учебници със десетки.
После ако нещо се обърка нали ще идеш да му поискаш сметка на тоя лекар. Или пък за моста на инженера. Знаеш ли, че в момента инженерите се подписват под абсолютно всеки проект, който работят. И отговарят с главата си ако нещо стане по него. Докато бъркача на цимент му е през ..уя дали ще стане както трябва или няма да стане. Знаеш ли, че имам приятели инженери, дето като правят редовни посещения на някой строеж (задължително при всяка нова плоча) те понякога почти се бият с хората там. Защото например някой обикновен строител го мързи да завива арматура и я е прескочил половината. И тая къща може да падне после, заедно с хората.
Ама арматурчика прост човек (макар да взимат адски мн пари) пука му на него, че ще падне после къщата заедно с хората. Нали не той, а инженера се подписва.
Това са ЕЛЕМЕНТАРНИ работи. Има ги във всяка човешка дейност. Винаги има противопоставяне на интереси. Винаги трябва да има началник, който да държи хората, да работят качествено.
Нали в социализма имаше равенство!?
Нали 45 години се мъчехме да живеем по тоя начин. Успя ли тоя начин!? Не успя. Що така!?
Ако една мед сестра или санитарка получава колкото един лекар ... Събуди се, бе ... никой няма да иска да се трепе да учи 20 години, че да става лекар. Че и да носи отговорности после, и все него да обвиняват.
Ако един чистач на басейни получава, или пък плажен спасител получава колкото един програмист ... познай ... никой няма да иска да е програмист.
Да има за всички по много и да се задоволят е абсурд!!
Защото хората са животни, и се грабят като обезумели.
Представи си какво разхищение ще настане.
Ако в магазина всичко е безплатно, всеки ще иде, ще напълни цяла количка до горе с какво да е, ще ги изхвърли на другия ден, и после ще иде, ще вземе нова количка.
Ще нагризе луканката, ще я хвърли почти цялата, а на другия ден ще иде за нова.
А ако стоките са по-големи? Коли, компютри?
Ами какво ще стане ако аз всяка седмица ходя до магазина да си взимам нов компютър? Нали е без пари, що да не ида да си взема още един. А стария ще го хвърлям през терасата. Осъзнаваш ли какъв хаос всъщност искаш?
А щом няма пари, тогава няма да има и глоби за движението по пътищата. Ами аз тогава ще си карам все със 250, ще спирам отгоре на пешеходните пътеки, и ще минавам все на червено. А като ме спре полицая ще му тегля една майна и ще си продължа.
Писах, и пак пиша, а такива стоки и услуги, които са дефицит и няма за всички? Те как ще се разпределят? Например има и добри лекари, има и по-слаби. Как ще се определя кой да ходи при добрите и кой при по-слабите. (дето могат да му съсипят здравето !!!)
Едно време при социализма се знаеше - добрите лекари са в Правителствена болница, Военна болница и тн. А сега!? Сега къде ще ги дирим!?
И най-в крайна сметка, направи си една комуна, и живейте там без пари, копайте си овошки и картофи, топлете се на дърва, стойте без ток, телефон и компютри, и не занимавайте останалия нормален свят с глупости.
Урсула Ле Гуин имаше една такава книга, за един такъв утопичен свят без пари.
И знаеш ли, такъв свят може да се постигне, не когато има достатъчно за всички. Това никога не може да се постигне. Такъв свят може да се построи, като няма нищо за никого. Беднотия до шия.
Едит:
Ето тази книга от Урсула Ле Гуин.
Казва се "Освободеният"
http://chitanka.info/lib/text/15386Чел съм я на младини и много ми хареса. Там са противопоставени именно тия 2 свята, за които спорим в момента.
Много моля, особено почитателите на комунизма, да я прочетат тая книга, че дано намерят някакви по-добри идеи и аргументи, с когито да спорят. Иначе спора започна да става безмислен ...
Например, да дам малък аванс, кенефите, ще могат да се чистят на смени ;D

Щото никой не иска перманентно да работи това.