Не става въпрос аз да прощавам с това нямам проблем, а на мен да прощават и как да успокоя собствената си съвест! И споделям собствет опит - няма по-строг (безмилостен) съдник от собствената ни съвест!!!
Смирения човек, според моите разбирани, не би поискал да получава прошка, а смирено = осъзнато ще приеме непрощаването. А съвестта забелязвам, че често се бърка с чувството за вина и задълженост. Нямам идея защо... или пък не ми е работа. Животното, наречено съвест, може да се успокои (според мен) когато човек осъзнае и приеме, че никому с нищо и за нищо не е длъжен. Както и че никой с нищо не му е длъжен.
Не знам дали вече съм ви досадил, но нещо сходно писах в друг форум:
За хората съм приел, че са свободни и могат да постъпват и говорят както намерят за добре. Не може определени индивиди или Светът да са ми задължени с каквото и да е, че чак да постъпват според моите разбирания. Ако си искам свободата е логично да позволя и свободата на всички. Никому не съм длъжен, но мога и ще направя всичко каквото мога за всеки за когото мога, само при условие, че ми е поискано и съм обещал. В моя живот аз решавам с Любов към всичко.
И да споделя за финал една идея породена от:
Как да стане Лора, как да стане, теории много, странични съветници много, но да не се заблуждаваме с приказки!
Много точно. Да не се заблуждаваме с приказки. Дори да не се заблуждаваме с мисли. Като просто е достатъчно да го направим. Да направим, да приложим избора си без ропот срещу чужди неодобрения. Без самоосъждане поради късно събудила се съвест. Съвестта и чувството за вина се различават по това, че съвестта е преди а вината след постъпката ни. Никога не бих поискал смирено прошка, примерно че при катастрофа съм заличил или наранил човек. Това не е съвест а вина. Съвест ще е когато колата ми е подготвена и аз я управлявам отговорно и безопасно.
Толкова ми е леко и просто, че.... ми е все тая
П.С.
mitko,

забелязах, по твои думи, че приемаш нещата лично. Затова подчертавам, че говоря единствено по принцип и споделям събудилите се в мен размисли за евентуална обща полза.