Автор Тема: Има ли Бог? Доказателства, За и Против  (Прочетена 145989 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Еруин

• Четящ
  • *
  • Публикации: 38
Re:Има ли Бог? Доказателства, За и Против
« Отговор #330 -: Юли 27, 2011, 20:29:47 pm »
Да приемем че има Бог и какво следва ....?

Спираме да мрънкаме, че всичко "не е честно" и да се изживяваме като жертва на някаква случайност,
а започваме да живеем, да се радваме на живота, ставаме малко по-отговорни към мислите и действията си, осъзнаваме, че сме тук по наш собствен избор и че ако прекараме един цял живот в мрънкане и страх, затворени зад стените на собствената си въображаема кутия, крещейки "аз знам, че зад тази стена няма нищо и че светът е само между тези 4-ри стени, защото аз така го виждам", "аз няма да си покажа главата навън, защото няма никакво навън"- това в повечето случаи няма да ни удовлетвори.   :)
Каква е ползата от шахматната дъска, пионките, създадените правила на играта, ако никой не играе? Ако можеш да играеш на по-голяма част от дъската, защо да се ограничаваш само в близките няколко квадратчета? Ако можеш да мърдаш във всички посоки по дъската, защо да се движиш винаги само в една посока? (примера ми не е от най-добрите, но все се надявам да ме разберете)

Поне аз това направих, когато приех за себе си, че има Бог.  :)
Започнах малко по-съзнателно да играя (да живея) и да се опитвам да разбера правилата на играта- за да имам по-голяма свобода на действие.
Хайде сега като вашият Бог е по-различен, обяснете ми всеки поотделно как сте стигнали до извода, че има Бог. Кое ви кара да вярвате, че има. Аз мога да ви кажа кое ме кара да мисля, че няма. Мисля, че е лесен въпрос поради факта, че сте убедени. Дайте ми конкретни отговори, за да не разводняваме темата с хващания за думата.
Аз вярвам в Бог- Защото когато реша мога да го открия навсякъде. Този свят въпреки всичките си моментни 'проблеми" продължава да бъде едно изумително творение. Тук е пълно с възможности, разнообразно е. Хората сме масово объркани и подтиснати в черупките си, но дори и пребиваването в това състояние е безкрайно интересно, защото е по-различно от нормалното ни състояние. :)
Въпреки, че сме свързани и далеч в основата си сме едни и същи/според моето вярване/, всеки е различен тук на Земята. Прекрасно е, дори понякога по човешки да ми къса нервите. ;D :blush:
Напротив! Моралът Е част от тази тема, защото ако твърдиш , че има Бог , който ни обича, то измирането на деца (а Бог особено обичал децата) без право на личен избор Е аргумент срещу съществуването на Бог! Какъв Бог е това?! Избива ги като мухи, но ги обича! Осакатява ги , пуска им смъртоносни болести. Какъв Бог е това?! Моралът е важен по тази причина, защото е доказателство. Много пъти съм го казвал и ще го кажа и тук. Знам, че няма Бог, но ако съществуваше нямаше да го приема по никакъв начин, само защото допуска такива неща да се случват.
Ако на теб ти е добре, това не значи, че Бог е добър към всички. Да си затваряш очите за това, което се случва по света е особено безочливо. Ако твоята религия казва, че който страда си го е заслужил и сам си го е предизвикал, то атеистите нямат подобни предразсъдъци.
Не видях да коментираш цитата от библията, който ти приложих. Не пише ли пределно ясно в него, че Бог е написал всеки ден от животите ни в своята книга още преди да се случат? Не значи ли това, че е планирал всички войни, страдания, убийства, изнасилвания, всякакви посегателства с деца и изобщо всичко лошо, което може да се случи на човек? Коментирай моля!
Бог не е майка, която ще разглези децата си и ще ги направи дебили, като цял живот им пере мръсните гащи и ги храни с лъжичка в устата наготово. Идеята е да имаме възможност да се проявяваме. Бог ни дава възможност да съществуваме - да умираме, да се раждаме, да боледуваме, да се радваме и тн. :)

Светът ни не е на това дередже заради Бог, а заради нашето желание да си цапаме гащите, без да се сещаме, че някой ден ще трябва да си ги изперем.  :) Ние сме едно цяло и често си носим дружно последствията, това, че ти си си прал гащите редовно, но въпреки това мръсните гащи на съседа ти затулват гледката, не е вина на Бог.
(Аналогичен пример: тялото ти е забравило, че е едно цяло-  едната ти ръка непрестанно те удря по носа ти- нормално е носа да недоволства, но Бог не е виновен, проблема е, че организма ти не е осъзнал, че е едно цяло и че е свързан... или дори и да го е осъзнал явно го гони мания за самоунищожение провокирана от нещо, която трябва да се надвие)
:) Друг е въпроса, че точно "несправедливите неприятности" могат да се окажат на по-късен етап, че са ти били полезни и са създадени (по задкулисен план) специално за да имаш шанс ти да се проявиш както си решил. (както си решил преди да дойдеш на Земята ида забравиш всичко)

Разбира се, аз съм човешко същество, което най-вероятно значи, че и аз в опита си "да бъда на прав път" греша.  :P

Не искам да засегна никой с този си пост, та моля не се обиждайте.  :flag_of_truce:

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
  • Публикации: 89
« Отговор #331 -: Юли 27, 2011, 21:14:13 pm »
Еруин, надявах се отговорите да са конкретни и ясни. Може би виждаш Бог навсякъде, а може би виждаш вселената такава каквато е и красотата и сложността й те карат да мислиш, че някой стои зад нея. Опитваш се както и всички останали да оправдаеш действията на бога, в който вярваш. Говориш за скрити замисли и други глупости, но истината е че оправдание няма. Децата в Сомалия НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. Тези, които се разболяват от нелечими болести НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. Осакатените НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. За какво ни е създал такива твоят Бог, като няма да ни наглежда? Какъв му е замисъла? Театър ли си прави? Защо вярваш, че сме нещо специално след като има тонове доказателства, че идваме от по-прости организми?
Исках с няколко изречения да кажеш защо си убеден, че има Бог.
Soturin tie on mainettaan kantaa, ei miekkaansa maahan laskea saa.

Неактивен Еруин

• Четящ
  • *
« Отговор #332 -: Юли 28, 2011, 02:27:11 am »
Говориш за скрити замисли и други глупости, но истината е че оправдание няма. Децата в Сомалия НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. Тези, които се разболяват от нелечими болести НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. Осакатените НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР. За какво ни е създал такива твоят Бог, като няма да ни наглежда? Какъв му е замисъла? Театър ли си прави? Защо вярваш, че сме нещо специално след като има тонове доказателства, че идваме от по-прости организми?
Няма и нужда от оправдание.
Един от проблемите според мен на човечеството, че ни е изкуствено насадено, че смъртта е нещо ужасно, а живота нещо безсмислено, а то е точно обратното.
Живота има смисъл, а смъртта не е нищо повече от завръщане "у дома" за кратка и приятна почивка.  :)

Проблема на умиращите от болести е не това, че умират, а това, че ги е страх от смъртта, също, че и близките им не искат да ги пуснат, а непрестанно реват и се жалват, че са останали "по-сами".
 Живеейки пасивно в страхове, че ще умрем някой ден и оплаквайки всички, които са си отишли вече от този свят, не си помагаме много.

Защо вярваш, че сме нещо специално след като има тонове доказателства, че идваме от по-прости организми?
За произхода няма да споря, не съм се интересувала.
Аз вярвам, че и по-простите организми са нещо специално.  :)
Вярвам, че сме нещо "специално" не заради произхода на тялото, въпреки, че и то е една перфектна система, която не е за подценяване.
За какво ни е създал такива твоят Бог, като няма да ни наглежда? Какъв му е замисъла? Театър ли си прави? Защо вярваш, че сме нещо специално след като има тонове доказателства, че идваме от по-прости организми?
Точно си прави нещо като театър, но с по-подвижен сценарии. Театър, от който всички имаме полза, но докато си вътре в театъра понякога е трудно да го разбереш, защото си се "слепнал" с героя, който играеш.

Имам бегъл досег до усещането на смъртта и беше прекрасно. Но погледнато от тукашна гледна точка, толкова прекрасно, че чак да ти втръсне. ;D Имайки предвид, че смъртта няма да ни избяга, намирам за по-смислено, да оползотворим времето, в което сме тук. Да не говорим, че емоциите са нещо ценно и хубаво. Усещането на смъртта беше все едно оставяш "раница" пълна с камъни, която си носил безкрайно много време на гърба си навсякъде с теб. Лекота, хармония, любов. Ти просто си. Оттогава намирам живота за безкрайно ценен.

Децата излизат навън да играят. Всяко влиза в определена роля за да се получи играта. Едните са лошите, другите добрите, третите сакатите, четвъртите се появяват само за малко и ги убиват рано. Колкото повече се вживяват в играта толкова по-добра е тя, толкова повече ги радва. Има сценарий, но той не е ограничен, играта се създава докато се играе. Когато децата се изморят или имат друга работа, или тази им роля в играта трябва да приключи - те се прибират вкъщи - почиват си и след време се завръщат отново в тази или друга игра с нова роля.

Ние сме нещо подобно. Тъй като играта е голяма и целта е да продължава максимално дълго- е малко по-трудно. Играейки, освен, че се забавляваме, се обогатяваме. Емоциите, опита ни от играта е енергия. Част от тази енергия ни се връща обратно на нас, за да можем да продължим да играем, друга част от енергията отива за да може да се създаде още по-голямо разнообразие в света на играта... разбира се останалата енергията отива и на разни други места.... които хич не са ми ясни

Като децата сме, но имаме много "поддържаш персонал", а и май няколко игри са една в друга, за да е по-интересно.
Доказателствата, които ти може би би възприел като такива и мога да приложа:
(на мен не ми се виждат много доказващи, но вътрешното ми усещане и убеденост, явно няма как да ги споделя с теб, та прибягваме до човешкото дребнаво доказване, което често ни обърква допълнително)
*уверила се, че смъртта не е края на всичко.
*знам, че преди да дойдем си правим някакъв сложен и обемен план за ролята, в която ще влезем. Как знам? Няколко години преди да се появя на този свят - майка ми е била наясно как ще се казвам и как ще изглеждам като порасна (а дори не е познавала все още баща ми). Имам познат, който си спомня сватбата на майка си и баща си, без дори да е бил заченат по това време.(Куп подобни истории) Което ме навява на идеята: 1) децата избират семействата си 2) децата се навъртат около родителите си преди да се появят на бял свят, понякога решават да се свържат с тях и да ги известят за идването си.  
*знам, че насън човек преглежда своя "план" за живота и го синхронизира с общата картина и собствените си нужди.
*знам, че има план, а Дежа ву не е просто "дисбаланс във функциите на мозъка", то е спомен за плана ни, който по една или друга причина се провира под завесата на забравата, която получаваме идвайки тук. (Спомен едва ли е правилната дума, защото се свърза с нещо минало) Сънувала съм безсмислени откъси, които съм записвала и след години са се случвали същите до най-малкия детайл. Сънувала съм и други неща, пак от същата категория, които не са се сбъднали и няма да се сбъднат, защото съм хванала посока на пътя си, която ги заобикаля. Те са били просто възможности, които съм решила да пропусна.

Всичко това е една перфектна система. Ако ти наричаш това "перфектна система", а аз го наричам Бог, няма огромно значение....
Пак казвам, това е моята гледна точка, това не значи, че съм права.  :unknown:
Също трябва да поясня, че не намирам моментното общочовешкото състояние на планетата за прекрасно.

:)
« Последна редакция: Юли 28, 2011, 02:29:23 am от Еруин »

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
« Отговор #333 -: Юли 28, 2011, 08:33:42 am »
Докато човек не умре не е умрял. Може да си имала някакви преживявания граничещи с кома или сън или нещо все още непознато на биологията. И аз имам сънища и много пъти съм имал преживявания много близки до тях. Нямам обяснение защо е така, но тъкмо заради това не смея да твърдя, че има някакъв грандиозен сценарий, по който всички играем. Не виждам смисъла в този театър, каква е целта му и каква е целта на всевишния режисьор.
Все още има прекалено много неизвестни около живота като такъв и факта, че учените не дават цялостен отговор не значи, че няма да го открият след време. Доста подлъгващо е твърдението, че вярващите имат отговор за разлика от учените. Истината е че никой няма отговор. Човешкият мозък все още трудно разграничава реалност от халюцинация. Дори това, което сме сигурни, че виждаме и чуваме е капка в морето и доста преиначено. Да ни водят чувствата когато се опитваме да обясним вселената е същото като да твърдиш, че слънцето ни обича, защото ни топли и осветява. Това са човешки представи и нищо повече. Какво е любовта за един камък или едно езеро? Звездата сънува ли? Има ли галактиката ни мечти?
Живот след смъртта, грандиозен план, смисъл, създател, абсолютна справедливост... звучат много красиво и на всеки му се иска да ги има.
Аз не знам дали съществуват подобни закони, но знам, че съм тук и сега и самият факт , че съм жив е особено голяма привилегия. Как би живял един човек, който знае, че освен него друго няма да има и как би живял някой, който вярва, че ще живее отново след смъртта? Кой би живял по-пълноценно? Кой би искал повече от живота? Кой ще цени живота повече?

Неактивен Еруин

• Четящ
  • *
« Отговор #334 -: Юли 28, 2011, 16:48:55 pm »
Нямам обяснение защо е така, но тъкмо заради това не смея да твърдя, че има някакъв грандиозен сценарий, по който всички играем.
:)
аз не твърдя, че ми е ясен сценария или как е конструиран той, просто вярвам ,че всичко това има идея и че на моменти, ако човек допусне да си разшири малко съзнанието може и да открие отговорите на някои неща, което ще го направи малко по-щастлив и свободен.
Все още има прекалено много неизвестни около живота като такъв и факта, че учените не дават цялостен отговор не значи, че няма да го открият след време. Доста подлъгващо е твърдението, че вярващите имат отговор за разлика от учените.
Аз нямам нищо против учените. От учен до учен разликата е огромна, както и от вярващ до вярващ...Всъщност доста учени вярват в съществуването на Бог. Както и доста запалени по духовната тематика си помагат като търсят отговори в науката.  :)
Той света си е един, само ние си го делим на "вярващи" "невярващи"; "живи" "неживи"; "смислени" "несписмлени" неща....

Човешкият мозък все още трудно разграничава реалност от халюцинация. Дори това, което сме сигурни, че виждаме и чуваме е капка в морето и доста преиначено.
Подкрепям :hi:
Може би са твърде близки? :) Съмнявам се, някога да се появи огромна пропаст между двете, по-скоро ще се сближават още повече, ако въобще ще има промяна. Халюцинациите са реални, реалността е халюцинация, някои халюцинации създават и разрушават реалността, реалността създава и унищожава някои халюцинации.
 Всичко е измама и илюзия. "Майя - древната санскритска дума за илюзия."

Аз не знам дали съществуват подобни закони, но знам, че съм тук и сега и самият факт , че съм жив е особено голяма привилегия. Как би живял един човек, който знае, че освен него друго няма да има и как би живял някой, който вярва, че ще живее отново след смъртта? Кой би живял по-пълноценно? Кой би искал повече от живота? Кой ще цени живота повече?
:)Ами според мен този, който осъзнава, че няма "край" ще внимава повече. Примерно преди да сключи някаква сделка за много пари, която ще е в ущърб на следващите обитатели, ще се сети, че не са му чак толкова необходими "многото пари", не и на такава цена. Според моята концепция, знаейки, че няма смърт, човек може да живее по-спокойно и да се опита да погледне над своето положение, малко по-общо на нещата, концепциите от следния сорт отпадат: "моето, си е моЙто" "Целта оправдава средствата" "всички така правят, защо аз да съм по-прецакания, който ще се държи добре" "Важно е какво мислят за теб хората, а не какъв си какво в действителност правиш и мислиш", "веднъж живееш, защо да не оставиш кочина след себе си" и др.
  Да ни водят чувствата когато се опитваме да обясним вселената е същото като да твърдиш, че слънцето ни обича, защото ни топли и осветява. Това са човешки представи и нищо повече. Какво е любовта за един камък или едно езеро?
Ама то ни обича, :blush: Земята също ни обича и за разлика от нас има и усещането за единност, затова ще ни търпи колкото дълго и е възможно, а дали това ще е достатъчно време да се осъзнаем и да влезем в час от нас зависи. :)
Това са човешки представи и нищо повече. Какво е любовта за един камък или едно езеро? 
Това, че сме решили да делим светът на "жив" и "по-малко жив" си е част от нашата си илюзия. Камъните и езерата са по-близо до любовта от хората, но пък им е далеч по-скучно.   :)

Успех по пътя!  :)

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
« Отговор #335 -: Юли 28, 2011, 19:24:51 pm »
Еруин, мисля че разсъждаваш доста езотерично. Духовните учения са ти слабост. Опитваш се да намериш идеалната среда в мненията и може би някакъв баланс или средно положение. Няма да ти правя анализ на характера, но не мисля, че си особено конкретна. Исках твърда позиция защо мислиш че има Бог.
Цитат
аз не твърдя, че ми е ясен сценария или как е конструиран той, просто вярвам ...
Просто вярваш. Това не исках да чуя. Съгласна си , че не можем да бъдем критерий за реалността, защото не можем да я възприемем напълно. Как тогава можеш да вярваш, че има такава сила. Всичко е изтъкано от любов - да, красиво звучи, ама любовта си е химичен процес, който ни се отразява доста силно на мозъците и го възприемаме като нещо грандиозно. Ако се нагълтаме с хапчета и почнем да получаваме видения, ние няма да преживеем среща с Бог, по-скоро ще преживее близка среща с весели химикали. Звучи материалистично, но си е точно така. Не придавай толкова голямо значение на химикалите, които могат да ти завъртят мозъка.
Слънцето ни обича? Дано не го мислиш сериозно.
Както казах привилегия е да сме живи, защото вероятността това да се случи е доста малка. Самият факт че сме тук ни дава възможността да се появим и да зададем въпроса "защо сме тук?". Ще направя една аналогия: Ако утре спечелиш от лотарията, за теб ще бъде като чудо. Все пак това не се случва всеки ден. Всъщност изключително рядко, но само ако разсъждаваш от гледната точка на спечелилия. Ако погледнеш играта отстрани ще видиш , че да се спечели не е кой знае какво. Печели се всеки ден и не е плод на всевишна сила. Все някой е уцелил числата, но от позицията на този някой обикновеното и напълно нормално явление се превръща в чудо. Всъщност ние хората придаваме смисъл на нещата и ние ги категоризираме в зависимост от представите си. Ако не разбираме как се случва даден процес, но ни изглежда особено красив и смислен, то ние непременно ще го сложим в графата "чудо" или "дело на всемогъщ творец", но така ли е в действителност?
Какъв е шансът да те удари гръм? Естествено - много малък, но светкавиците удрят постоянно някъде. Тук се намесва човекът и придава на обикновеното събитие ирационален характер понеже то му е повлияло пряко.
Ние създаваме, ние сме творци и сме заобиколени от творения. Строим къщи, мостове, машини; рисуваме картини, дяламе скулптури; създаваме живот. Нормално е за нас хората да мислим, че и нас нещо ни е създало. Човешко е! Но и нищо повече.

Неактивен Sekhmet

• Четящ
  • *
  • Публикации: 139
« Отговор #336 -: Юли 28, 2011, 20:35:02 pm »
Браво, Еруин \който или която да си\!!!! Напълно те подкрепям в мислите ти. Много пъти съм искала да кажа тези неща в този форум, но просто аз нямам толкова ясна реч, каквато имаш ти... Щастлива съм че има хора, които мислят заедно с Вселената.. благодаря ти, че те има.
А относно хората, които търсят доказателства... не може човек да им го даде, колкото и да иска.... съществуването на Бог се чувства, не може да се придаде просто като знание.... не значи, че нещо което не виждаш не съществува.... Просто хората стават все повече и повече кукли на конци и никой не се пита къде е истинската истина

Неактивен Z-931

• Пишещ
  • Публикации: 729
« Отговор #337 -: Юли 28, 2011, 21:21:05 pm »
SoturinTie
виждам, че си блъскаш главата, като предновородено пеленаче, в околоплодните води на майка си между коремните и стени, което не знае съществува ли нещо извън тях или не, но след като  пишеш в тази тема  мога да потвърдя, че имаш основотелна причина да го търсиш, но "то" се крие от теб и не ти дава шанс да стигнеш до него и опознаеш, поради това, че ти сам си го отрекъл. Направи ми впечатление, че отричаш и подценяваш езотеричните познания на хората в този форум , което ще рече, че ти сам по себе си нямаш  задълбочена представа от тях и не си запознат в дълбочина с тях, което е и преградата ти към твоя истински аз . Знаеш ли примерно, че езотериците и окултистите в тайните общества са с две степени по високо в познанията си за материята от конвенционалната наука на която ти имаш доверието, поради това, че се страхуваш да прекрачиш  прагът и сам, защото не знаеш какво следва  отвъд, ако разшериш съзнанието си извън нейните доказателства ще откриеш много повече възможности и знания, които ще те освободят от нейните окови и тогава ще стигнеш до това, което търсиш.

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
« Отговор #338 -: Юли 29, 2011, 01:10:32 am »
Z-931, ти ако смея да попитам коя степен имаш щом си толкова навътре в нещата? Можеш например да се явиш на конкурс по най-дълго изречение без особен смисъл на духовна тематика.
Айде няма да се заяждам, но такива като теб с тройка по Български ми говорят за недостижимите познания за ума. Следващият път опитай да дадеш някакъв аргумент и прескочи момента с околоплодните води на майка ми. Такива елементарни нападки последно слушах в трети клас.
Може и хиляда пъти да го кажа, ама никой няма да се пречупи да си го признае. Човешкият ум е ограничен и податлив на халюцинации! Не му вярвайте толкова сляпо! Мислете! Не си започвайте изреченията с "вярвам че..." или "усещам че...". Пораснете!

Неактивен Robo

• Четящ
  • *
  • Публикации: 25
« Отговор #339 -: Юли 29, 2011, 02:35:39 am »
Поста ми е може би оффтопиц но все пак ...
Човешкият ум е ограничен и податлив на халюцинации!
Какво значи податлив на халюцинации ? Както и да е за да обсъждате имали бог първо трябва да уточнете какво/кой/кое и тн е бог.
1. Прост пример ако бог е личност и се създал всичко -> съществували някои ще каже не друг да и тн. Единия вика дай ми доказателства, че е така другия дай ми, че не е ... и така до безкрай .
2. Но ако приемем, че бог е енергията която е дала началото на всичко, той непременно съществува. Без тази енергия нищо не би възникнало, дори науката признава, че всичко си има начало и е възникнало от нещо, а всичко в нашата вселена е съставено от енергията. От тук следва че бог е създал всичко, той е всичко, той е в теб и като умреш отиваш при него и тн.

За да се  разберете трябва да се уточнете за какво говорите. Освен това от личен опит и от това как протича тази тема в последните 23 страници до точен отговор няма да се стигне. ЗА това има 2 основни причини първо никой няма да си смени вярванията заради даден пост в интернет, няма значение колко доказателства даваш на подобна тематика те винаги са субективни. За един е валидно просто, че вярва друг трябва да му го кажат по ТВ-то за трети пък в вестника трябва да го пише и много други  :). Второ всички възприемаме светът по различен начин и мислим различно, така че винаги ще има разногласия. Може още много да се пише по тая тема ама аз не сам нито грамотен чак толкова, нито класифициран да я обсъждам.  :flag_of_truce: 

Неактивен m2f

• Пишещ
  • Публикации: 580
  • Животът е изумително приключение
« Отговор #340 -: Юли 29, 2011, 08:18:44 am »
Един човек минавал привечер по улица и видял как друг човек се върти под уличната лампа и търси нещо. Решил да му помогне и го попитал какво търси. Другият му отговорил, че си търси изгубените ключове. Паднало голямо търсене...След известно време помагащият се спрял и попитал другия човек: „Ти къде точно си загуби ключовете?” и човека му отговорил: „Ей там, отзад някъде ги загубих”...Човека се ядосал и попитал: „Е добре де, защо тогава ние търсим тук, под уличната лампа?” „Ами, защото тука е по – светло, как защо?” отговорил другият.
Както казал един индианец, докато гледал как белите хора монтират стълбове за улични лампи в едно градче в дивия запад: „За какво ви е да виждате нощем, като не виждате денем?”
Има и още една приказка: за онзи дето с очилата на носа си се впуснал да си търси...очилата, защото не ги намирал...
Продължавай да търсиш, SoturinTie , дано намериш Бог...ако пък не – той ще те намери, гарантирам ти. ;) Всички пътища водят натам.  ;)Дори и понякога да не изглежда така.
« Последна редакция: Юли 29, 2011, 08:20:54 am от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
« Отговор #341 -: Юли 29, 2011, 08:54:28 am »
Вярващите просто обичат подобни приказки, които в най-общият случай нито доказват нещо, нито могат да се съпоставят с темата. Човекът си търси ключовете не където трябва, но концепцията не може да бъде съпоставима по простата причина, че тя гарантира съществуването на ключовете някъде наоколо. Тя говори, че тези ключове са били в него в някакъв момент. Вие така приемате и съществуването на Бог. Изхождате от позицията, че със сигурност съществува, а това не е доказано. По мое мнение няма и да бъде, защото идеята е нелогична. Сигурно всеки ще скочи, че щом сме толкова сложни като организми значи има инженерна мисъл зад всичко, но никой никога няма да може да отговори кой е създал Бог. От къде се е взел и какво е правил цяла вечност.
Притчите, които се опитвате да прокарвате са несъстоятелни и само привидно изглеждат убедително. Не си правете изводи за глобалните неща от някаква приказка. Абсурдно е.
Подобна е и онази за бръснаря във философския раздел. Предполагам сте запознати с нея. Отново напълно несъстоятелна. Необръснатият човек не е отишъл при бръснаря по простата причина, че няма пари за това. Примерът цели да даде цветущо обяснение, но си е насочен към обикновените хора. Вие зарежете всички доказателства, които науката предоставя и се хванете за някаква приказка с демагогско съдържание и измамна връзка с темата. Заблуденият ум търси само това, което сам може да асимилира, и това което му е угодно.
« Последна редакция: Юли 29, 2011, 09:01:00 am от SoturinTie »

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #342 -: Юли 29, 2011, 09:11:28 am »
Бях писала реферат за съществуването на Бог,за съжаление го нямам на този комп,а вече не си го спомням много,но ще кажа едно.
Човек не може да мисли несъществуващото. Или човек не може да измисли нещо което не съществува, камо ли пък толкова грандиозно нещо като Бог.Ще кажете не съм го измисли аз,ами някой преди 5 или 10 хил години.Ама вие шегувате ли се? Сигурно и някой от онова време е измислил ОИТ и ОС,а ние сега само си въобразяваме ,че ги преивяваме.  ;)
Второ,няма едно нещо на този свят което да е измислил човека. Някой твърдят че това е пластмасата,но аз ги питам, а пластмасата от какво матеряли е направена и тях ли човека ги измисли?
В този дух,как си представяте че може човека да измисли Бог?
Някой ще изтъкнат откритията на новото време,а аз ще кажа,че вълните по който се е предава телевизията са съществувавали винаги,ние само сме открили тяхното съществуване и сме се възползвали,и това важи за всичко останало.Който ми даде един пример за нещо което сме измислили ние хората,ще го обявя за откривател публично.Обещавам

Неактивен eses

• Пишещ
  • Публикации: 824
« Отговор #343 -: Юли 29, 2011, 09:24:03 am »
SoturinTie - Науката не може да докаже съществуването или не съществуваването на Бог,по простата причина,че е прекалено ограничена.Нека не забравяме кога науката разбра за ДНК,за Гравитацията и за още куп хиляди неща.Допреди 100 години науката отричаше анестезията.Този който чака науката да му докаже съществуването на Бог ще си почака още няколко стотици живота.Факт е че науката не отрича съществуването му,защото просто не може да го докаже.Как тогава очакваш да го направи някой от форума.

Неактивен SoturinTie

• Четящ
  • *
« Отговор #344 -: Юли 29, 2011, 11:56:57 am »
А ти какво предлагаш вместо науката? Твоите лични убеждения? Те не са ли ограничени? Човек вижда много малък диапазон от електромагнитния спектър. Науката ни дава възможност да виждаме в много по-широк диапазон. Да чуваме много повече неща, отколкото ухото може. Това ни дава науката. Разширява възприятията ни и ни дава по-пълен поглед към реалността, но каквато и да е тя със сигурност не можем да разчитаме на мозъците си. Те са ограничени много повече.
Това, че си писала реферат по дадена тема изобщо не значи, че си й разкрила тайната. Да твориш и да създаваш понякога означава да хванеш един камък и от него да направиш човешка скулптура. Да при дадеш смисъл на материята. Да я направиш част от ежедневието и живота ни. Да я моделираш и преправяш, така че да ни бъде полезна. Това е да създаваш. Как са се появили частиците обаче ще каже науката. Обяснението досега не е пълно , но определено е доста по-стабилно от това: " В начало Бог създаде небето и земята." Как? "И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина." доста задоволително и описателно. Другите религии също си имат подобни описания, но в никоя не се казва защо е така. Някоя религия да ми посочиш да обяснява например: И Бог създаде гравитацията, която работеше така и така..., създаде черните дупки и сложи звезди около тях, и физичните закони там са такива и такива...
Науката е продължение на човешкият мозък и стремеж да узнае повече. Ако науката е ограничена, то и ние сме.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27