Хм... "изкупление"....
Не знам наистина, дали съм подбрала точната дума, за това което искам да кажа. Речникът ми не ми е много богат и понякога така се случва, затова ще се опитам да го обясня с някакви прости примери. И да - аз също мисля, че смъртта е трансформация. Само, че сами си избираме живота.
ПРИМЕР 1:Аз съм в друго пространство. Там живея, това си е моят живот. Обаче понеже вече ми е станало супер скучно, защото там си е едно такова.. сиво и монотонно... и решавам "да скоча с бънджи" . Пиша кавичките, понеже скачането с бънджи е от нашия живот, за там не знам как би се водило... но се опитвам да обясня за самото чувство или нещото което искаме да изпитаме в този живот. И ето - Азът ми се пръква на бял свят тук, решен "да скача с бънджи" . Раждам се, живея някакъв забързан живот изпълнен с препядствия, различни рискови преживявания....адреналин.... изкачвам се нагоре, падам надолу... люлея се... и току-виж съм се усетила и то пък взема, че умра рано-рано... Ама толкова - бънджито си е кратко преживяване...
И сега може някои да се замислят "Че защо да си избирам такъв живот?!" ... Ми ето - аз примерно искам да изпитам това чувство и решавам да се "трансформирам" за бънджи. Другия път ще ида на "почивка на някой остров, да ми веят с листа от палма и да ми слугуват". Ще се родя и в живота си ще бъда някоя принцеса или дъщерята на някой милиардер. Ако Азът ми реши да "пътува за острова с чартърния полет" обаче... С "корабче" би бил устроен животът ми по друг начин - може би ще се родя в някое обикновено семейство, но ще стигна сама до този начин на живот... Азът ми (АЗ, ама в онзи живот) може да реши да "плува до същото островче, за да му веят с листо и да му слугуват", просто защото ще му е кеф да си поплува, но пък ще изпита други неща ... Раждам се в бедно семейство, животът ми никак не е лесен и ето - случва се нещо, правя нещо и оттам нататък всичко си е Ок, докато Азът ми не е решил и т.н.
ПРИМЕР2:Азът ми решава, че ще "пости" или трябва да се ограничи в нещо, за негово добро... за сметка на здравето си или може би е решил да изпита някое чувство... Примерно - "преяла съм от миналите животи". Раждам се (трансформирам се). Животът ми е много тъп, скучен... абе направо хич не ми се живее. Но Азът ми ТАМ така е решил.
Един вид животи в ЖИВОТА. От един живот се трансформираме в други животи.
Но пак да се върна на думата ... "Изкупление"... може би заради чувството, преживяването, осъзнаването на това какво е да живееш лош живот и какво е да живееш хубав живот. Всички ние сме с различни животи и колкото сме шарени, толкова сме и иеднакви (ТАМ... Азовете ни (Ние) просто си скучаят/ем). Едни ще бъдем просяци, Други ще бъдем царе.... Трети може и да решим да сме някакво животно

Да ви кажа честно, досага не се бях замисляла толкова много за смъртта и отвъд това пространство. Препрочитайки си поста, осъзнавам що за объркан мозък трябва да имам, за да ми дойдат на ум такива щуротии

Но да - така мисля и едва ли някога ще разбера със сигурност какво е преди да дойде смъртта ми. Но поне едно нещо е сигурно - рано или късно ще разбера

... както и всички ние ... Затова и явно не съм се задълбавала толкова по този въпрос, освен в този случай, когато прописах тук. Не съм чела литература за това. Чувала съм прочитала съм отук-оттам разни предположения... Тоя се върнал оттам и разказва, Онзи решил и да пише... Но всеки може да каже каквото си поиска. Аз лично това мисля за смъртта и се надявам да не се задълбавам отново в дългите си разсъждения.
konstantin2007, много бих се радвала този път да съм била по-разбрана... с тази дума "изкупление"... А иначе за Христинка... това че я питам за нещо, което идва и го изтропва ей така, не значи че й се връзвам. Щом иска да си каже, нека си каже... ама така го нафляква, сякаш за толкова й стигат силиците... после ходи и я разбирай ( или й вярвай

)