Достигането до свободен, природно чист и неограничен източник на енергия, който да бъде споделен масово между хората, ще бъде белег за преминаване в една следваща социо-технологична епоха. Както никой от присъстващите тук не се съмнява, такива енергийни източници съществуват и те се познават добре сред специализираните среди. Разпространяването им обаче, до степен, че те да променят коренно енергийния "пазар" и да предизвикат своето епохално следствие, ще трябва да се осъществи по терористичен път - никоя власт няма да се откаже при никакви обстоятелства от контрола, който сега се постига по икономически и военен път над държавите и обикновените хора. Ето защо, първо забранените разработки, а след това и забраненото разпространение ще се видят като страховито престъпление срещу "мира и човечеството" и всичките правителства ще го преследват по същия начин, по който днес едно правителство преследва друго едно, което се опитва да намери място за своите граждани под нашето общо ядрено слънце.
flyDragon, донякъде съм съгласен с теб, но не мисля, че свободната енергия "ще си намери място под слънцето" чрез терористични актова. Просто това, ще обезсмисли чистотата на идеята. Дали ще се водят войни за петрол или торсионни генратори разлика голяма няма!
Според мен, свободната енергия, ще бъде внедрена от правителствата, както ядрената например, когата технологиите се доосъвършенстват и стане възможно изграждането на електроцентрали с източник свободна енергия. Не трябва да забравяме, че това, че енергийните източници са възвръщаеми и практически неизчерпаеми,не означава, че за крайният потребител енергията ще е безплатна. Винаг може да се наложи финансов контрол! За пример ще дам ВЕЦ-овете. Нима потенциалната енергия, преобразувана в кинетична (на водата, задвижваща турбините) не е безплатна.
В момента правителствата и неправителствени организации, дават луди пари именно по проекти и разработки, свързани със свободна енергия, възобновими източници и изолационни материали. Като за начало, мисля, че ще бъде вкарана в употреба топлината на планетата, чрез термопомпи, вятарът, вълните и слънцето. Поради простата причина че за тези източници на енергия, има вече много усаществени разработки.