Автор Тема: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват  (Прочетена 81937 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 088
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #285 -: Декември 05, 2012, 14:54:54 pm »
Не се ли сещате, че това са две проявления на божественото, които в същността си са едно и също неща, просто за пред нас единия е добър, а другия лош, защото ние така ги разбираме нещата. Луцифер е тотално осран в цялата история и "боговдъхновени" книги, сещате се защо, нали? В същото време, той/тя е помогнал/а на хората за много неща. Не знам какво обсъждате просто:)
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен станка

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #286 -: Декември 05, 2012, 18:28:24 pm »
     Цитат
Въпрос: Бог допусна Сатана и демоните да съгрешат?

Отговор: Бог реши да предостави избор на ангелите и на човечеството. Макар Библията да не дава много подробности относно бунта на Сатана и падналите ангели, по всичко изглежда, че Сатана – вероятно най-великият от ангелите (Езекиил 28:12-18) – е решил от гордост да се разбунтува срещу Бог, в стремеж да стане свой собствен бог. Сатана (Луцифер) не е искал да се покланя или да се подчинява на Бога; той искал да бъде Бог (Исая 14:12-14). Откровение 12:4 се разбира като метафорично описание на една трета от ангелите, които избират да последват Сатана в неговия бунт, като стават паднали ангели – демони.

За разлика от човечеството, обаче, изборът на ангелите дали да последват Сатана или да останат верни на Бог бил вечен. Библията не предоставя възможност на падналите ангели да се покаят и да получат прошка, нито подсказва, че има възможност още ангели да съгрешават. Ангелите, които остават верни на Бог са описани като „избрани ангели” (1 Тимотей 5:21). Сатана и падналите ангели познаваха Бог в цялата Му слава. Техният бунт е зло в най-висша степен, защото е сторен въпреки всичко, което знаят за Бог. В резултат на това Бог не дава на Сатана и на останалите паднали ангели възможността да се покаят. Освен това Библията не ни дава причина да вярваме, че те ще се покаят, ако Бог им даде такъв шанс (1 Петрово 5:8). Бог предостави на Сатана и на ангелите същата възможност, каквато даде на Адам и Ева – да Му се покорят или не. Ангелите имаха свободна воля да изберат; Бог не принуди, нито насърчи някой от ангелите да съгреши. Сатана и падналите ангели съгрешиха по своята собствена воля и затова заслужават Божия вечен гняв в огненото езеро.

Защо Бог даде на ангелите тази възможност за избор, когато е знаел какви ще бъдат резултатите? Бог знаел, че една трета от ангелите ще се разбунтуват и ще бъдат осъдени на вечен огън заради това. Бог също знаел, че Сатана ще разшири своя бунт като изкуши и човечеството да извърши грях. Защо тогава Бог го допуска? Библията не дава изричен отговор на този въпрос. Същото може да се попита за почти всяко зло действие. Защо Бог го допуска? В края на краищата въпросът се свежда до Божия суверенитет над Неговото творение. Псалмистът ни казва: „Колкото до Бога, Неговият път е съвършен” (Псалм 18:30). Ако Божиите пътища са „съвършени”, тогава ние можем да вярваме, че всичко, което Той прави – и което Той допуска – също е съвършено. Така перфектният план на нашия съвършен Бог е бил да допусне греха. Нашите умове не мислят като Божия ум, нито нашите пътища са Негови пътища, както Той ни напомня в Исая 55:8-9. 
Край  на  цитата   
        Един  мой  познат  застъпваше  тезата,  че  съгрешипите  ангели  може  да  се  върнат  в  лоното  Божие  само  ако  преминат  успешно  през  инкарнациите   на  самсара.Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #287 -: Декември 07, 2012, 14:35:27 pm »
Оберончо, всъщност схвана ли нещо от това което написах?
Или го играеш всезнайкото-фен на "Борислава"?
Някъде нещо да споменавам Луцифер? И за него ще си говорим, но сега сме още в началото "и Бог (решил да) създаде ..."
Изрично уточних, че свободните съченения за трети въ клас са отдавна с по-високи критерии. И вместо да се пише кой с промита главица и кой вярва в добър Бог, по-добре да се опитаме да оформим някаква тезичка ... :writer:

Ето какво си мисля аз например. Написах, че сме създадени. Никъде не уточнявам и не твърдя, че "създател" е в единствено число. Дали ще приемете, че са Ин Ян Пинг Понг или Танго и Кеш няма никакво значение. Въпросът е, че по моя си някаква логика "монада" няма и не може да съществува. Това е само в представите и добрите пожелания за Коледа и нова година.
Но въпреки това ще приемем два сюжета или възможности.

а/ имаме Бог  (не го знаем какъв е- лош или добър, но за наше удобство ще приемем, че е ... робот, без чувства)- някакъв ангел не харесал, че създал хора и му се изрепчил и дезертирал от топлото местенце на ангел. Ангелът реално се обръща уж срещу Бог, но не е конкретно към него, а към създанията му. Защото Бог е неунищожим, а и е някак неуважително да се пробваш да се изправиш срещу определено по-съвършена същност от твоята. След което Бог създава и Христос. Може да се каже, че Луцко доста добре се справя до идването на Христос, в стремежа си да затрие човечеството като го убеди да се самоунищожи, че всякакви бедствия и апокалипсиси само временно изчистват. Но вечното и безвъзвратно унищожение би било първо хората, да се отвърнат от своя създател- Бог, след което без цел и вяра да си съществуват, докато чисто биологически си измрът без специални усилия.
Така невярващи в Бог-ове, страшен съд или някаква друга свръхестествена контролираща сила, хората не разбират какъв е смисълът и постепенно на чисто духовно ниво спират развитието си и ...умират завинаги.
Идва Христос и разбира се не влиза в пряка битка с Луцко- (обръщам внимание, че вече и говоря само за Луцифер, а не за Сатана- това за мен са различни неща, и Луцифер всъщност служи на Сатана като се обръща срещу "светлия")
но се пробва да обърне или покаже светлината или смисъла. Но, хората вече са приели по-лесния вариант.
Да живеят без вяра и зависими от някакъв си Бог. Че и да не грешат и да обичат ближния. Защо? Какво ще получат насреща? Някакъв рай. Ама къде е този Рай? На колко километра от София или Йерусалим? Има ли храмове, къщи ... какъв е този Рай? Някой бил ли е там?! Не. Тогава Христос да си ходи от където е и да не ги занимава с глупости за Богове синове и други роднински проблеми. Едно на нула за Луцко. Печели още хиляда години власт над хората. Да му е честито!

б/ имаме още един създател/ка. Дали ще го/я наречете Бог/Богиня или друг модел робот, но с качества да създава Живот! Ако единия е създал пеперудите, другият змиите. Единия създал добрите хора, другия лошите. 
И не  са виновни майките, бащите, средата, учителите или баба ти и дядо ти престъпници, а си си така създаден, още преди майка ти и баща ти да решат, че искат дете. Ако не сте виждали лоши деца, с лош поглед още неосъзнати и неговорещи, аз съм!
Мисля, че тъмния/ната  (е) има(л) ... дъщеря ! вместо син като Христос- Aradia

/http://en.wikipedia.org/wiki/Aradia/

това е по-интересният сюжет за мен и евентуална вражда за нещо. Луцифер само е предпочел да е от другия отбор.
А Сатана може да се приеме и за женско име ... и т.н.
« Последна редакция: Декември 07, 2012, 14:41:17 pm от Yoda »

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 088
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #288 -: Декември 08, 2012, 17:51:17 pm »
Пропускам закачливото ти интро, и искам д апитам - аз длъжен ли съм да те чета, или просто мога да влезна в дадена тема и да напиша това, което мисля? Това за Борислава го казах в друга тема, по друг повод, какво ги омесваш сега?

А всъщност, къде с еказва, че Христос и Сатана враждуват? Моля, някой да помогне:)
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #289 -: Декември 08, 2012, 20:52:09 pm »
Личността на Исус Христос, дефакто е магът Йешуа Кан Озри, който в исторически план е изиграл една театрална постановка, чийто сценарий е написан в началото на Кали Юга и описва цялата тази епоха, от началото до края.
Исус Христос символизира Слънцето (енергиен трансформатор)
Отец му е Галактическия център (източника на енергиите)
Библията е 90% астрология и почти 100% символика
СА-ТА-НА-МА, това са циклите на преражданията или Самасара
В Индия има град Сатана, от който произхождат циганите и евреите. Да, барабар с гърците имат един изначален произход.
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен del

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 522
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #290 -: Декември 09, 2012, 09:46:02 am »
Победата на Христос се свързва с думите в Битие 3:15, където се говори за враждата между потомството на жената и змията, която се представя  за пряка алегория на Сатана, а Христос е Очаквания потомък на Ева "Семето на жената", който ще "смачка главата на змията".
    Сега. Въпроса е : Защо след като Сатана ПРЕДСТАВЛЯВА Акта на въплащаване, / Колегата Doran правилно отбеляза връзката със СА ТА НА МА/ по волята божия, той е определен като враг на Бог? Ако приемем, че Бог е всичко и във всичко, то значи именно волята на човека е тази, която определя решенията му, защото има св. воля. Не Бог враждува. Човек враждува. И ако си поеме отговорността за постъпките понятието 'вражда' престава да съществува. Остава само понятието- безотговорност, и то е, което обърква. Сатана повлича 'случването' на Земята, падналите са като най-близките от /войнството/ до планетата Земя, но от там на сетне човека има избор да запази ли 'врата' към Божественото в себе си или да се заземи до степен на забрава. В цялото учение на Христос не намирам и знак за вражда, има знак за приемане и самоосъзнаване, за да се възстанови връзката с Бог, по този начин 'падналото' има шанс да добие самостоятелност, без при това да се самоунищожи.
   Както и да е,  се казва, че понеже Сатана с Бог има вражда, то тогава сина му е този, който ще възстанови баланса, защото Сатана не очаква от Бог да слезе 'толкова ниско', не очаква, да въплати Логоса си в Човек. Ала въплатения или не  Бог питам би ли враждувал с нещо или с някой ако е наистина Всемогъщ? Едва ли. Освен ако сам със себе си не играе на шах... Враждата е плод на земните отношения, а за Христос се казва, че е изкушаван ала не се е изкушил, тогава значи и той не е враждувал, а е успял да пребивава едновременно в плът и в Дух с Бог, което Сатана е загубил като възможност...
 Всъщност едва ли Христос враждува, защото би трябвало да е дошъл не за спасение на човеците, а за война с тях, защото ' греха' се проявява чрез Човека, ала неговите, на Христос дела и думи показват обратното. Не можеш да 'Побеждаваш' чрез борба, не може и вражда да имаш ако си Бог или си разбрал Христос, това е нелепо. Мисля, че става дума за неразбиране на акта на въплащение и неправилна интерпретация на Свещенните книги, поради липсата на първоизточника на Учението залегнало в СЗ, защото е ясно че е привнесено и то без пълно  разбиране, а което не е разбрано е окастрено, за да служи в този му вид на определени съсловия.
      Цялата ситуация напомня на това родителите да обвиняват децата си, защото са безотговорни или лоши, а всъщност децата са тяхно огледало. В крайна сметка всеки има глава на раменете да мисли и сърце, за да чувства и ако сам не реши друго - има власт да е себе си. Ала човеците по-често имат вражда с някой, защото не приемат себе си. Ако и за миг погледнат навътре, вместо да се взират в сенките отвън, ще видят че Сатана е всъщност В самата частица ' Неприемане', врага в тях- те самите и от тях зависи ще има ли вражда... Всичкото сбъдване, от малкото към голямото е в ръцете на Човека.
Вярвам, че Човечеството няма да се самоунищожи, заради 'вярата', че се бори със Сатана. ВСЕ ЕДНО Е ДА СЕ БОРИ СЪС СЕБЕ СИ, поради забрава за произхода си и неправилно преведените понятия. Защото все едно да осъдим минералното царство, с което сме неразривно свързани... или да осъдим Духовното, защото сега не го виждаме...
Едва ли един Вселенски Небесен Отец би искал това.
Мисля, че смирението, прошката и приемането представляват самоосъзнатостта, която води до вътрешен баланс извън всякакви битки и вражди. Силния допуска, защото знае, че е в силата му да се справи. Силния знае, че избегнатия конфликт е най-добрата победа. Изкуството на войната предполага самопознаване и липса на конфронтация.

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #291 -: Декември 10, 2012, 00:04:07 am »
Кoлега Del, свободна воля в триизмерната матрица нямаме! Това е най-голямата заблуда в тъмната епоха и се натрапва отвсякъде, за да дразни егото, а както знаем борбата с егото е 12-ти дом в астрологията или последния от дванадесетте подвига на Херкулес.
Първосигналните мозъци, веднага рипат, "Ами айде да лягаме и нищо да не правим".
Е, айде легнете де, да видим, колко ще издържите.
Нама как да не правим нищо. Вътрешния импулс идва от духа ни, който ни води в трето измерение, за да преживеем определени неща и по този начин да научим определени уроци. Когато уроците се научат и преживяванията се преживеят, приключваме с циклите на Самсара.
Между Сатана и Бог няма вражда. Това са термини от илюзията. Сатана без Бог и Бог без Сатана в трето измерение тук на Земята, не могат да съществуват. Те се допълват взаимно. Този свят е създаден от Сатана и Бог, заедно.
Бог  е дал част от Себе си, нашия Дух, за да може това физическо тяло, създадено от дявола да функционира.
Богомилите са тези, които са прозряли тази зверски пазена тайна и точно това е причината, така жестоко да са били преследвани и избити. Бог и дявола в съюз  ;) Ин и Ян ;)
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен Borislava

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 81
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #292 -: Декември 10, 2012, 08:54:17 am »
  Yoda ли,Cassio ли-не те знам,много често не усещаш иронията в нечий пост.Също толкова често взимаш изречения ,на които не си разбрала смисъла и разсъждаваш на глас,поучавайки невежите.
  И мен ме кефи Оберон.Най-много ме кефи като ви казва да четете внимателно,да вниквате в написаното.
  За мен Бог няма,следователно няма син(това не значи,че няма човек Исус),следователно няма вражда.

Неактивен del

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 522
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #293 -: Декември 10, 2012, 09:35:18 am »
Радвам се, Доран че поне стигнахме до съюза на ин и ян, което е белег за прехода през материята или както казваш - триизмерната матрица. И тук "Враждата" в човешкото съзнание приключва / Образите се стопяват/. Все пак ако го нямаше понятието 'свободна воля', кое щеше да предизвика Човека за да изрази егото  си по един или друг начин... в 12-ти дом. И да първосигналния въпрос е точно този - "Ами айде да лягаме и нищо да не правим". Импулса идва ала човека не действа, докато материята не го принуди или на по - късен етап, чрез опитността си, придобита пак в материалното поле,  не избере да действа 'навреме' / в случая имам предвид да 'хване импулса' без съмнение, в синхрон, а не да отложи, /трупа причино-следствени връзки, които са неговата котва-синджир, който заземява/макар че от гледна точка на безвремието, и действието и недействието присъстват в един и същи момент/ и тук е избора, че можеш да знаеш и да не действаш и да действаш без да знаеш.....  Тук си прав .. Импулса е присъстващ неизменно, жизнения заряд не се губи, само се пренастройва, според каквото сме принесли за това, чрез избор и да този избор нито изчерпва Пътя, нито засяга неговата Цялост, изън пространство-временната проява.
Имаше чудна българска приказка, която говори сама за това, но понеже темата тук не е "Свободната воля", само споменавам - тази прекрасна българска народна приказка се казва "Неволята"  - http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=3006&Level=1.

Неактивен Уко

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 21
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #294 -: Декември 10, 2012, 18:45:17 pm »
      Свободната  воля  (правото  на  избор)  е  закон  който  нито  Бог,  нито  Сатаната  нарушават!!!  Този  закон  е  основополагащ  за  нашия  дуален  свят,  защото  борбата  между  противоположностите  е  двигателя  на  еволюцията. 
      Това  свещено  и  ненакърнимо  наше  право  дразни  властолюбците  и  те  всячески  искат  не  да  ни  го  отнемат  (невъзможно  е),  а  чрез  манипулации  ние  сами  да  се  откажем  от  него,  като  свободен  избор,  защото  така  ние  се  превръщаме  в  роби  по  собствено  желание.
      Борбата  с  Егото  като  директен  сблъсък  е  невъзможна,  Егото  е  проявлението  на  импулса  (както  го  наричате  вие),  за  утвърждаване  на  личноста  в  една  или  друга  сфера.  Просто   трябва  да  се  знае,  че  не  Егото  определя  ценностната  ни  система,  изхождайки  от  този  факт  не  е  ли  по-лесно  да  му  определяме  цели,  а  то  да  се  стреми  да  ги  осъществявя?
      Да  приключим  с  циклите  на  самсара,  значи  да  изгубим  индивидуалноста  си,  възможно  ли  е?  Аз  мисля  че  не. 
      Бог  е  цалостен  (Абсолют)  и  вменяването  му  двойственост  и  подвластнвост  обслужва  не  дотам  чисти  интереси.
      Какъв  е  този  импулс  който  ни  движи  -  дайте  определение.           

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Кой е Христос и кой е Сатана и защо враждуват
« Отговор #295 -: Декември 11, 2012, 13:19:54 pm »
Пропускам закачливото ти интро, и искам д апитам - аз длъжен ли съм да те чета, или просто мога да влезна в дадена тема и да напиша това, което мисля? Това за Борислава го казах в друга тема, по друг повод, какво ги омесваш сега?

А всъщност, къде с еказва, че Христос и Сатана враждуват? Моля, някой да помогне:)

Смесих ги, защото очевидно не си писал и интересувал по темата и в един момент решаваш да напишеш нещо. Разбира се, имаш си право и свобода да си пишеш, да си харесваш и въобще да си живееш живота както намериш за добре. Аз като по-ангажиран човек или по друг начин казано, с по-сериозно отношение към нещата които пиша, споделям и разисквам искам да чета все пак също достатъчно смислени неща. Ако на някого това му е непосилно ще разбера.

Изненадва ме призивът ти за помощ при това прекрасно информационно поле на разположение.
Не само може да разбереш къде се казва, че враждуват /за протокола:  цялата Библия от Битие, 3 глава, до Откровение, 22 глава се занимава с борбата между Христос и Сатана/, но ако искаш и кои са били любимите им филми или неща за ядене.
Конкретно зададената тема, вероятно е инспирирана от случката в една пустиня. Не знам какво е ставало, но идва по-важният момент, че за Сатана се пише много преди да се появи Христос.
Поради тази причина аз се осмелих да оформя някаква теза, различна от тази че са братя, братовчеди или врагове в смисъла на това да делят нещо, а не да имат безусловна и неограничена власт над хората.

Липсата на конфронтация не знам доколко е полезна, ако започне да надделява недотам съзидателно и красиво добро, а точно обратното. Ако баланса не е точно в смирението, защото ...
(понеже тези дни чета една книга за конфликта в Тибет)  колко хора са избити и прогонени.  Как систематично и постоянно може да се унищожи една култура и духовност. Колко храмове - над шест хиляди- са били разрушени. Хората не са имали кой знае какъв поминък и са отдавали значение и внимание предимно на духовността, строейки подобни убежища на духа. И идват някакви и ги разрушават! Защо според вас? Какво им пречат? Ето смирени са. Няма въстания, партизани или терористи-фанатици, само по-малко човешки единици с чиста душевност.
Погледнато в по-глобален план и всичките войни, които се водят, мислите ли наистина, че Христос е "победил"? Сега пък ще излезе, че хората понеже са го убили са си виновни за цялата мизерия. Или по- религиозното, как не е мъртъв, а живее в сърцата и душите ни. Така е. Аз изпитвам особена одухотвореност като гледам безобразия по телевизията, извършени от хора. И се чудя защо Бог не се намеси? Тук идва (любимата ви) "свободната воля". И понеже се е дал пример с родител и деца, се чудя от кого зависи детето взело нож да не наръга братчето си?
И друго си мисля. Дали Бог не е мъртъв?! Създал ни и всъщност да е едно като всички наши съзнания, но първото, което си е направило просто някакви клонинги. И в един момент изпълнил предназначението си, се разтваря, разсейва или изпарява просто. И така оставени сами на света със Сатана купона продължава.  :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27