Автор Тема: Има ли Бог? Доказателства, За и Против  (Прочетена 146193 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
Re:Има ли Бог? Доказателства, За и Против
« Отговор #135 -: Септември 10, 2010, 22:37:59 pm »
       Сега  повярвахте  ли,  че  има  бог!
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен ARRI

• Доста Писал
  • Публикации: 1 515
« Отговор #136 -: Октомври 17, 2010, 23:40:36 pm »
      Сега  повярвахте  ли,  че  има  бог!

Mitko, ако Бог, Творец, Създател(или друго определение), е създал нас хората, любопитно ми е, кой е създал него ???Нашият Създател кой го е ''сътворил'' :-X.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен reply

• Четящ
  • *
  • Публикации: 137
« Отговор #137 -: Октомври 18, 2010, 03:09:38 am »
... а Създателят на нашия Създател кой го е сътворил...? :)

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #138 -: Октомври 18, 2010, 09:39:42 am »
... И може ли да се създаде нещо от нищо?

Ако аз нарисувам с пръчка една рисунка върху пясъка, нима ще има нещо друго освен пясък? После мога лесно да разруша рисунката, но пясъкът ще остане. Това, което сътворяваме (ние или Бог) реално само по себе си не съществува. Ако аз построя къща и някой човек който не е запознат с понятието „къща“ я погледне, какво ще види? Купчина материали, но не и къща. Т.е. аз виждам къща, защото моят ум е насложил върху действителността определени представи. Не, че реално нищо не съществува, но умът ми наслагва върху тази реалност определени свои представи.

Всяко творение е комбинация от елементи. Самите първоелементи няма как да бъдат създадени – те са вечносъществуващи, а творението само по себе си, извън представите на създателя и наблюдаващите го, няма съществуване – то е просто комбинация от елементи. Едно куче няма да различи красивата рисунка оставена върху пясъка от случайно начертаните линии. Хората пък дотолкова са привързани в умствените си представи за нещата, че не могат да видят реалността зад тях. Бог е отвъд имената и формите. Той е вечносъществяващата и неизменна основа на феноменалния свят, в който живеем – това е Бог като Абсолют. Бог като Творец на видимата вселена, всъщност няма такова нещо. Има същности невъобразими за човека, които създават обективните светове, но те не са Бог, а са просто по-напред в развитието си от хората. Вечни, несътворени и неунищожими са материята, духа и космическите закони, които всъщност отразяват духа. Нито едно творение не може да съществува извън материята и космическите закони. Някой ще каже: но аз преди да създам нещо, първо изграждам образа му в своя ум. Да, но умствения образ по нищо не се отличава от грубо-физическия, освен по плътността и съответно свойствата на изграждащата го материя.

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #139 -: Октомври 18, 2010, 09:48:58 am »
Много добро и кратко изложение от Iris   :hi:
Значи Бог има и Той е Всичко, и нищо не е извън Него или от нещо друго.

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #140 -: Октомври 18, 2010, 14:22:49 pm »
Цитат
Ако аз нарисувам с пръчка една рисунка върху пясъка, нима ще има нещо друго освен пясък?
Ще имаме рисунка върху пясък.
Цитат
После мога лесно да разруша рисунката
По тая логика можеш и изобщо да не рисуваш.
Цитат
Вечни, несътворени и неунищожими са материята, духа и космическите закони,

Материята не е вечна. Кой дух и кои са точно тези космически закони?
Цитат
Едно куче няма да различи красивата рисунка оставена върху пясъка от случайно начертаните линии
Убеден съм, че е възможно и линиите не бяха ли умишленно начертани.
Цитат
Бог е отвъд имената и формите.
За да твърдиш подобно нещо трябва да знаеш къде точно се намира Бог. Е къде е това ОТВЪД?
Цитат
Бог като Творец на видимата вселена, всъщност няма такова нещо.
Що...ако аз съм творец подобен на Бог то Бог е безброй пъти по голям творец?
Цитат
Да, но умствения образ по нищо не се отличава от грубо-физическия, освен по плътността и съответно свойствата на изграждащата го материя
E...това изобщо не е нищо.
С останалото съм съгласен.
« Последна редакция: Октомври 18, 2010, 14:26:05 pm от fishbone »

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #141 -: Октомври 18, 2010, 16:51:04 pm »
Цитат
Ако аз нарисувам с пръчка една рисунка върху пясъка, нима ще има нещо друго освен пясък?

Цитат
Да, определено, но целта на аналогията ми е да дам идея за разграничаване на вечното от преходното.

Цитат
Цитат

Първо си отговори на въпроса: какво е материята? Колкото до духа, за мене духът е един, неделим и общ за всичко съществуващо. Няма мой дух, нито твой дух. Космичните закони (или май е по-точно принципи) просто отразяват това, което духът е в действителност.

Цитат
Цитат
Едно куче няма да различи красивата рисунка оставена върху пясъка от случайно начертаните линии
В общия случай едно куче не би различило случайно начертаните линии от съзнателно замислената рисунка. Възможно е да има изключения, но те не касаят идеята, която се опитах да представя, а именно, че какво ще бъде видяно зависи от нивото на развитие на наблюдаващото съзнание.

Цитат
Цитат
Бог е отвъд имената и формите.
За да твърдиш подобно нещо трябва да знаеш къде точно се намира Бог. Е къде е това ОТВЪД?
Тук въобще не говоря за пространство. Става въпрос по-скоро за една област в нашите разбирания. Мисля, че аналогията с рисунката (формата) върху пясъка (безкрайната и неизменна основа) е най-доброто което мога да предложа като обяснение в момента.

На останалото може би ще отговоря по-късно.

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #142 -: Октомври 18, 2010, 19:07:39 pm »
Цитат
Да, но както поясних това не е абсолютния и безкраен Бог, който сам по себе си е напълно безличностен и не би могъл да сътвори каквото и да е.

Цитат
Да, но умствения образ по нищо не се отличава от грубо-физическия, освен по плътността и съответно свойствата на изграждащата го материя
E...това изобщо не е нищо.
Може би ако привикнеш към мисълта, че духът и материята са двата полюса на едно и също нещо, това, което искам да кажа ще ти бъде по-понятно. Нито едно от двете не може да съществува без другото и в действителност са едно.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #143 -: Октомври 18, 2010, 20:00:26 pm »
Mitko, ако Бог, Творец, Създател(или друго определение), е създал нас хората, любопитно ми е, кой е създал него ???Нашият Създател кой го е ''сътворил'' :-X.
      Единственото  нещо  във  вселената  което  може  да  съществува  само  за  себе  си,  да  се  самоорганизира  и  самоконцентрира  в  нищожно  малки  обеми,  единственото  нещо  което  колкото  повече  го  употребяваш  толкова  повече  нараства  и  подобрява  качеството  си!  И  още,  даже  нищото  го  притежава,  тоест  съществува  и  в  нищото  толкова  колкото  и  в  нещото!  
      Това  нещо  се нарича  информация!  Най-важното  й  свойство  е,  че  тя  може  да  се  обърне  навътре  и  да  започне  да  се  самоосъзнава.  Да  си  зададе  въпроса - Коя  съм  аз  и  да  започне  да  работи  сама  за  себе  си?  Всички  които  работят  по  въпроса  за  създаване  на  искуствен  интелект  се  страхуват  от  това  самоосъзнаване,  защото  ще  се  самосъздаде  съзнание  и  тогава  ще  отпаднат  законите  в  роботиката  с  всички  произтичащи  от  това  последици.  
      Е,  Бог  е  самоосъзнала  се  информация  с  милиарди  години  еволюция!
      Божият  Дух  това  е  полето  носител  на  информацията!  

"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #144 -: Октомври 18, 2010, 21:14:38 pm »
Цитат
Да, но както поясних това не е абсолютния и безкраен Бог, който сам по себе си е напълно безличностен и не би могъл да сътвори каквото и да е.
Щом Бог за теб не е Творец нямам какво да добавя освен, че имаме различни Богове. Този безличностният не беше ли Богът на Теософите?

Неактивен Iris

• Пишещ
« Отговор #145 -: Октомври 18, 2010, 21:50:22 pm »
Да, нещо такова. Самите теософи може да се каже, че са пантеисти. Но идеята съществува още във Веданта. После преминава и в Будизма, където за Бог въобще не се говори именно поради персонифицирането му от страна на хората. Бог е навсякъде и във всичко, и всеки по своята същност е вечния, неизменен и безкраен Брахман (Буда-природа при будистите).

Неактивен cassio

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 294
« Отговор #146 -: Октомври 19, 2010, 12:30:46 pm »
Iris wrote: "Да, но умствения образ по нищо не се отличава от грубо-физическия, освен по плътността и съответно свойствата на изграждащата го материя."

Според мен доста се различават. И двете не са образ. Образ е умственото, а подобието е физическото. Но аз си мисля друго ... Искам да попитам : Христос Бог ли е? Ако Христос е съвършенното образ и подобие, защо не е създал поколение? Защо, ако е имал част от тази божествена същност- по-чистата част- не създал нещо от себе си- свое образ и подобие?
И да се върнем на Бог.
Чисто прагматично, понеже стана въпрос за физически-материалния човешки образ.
Защо ни е това тяло? Защо не ни е оставил само като дух-ове, или да вдъхне в някое дърво или цвете, това, което е вдъхнал в тялото? Направо си признавам, че според мен- все повече се съмнявам в съществуването на Бог. Толкова недостижим и невъзможен, че се чувствам и по-добре от тази истина  :yes:

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #147 -: Октомври 19, 2010, 13:56:15 pm »
Цитат
Щом Бог за теб не е Творец нямам какво да добавя освен, че имаме различни Богове. Този безличностният не беше ли Богът на Теософите?
Даже май точно заради това Р. Щайнер се маха от теософите, поправете ме ако греша.

Неактивен KoRn

• Четящ
  • *
  • Публикации: 80
« Отговор #148 -: Ноември 05, 2010, 20:09:06 pm »
Въпреки че не вярвам в Бог и съм атеист, Iris много добре обяснява нещата в реалността. Примерите ми харесаха, не знам твои ли са или са взети цитати от различни места, но са добри. :)
Цитат
Цитат
Цитат

Цитат
fishbone, нищо лично, но тук не става въпрос за това ако бъде направена рисунка или дали имало нужда въобще да се рисува при положение, че лесно може да се разруши (: тук трябва да се схване идеята за това какво всъщност представлява реалността и какво виждаме или си представяме ние. Както в случая става въпрос за пясъчната рисунка, то ние виждаме рисунка, наподобяваща на някакъв предмет, но всъщност пясъкът е в различна форма или подредба, или в реалност ние просто виждаме пясък.

Неактивен nikoko

• Четящ
  • *
  • Публикации: 203
  • Castigo corpus meum
« Отговор #149 -: Февруари 07, 2011, 21:26:34 pm »
Ами Ванга? Не е ли тя достатъчно доказателство за това, че съществува висша сила или и тя е част от КОНСПИРАЦИЯТА? :mad:
Атлантическото знание категорично заявява: човекът притежава сила на мисълта и чрез нея може да бъде

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27